Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας αναλύουν και σχολιάζουν την ήττα του Ολυμπιακού από τη Μπασκόνια με σκορ 90-76.

Ποδοσφαιρικός Ολυμπιακός δίχως Βαλμπουενά, Ελ Αραμπί και κλασικό αριστερό μπακ δύσκολα αντιμετωπίζει ομάδα που λέγεται Μάντσεστερ Σίτι. Παρομοίως, μπασκετικός Ολυμπιακός χωρίς δεύτερο τεσσάρι και εναλλακτική λύση στο ‘5’ δύσκολα γυρίζει αγώνα Ευρωλίγκα με τη σκληροτράχηλη Μπασκόνια. Αποτέλεσμα; Ήττα για τους ερυθρόλευκους με σκορ 90-76. Πάμε να δούμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Τι ξέραμε πριν το παιχνίδι

Χωρίς Βεζένκοφ, Ζαν-Σαρλ, Έλις, Χαραλαμπόπουλο και Χάρισον ο Ολυμπιακός είχε εξ αρχής δύσκολο έργο απέναντι σε μια Ισπανική ομάδα που ξεφεύγει από την λεγόμενη ισπανική σχολή και τα μοτίβα αυτής. Τι σημαίνει αυτό; Ροτέισον μόλις οκτώ παικτών και η ρακέτα ουσιαστικά ορφανή από ψηλούς.

Νευρικότητα, αστοχία και Φολ

Όπως ήταν αναμενόμενο οι φιλοξενούμενοι θα χτυπούσαν στο low post εκεί όπου ο 2,21 Φολ ουσιαστικά έκανε πάρτι. Κερδισμένα φάουλ, επιθετικά ριμπάουντ, δεύτερες επιθέσεις απ’ όλα είχε ο μπαξές για το seven footer γίγαντα ή αλλιώς Ταβάρες των φτωχών (όπως τον χαρακτηρίζω εγώ). Στην αντίπερα όχθη, οι ερυθρόλευκοι με τον Κόνιαρη στον άσσο είχαν όρεξη να τρέξουν να δημιουργήσουν ένα up tempo παιχνίδι πετυχαίνοντας εύκολα καλάθια. Ταυτόχρονα, αρκετές μπάλες κατέληγαν στον Πρίντεζη. Το σκορ ήταν ισόπαλο (11-11). Από εκεί και πέρα άρχιζαν να φαίνονται οι απουσίες. Σαν να μην έφτανε η αστοχία στην επίθεση, ήρθαν και τα χαμένα ριμπάουντ στην άμυνα. Παράλληλα, η περιφερειακή άμυνα δεν λειτουργούσε. Ανενόχλητα περιφερειακά σουτ από παίκτες-φονιάδες όπως ο Ντράγκιτς, ο Πίτερς και ο Χένρι. Με χαρακτηριστική λοιπόν ευκολία η διαφορά έφτασε στο -21 (21-43).

Σανίδα σωτηρίας

Το τρίτο δεκάλεπτο ξεκίνησε. Ο Ολυμπιακός με Σλούκα, Λάρι, ΜακΚίσικ, Πρίντεζη και Μάρτιν θέλησε να τα φέρει όλα τούμπα. Πίεση στη μπάλα, σκληρή άμυνα ίσως σε διαφορετικές συνθήκες και χωρίς τις απουσίες να αποτελούσαν το έναυσμα για μια μεγάλη ανατροπή. Η επίθεση είχε πλέον μια ουσιώδης κίνηση. Ο Μάρτιν πάλευε για κάθε ριμπάουντ ενώ Τζέκινς και Γιαννούλης έκαναν ότι μπορούσαν για να κλέψουν μπάλες και πολλές φορές με επιτυχία. Αφού η διαφορά έφτασε στο -7 (60-67), η σανίδα αυτή χάθηκε. Η κούραση και η έλλειψη ροτέισον φάνηκε στο τέταρτο δεκάλεπτο. Η Μπασκόνια, απλά, λιτά και χωρίς ιδιαίτερο κόπο πήρε μια αρκετά πολύτιμη νίκη σβήνοντας ουσιαστικά την ήττα από την Ζενίτ στην έδρα της.

Το κουτί της Πανδώρας

Για να δούμε και πιο αναλυτικά τα πεπραγμένα του σημερινού ματς:

->Σε παιχνίδια σαν το σημερινό, όπου έχεις χάσει προπονήσεις και ρυθμό, έχεις κομβικές απουσίες, έλλειμμα ενέργειας και κορμιών, χρειάζεσαι περισσότερο από ποτέ σκορ από ατομικές ενέργειες και προσωπική φάση που θα ξεκολλήσουν το κάρο. Και εδώ ο Ολυμπιακός είναι από τις πιο φτωχές ομάδες σε επίπεδο ατομικών προσπαθειών και σε καταστάσεις 1v1. Αν εξαιρέσουμε τους Σπανούλη, Πρίντεζη και ΜακΚίσικ κανείς άλλος δεν μπορεί να δημιουργήσει για τον εαυτό του.

->Προφανώς και αυτοσκοπός δεν είναι να ασκήσω κριτική στο Μπαρτζώκα δεδομένης της σημερινής κατάστασης πριν το ματς. Ωστόσο, η ομάδα γύρισε το ματς με τον Σλούκα στον άσσο. Ο κόουτς τον άφησε έξω αδικαιολόγητα πολύ, επιμένοντας χωρίς λόγο σε έναν κακό Σπανούλη και τον ξαναβαλε σε ένα ματς πλέον που είχε ξεφύγει.  Πιθανότατα ούτε με Σλούκα θα νικούσαμε,αλλά θα είχαμε διεκδικήσει το ματς μέχρι τέλους.

->Όταν ο Ντράγκιτς σου βάζει 18 πόντους, κάτι μάλλον κάνεις λάθος στην άμυνα σου. Εκτός αν ο Γκόραν μεταμορφώθηκε με Ζόραν, που μάλλον αυτό έγινε στη συγκεκριμένη αναμέτρηση.

->Φάνηκε πόσο πολύτιμοι είναι οι Βεζένκοφ-Ζαν Σαρλ σε άμυνα- μαχητικότητα- ριμπάουντ. Εντελώς άλλη ομάδα στους ψηλούς χωρίς αυτούς. Η συνεισφορά που δίνουν στο κομμάτι της ενέργειας είναι αδιαμφισβήτητη.

->Μοναδικό κέρδος του αγώνα η εμφάνιση του Λαρεντζάκη. Κέρβερος στην άμυνα και energy guy στην επίθεση. Χωρίς αμφιβολία χωράει στο rotation της ομάδας.

Η ομάδα δεν είχε παρά μόνο δύο με τρείς προπονήσεις μετά από μια εβδομάδα off δίχως ατομική προπόνηση. Δεν ψάχνω δικαιολογίες. Πλέον τα πράγματα είναι απλά και η πραγματικότητα ψυχρή. Πρέπει κατ΄αυτόν τον τρόπο να την αντιμετωπίσουν στον Πειραιά. Να γυρίσουν το τσιπάκι, να δουν τις επιστροφές, να περιμένουν πως και πως το πότε θα μπουν στο ροτέισον οι απόντες και να προχωρήσουν. Με ψυχραιμία…