Ο Ηρακλής αντιστάθηκε αλλά η ΑΕΚ πέρασε από το Ιβανώφειο. Το Debut.gr και ο Μαλγαρινός Δημήτρης σχολιάζουν όσα έγιναν και είδαμε στο παιχνίδι.

Ο Ηρακλής υποδέχτηκε την ΑΕΚ στο Ιβανώφειο, με τους κιτρινόμαυρους να παίρνουν μια σημαντική νίκη σε μια πολύ δύσκολη έδρα. Έτσι η ΑΕΚ διεύρυνε το φετινό αηττητό της σερί στο ελληνικό πρωτάθλημα στις 6 νίκες και συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή του πρωταθλήματος. Παρά την ήττα του Ηρακλή απόλυτος πρωταγωνιστής πάνω στο παρκέ ήταν ο Βασίλης Καββαδάς. Ο ψηλός του “Γηραιού” έκανε κυριολεκτικά ότι ήθελε με τους κιτρινόμαυρους να μην έχουν καμιά απάντηση. Τελείωσε το ματς με 21 πόντους (80 % στα δίποντα, 5/7 βολές) και 7 ριμπάουντ. Το εξωπραγματικό όμως στατιστικό είναι όμως, τα 10 κερδισμένα φάουλ που έγραψε η στατιστική. Παρά τον αφιονισμένο Καββαδά, η ΑΕΚ έδειξε για μια φορά ότι η ποιότητα της υπεραρκεί στο ελληνικό πρωτάθλημα για να περνάει με μια σχετική ευκολία από δύσκολες έδρες όπως το Ιβανώφειο.

Το στατιστικό που ξεχώρισε

Το βάθος του πάγκου της ΑΕΚ αποτυπώθηκε στο φύλλο αγώνος. Ο Ηρακλής έφερε 20 συνολικά πόντους από τον πάγκο, ενώ στην αντίπερα όχθη η ΑΕΚ πήρε 38 πόντους από τους αναπληρωματικούς της. Η ποιότητα της ΑΕΚ είναι αναμφισβήτητη στο φετινό ελληνικό πρωτάθλημα και αυτό μέχρι στιγμής φαίνεται στην βαθμολογία. Ντεμπούτο επίσης για την ΑΕΚ έκανε ο Μόσες Κίνγκσλεϊ. Ο Νιγηριανός αγωνίστηκε λίγα αναγνωριστικά λεπτά χωρίς να σημειώσει κάποιο καλάθι.

Για άλλο ένα απόγευμα η ΑΕΚ, είχε πλουραλισμό στην επίθεση με διάφορους παίκτες να αναλαμβάνουν το σκοράρισμα αλλά και το πρωταγωνιστικό ρόλο σε διαφορετικά σημεία του ματς. Μετά την πρώτη περίοδο που το ματς ήταν σε ισορροπία, η ΑΕΚ πήρε το πάνω χέρι του παιχνιδιού αρχικά με τον Χρυσικόπουλο στο δεύτερο δεκάλεπτο, αργότερα με τον Μασιούλις στο τρίτο δεκάλεπτο για να έρθει ο Λάνγκφορντ στο τέλος. Γενικότερα η ΑΕΚ είχε πολύ καλή κυκλοφορία στο επιθετικό παιχνίδι της βγάζοντας καλές επιλογές. Κατά καιρούς διάβασε σωστά τα match-up βρίσκοντας εύκολους πόντους. Παρά το χαμηλό σκορ στο πρώτο δεκάλεπτο βρήκε τρόπο να πάει το σκορ κοντά στους 80 πόντους όπου και έχει το πλεονεκτημα ως πιο παραγωγική ομάδα.

Τα κλεψίματα και τα λάθη κάνανε την διαφορά

Ένα περίεργο στατιστικό που αξίζει να δει κανείς ότι η “Ένωση” πήρε το παιχνίδι έχοντας και λιγότερα ριμπάουντ από τους γηπεδούχους αλλά και λιγότερες ασίστ. Αυτό σε συνδυασμό με το χαμηλό 36% στα τρίποντα γεννά ερωτήματα. Η απάντηση όμως έρχεται από τα πολύ λιγότερα λάθη της ΑΕΚ έναντι των “μπλε” όπως και τα περισσότερα κλεψίματα που σημείωσε 9 συνολικά έναντι μόνο 5. Παρόλα αυτά, αυτό που θα πρέπει να βελτιώσει η ΑΕΚ είναι η αμυντική της συμπεριφορά. Και ειδικότερα τα φάουλ της. Διέπραξε συνολικά 27 φάουλ στο ματς στέλνοντας τους γηπεδούχους πάντα από νωρίς στην γραμμή των βολών.

