Στο κακό αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ, ΑΕΚ και Ολυμπιακός μοιράστηκαν από έναν βαθμό, μένοντας στο 1-1. Το ματς δεν ήταν καλό ποιοτικά, είχε ελάχιστες φάσεις, πολλά λάθη αλλά και εκατέρωθεν ευκαιρίες στο τέλος ώστε κάποια ομάδα να «κλέψει» τη νίκη.

Σε ένα κακό ποιοτικά παιχνίδι, με ελάχιστες φάσεις και έναν κακό αγωνιστικό χώρο, ΑΕΚ και Ολυμπιακός αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1. Καμία από τις δύο ομάδες δεν εκμεταλλεύτηκε το πρώτο ημίχρονο, ο ρυθμός τους ανέβηκε στο δεύτερο και το τελικό 1-1 αφήνει τους πάντες ικανοποιημένους. Το Debut.gr αναλύει την αναμέτρηση.

Έτσι ξεκίνησαν οι δύο ομάδες

Ο Μάσιμο Καρέρα δεν επιφύλασσε κάποια έκπληξη και παρατάχθηκε με το συνηθισμένο 4-2-3-1. Ο Τσιντώτας πήρε θέση στην εστία και μπροστά του είχε τους Νεντελτσιάρου-Τσιγκρίνσκι. Δεξιά ήταν ο Μπακάκης, αριστερά ο Λόπες ενώ τα χαφ αποτελούνταν από τους Σιμόες και Κρίστιτσιτς. Στα άκρα της επίθεσης βρίσκονταν οι Λιβάγια και Γκαρσία, σε έναν πιο ελεύθερο ρόλο ο Μάνταλος και στην κορυφή ο Ανσαριφάρντ.

Από την άλλη ο Πέδρο Μαρτίνς δεν άλλαξε σύστημα αλλά πρόσωπα. Ο Σα κάτω από τα δοκάρια και μπροστά του οι Σεμέδο-Σισέ. Δεξιά ήταν ο Ραφίνια, αριστερά ο Χολέμπας ενώ η 3άδα στα χαφ αποτελούνταν από τους Εμβιλά-Μπουχαλάκη και Τιάγκο Σίλβα. Δεξιά ήταν ο Βρουσάι, αριστερά ο Μασούρας και στην κορυφή ο Ελ Αραμπί. Ο Τιάγκο Σίλβα εξαργύρωσε τις καλές του εμφανίσεις και βρήκε θέση στην 11αδα. Εκτός έμεινε τόσο ο Καμαρά όσο και ο Φορτούνης.

Σε ένα κακό πρώτο ημίχρονο καμία ομάδα δεν κατάφερε να ξεχωρίσει

Από το πρώτο ημίχρονο δεν έχουμε να θυμόμαστε και πολλά. Τα λάθη διαδέχονταν το ένα το άλλο ενώ και ο κακός αγωνιστικός χώρος δεν επέτρεπε σε καμία ομάδα να κάνει το παιχνίδι της. Οι εξτρέμ τους δεν φάνηκαν σε κανένα σημείο του αγώνα καθώς η ανασταλτική συμπεριφορά των ομάδων ήταν καλή. Η ΑΕΚ κατάφερε να ελέγξει το χώρο του κέντρου αλλά ποτέ δεν φάνηκε απειλητική στο πρώτο ημίχρονο.

Μοιραία όσες φάσεις έγιναν στο ματς ήταν από στημένες φάσεις. Στο 18′ ο Ελ Αραμπί με καρφωτή κεφαλιά δεν κατάφερε να νικήσει τον Τσιντώτα που δήλωσε παρών στη φάση. Από την άλλη, ο Λιβάι Γκαρσία πήγε να σκοράρει ξανά από το κόρνερ αλλά ο Μ’βιλά πρόλαβε να διώξει πάνω στη γραμμή.

Ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ με τον Βρουσάι, απάντησε η ΑΕΚ με τον Σιμόες

Ο Πέδρο Μαρτίνς βλέποντας την ομάδα του να μην δημιουργεί, πέρασε στο ματς τους Φορτούνη-Καμαρά αντί των Σίλβα-Μασούρα. Αποτέλεσμα ήταν οι ερυθρόλευκοι να γίνουν περισσότερο κινητικοί στον αγωνιστικό χώρο και να χάνουν και μία καλή φάση με τον Ελ Αραμπί. Αυτή ήταν και η πρώτη ευκαιρία στο ματς έπειτα από σωστή εναλλαγή στη μπάλα.

Οι ερυθρόλευκοι γυρνούσαν πιο εύκολα τη μπάλα και αυτή τους τη κυριαρχία την μετέτρεψαν σε γκολ. Ο Φορτούνης πάσαρε στον Μπουχαλάκη, αυτός με τη σειρά του στον Βρουσάι που με όμορφο τελείωμα έκανε το 0-1.

