Οι προπονητές αλλάζουν στην Άρσεναλ. Αλλά όχι και ο τρόπος που αντιμετωπίζει τους πιτσιρικάδες. Ένας από αυτούς είναι και ο Μπουκάγιο Σάκα.

Αρσέν Βενγκέρ, Ουνάι Έμερι, Φρέντι Λιούνμπεργκ και Μίκελ Αρτέτα. Τι κοινό μπορεί να έχουν οι τέσσερις κύριοι πέρα ότι βρέθηκαν στον πάγκο της Άρσεναλ, είτε για μεγάλο, είτε για μικρό χρονικό διάστημα; Έμειναν πιστοί στο πλάνο που υπήρχε. Αυτό που θέλει τον λονδρέζικο σύλλογο να βγάζει ταλέντα, να δίνει ευκαιρίες σε νεαρούς ποδοσφαιριστές. Ένα από τα τελευταία πιτσιρίκια που κάνει τη διαφορά είναι ο Μπουκάγιο Σάκα.

Εκείνος με τη σειρά του κάνει ό,τι περνάει από τα πόδια του για να είναι στον “αφρό”. Για να γίνεται καλύτερος. Σε κάθε προπόνηση, σε κάθε ματς. Αυτή η μανία του δεν ξεκίνησε τώρα. Την είχε όταν ακόμη πάτησε το πόδι του στις ακαδημίες των Λονδρέζων σε ηλικία τριών ετών.

Πλέον έχει φτάσει τα 19. Δεν έχει εξελιχτεί μόνο σαν παίκτης -που μπορεί να παίξει από αριστερό μπακ, μέχρι και αριστερό εξτρέμ- αλλά και σαν άνθρωπος. Κάτι που επιβεβαιώνει και ο “πατέρας” του Φρέντι Λιούνμπεργκ. Κάτι που μπορεί να επαληθεύσει και ο Μίκελ Αρτέτα με τον Ισπανό να βλέπει έναν ώριμο… αμούστακο ποδοσφαιριστή σε κάθε σέντρα, σε κάθε σουτ, σε κάθε πάσα.

Ο Μπουκάγιο Σάκα μπούκαρε στη ζωή της Άρσεναλ -και όχι μόνο- με σκοπό να φτάσει όσο πιο ψηλά γίνεται. Και όσο πιο γρήγορα. Όχι σαν “να βάζει ακόμη ένα ποτήρι νερό”. Αλλά σαν να κάνει ακόμη μία κούρσα του από τα αριστέρα!

Ρόδα, Σάκα και... κοπάνα!

Το “golden boy” της Άρσεναλ!

Ο Αρσέν Βενγκέρ ήταν αυτός που… πρώτος το ‘φερε. Το να δίνεις ευκαιρίες και χρόνο συμμετοχής δεν είναι κάτι κόντρα στη λογική. Αλλά είναι η ίδια η… ζωή. Τόπο στα νιάτα. Ο Φρέντι Λιούνγμπεργκ έμαθε μαζί του πολλά. Όχι μόνο σαν παίκτης, αλλά και σαν wonna be προπονητής. Ο Σουηδός τεχνικός ήταν για πολλά χρόνια στις ακαδημίες της Άρσεναλ. Είχε δει τον Μπουκάγιο Σάκα να κάνει πράγματα και θαύματα με τους μικρούς “κανονιέρηδες”.

Αυτός ήταν όταν έπιασε τον Ουνάι Έμερι από το χέρι και του το… τράβηξε, προκειμένου να του πει δύο κουβέντες τόσο για τον Σάκα όσο και για έναν ακόμη που ξεχώριζε. Τον Τζο Γουίλοκ. Ο Ισπανός τεχνικός δεν άργησε να δώσει χρόνο συμμετοχής στον αριστερό εξτρέμ από το Λονδίνο.

