Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας αναλύουν και σχολιάζουν την νίκη του Ολυμπιακού επί της Χίμκι με σκορ 105-88.

Πολλοί θα πουν εντάξει την Χίμκι κέρδισε, την τελευταία της διοργάνωσης. Ο Ολυμπιακός όμως στο παρελθόν έχει ηττηθεί ουκ ολίγες φορές από τους ουραγούς της διοργάνωσης. Ένα ακόμη διπλό λοιπόν στη τσέπη των ερυθρόλευκων με την συνέχεια να είναι ακόμη πιο δύσκολη. Πάμε να δούμε όμως τι οδήγησε σε αυτή τη σημαντική ψυχολογικά κυρίως νίκη.

Ψηλό tempo και η χαρά του τρίποντου

Αντιμετωπίζοντας μια από τις πιο up tempo ομάδες της διοργάνωσης, το παιχνίδι ξεκίνησε με αρκετά μεγάλες ταχύτητες. Οι ερυθρόλευκοι βασίστηκαν σε pick n roll συνεργασίες του Σλούκα με τους ψηλούς της ομάδας. Low post παιχνίδι δεν υπήρχε παρόλο που στη πεντάδα ξεκίνησε ο Πρίντεζης. Παρά τα εξαιρετικά ποσοστά του Ολυμπιακού στο τρίποντο, η Χίμκι απαντούσε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο με πρωτεργάτες τους Σβέντ και Βιάτσεφ. Καθώς περνούσε ο χρόνος Σλούκας και Βεζένκοφ έβρισκαν ρυθμό μέσω των σουτ. Ωστόσο η άμυνα για τρεις σερί ήττες ήταν απλά τραγική. Η μπάλα έφτανε με χαρακτηριστική ευκολία στο καλάθι ενώ δεν υπήρχε τρόπος να κοπεί η δράση του Σβέντ μέσω του pick n roll.

Το δεύτερο δεκάλεπτο κινήθηκε πάνω κάτω στον ίδιο ρυθμό. Ο Σπανούλης μπήκε αμέσως στην εξίσωση του ματς. Ωστόσο, το αντίδοτο δεν είχε βρεθεί για τους περιφερειακούς της Χίμκι. Συγκεκριμένα, οι γηπεδούχοι έχτισε ένα μικρό προβάδισμα πέντε πόντων (35-30 στο 12′). Ήταν φανερό πως το rotation του Μπαρτζώκα έκανε πιο αργή και την επίθεση της ομάδας. Το step up του Βεζένκοφ όμως ήταν δεδομένο, ο οποίος με επιτυχημένες πρωτοβουλίες έστειλα την ομάδα του στα αποδυτήρια με έναν πόντο πάνω (50-51).

Χίμκι - Ολυμπιακός 88-105: Θρυλική αντίδραση με «100άρα» στη Μόσχα (vid) | Ειδήσεις | gazzetta.gr

Επιθετική χημεία και Τζένκινς

Ευτυχώς, στο δεύτερο μέρος ο Ολυμπιακός δεν έχασε τον επιθετικό του οίστρο. Οι προσπάθειες τριών πόντων στέφθηκαν με την ίδια επιτυχία όπως και στο πρώτο μέρος. Παίκτες όπως οι Χάρισον, Βεζένκοφ, Σλούκας και Μάρτιν δεν έχασαν σε κανέναν σημείο του αγώνα την σταθερότητά τους. Υπήρχε όμως μια διαφορά. Ποια ήταν αυτή; Οι pick n roll συνεργασίες του Σβεντ με Μπούκερ και Μίκι εξουδετερώθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Ο x factor Τζέκινς δεν άφησε λεπτό τον Ρώσο playmaker από τα μάτια του. Θα λέγαμε λοιπόν πως το κενό του Παπανικολάου καλύφθηκε και με το παραπάνω στο δεύτερο μέρος.

