Δεν μεγαλώνει μόνο "γερά παιδιά" ο Άγιαξ. Ενίοτε ξέρει να αγοράζει "λαυράκια" που κάνουν τη διαφορά. Ένας από αυτούς είναι και ο ζογκλέρ, Άντονι.

Γιατί μας αρέσει το (επιθετικό) ποδόσφαιρο; Γιατί θέλουμε να βλέπουμε γκολ. Θέαμα. Όμορφες πάσες και ακόμη πιο όμορφες συνεργασίες που μπορεί να μην καταλήγουν να σε κάνουν να σηκωθείς από το κάθισμά σου, αλλά τουλάχιστον κερδίζουν το χειροκρότημά σου. Ο Άγιαξ, όμως, έχει έναν ποδοσφαιριστή που κερδίζει τις καρδιές και το… χειροκρότημα όχι μόνο από φίλους της ομάδας. Αλλά και από τους ουδέτερους. Αυτός είναι ο Άντονι.

Ο νεαρός μεσοεπιθετικός αγωνίζεται στα άκρα. Μερικές φορές σαν εξτρέμ. Κάποιες άλλες σαν χαφ. Εξαρτάται από τα κέφια που θα έχει και τις οδηγίες που θα πάρει από τον τεχνικό του “Αίαντα”, Έρικ Ντεν Χααγκ.

Άλλωστε τους αρτίστες δεν μπορείς να τους χωρέσεις σε καλούπια. Θα χάσουν μέρος της μαγείας τους που τους κάνει διαφορετικούς. Στην ολλανδική ομάδα ξέρουν ότι δεν μπορούν να πάνε κόντρα στο… ποτάμι. Δεν μπορούν να πάνε κόντρα στο ίδιο τους το DNA. Αυτό που ο Γιόχαν Κρόιφ και η παλιοπαρέα του δόμησαν επί τόσα χρόνια. Επί τόσες σεζόν. Πετραδάκι- πετραδάκι το έχτιζαν.

Ο Άγιαξ και οι άνθρωποι της ομάδας ξέρουν ποιοι είναι οι παίκτες που ταιριάζουν στην φιλοσοφία τους. Στη δική τους νοοτροπία και τρόπο σκέψης. Ο 20χρονος Βραζιλιάνος γεννήθηκε με ένα χάρισμα στα πόδια. Στο Άμστερνταμ γνωρίζουν από πρώτο χέρι πως θα τον κάνουν να εξελιχτεί. Να περάσει στο επόμενο επίπεδο. Μέχρι να έρθει η στιγμή που θα καταφτάσει μία πρόταση στα γραφεία τους με πολλά μηδενικά. Μία πρόταση που απλά δεν μπορείς να πεις… όχι. Μέχρι τότε όμως θα είναι εκείνοι που θα απολαμβάνουν… prive τους χορούς του Άντονι. Ενός τύπου που μας θυμίζει ότι το FIFA Street δεν είναι απλά ένα παιχνίδι. Αλλά και… πραγματικότητα.

Μήπως ο Άγιαξ έχει τον επόμενο Νεϊμάρ;

Δεν ήταν μόνο η ηλικία του. Ούτε η επαφή του με τα αντίπαλα δίχτυα. Ούτε τα λόγια του Πελέ για εκείνον. Ο Νεϊμάρ στη Σάντος γινόταν κατά καιρούς θέμα συζήτησης για τα κόλπα του σε αγώνες.

Αυτά που βλέπεις μόνο σε κάποιο ηλεκτρονικό παιχνίδι. Ο Βραζιλιάνος κατάφερε να πάρει μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα και μετέπειτα στην Παρί Σεν Ζερμέν. Το να… ξεφτιλίζει αντίπαλους αμυντικούς ήταν μία συνήθεια από εκείνες που δεν κόβονται. Μπορεί να φέρνει αντιδράσεις (ειδικά αν είσαι αμυντικός και βλέπεις έναν… κάγκουρα με περίεργο μαλλί να σου κάνει πλάκα), αλλά εκείνος συνέχισε τον χαβά του. Όχι στην ίδια έκταση, όπως τότε στις αρχές. Αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε ότι σταμάτησε και στο 100%.

Απόφοιτος της ίδιας… σχολής φαίνεται πως είναι και ο Άντονι. Ο νεαρός παίκτης του Άγιαξ δεν βρίσκεται πολύ καιρό στο Άμστερνταμ. Κι όμως. Έχει προλάβει να στείλει αρκετούς αμυντικούς για απόσυρση και κάποιους άλλους να σκέφτονται να κάνουν λέσχη και να τον επικηρύξουν. Πλάκα σας κάνουμε για το δεύτερο. Αλλά το πρώτο σίγουρα ισχύει. Δείτε ένα από το παρακάτω βίντεο και τις… ομορφιές που κάνει ο τύπος από το Σάο Πάολο και τότε δεν αποκλείεται να θέλετε και εσείς να μπείτε σε αυτή τη λέσχη που για την ώρα φαίνεται να είναι μόνο στη φαντασία του γράφοντος.