Ήταν 29 Νοεμβρίου του 2018 όταν έπαιξε για πρώτη φορά με την πρώτη ομάδα. Αντίπαλος Βόρσκα Πολτάβα για το Γιουρόπα Λιγκ. Μάλιστα, οι γονείς του το περασμένο βράδυ του είχαν βάλει… χέρι ότι δεν πρέπει να πάει νωρίς για ύπνο, προκειμένου να τα δώσει όλα όταν έρθει η ώρα του. Όπως και έγινε. Αυτή ήταν η αρχή και από εκεί και πέρα ο Σάκα κερδίζει ολοένα και περισσότερο τόσο την προσοχή του κόσμου, όσο και τις καρδιές των Άγγλων οπαδών. Ειδικά αυτών της Άρσεναλ.

Γι’ αυτό το λόγο και η ιταλική εφημερίδα “Tuttosport” τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τους δέκα καλύτερους νεαρούς παίκτες της Ευρώπης. Αν θα γίνει “golden boy” με τη βούλα κανείς δεν το γνωρίζει. Όμως το μέλλον του σίγουρα φαντάζει λαμπρό!

Φρέντι, αυτό είναι το παιδί σου!

Στις ακαδημίες της Άρσεναλ πάντα υπάρχει ταλέντο. Σε αρκετούς ποδοσφαιριστές. Μπορεί να μην φτάνουν να γίνονται όλοι σύνθημα στα χείλη των οπαδών. Ωστόσο, η πλειοψηφία τους βρίσκει το δρόμο να… χωθεί αλλού.

Είτε σε ομάδες του Νησιού, είτε σε άλλες χώρες. Ο Μπουκάγιο Σάκα από μικρός είχε δείξει τις προθέσεις του. Άλλωστε η ταχύτητα που τον έκανε να ξεχωρίζει, μαζί με την τεχνική κατάρτιση του έδωσαν το έναυσμα να κάνει δική του την αριστερή πλευρά. Όταν ο Φρέντι Λιούνμπεργκ τον πήρε στα χέρια του κατάλαβε με την πρώτη ματιά ότι είχε να κάνει με ένα πολύ μεγάλο ταλέντο. Με ένα ακατέργαστο διαμάντι. Γι’ αυτό το λόγο πίεσε όσο μπορούσε από την πλευρά του, ώστε το… παιδί του να πάρει χρόνο συμμετοχής με τους μεγάλους και να γίνει με τον καιρό βασικό μέλος τους.

Ο Σκανδιναβός δεν έπεσε έξω. Σύντομα το “πουλέν” του ήταν στα βασικά πλάνα τόσο του Ουνάι Έμερι όσο και του Μίκελ Αρτέτα. Άλλωστε είπαμε. Ήταν και είναι ένα διαμάντι. Και τα διαμάντια λάμπουν από όποια οπτική γωνιά και αν τα δει κανείς. Ωστόσο, οι δρόμοι του Λιούνμπεργκ με τους “κανονιέρηδες” έμελλε να χωρίσουν τον Αύγουστο του 2020. Μία απόφαση που επηρέασε ψυχολογικά τον Σάκα μιας και είχε κοντινή σχέση με τον μέντορά του. Τον άνθρωπο που έβαλε το χέρι του στη φωτιά για χάρη του και εν τέλει δεν κάηκε.

“Είναι μαζί μου από τότε που ήμουν 15 ετών. Με έχει δει να κάνω απίθανα πράγματα. Αλλά πάντα μου έλεγε ότι έπρεπε να είμαι ταπεινός και να μην σταματήσω να δουλεύω, γιατί πιστεύει ότι μπορώ να γίνω ένας από τους καλύτερους στον κόσμο. Ήταν για πολλά χρόνια παίκτης και ξέρει πως νιώθω. Όταν ακούς πράγματα από έναν θρύλο της Άρσεναλ είναι σίγουρα πολύ σημαντικό”, τα λόγια του λίγο μετά την απόφαση του Λιούνμπεργκ.

Ο μεγαλύτερος εχθρός της Άρσεναλ, το… μπάσκετ!

Ο Μπουκάγιο Σάκα ήταν από νεαρή ηλικία ένα παιδί με αγάπη για τον αθλητισμό. Όχι μόνο το ποδόσφαιρο. Στο σχολείο που πήγαινε στο Λονδίνο πέρα από την “στρογγυλή θεά”, είχε και μία άλλη… αδυναμία.

