Ο Παναθηναϊκός επικράτησε της Χίμκι στο ΟΑΚΑ και το Debut.gr σχολιάζει την πράσινη επικράτηση.

Ο Παναθηναϊκός επικράτησε εύκολα της Χίμκι με 94-78 στο ΟΑΚΑ, σε μια αναμέτρηση που ήταν ανταγωνιστική μόνο στη πρώτη περίοδο. Μία αναμέτρηση πάντως ειδικών συνθηκών και για τους δύο. Για τον Παναθηναϊκό ήταν  ένα ματς για ευκαιρίες και συμπεράσματα. Ειδικότερα με τις απουσίες δύο εκ των πιο σταθερών παιχτών του (Παπαπέτρου και Παπαγιάννη), οι πράσινοι έπρεπε να κάνουν το απαραίτητο step-up. Από κάποιους έγινε αλλά ορισμένοι έμειναν μετεξεταστέοι.  Για την Χίμκι δεν έχουμε να πούμε και πολλά. Η χειρότερη ομάδα στην Ευρωλίγκα και η χειρότερη άμυνα. Πάντως να πιστωθεί πως πέταξαν αυθημερόν στην Αθήνα για τον αγώνα με 11 παίχτες και μέχρι το τελευταίο λεπτό πάλευαν για κάθε κατοχή.

Μήτογλου και επιθετικά ριμπάουντ έκριναν την αναμέτρηση

Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν κάπως άναρχα την αναμέτρηση με λάθη και κακές επιθέσεις. Ο Παναθηναϊκός στα πρώτα λεπτά ακολούθησε ένα «βαρύ» σχήμα με Γουάιτ-Μήτογλου-Όγκαστ. Ενώ ήλεγχε από νωρίς τα ριμπάουντ τα 4 λάθη στα πρώτα 6 λεπτά επέτρεψαν στην Χίμκι να βρει πόντους στο transition και να προηγηθεί με 13-10. Από αυτό το σημείο οι πράσινοι σχεδόν μετά από κάθε άστοχο σουτ είχαν επιθετικό ριμπάουντ. Έκλεισαν την πρώτη περίοδο με 7 επιθετικά ριμπάουντ με το σκορ στο 23-20. Το ίδιο σκηνικό συνεχίστηκε και στο δεύτερο δεκάλεπτο. Ο Μήτογλου έκανε ό,τι ήθελε ενώ πήρε μπροστά και το κανόνι που ακούει στο όνομα Νέντοβιτς. Η διαφορά έφτασε σε διψήφια επίπεδα και από τότε ο Παναθηναϊκός δεν ξανακοίταξε πίσω. Το 46-33 του ημιχρόνου είχε διττή σημασία για τους πράσινους. Από τη μία τα 12 επιθετικά ριμπάουντ από τα οποία βρήκε τους διπλάσιους πόντους και από την άλλη η άμυνα του. Η Χίμκι σούταρε μόλις 3 τρίποντα στο πρώτο 20λεπτο (άστοχα όλα). Εκτελούσε σουτ μέσης απόστασης ενώ βρήκε και πολλούς εύκολους πόντους από το low post. Καμπανάκι για τη συνέχεια.

Στην επανάληψη η κατάσταση δεν άλλαξε. Ο Παναθηναϊκός ήταν κυρίαρχος και στις δύο άκρες του παρκέ. Έτσι έφτασε εύκολα στο τελικό 95-78.

Τα συμπεράσματα και η επόμενη μέρα

Ο Μήτογλου ήταν αυτός που άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά. Διέλυσε το σύστημα αξιολόγησης με 42 μονάδες. Μέτρησε 29 πόντους,12 ριμπάουντ, 2 ασίστ και μόλις 1 λάθος. Το τελευταίο διάστημα δείχνει ένα καλό πρόσωπο το οποίο πρέπει να έχει και συνέχεια. Γιατί αυτό είναι το μεγάλο του πρόβλημα, η σταθερότητα. Και να σημειωθεί πως η θέση του είναι στο 4 και όχι στο 5. Από τους υπόλοιπους και κυρίως από τους ξένους του Παναθηναϊκού που έπρεπε να δείξουν κάτι, η κατάσταση δεν άλλαξε. Ο Όγκαστ μαχητικός όσο αγωνίστηκε αλλά και πάλι δεν έπεισε. Ο Μακ το ίδιο. Όπως έχω ξαναπεί από τη στιγμή που ανανέωσε ο Μακ μέχρι το τέλος της χρονιάς, δεν έχει εμφανιστεί στο παρκέ. Τροφή για σκέψη. Στα αζήτητα και ο Φόστερ με το DNP να δείχνει πως μετράει μέρες στο πράσινο στρατόπεδο.

Ο Παναθηναϊκός του Κάτας

Σε τακτικό κομμάτι, το έργο Κάτας από αυτό το μικρό διάστημα που βρίσκεται στο τιμόνι είναι ορατό. Η διάθεση και το positioting για το επιθετικό ριμπάουντ. Στην αναμέτρηση με την Φενέρ, ο Παναθηναϊκός είχε 21 επιθετικά. Τόσα είχε και με την Χίμκι. Και στους δύο αγώνες τα επιθετικά ήταν περισσότερα από τα αμυντικά. Δείγμα πως αν μπορέσει να σφίξει η άμυνα, τότε θα λειτουργεί καλύτερα και η επίθεση. Φαύλος κύκλος. Επίσης είδαμε χθες πολλές φορές να συνεργάζονται οι ψηλοί μεταξύ τους. Έχουμε συνηθίσει να λέμε για τις συνεργασίες κοντών-ψηλών που αποτελούν το Α και το Ω στο μπάσκετ. Ο Κάτας έχει αντιληφθεί πως δεν έχει στη διάθεσή του ένα καθαρό playmaker και έτσι πρέπει να βρει τρόπους να περνάει η μπάλα στο ζωγραφιστό. Εκεί που έχει Παπαγιάννη και Μήτογλου. Καλά τα λέμε αυτά όμως τώρα. Σημασία έχει να λειτουργήσουν και με δυνατότερους αντιπάλους. Και η ερχόμενη διαβολοβδομάδα με τους Ισπανούς ( Ρεάλ έξω, Βαλένθια μέσα) αποτελεί το επόμενο δύσκολο και απαιτητικό τεστ.