Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας αναλύουν και σχολιάζουν την νίκη των Πρασίνων απέναντι στην Αρμάνι Μιλάνο με σκορ 80-77.

Εγωισμός, πάθος, θέληση και αυταπάρνηση. Αυτά είναι τα στοιχεία που εμφάνισε ο Παναθηναϊκός στη χθεσινή αναμέτρηση με την Αρμάνι. Οι περισσότεροι πίστευαν πως οι πράσινοι θα εμφάνιζαν συμπτώματα ‘Αστρομπάλ’. Ωστόσο, τον συγκεκριμένο ισχυρισμό ήρθε να ανατρέψει η εμφάνιση του δεύτερου μέρους και η μεγάλη νίκη με σκορ 80-77. Πάμε όμως να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Αρμάνι - Παναθηναϊκός 80-77 (Highlights / vid)

Deja vu

Δανείζομαι τον γαλλικό αυτόν όρο προκειμένου να περιγράψω την κατάσταση στο πρώτο μέρος. Ο Παναθηναϊκός για ακόμα ένα παιχνίδι ξεκίνησε μουδιασμένα. Χαλαρές άμυνες, στατικές επιθέσεις και μηδαμινή προσφορά από τους παίκτες κλειδιά όπως ο Παπαπέτρου και ο Νέντοβιτς. Παράλληλα, η ψυχολογία βρισκόταν υπό το 0 μετά και τη βαριά ήττα απέναντι στη Βιλερμπάν. Από την άλλη πλευρά, η Αρμάνι ελλείψει Σέρχιο Ροντρίγκεζ δεν είχε και αρκετές περιφερειακές λύσεις. Μοιραία λοιπόν το επιθετικό φορτίο βάρυνε τις πλάτες των Ντιλέινι και Πάντερ. Δύο παίκτες οι οποίοι από τα μέσα του πρώτου δεκαλέπτου και μετά δεν έβρισκαν κάποιο σώμα ή κάποια άμυνα μπροστά τους. Αποτέλεσμα; Επιμέρους σκορ 16-4 και το σκορ ήταν 42-30. Τηρουμένων των αναλογιών η ομάδα του κόουτς Βόβορα δεν είχε το ‘πρέπει’ όπως σε προηγούμενους αγώνες. Ωστόσο, σίγουρα στο δεύτερο μέρος έπρεπε να εμφανιστεί κάπως καλύτερος τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση.

Στροφή 180 μοιρών

Στο δεύτερο μέρος εμφανίστηκε ένας διαφορετικός Παναθηναϊκός. Σφιχτή άμυνα και πιο σίγουρες επιλογές στην επίθεση. Οι περιφερειακοί στόχευαν περισσότερο στο ζωγραφιστό με τους Μήτογλου, Γουάιτ και Παπαγιάννης να κάνουν καλάθι τις ασίστ των Μποχωρίδη, Μακ και Νέντοβιτς. Η στατιστική σαν να ήταν από διαφορετικό παιχνίδι σε σχέση με το πρώτο ημίχρονο. Το επιμέρους σκορ ήταν 50-35 και μάλιστα σε εκτός έδρας παιχνίδι. Αυτό σημαίνει πως το μεγάλο διπλό ήταν αρκετά πιθανό. Ειδικότερα, Το 47,3% του α’ημιχρόνου στα δίποντα με 9/19 έγινε 70,5% στο β’ημίχρονο με 12/17 σ’εκείνο το διάστημα. Επίσης, το 27,2% στα τρίποντα με 3/11 έγινε 60% με 6/10 στο δεύτερο μισό του ματς. Επιπλέον είχε και 8/12 βολές έναντι 3/4 από το πρώτο ημίχρονο.

Και να ταν μόνο τα ποσοστά ευστοχίας; Ο Παναθηναϊκός πήρε πέντε ριμπάουντ περισσότερα από την Αρμάνι (18 έναντι 12), είχε καλύτερη δημιουργία σε σχέση με το πρώτο μισό του ματς (11 ασίστ δεύτερο 7 στο πρώτο ενώ είχε 3 λάθη στο δεύτερο. Με άλλα λόγια, οι πράσινοι πήραν άριστα όσον αφορά την προσήλωση στην άμυνα, την αποτελεσματικότητα στην επίθεση αλλά και τη ψυχραιμία στο διάβασμα των φάσεων προς το τέλος της αναμέτρησης. Η πιο χαρακτηριστική φάση ήταν στα 39” στο τέταρτο δεκάλεπτο όταν ο Νέντοβιτς δεν επιχείρησε το floater αλλά σιγούρεψε το καλάθι με alley oop ασίστ στον Παπαγιάννη.

Αρμάνι Μιλάνο - Παναθηναϊκός 77-80: «Απάντησε» με διπλό από τα παλιά! (vid) | Ειδήσεις | gazzetta.gr

Τι οδήγησε στη μεγάλη νίκη

->Στο Mediolanum Forum επανεμφανίστηκε ο Ντίνος Μήτογλου για να θυμίσει περσινές εμφανίσεις Μόσχας. Άμυνα, ριμπάουντ και μπόλικο ξύλο είχε ο Έλληνας διεθνής απέναντι στους ψηλούς της Αρμάνι. Σίγουρα, τόσο ο Βόβορας όσο και η υπόλοιπη ομάδα έχουν ανάγκη από αυτόν τον Μήτογλου.

->Δεν ήταν μόνο χθες. Ο Παπαγιάννης κάνει πολύ καλή σεζόν μέχρι στιγμής. Σίγουρα, την καλύτερη της καριέρας του. Μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές που χθες έπαιξε εξαιρετική περιφερειακή άμυνα σε 1on1 iso καταστάσεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια αξιόπιστη λύση πίσω του. Αυτό συμβαίνει διότι, ο Όγκαστ έχει υποχωρήσει στο ροτέισον (10′ στα 4 τελευταία ματς, 2 DNP). Μήπως είναι αναγκαία η προσθήκη ενός σέντερ;

->Κλείνοντας πάντως το θέμα των ψηλών, Παπαγιάννη, Μπέντιλ, Μήτογλου και Γουάιτ λειτούργησαν ως rim protector στη χθεσινή αναμέτρηση.

->Νέντοβιτς και Γουαίτ έφυγαν από το Μιλάνο με έναν περίεργο τρόπο. Ο πρώτος χαρακτηρίστηκε ως γυάλινος που δεν δικαίωσε τις προσδοκίες και ο δεύτερος έφυγε με την ταμπέλα του αποτυχημένου. Και οι δύο ήταν εξαιρετικοί. Τι σου είναι όμως το κίνητρο.

Χωρίς αμφιβολία, αυτή η νίκη ήρθε στο κατάλληλο timing. Όχι μόνο έσβησε κάθε κακή εντύπωση μετά την αναμέτρηση με τη Βιλερμπάν αλλά ήρθε και σε ένα σημείο που ο Παναθηναϊκός καλείται να δώσει τρία σερί εντός έδρας ματς. Ζαλκίρις, Ρεάλ και Άλμπα κατά σειρά. Μέσα τα κεφάλι, δουλειά και επιβεβλημένο θα λέγαμε το 2 στα 3 απέναντι σε αυτές τις ομάδες ώστε να μη χαθεί το χθεσινό διπλό.