Την τελευταία της... ζαριά έπαιζε η ΑΕΚ απέναντι στην Μπράγκα στο ΟΑΚΑ αλλά τα λάθη στην άμυνα οδήγησαν στην ήττα με 4-2. Στο άλλο παιχνίδι η Ζόρια κέρδισε την Λέστερ με 1-0, συνεπώς η "Ένωση" θα τερματίσει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου τελευταία στον όμιλο.

Η ήττα της προηγούμενης εβδομάδας από τη Ζόρια έκανε σχεδόν αδύνατη την υπόθεση πρόκριση για την ΑΕΚ. Η νίκη ήταν απαραίτητη για τους “κιτρινόμαυρους” που παρουσιάσαν πολλά αμυντικά προβλήματα στο ΟΑΚΑ και ηττήθηκαν 4-2 από την Μπράγκα. Τελευταίο παιχνίδι την επόμενη Πέμπτη εκτός έδρας με Λέστερ για να ολοκληρωθεί μια άσχημη παρουσία, για την “Ένωση” στους ομίλους του EUROPA LEAGUE.

ΠΩΣ ΕΠΑΙΞΕ Η ΑΕΚ

Μετά την αμυντική αντιμετώπιση της πιο αδύναμης ομάδας του ομίλου ο Μάσιμο Καρέρα επέστρεψε στο 4-2-3-1. Μάλιστα, έκανε αλλαγές και στα πρόσωπα. Ο Τσιντώτας πήρε θέση στην εστία και μπροστά του είχε για 2η φορά φέτος τους δύο νεοαποκτηθέντες, ΧνίντΝεντελτσιάρου. Δεξιά ήταν ο Μπακάκης, αριστερά ο Ινσούα ενώ και η 2άδα στα χαφ άλλαξε με ΣιμόεςΓαλανόπουλο. Μπροστά τους ο Μάνταλος, δεξιά ο Αλμπάνης, αριστερά ο Λιβάγια και στην κορυφή ο Ολιβέιρα.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ

Τα πρώτα 10 λεπτά ήταν πραγματικά εφιαλτικά για τους “κιτρινόμαυρους” που προδόθηκαν από την αμυντική τους λειτουργία. Αρχικά στο 8‘ ο Βίτορ Τορμένα βρέθηκε μόνος στην καρδιά της περιοχής έπειτα από εκτέλεση κόρνερ και με πλασέ άνοιξε το σκορ(0-1). Ένα κόρνερ που μπορούσε να είχε αποφύγει να παραχωρήσει ο Μιχάλης Μπακάκης. Δύο λεπτά αργότερα ο Γκαλένο πέρασε σαν σταματημένο τον δεξιό μπακ της ΑΕΚ, έκοψε παράλληλα με την εστία και ο Εσγάιο με πλασέ έκανε το 0-2 και τα πράγματα για τους γηπεδούχους πολύ δύσκολα.

Παρά την άσχημη αρχή οι παίκτες της “Ένωσης” προσπάθησαν να βρουν τρόπο να απειλήσουν. Ίσως το γεγονός ότι δεν υπήρχε βαθμολογικό άγχος (ελάχιστες πιθανότητες πρόκρισης), βοήθησε να μην τους πάρει από κάτω. Ο Ολιβέιρα έχασε την πιο κλασική ευκαιρία στο 19‘ όταν ο Αλμπάνης τον έβγαλε φάτσα με το τέρμα αλλά ο Πορτογάλος κατάφερε να αστοχήσει! Οι υπόλοιπες τελικές προσπάθειες ήρθαν από στημένες φάσεις, όπως η κεφαλιά του Λιβάγια στο 22‘ από κόρνερ που έδιωξε δύσκολα ο Ματέους.

ΜΕΙΩΣΕ  Η ΑΕΚ ΑΛΛΑ ΠΛΗΓΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ

Στο 31‘ η ΑΕΚ βρήκε το γκολ που ήθελε αλλά και άξιζε με ένα μεγάλο λάθος των παικτών της Μπράγκα. Πιο συγκεκριμένα ο Τορμένα έκανε λάθος πάσα στον Βιάνα, ο Ολιβέιρα το εκμεταλλεύτηκε πέρασε τον τερματοφύλακα και μείωσε σε 1-2, σπάζοντας την φετινή κατάρα. Ο επιθετικός της ΑΕΚ είχε μόνο ένα γκολ στη σεζόν, αυτό απέναντι στη Σεντ Γκάλεν.  Από εκεί κι έπειτα μετρούσε πολλές χαμένες ευκαιρίες, μερικές από αυτές καθοριστικές!