Ο Ηρακλής από την άλλη εκμεταλλεύτηκε αρκετές αδυναμίες της ΑΕΚ. Έλλειψη Σλότερ πάτησε από την πρώτη στιγμή την μπάλα στο ζωγραφιστό. Και εκεί ο Καββαδάς έκανε όργια. Ωστόσο η διαφορά ποιότητας με την ΑΕΚ δεν άργησε να φανεί. Το προβάδισμα της ΑΕΚ έφτασε μέχρι και τους 16 πόντους στο τελευταίο δεκάλεπτο. Και όταν ο Ηρακλής επιχείρησε την ύστατη αντεπίθεση με μεγάλα σουτ, κυρίως του Μπόουλιν, παρότι μείωσε αισθητά, η ΑΕΚ είχε την εμπειρία να διαχειριστεί την κατάσταση. Πολύ καλός από πλευράς Γηραιού ο Χάνλαν που κρατούσε τον Ηρακλή ζωντανό καθόλη την διάρκεια του παιχνιδιού με δύσκολα σουτ.

Εξέλιξη παιχνιδιού

Το παιχνίδι ξεκίνησε ισορροπημένα με τις δύο ομάδες να εναλλάσσονται στο σκορ. Ο Καββαδάς έδειξε τις διαθέσεις του από νωρίς σκοράροντας τους 8 από τους πρώτους 10 πόντους των γηπεδούχων. Παρότι ο Ηρακλής δεν πήρε προβάδισμα φάνηκε να βγαίνει κερδισμένος έναντι της ΑΕΚ. Κράτησε το σκορ χαμηλά, φορτώνοντας με φάουλ τους ψηλούς της ΑΕΚ από νωρίς. Το σκορ έκλεισε στο 14-11 στην πρώτη περίοδο.

Ηρακλής ΑΕΚ

Οι φιλοξενούμενοι ανέβασαν κατακόρυφα την απόδοσή τους στην δεύτερη περίοδο. Έπαιξαν καλύτερη άμυνα κρατώντας τον “Γηραιό” στους μόλις 7 πόντους στα πρώτα 7 λεπτά του δεκαλέπτου. Ταυτόχρονα κατάφεραν να οικοδομήσουν για πρώτη φορά στο παιχνίδι μια διαφορά άνω των 5 πόντων. Με απόλυτο πρωταγωνιστή τον Λίνο Χρυσικόπουλο κατάφερε να φτάσει την διαφορά μέχρι και τους 9 πόντους στο 17′. Οι γηπεδούχοι όμως έβγαλαν αντίδραση. Μείωσαν στο πόντο, όμως η κακή τους άμυνα στο τέλος, έστειλε το σκορ στο 31-37 για να κλείσει το ημίχρονο, έπειτα από τρίποντο του Μασιούλις στη λήξη.

Ανήμπορος να αντιδράσει ο Ηρακλής στο β’ μέρος όταν η ΑΕΚ ανέβασε στροφές

Ο Ηρακλής μπήκε πολύ δυνατά στο δεύτερο ημίχρονο, προσπαθώντας να ψαλιδίσει την διαφορά της ΑΕΚ. Με οδηγό τον Χάνλαν που πέτυχε 2 συνεχόμενα τρίποντα πλησίασε την “Ένωση” . Ωστόσο η ΑΕΚ είχε τις λύσεις. Με πρωταγωνιστή τον Μασιούλις ανέβασε την διαφορά για πρώτη φορά στο παιχνίδι σε διψήφιο αριθμό 3 λεπτά πριν την λήξη της τρίτης περιόδου. Κάπου εκεί έκλεισε και το τρίτο δεκάλεπτο με 12 πόντους υπέρ των φιλοξενούμενων (44-56).

Ο ΑΕΚ έκανε ότι έπρεπε στην τελευταία περίοδο, αν και ο Ηρακλής πλησίασε στους 7 πόντους 3 λεπτά πριν την λήξη. Η “Ένωση” έδειξε την απαιτούμενη σοβαρότητα και σε συνδυασμό με την εμπειρία των παικτών της πήρε το ροζ φύλλο. Ο “Γηραιός έκανε την αντεπίθεση του αφού κατάφερε να κατεβάσει την διαφορά από το -16 στους 5 πόντους στο τελευταίο λεπτό. Ωστόσο οι φιλοξενούμενοι δεν απειλήθηκαν ουσιαστικά και έφυγαν με την νίκη από την Θεσσαλονίκη.

Τα στατιστικά