Η ΑΕΚ προσπάθησε να αντιδράσει, έκανε μαζεμένα τρεις αλλαγές αλλά ουσιαστικά δεν απείλησε τον Σα. Οι εξτρέμ της δεν τροφοδοτήθηκαν όσο θα έπρεπε και όταν έπαιρναν τη μπάλα στα πόδια τους μπορούσαν να απειλήσουν.

Από κάποιες λάθος μεταβιβάσεις του Σισέ, η ΑΕΚ πήρε μέτρα στο γήπεδο και άρχισε να πιέζει. Από ένα τέτοιο λάθος, η ΑΕΚ κέρδισε ένα κόρνερ (9 συνολικά), τόσο η άμυνα του Ολυμπιακού όσο και ο Σα δεν αντέδρασαν σωστά και ο Σιμόες από κοντά ισοφάρισε σε 1-1.

Και οι δύο μπορούσαν να «κλέψουν» τη νίκη

Μετά την επίτευξη του γκολ ήταν φυσιολογικό η ψυχολογία της ΑΕΚ να αλλάξει. Πήρε μέτρα στο γήπεδο, έψαξε την ανατροπή αλλά δεν κατάφερε να περάσει καλές μπαλιές στους επιθετικούς της και να απειλήσει την εστία του Ολυμπιακού. Την μόνη φορά που το έκανε άγγιξε και το 2-1. Ο Γκαρσία πήρε τη μπάλα από δεξιά, πάσαρε στον ελεύθερο Τάνκοβιτς αλλά το τελείωμα του τελευταίου ήταν απελπιστικά άστοχο. Ίσως σε έναν φυσιολογικό αγωνιστικό χώρο, ο παίκτης της ΑΕΚ να είχε σκοράρει.

Εκεί που όλοι νόμιζαν πως το παιχνίδι είχε τελειώσει. ο Ολυμπιακός πήγε να αποδράσει με το διπλό. Από εκτέλεση κόρνερ, η κεφαλιά του Μβιλά πήγε πάνω στον Τσιντώτα ο οποίος έδιωξε με γροθιές. Έτσι το παιχνίδι ολοκληρώθηκε 1-1.

Το ταμείο του αγώνα για ΑΕΚ-Ολυμπιακό

Αναμφίβολα, ο αγωνιστικός χώρος ήταν κακός. Αυτό δεν μπορεί να το διαψεύσει κανένας. Οι παίκτες φαινόταν ότι δεν πατούσαν καλά στο γήπεδο και τα λάθη έγιναν ρουτίνα και για τους δύο. Για ένα τέτοιο ντέρμπι ανάμεσα σε δύο από τις πιο ιστορικές ομάδες, το γήπεδο ήταν απλά ντροπή. Χωρίς αυτό να αποτελεί δικαιολογία για κανέναν.

Τι κρατά η ΑΕΚ από την αναμέτρηση; Λίγα πράγματα. Το πιο σημαντικό είναι ότι παρά το 0-1 δεν παραιτήθηκε από τη διεκδίκηση της νίκης. Πίεσε ως το τέλος, πάλεψε και έψαχνε τρόπους να σκοράρει. Δεν μοίρασε ποτέ σωστά τη μπάλα και περίμενε τις στημένες φάσεις για να απειλήσει. Για μία ομάδα που θέλει να πετύχει δεν μπορεί να περιμένει τα πάντα από τις στημένες φάσεις. Ανσαριφάρντ και Ολιβέιρα ποτέ δεν μπήκαν στην εξίσωση του ματς ενώ οι μόνοι που διασώζονται είναι οι Λιβάγια και Γκαρσία.

Από την άλλη και ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος από την αναμέτρηση. Σαφώς και μπορούσε να φύγει εύκολα με το διπλό αλλά δεν σταμάτησε ποτέ να δίνει δικαιώματα στην «Ένωση». Οι στόπερ του δεν ήταν καθόλου καλοί και ποτέ δεν έδωσαν την απαραίτητη σιγουριά. Συνεχόμενα λάθη και κακές πάσες τόσο από τον Σεμέδο όσο και από τον Σισέ. Εξάλλου από ένα κακό διώξιμο του τελευταίου προήλθε και το κόρνερ από το οποίο σκόραρε η ΑΕΚ. Φυσικά δεν πρέπει να παραλείψουμε πως κακή ήταν και η εκτίμηση της φάσης του γκολ από τον Σα. Ο Πορτογάλος αν είχε προσεγγίσει σωστά τη φάση θα μπορούσε να είχε διατηρήσει ανέπαφη την εστία του. Ο Μ’βιλά έκανε για άλλη μία φορά εξαιρετική εμφάνιση, ο Τιάγκο Σίλβα δεν δικαίωσε τον Μαρτίνς καθώς η απουσία τόσο του Καμαρά όσο και του Φορτούνη φάνηκε από τον αγωνιστικό χώρο.