Μαραντόνα: Το «Χρυσό Παιδί» της Αργεντινής
Το «Χρυσό Παιδί» της Αργεντινής, ο μεγάλος Ντιέγκο Μαραντόνα έφυγε από τη ζωή και το Debut.gr θυμάται την τεράστια προσφορά του στην «Αλμπισελέστε».
Για πολλούς αποτελεί τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών. Αέρινος, αεικίνητος στο γήπεδο. Κάθε του κίνηση έμοιαζε με χορευτική φιγούρα. Κάθε του αγώνας με μια παράσταση. Και όλοι εμείς, οι θεατές, υποκλινόμασταν στο μεγαλείο του ταλέντου του.
Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα Φράνκο ή αλλιώς ο El Pibe de Oro (το χρυσό παιδί) της Αργεντινής, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 60 ετών από ανακοπή καρδιάς. Προ ολίγων εβδομάδων είχε νοσηλευτεί σε νοσοκομείο και είχε υποβληθεί σε επέμβαση στο κεφάλι. Οι προσευχές όλων για ταχεία ανάρρωση δεν έφεραν καρπούς.
Ένα κεφάλαιο γραμμένο με «χρυσά» γράμματα. Ακόμα και μετά από περισσότερο από 20 χρόνια και την έλευση του Λιονέλ Μέσι στο προσκήνιο, ο Μαραντόνα λογίζεται από πολλούς ως ο κορυφαίος Αργεντινός ποδοσφαιριστής όλων των εποχών.
«Λίγο το κεφάλι του Μαραντόνα, λίγο το χέρι του Θεού»
Ο λόγος; Φυσικά η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1986. Εκεί, ο Μαραντόνα επιβεβαίωσε την κυριαρχία του και πραγματοποίησε μοναδικές εμφανίσεις και οδήγησε εύκολα την Αργεντινή στην κορυφή του ομίλου της με νίκες απέναντι σε Νότια Κορέα, Βουλγαρία και μοναδική ισοπαλία κόντρα στην Ιταλία. Εύκολο ήταν και το πέρασμα της Αργεντινής από την Ουρουγουάη με 1-0.
Σειρά είχε η Αγγλία στα προημιτελικά στον απόηχο του πολέμου των Φόκλαντς που είχε δημιουργήσει τεταμένο κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες. Ένας αγώνας που έμελλε να μείνει στην ιστορία, με το γκολ που ψηφίστηκε ως το «Γκολ του Αιώνα» από την ίδια τη Fifa. Το γνωστό «χέρι του Θεού».
Το παιχνίδι βρίσκεται στο 51ο λεπτό. Η μπάλα βρίσκεται στον αέρα όπως και ο Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος βλέπει τον σαφώς ψηλότερο κίπερ της Αγγλίας, Πίτερ Σίλτον να πηδάει για να την απομακρύνει. Ο «Ντιεγκίτο» όμως τεντώνει όσο χρειάζεται το χέρι του και τη στέλνει στα δίχτυα. Οι Άγγλοι ωρύονται. Ζητούν την ακύρωση του τέρματος αλλά ο Τυνήσιος διαιτητής το κατακύρωσε καθώς δεν είχε καλή οπτική επαφή με τη φάση. Το δεύτερο γκολ σημειώθηκε τέσσερα λεπτά αργότερα και προήλθε σε μια επέλαση 60 μέτρων μακριά από το αντίπαλο τέρμα, πέρασε πέντε παίκτες της Αγγλίας μαζί με τον τερματοφύλακα. Η γαλλική εφημερίδα L’Équipe περιέγραψε το Μαραντόνα σε εκείνο το παιχνίδι ως «μισός διάολος, μισός άγγελος». Ο ίδιος δήλωσε μετά τον αγώνα: «Το γκολ αυτό μπήκε λίγο από το κεφάλι του Μαραντόνα και λίγο από το χέρι του Θεού».
Στα ημιτελικά της διοργάνωσης, αντίπαλος της Αργεντινής ήταν το Βέλγιο. Ο Μαραντόνα οργίασε για ακόμα μία φορά και με δύο προσωπικά του γκολ, έστειλε την Αργεντινή στον τελικό απέναντι στη Δυτική Γερμανία. Ο Λόταρ Ματέους μάταια προσπάθησε να τον συγκρατήσει αφού από δική του ασίστ, ο Μπουρουτσάγα λύτρωσε την Αργεντινή και έγραψε το τελικό 3-2 χαρίζοντας στη χώρα του το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Μία ανάσα από το θαύμα και η καθίζηση
Η συνέχεια, ωστόσο, για τον Μαραντόνα και την Εθνική Αργεντινής δεν ήταν ανάλογη. Στα Κόπα Αμέρικα που ακολούθησαν το 1987 και το 1989, η «Αλμπισελέστε» περιορίστηκε στην τέταρτη και τρίτη θέση αντίστοιχα με τον Μαραντόνα να μην πραγματοποιεί τις εμφανίσεις που όλοι περίμεναν.
Ένα χρόνο μετά, ωστόσο, το 1990 έρχεται το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ιταλία. Ο Μαραντόνα βρίσκεται στο επίκεντρο αφού όντας παίκτης της Νάπολι, δέχεται πιέσεις από τον κόσμο να μην σταθεί εμπόδιο στην Εθνική Ιταλίας. Ο «Ντιεγκίτο», ωστόσο, δεν προδίδει τη χώρα του και την οδηγεί σε ακόμα έναν τελικό, με αντίπαλο και πάλι την Δυτική Γερμανία. Σε ένα κατά γενική ομολογία μέτριο παιχνίδι, οι Γερμανοί καταφέρνουν να στεφθούν Παγκόσμιοι Πρωταθλητές με ένα αμφισβητούμενο πέναλτι στα τελευταία λεπτά του αγώνα. Πολλοί έκαναν λόγο για «θεία δίκη» μετά το «χέρι του Θεού» στο προηγούμενο τουρνουά.
Στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο στις ΗΠΑ, η συμμετοχή του Μαραντόνα πέρασε από σαράντα κύματα, καθώς δεν είχε περάσει παρά ελάχιστο χρονικό διάστημα από το σκάνδαλο με τα ναρκωτικά. Θορυβημένη η Ομοσπονδία και η τεχνική ηγεσία κάλεσαν το Μαραντόνα να βοηθήσει ο οποίος δέχτηκε αλλά έπρεπε να προετοιμαστεί διεξοδικά για την επιστροφή του. Το αστέρι της Αργεντινής στρατολογήθηκε σε ένα αγρόκτημα και υποβλήθηκε σε αυστηρή διατροφή, ενώ προπονούταν σε πρωινές και απογευματινές βάρδιες. Ο Μαραντόνα έχασε 15 κιλά και επέστρεψε δείχνοντας να βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, το οποίο και απέδειξε στους αγώνες κόντρα στην Ελλάδα και τη Νιγηρία. Κάπου εκεί όμως ο χρόνος σταμάτησε για τον Μαραντόνα που βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ για χρήση εφεδρίνης, κάτι που τον απέκλεισε από το υπόλοιπο της διοργάνωσης. Το γκολ του απέναντι στην Εθνική Ελλάδος αποδείχθηκε πως ήταν το τελευταίο του με το εθνόσημο στο στήθος, με το κεφάλαιο «Αργεντινή» να κλείνει με τραγικό τρόπο.