Η Νορβηγία μας (ξανά)συστήνεται στο ποδοσφαιρικό χάρτη
Η Νορβηγία διαθέτει ορισμένα ταλέντα που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον και το Debut.gr σας τα παρουσιάζει.
Η Νορβηγία είναι μία χώρα που έχει πολύ καιρό να μας απασχολήσει για τις επιδόσεις της εθνικής της ομάδας. Έχει συμμετάσχει σε 3 Παγκόσμια Κύπελλα και σε μόλις ένα Euro. Και η συμμετοχή αυτή στο Euro ήταν το 2000, ίσως με την καλύτερη ομάδα όλων των χρόνων. Με παίχτες όπως o Ole Gunnar Solskjær, ο Tore André Flo, και ο John Arne Riise. Μάλιστα η τότε εθνική ομάδα έφτασε στην 7η θέση στη κατάταξη της λίστας της UEFA που αποτελεί την υψηλότερη μέχρι σήμερα. Πρόκειται στην ουσία για μία χώρα που βγάζει σταδιακά καλούς ποδοσφαιριστές. Όμως σε εθνικό επίπεδο δεν είναι τόσο ανταγωνιστική. Αυτό όμως ήδη έχει αρχίσει και αλλάζει για την Νορβηγία.
Μπορεί να ηττήθηκε στη παράταση κόντρα στη Σερβία στα ημιτελικά για τη πρόκριση στο Euro αλλά το μέλλον της φαίνεται λαμπρό. Και αυτό γιατί διαθέτει έναν κορμό νέων ποδοσφαιριστών που ήδη εντυπωσιάζουν με τις ομάδες τους. Σιγά σιγά αυτό το ταλέντο εισέρχεται και στην εθνική ομάδα της χώρας τους και εναρμονίζεται με τους έμπειρους παίχτες. Ας δούμε λοιπόν ορισμένους Νορβηγούς που βγάζουν μάτια και προσελκύουν το ενδιαφέρον του ποδοσφαιρικού πλανήτη.
Έρλινγκ Χάλαντ
Ο απόλυτος σταρ στη Νορβηγία γι’ αυτό δε χρειάζεται να πούμε πολλά για τον Χάλαντ. Πολύ απλά είναι goal machine. Μπορεί να σκοράρει με οποιοδήποτε τρόπο ενώ το στοιχείο που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι η ταχυδύναμη. Λόγω ύψους (1.94) έχει τη δύναμη που απαιτείται για φορ περιοχής ταυτόχρονα με την ευελιξία. Θανάσιμος συνδυασμός για τις αντίπαλες άμυνες. Σε ηλικία 20 χρονών και καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Όλοι θυμόμαστε τον αγώνα με την Παρί Σεν Ζερμέν που διένυσε τα 60 μέτρα σε 6,64” ενώ το παγκόσμιο ρεκόρ στον στίβο είναι 6,34”. Ενδεικτικά την περσινή σεζόν υπολειπόταν μόνο του Λεβαντόφσκι στη κλίμακα minute per goal(84.1). Κανείς άλλος δεν έχει φτάσει πιο γρήγορα τα 10 γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ ενώ είναι ο μοναδικός παίχτης στην ιστορία της Ντόρτμουντ που έχει σκοράρει στο ντεμπούτο σε Μπουντεσλίγκα, Κύπελλο Γερμανίας και Τσάμπιονς Λιγκ. Δικαιωματικά πήρε το βραβείο του Golden Boy για το 2020. Και είναι ακόμη η αρχή.
Μάρτιν Όντεγκααρντ
Ο 22χρονος Όντεγκααρντ είδε τη καριέρα του να πηγαίνει από το ναδίρ στο ζενίθ και πίσω στο ναδίρ. Ένας επιθετικός μέσος με άριστη τεχνική κατάρτιση με μάτια σε όλο το γήπεδο, τώρα θα ξεδιπλώσει το ταλέντο του στη Πρέμιερ Λιγκ. Όταν σε ηλικία 15 ετών υπογράφεις στη Ρεάλ οι απαιτήσεις είναι υψηλές. Αγωνίστηκε με την 2η ομάδα της Ρεάλ για αρκετούς αγώνες και την επόμενη χρονιά δόθηκε δανεικός στη Χέρενφεϊν. Η επιλογή της ομάδας ήταν κακή καθώς δεν τον εξέλιξε καθόλου. Ίσα ίσα που γραφόταν πως δεν ήταν το wonderkid που όλοι περίμεναν να δουν. Στη συνέχεια παρέμεινε στην Ολλανδία δανεικός αλλά σε άλλη ομάδα. Η Φίτεσε μπόρεσε να αναδείξει το ταλέντο του(11 γκολ και 12 ασίστ σε 39 συμμετοχές) και τον βοήθησε να βρει την ψυχολογία που είχε χάσει στη Χέρενφεϊν. 2.5 χρόνια στην Ολλανδία τον ωρίμασαν και επέστρεψε στη Ρεάλ. Την περσινή σεζόν δόθηκε δανεικός στη Σοσιεδάδ και συνέβαλε τα μέγιστα στην έξοδο της ομάδας στο Γιουρόπα Λιγκ. Στην αρχή της χρονιάς πήρε χρόνο συμμετοχής από τον Ζιντάν δίχως όμως να μπορέσει να καθιερωθεί στα πλάνα των Μερένχες. Έτσι δόθηκε δανεικός στην Άρσεναλ μέχρι το καλοκαίρι. Μένει να αρπάξει την ευκαιρία του στο πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα του πλανήτη.
