Παναθηναϊκός: Η αξία της αναγέννησης
Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας αναλύουν και σχολιάζουν την επικράτηση του Παναθηναϊκού απέναντι στη Βιλερμπάν με σκορ 88-71.
Είχε ανάγκη για μια πειστική εμφάνιση. Είχε ανάγκη ελλείψει Παπαπέτρου να παίξει ωραίο μπάσκετ και να πάρει τη νίκη απέναντι σε έναν physical αντίπαλο. Ο λόγος για τον Παναθηναϊκό ο οποίος έπειτα από μια σειρά απογοητευτικών εμφανίσεων κατάφερε να πάρει τη νίκη. Θύμα του η Βιλερμπάν. Πάμε όμως να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Το νωθρό ξεκίνημα και η ώριμη συνέχεια
Η αρχή του τριφυλλιού στο παιχνίδι θύμιζε πάρα πολλά από τις εκκινήσεις των προηγούμενων αναμετρήσεων. Στατικό μπάσκετ στην επίθεση και αρκετά χαλαρή άμυνα. Στο τέταρτο μόλις λεπτό η Βιλερμπάν είχε πάρει διαφορά οκτώ πόντων. Όλα αυτά, με το γνωστό τρόπο της γαλλικής ομάδας. Τα σουτάκια της στον αιφνιδιασμό τα είχε. Το τάισμα του γίγαντα Φολ το είχε. Εν ολίγοις, ο Παναθηναϊκός της τα έδινε όλα.
Ευτυχώς όμως ο ρυθμός δεν έμεινε στους φιλοξενούμενους. Οι πράσινοι άρχιζαν να εκμεταλλεύονται το επιθετικό οίστρο του Νέντοβιτς. Ο Σέρβος guard με pick n roll συνεργασίες όχι μόνο τα έβαζε από παντού αλλά και δημιουργούσε απλόχερα παιχνίδι στον Παπαγιάννη ο οποίος προκάλεσε μεγάλες ζημιές στην ρακέτα της Βιλερμπάν. Ο Μουσταφά Φολ ψάχνει ακόμα δεξιά και αριστερά τον Γιώργο Παπαγιάννη ο οποίος του έκανε τη ζωή δύσκολη. Το πρώτο ημίχρονο λοιπόν κύλησε με το Παναθηναϊκό να έχει το προβάδισμα και το tempo του παιχνιδιού. Το πρώτο μισό έκλεισε με τους «πράσινους» στο +3 (45-42) έχοντας 14/21 δίποντα, 3/10 τρίποντα, 8/9 βολές) και… διπλάσιες ασίστ (13-6).
Στοχευμένο παιχνίδι και υπογραφή Νέντοβιτς
Στο δεύτερο μέρος οι γηπεδούχοι μπήκαν σαφώς πιο υποψιασμένοι. Σαντ Ρος, Μήτογλου και Παπαγιάννης έκλεισαν τους διαδρόμους των Γάλλων και επομένως το παιχνίδι μπροστά έγινε σαφώς πιο εύκολο. ο Νεμάνια Νέντοβιτς συνέχισε να είναι απολαυστικός και να πυροβολεί κατά… ριπάς το καλάθι της Βιλερμπάν. Ο Σέρβος ήταν πραγματική… απόλαυση, με τον Γιώργο Παπαγιάννη να ορθώνει τα καλά το ανάστημά του και στις δύο πλευρές του παρκέ. Μετά το 50-48 οι «πράσινοι» άρχισαν να επιβάλουν τον ρυθμό τους και να «χτίζουν» αργά, αλλά σταθερά, διαφορά στο σκορ η οποία μεγάλωνε μέχρι το τέλος.
Ο Παναθηναϊκός στηρίχθηκε στην πολύ καλή του άμυνα στο δεύτερο ημίχρονο, όταν και δέχθηκε 29 πόντους αλλά και στις στοχευμένες επιλογές στην επίθεση με 24/38 δίποντα, εκ των οποίων τα περισσότερα με καρφώματα και ύστερα από pick n roll.
Το κους-κους της αναμέτρησης
-> Το τριφύλλι πήρε αρκετά καλάθια από κοψίματα μέσα στο καλάθι της Βιλερμπάν. Είτε από την baseline, είτε από τις 45 μοίρες, είτε από τον κεντρικό διάδρομο. Συνήθως προήλθαν από συνεργασίες Νέντοβιτς-Παπαγιάννη, είτε με τον Έλληνα σέντερ να «τελειώνει» τις φάσεις, είτε ακόμα και με τον Σέρβο γκαρντ να γίνεται αποδέκτης της τελικής πάσας.