Στο μπάσκετ. Μάλιστα, ο δάσκαλος της γυμναστικής είχε μιλήσει πριν από μερικούς μήνες στο “ΕSPN”, λέγοντας μεταξύ άλλων: “Ήταν στη σχολική ομάδα ποδοσφαίρου, αλλά του άρεσε να παίζει και μπάσκετ. Έκανα πολλές προσπάθειες να του αλλάξω γνώμη και για να αφιερωθεί στο μπάσκετ. Ωστόσο, δεν μπορούσα με κανένα τρόπο να του αλλάξω γνώμη. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα κατάλαβα ότι η Άρσεναλ και το ποδόσφαιρο είχαν μόλις νικήσει”, τα λόγια του.

Ένας νέος Άσλεϊ Κόουλ ή ο επόμενος Γκάρεθ Μπέιλ;

O Άσλεϊ Κόουλ υπήρξε ένας από τους καλύτερους αριστερούς μπακ που έβγαλε τα τελευταία χρόνια το αγγλικό ποδόσφαιρο. Ο παλαίμαχος παίκτης ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες της Άρσεναλ και μάλιστα σαν εξτρέμ. Ωστόσο, ο Αρσέν Βενγκέρ έβλεπε σε εκείνον τον μπακ του… μέλλοντος. Του άλλαξε θέση, τον έκανε βασικό στους “κανονιέρηδες” και έγινε από ένα πολύ μεγάλο ταλέντο, ένας “Ανίκητος”.

Η συνέχεια λίγο ως πολύ γνωστή. Το καλοκαίρι του 2006 έφυγε από τους Λονδρέζους και πήγε στην Τσέλσι. Μία κίνηση που τον έκανε τον πιο μισητό παίκτη εκείνη την εποχή. Αργότερα ακολούθησαν τόσο η Ρόμα, όσο και οι Λος Άντζελες Γκάλαξι. Και κάπου εδώ στην… εξίσωση βάζουμε και τον Μπουκάγιο Σάκα. Ο νεαρός ήταν και παραμένει αριστερό εξτρέμ.

Παρόλα αυτά για μία μεγάλη περίοδο έπρεπε να αγωνίζεται ως αριστερό μπακ. Έπαιζε κάπου που δεν ήταν η θέση του. Ακόμη και έτσι όμως ήταν καλός και ήταν από εκείνους που ξεχώριζαν. Γι’ αυτό το λόγο και ο Μίκελ Αρτέτα προσπαθεί κάπου, κάπως να τον χωρέσει στα σχέδιά του. Ακόμη και “θυσιάζοντάς” τον και σε κάποια άλλη θέση του γηπέδου, πέρα από εξτρέμ που παίζει κανονικά. Μιας και σε αυτή τη θέση αγωνίζεται ενίοτε ο Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, είτε ο Πεπέ.

Παράλληλα, υπάρχει και το… μοντέλο του Γκάρεθ Μπέιλ. Ο Ουαλός ξεκίνησε ως αριστερός μπακ, πήρε… προαγωγή ως αριστερός “μπακ-χαφ” και μετέπειτα είχε είτε όλη την πλευρά μόνος του, είτε ήταν αριστερό εξτρέμ. Μία θέση που τον βοήθησε να πραγματοποιήσει σπουδαίες εμφανίσεις που τον έφεραν μέχρι και τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Οπότε από τις ανάγκες και τις συγκυρίες που υπάρχουν στην Άρσεναλ θα κριθεί που θα παίζει και ο Μπουκάγιο Σάκα. Με τον Μίκελ Αρτέτα να εκφράζει τον θαυμασμό του για τον νεαρό ποδοσφαιριστή μιας και εκείνος έχει την ποιότητα να αγωνίζεται όπου του ζητηθεί, χωρίς περαιτέρω προβλήματα ή αντιδράσεις. Ό,τι καλύτερο δηλαδή για έναν προπονητή.