Η διαφορά μεγάλωνε καθώς η Χίμκι ήταν ολοένα και πιο άστοχη. Το +14 (64-78) για τους ερυθρόλευκους  ήταν το εύνασμα για μια εύκολη επικράτηση. Την ώρα που το παιχνίδι άνοιγε, χώρο για να δράσουν βρήκαν Χάρισον και Έλις. Ο πρώτος με ένα εντυπωσιακό off balance τρίποντο από την γωνία και ο δεύτερος με καλή άμυνα και pick n roll τελειώματα. Τέλος, στο τέταρτο δεκάλεπτο δεν άλλαξε κάτι δραματικά με αποτέλεσμα την 8η νίκη των ερυθρολεύκων στη διοργάνωση.

Αυτά που θέλουμε να βλέπουμε

->Επιθετικά χτυπήσαμε κυνικά τα αργά πόδια όλης  της Χίμκι και βρήκαμε πολλά και πολύ καλά σουτ. Φυσικά πρέπει να είσαι και εύστοχος και ήμασταν. Πολλά μπράβο σε Βεζένκοφ όχι για το σημερινό αλλά γιατί τακτικά έχει βελτιωθεί πολύ

->Παράλληλα, η ομάδα έχει ανάγκη τον σημερινό Σλούκα. Πιο συγκεκριμένα είναι το δεύτερο φετινό ματς του Έλληνα guard με 0 λάθη. Το προηγούμενο συνοδεύτηκε με το double double στη Βαρκελώνη.  Βοήθησε φυσικά και η αμυντική λειτουργία των Ρώσων, αλλά ήταν καταπληκτικός σε δημιουργία και εκτέλεση.

->Καταλυτικός στο αμυντικό κομμάτι σήμερα ο Τζέκινς. Αποτέλεσε το μοναδικό παίκτη που πάλευε και πέτυχε την αμυντική ισορροπία της ομάδας. Άλλωστε αυτός είναι ο ρόλος του. Γι’ αυτό αποκτήθηκε. Λογικά δεν είναι χρήσιμος για την ομάδα και λογικά πρέπει να παραχωρηθεί…

->Αυτές τις εμφανίσεις στο ‘5’ θέλουμε να βλέπουμε. Ίσως να ήταν το πρώτο παιχνίδι που Έλις και Μάρτιν αλληλοσυμπληρώθηκαν όχι μόνο στην επίθεση αλλά και στην άμυνα. Και οι δύο μαζί πέτυχαν 26 πόντους.

Euroleague, Χίμκι-Ολυμπιακός 88-105: Θρυλική αντίδραση με «Εκατοστάρα» στη Μόσχα

Τι δεν μας άρεσε

->Ωραίοι οι 105 πόντοι. Γενικότερα ωραίο το outscore. Ωστόσο, με ομάδες από το πάνω ράφι, το φαινόμενο αυτό δεν θα οδηγεί κάθε φορά στη νίκη. Η άμυνα θέλει πάρα πολύ δουλειά και μπόλικη προπόνηση.

->Ακόμα ένα παιχνίδι με κακές περιστροφές , πολλές βοήθειες και ακόμα και όταν επιστρατεύτηκαν αλλαγές, η μπάλα έφτανε εύκολα στα miss match.

->Τραγικές άμυνες και από τους δύο, η Χίμκι γιατί it is what it is και εμείς προσπαθούμε με συνεχείς βοήθειες και αλλαγές να κρύψουμε την έλλειψη seven footer.

Καταλήγοντας λοιπόν, θα πούμε με σιγουριά πως η σημερινή νίκη ήταν κάτι παραπάνω ψυχολογική. Οι επιθετικοί πόλοι ήταν αρκετοί. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο αλλά. Η ομάδα χρειάζεται δουλειά καθώς έρχεται η τρομερή Μπάγερν και τρεις σερί διαβολοεβδομάδες. Αν μπορέσει ο Ολυμπιακός να εξασφαλίσει το 50% των νικών θα είναι σε πολύ καλή μοίρα.