Σάντερ Μπέργκε
Η εθνική ομάδα της Νορβηγίας εκτός από την επίθεση έχει να επιδείξει έναν εξαιρετικό κεντρικό χαφ. Ο Σάντερ Μπέργκε της Σέφιλντ ήδη βλέπει το όνομά του να σχετίζεται με μεταγραφή σε ομάδα μεγαλύτερου βεληνεκούς. Ξεκίνησε από τη χώρα του και τη Βαλερένγκα και εν συνεχεία πήρε μεταγραφή στη Γκενκ. Μετά από μια τριετία στο Βέλγιο, την περσινή σεζόν η νεοφώτιστη στη Πρέμιερ Λιγκ Σέφιλντ τον απέκτησε για 24 εκατομμύρια ευρώ. Πόσο ρεκόρ για τον αγγλικό σύλλογο. Με την εξαιρετική πορεία των Λεπίδων έλαμψε και το άστρο του Μπέργκε στο Νησί. Ο 22χρονος αμυντικός μέσος αποτελεί τη σύνδεση της άμυνας με την επίθεση καθώς οι πρώτες πάσες περνούν από τα πόδια του. Διαθέτει εξαιρετική τεχνική και αυτό φαίνεται από το ότι ανά παιχνίδι πραγματοποιεί 1.68 ντρίπλες με ποσοστό επιτυχίας 81,3%. Έχει τρομερή αίσθηση στο χώρο καθώς κάνει περίπου 5.79 γεμίσματα σε κάθε αγώνα. Στην ουσία είναι ένας πολυσύνθετος αμυντικός χαφ που λειτουργεί και ως box-to-box κεντρικός μέσος. Το όνομά του θα μας απασχολήσει στο κοντινό μέλλον.
Αλεξάντερ Σέρλοθ
Σέντερ φορ στα κυβικά του Χάλαντ. Ο 24χρονος επιθετικός επιβραβεύτηκε για την περσινή εξαιρετική χρονιά με τη μεταγραφή του στη Λειψία. Οι Ταύροι έδωσαν 24 εκατομμύρια ευρώ στη Κρίσταλ Πάλας για να τον αποκτήσουν. Με την αγγλική ομάδα ο Σέρλοθ δε βρήκε χρόνο συμμετοχής. Δόθηκε τη σεζόν 2018-2019 δανεικός στη Γάνδη και την περσινή σεζόν στην Τραμπζονσπόρ. Στην Τουρκία έκανε πράγματα και θαύματα με 24 γκολ και 9 ασίστ και ανακηρύχθηκε πρώτος σκόρερ. Οι Ταύροι τον απέκτησαν ενώ υπήρχε και πρόταση από την Τότεναμ. Υπό τις οδηγίες του Νάγκελσμαν σίγουρα μπορεί να γίνει καλύτερος. Και η Μπουντεσλίγκα ενδείκνυται για ποδοσφαιριστές από την Νορβηγία όπως ο Σέρλοθ. Τρανταχτό παράδειγμα ο συμπατριώτης του Χάλαντ.
Κρίστοφερ Αγιέρ
Δε μπορούσε να απουσιάζει και ένας αμυντικός από αυτή τη λίστα. Η Νορβηγία μιλάει για το ταλέντο του Κρίστοφερ Αγιέρ και όχι άδικα. Αγωνίζεται στη Σέλτικ ενώ ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες για την απόκτησή του. Το μεγαλύτερο προσόν του είναι η τεχνική που διαθέτει για κεντρικό αμυντικό. Οι πάσες του δύσκολα δε βρίσκουν συμπαίχτη είτε είναι κοντινές είτε είναι γεμίσματα. Το γεγονός ότι πριν καθιερωθεί στο κέντρο της άμυνας αγωνίζονταν ως αμυντικός μέσος τον έχει βοηθήσει στις μεταβιβάσεις του. Χαρακτηριστικό είναι το στατιστικό πως ανά παιχνίδι επιχειρεί 1.3 key passes (μεταβιβάσεις που οδηγούν σε σουτ) με ποσοστό επιτυχίας 91%. Σε ηλικία 22 ετών έχει όλο το περιθώριο να βελτιωθεί και να αγωνιστεί σε ένα καλύτερο πρωτάθλημα. Θέμα χρόνου προτού κάνει αυτό το άλμα.