-> Τα πράγματα γίνονται πολύ πιο εύκολα όταν υπάρχει αντικαταστάτης του Παπαγιάννη. Ο Όγκαστ στην χθεσινή ανάμετρηση μπήκε σχεδόν 10 λέπτα δίνοντας πολύτιμες ανάσες στον Έλληνα seven footer. Παράλληλα, ο Μήτογλου αγωνίστηκε και πάλι στο τέσσερα. Έτσι, όσο ο Παπαγιάννης έχει δίπλα του τον Μήτογλου, νιώθει και εκείνος μεγαλύτερη σιγουριά. Το είδαμε απέναντι στην ΑΕΚ, το είδαμε και τώρα με την Βιλερμπάν.
->Καμία έκπληξη δεν πρέπει να προκαλεί το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπαγιάννης είναι νούμερο 1 blocker στην διοργάνωση, αθλητής ο οποίος μετράει 104 block σε 49 συμμετοχές με τις μικρές Εθνικές. Απλά χάρη στη σκληρή δουλειά φτάνει στο πραγματικό potential του. Ταυτόχρονα, η βελτίωση του φαίνεται όταν κάνει προσποίηση στον Φαλ τον οποίο στέλνει αδιάβαστο και στη συνέχεια παίρνει τον διάδρομο και καρφώνει δυναμικά, αποτυπώνει ένα ακόμα στοiχείο των όσων έχει δουλέψει. Πέρυσι, μπορεί να γύριζε με πλάτη στο high post να κάνει hook.
->Δύο φορές έχει λείψει ο Παπαπέτρου φέτος, και η ομάδα ρολάρει καλύτερα σε επίθεση και άμυνα,
μια με Φενέρ και μια τώρα με Βιλερμπάν. Κάπως πρέπει να ανακατευθεί η τράπουλα για να βρουν τους ρόλους μέσα στην ομάδα
->Ο Μάρκους Φόστερ DNP. Το ίδιο και ο Μπέντιλ. Ο Γκανέζος δεν βρίσκεται σε δύσκολη θέση σε αντίθεση με τον Αμερικανό. Η άφιξη του Κάτας θα ξεκαθαρίσει και το τοπίο για το μέλλον του Φόστερ.
Κεφάλαιο Νέντοβιτς
Δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στο Σέρβο που σε ακόμη ένα ματς έκανε παπάδες. Συγκεκριμένα, μέτρησε 33 πόντους, 6 ασίστ και 5 ριμπάουντ και 40 βαθμούς στο PIR. Χαρακτηριστικό είναι, Οι 17 προσπάθειες που πήρε εντός παιδιάς (6/7 δίποντα, 5/10 τρίποντα) ήρθαν -κυρίως- ύστερα από συνεργασία. Βάσει των στατιστικών, οι 11 εύστοχες προσπάθειες που είχε στο ματς προήλθαν από 7 ασίστ! Οι τέσσερις κατέληξαν σε τρίποντα και οι υπόλοιπες τρεις σε δίποντο. Δίνοντας μάλιστα 6 άσιστ, συμμετείχε συνολικά στους 45 από τους 88 πόντους που πέτυχε η ομάδα. Πραγματικά ασύλληπτος.
Ο άνθρωπος ζει τη δεύτερή του νιότη. Δείχνει ότι οι τραυματισμοί δεν το πήγαν καθόλου πίσω. Προσωπικά, θεωρώ κρίμα να έχεις Νέντοβιτς που ανήκει σε άλλες εποχές Παναθηναϊκού, να έχεις τρομερή δύναμη, νιάτα, φρεσκάδα και προοπτική στο 4-5 και να μην έχεις έναν point guard κανονικό. Αρκετό ενδιαφέρον συγκεντρώνει η παραμονή του ή όχι την επόμενη χρονιά.
Συμπερασματικά, είχαμε αρκετό καιρό να δούμε έναν Παναθηναικό με πνοή τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση. Η συνέχεια προμηνύεται δύσκολη και ο δρόμος ανηφορικός. Ακολουθεί εκτός έδρας ματς με Φενέρ. Σκοπός; Δεν είναι άλλος από τη διάρκεια.