Κύλισε ο τέντζερης και βρήκε το… καπάκι του

O Άγιαξ είναι από τις ομάδες που βασίζονται πιο πολύ στο “εμείς”, παρά στο “εγώ” του κάθε ποδοσφαιριστή. Έτσι, έχουν μάθει να ζουν οι Ολλανδοί εδώ και πολλά χρόνια. Σίγουρα κατά καιρούς πέρασαν μεγάλες μορφές από το “Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα”. Ποδοσφαιριστές που λίγο μετά διέπρεψαν στην Ευρώπη, έχοντας περάσει από τις “σχολές” του “Αίαντα”.

Από τους Λατίνους που έχουν “ριζώσει” στο Άμστερνταμ είναι ο Νταβίντ Νέρες. Ο Βραζιλιάνος εξτρέμ ήταν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές του Άγιαξ όταν τη σεζόν 2ο18-2019 έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ και μερικά δευτερόλεπτα λίγο πριν το μεγάλο τελικό.

Ο… παλιός δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερη παρέα από τον νέο, Άντονι. Από την άλλη ο “ψάρακας” δεν γινόταν να μην πάρει τηλέφωνο τον συμπατριώτη του, προκειμένου να μάθει πιο πολλά για τον τρόπο ζωής, την Ολλανδία, την ομάδα και αν αξίζει να μπει σε όλη αυτή τη διαδικασία. Η… νεκροψία έδειξε ότι ο Νέρες δεν είναι μόνο καλός στην μπάλα. Αλλά και στα λόγια. Στο μπλα,μπλα. Το παιδί από το Σάο Πάολο πήρε το πρώτο αεροπλάνο για να υπογράψει στον “Αίαντα” όταν άκουσε τα καλύτερα από τον Νέρες.

Πλέον δεν αποτελούν μόνο εκτός γηπέδου “δυάδα φωτιά” αλλά και εντός των τεσσάρων γραμμών. Ναι μεν μπορεί να “κουτουλάνε” ο ένας με τον άλλον γιατί ως επί τω πλείστον και οι αγωνίζονται στην ίδια θέση (σ.σ δεξί εξτρέμ). Παρόλα αυτά έχουν την ποιότητα να παίξουν και στα αριστερά. Οπότε ο Ντεν Χααγκ θα προσπαθήσει να τους “χωρέσει” και τους δύο, προκειμένου να είναι αμφότεροι ικανοποιημένοι και να κάνουν την επίθεση του Άγιαξ να πετάει φωτιές.

Άντονι, αυτός ο… αποτελεσματικός ζογκλέρ

“Η ποιότητα χωρίς αποτελέσματα είναι ανούσια, τα αποτελέσματα χωρίς ποιότητα είναι βαρετά”, είχε πει πριν από αρκετά χρόνια ο θρύλος του Άγιαξ, Γιόχαν Κρόιφ.

Ο “Ιπτάμενος Ολλανδός” ήξερε καλύτερα από τον καθένα ότι όλα στο ποδόσφαιρο (και κατά συνέπεια στη ζωή) πρέπει να έχουν ένα μέτρο. Δεν γίνεται “μέλι, μέλι και από τηγανίτα τίποτα” θα μπορούσαμε να πούμε εμείς. Ο Άντονι όμως, τι θα μπορούσε να επισημάνει επ’ αυτού;

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω ο Βραζιλιάνος είναι από εκείνους τους παίκτες που “μιλάνε” στην μπάλα. Την στέλνουν όπου θέλουν. Όπως θέλουν. Ωστόσο και τα νούμερά του στον “Αίαντα” για την πρώτη του χρονιά μόνο άσχημα δεν θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι για την ώρα.

Σύμφωνα με τη γλώσσα των αριθμών ο Λατίνος επιθετικός έχει ήδη καταγράψει με τους Ολλανδούς 680 λεπτά σε Ολλανδία και Τσάμπιονς Λιγκ. Δηλαδή έχει δώσει το “παρών” σε δέκα ματς και έχει πετύχει πέντε γκολ. Τέσσερα στην Ερεντιβίζιε και ένα στα “αστέρια”. Κάτι που δείχνει ότι εκτός από… μέλι υπάρχει και η λέξη “παστέλι” στο λεξιλόγιο του Άντονι που θέλει μέσα στα επόμενα παιχνίδια να βάλουμε δίπλα από το όνομά του και τον ορισμό “ζογκλέρ”.

Δεν αποκλείεται αν συνεχίσει έτσι να τα καταφέρει το παιδί που ξεκίνησε από τις αλάνες του Σάο Πάολο.

https://www.youtube.com/watch?v=5LtTDF4BHLY