Η “Ένωση” έδειχνε να έχει ξεπεράσει το αρχικό σοκ αλλά η αμυντική της λειτουργία εξακολουθούσε να εμπνέει ανησυχία. Ο Χνίντ με τον Νεντελτσιάρου δεν έχουν βρει ακόμα χημεία και η Μπράγκα έφτασε αρκετές φορές σε θέση βολής. Κι αν αυτό δεν το πλήρωσε στο 39‘ με τον Παουλίνιο που σημάδεψε το εξωτερικό δίχτυ, το πλήρωσε στο 44‘. Ο Γκαλένο βγήκε στην πλάτη της άμυνας, απέφυγε εύκολα τον Μπακάκη που γύρισε να προλάβει και έβγαλε την ασίστ στον Όρτα που έκανε το 1-3. Μια φάση που είχε ευθύνη και ο Τσιντώτας καθώς το πλασέ δεν ήταν και το καλύτερο δυνατό.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ ΜΕ 2 ΓΚΟΛ

Στην επανάληψη η ΑΕΚ προσπάθησε από την αρχή να βρει ένα γρήγορο γκολ που θα της έδινε ελπίδες για θετικό αποτέλεσμα.  Εφόσον δεν το βρήκε μέχρι το 60‘ το ματς απέκτησε διαδικαστικό χαρακτήρα. Ο Ανσαριφάρντ που είχε περάσει ως αλλαγή σκόραρε στο 68‘ με ωραίο τελείωμα αλλά ήταν σε θέση οφσάιντ.

Στα θετικά η επανεμφάνιση του Λιβάι Γκαρσία 2 μήνες μετά τον τραυματισμό του. Στα αρνητικά ότι ο Γκαλένο με το καλύτερο γκολ της βραδιάς, σουτ έξω από την περιοχή, έκανε το 1-4 στο 83′. Η φάση ξεκίνησε από κόρνερ και κακό διώξιμο. Ένα κόρνερ πάντως που κακώς δόθηκε καθώς είχε προηγηθεί φάουλ υπέρ της ΑΕΚ. Το μόνο που κατάφεραν οι “κιτρινόμαυροι” ήταν να μειώσουν με τον Βασιλαντωνόπουλο να πετυχαίνει το πρώτο του γκολ με τα κιτρινόμαυρα στο 88‘  με σουτ μέσα από την περιοχή.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Η ΑΕΚ με αυτή την ήττα αποχαιρέτησε το EUROPA LEAGUE. Μπορεί οι πιθανότητες για πρόκριση να ήταν ελάχιστες πριν την έναρξη της αναμέτρησης, αλλά μια νίκη σε συνδυασμό με την έκπληξη που έκανε η Ζόρια κερδίζοντας τη Λέστερ με 1-0 θα έδινε ενδιαφέρον στην τελευταία αγωνιστική. Οι “κιτρινόμαυροι” ήταν πολύ κακοί αμυντικά κι ακόμα κι αν ήταν πιο εύστοχοι επιθετικά δύσκολα θα έπαιρναν κάτι από το ματς. Αυτό είναι το σημαντικό που πρέπει να κοιτάξει και να διορθώσει ο Καρέρα. Το πρόβλημα δεν ήταν η επιλογή του 4-2-3-1 αλλά τα προσωπικά λάθη και οι συνεργασίες. Δεν αποτελεί λύση η “Ένωση” να παρουσιάζεται με 5 αμυντικούς για να μην έχει πρόβλημα στα μετόπισθεν. Γιατί με αυτόν τον τρόπο χάνει επιθετικούς παίκτες που της προσφέρουν ένα ποδόσφαιρο κυριαρχίας. Όσο για τη γενικότερη παρουσία στους ομίλους, αυτή κρίνεται αποτυχημένη. Την μεγάλη επιτυχία με τη Βολφσμπουργκ δεν ακολούθησαν εμφανίσεις αντάξιες της προηγούμενης παρουσίας της στη συγκεκριμένη διοργάνωση πριν 3  χρόνια.