Με μία κάκιστη εμφάνιση η ΑΕΚ γνώρισε ντροπιαστική ήττα από τη Ζόρια στο ΟΑΚΑ με 0-3. Τεράστιες οι ευθύνες του Μάσιμο Καρέρα που παρουσίασε μια αμυντική ΑΕΚ χωρίς πλάνο ενώ δεν μπόρεσε ούτε με τις αλλαγές του να διορθώσει τα λάθη του. Κόκκινη ο Σάκχοφ πριν την κατάρρευση της ΑΕΚ στο 2ο ημίχρονο. Μόνο μαθηματικές οι ελπίδες της «Ένωσης» για πρόκριση.

Η ΑΕΚ θα μπορούσε με μια νέα νίκη απέναντι στην πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου να διεκδικήσει την πρόκριση στις τελευταίες 2 αγωνιστικές με Μπράγκα και Λέστερ. Με ένα αμυντικό σχήμα, όμως, που διάλεξε ο προπονητής της δεν κατάφερε να απειλήσει την Ζόρια στο πρώτο ημίχρονο και να πετύχει ένα γρήγορο γκολ όπως στην Ουκρανία. Η απουσία του Μάνταλου ήταν εμφανής και μετά την αποβολή του Σάκχοφ οι φιλοξενούμενοι διέσυραν τους «κιτρινόμαυρους» παίρνοντας τη νίκη με 0-3. Μεγάλη ευθύνη του Ιταλού προπονητή και με τη χρησιμοποίηση του Αθανασιάδη κατευθείαν σε έναν κρίσιμο αγώνα χωρίς να αγωνιστεί με ΑΕΛ για να είναι πιο «ζεστός».

ΠΩΣ ΕΠΑΙΞΕ Η ΑΕΚ

Συνταγή Ουκρανίας δοκίμασε ο Μάσιμο Καρέρα επιλέγοντας ένα 5-3-2. Η διαφορά ήταν πως δεν είχε στη διάθεσή του τον Μάνταλο που συμπλήρωσε κάρτες. Τον ρόλο του πήρε ο Κρίστισιτς και θέση στην 11άδα ο Σιμόες που επέστρεψε από τραυματισμό. Ο Αθανασιάδης έκανε ντεμπούτο για την ΑΕΚ κάτω από τα δοκάρια με τον Τσιντώτα να είναι ανέτοιμος παρά το γεγονός ότι έπαιξε στον αγώνα με την ΑΕΛ. Μπροστά του είχε τους ΝεντελτσιάρουΤσιγκρίνσκιΣβάρνα, δεξιά τον Μπακάκη και αριστερά τον Ινσούα. Στα χαφ Σιμόες-Σάκχοφ ενώ ο Κρίστισιτς ήταν λίγο πιο προωθημένος όπως αναφέρθηκε. Στην κορυφή ενάλλασσαν θέσεις Λιβάγια και Τάνκοβιτς.

ΠΕΤΑΞΕ ΕΝΑ ΗΜΙΧΡΟΝΟ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Το παραπάνω σχήμα αποδείχτηκε, φυσικά, πολύ αμυντικό για τη συγκεκριμένη αναμέτρηση. Ο Κρίστισιτς δεν μπόρεσε ποτέ να ανταποκριθεί στο ρόλο του οργανωτή και η ΑΕΚ έμοιαζε ασύνδετη, χωρίς φαντασία, χωρίς σχέδιο να σπάσει την αντίπαλη άμυνα. Η κατοχή που είχε ήταν ανώφελη εφόσον οι ευκαιρίες που δημιούργησε ήταν ελάχιστες.  Σαν να μην έφτανε αυτό, η Ζόρια έδειχνε σε κάποιες αντεπιθέσεις ότι μπορεί και να απειλήσει όπως στη φάση του 41’ που ο Τσιγκάνικς έστειλε την μπάλα ψηλά άουτ. Το γρήγορο γκολ που θα την έκανε να μην έχει ελπίδες όχι μόνο δεν ήρθε αλλά δεν θα μπορούσε να έρθει από μια τέτοια ΑΕΚ.

Η «Ένωση» πίεζε ψηλά μεν αλλά ήταν ηλίου φαεινότερο πως 8 αμυντικογενείς παίκτες ήταν υπερβολή. Ενδεικτικό το ότι ανέβαιναν συνέχεια παίκτες όπως ο Τσιγκρίνσκι για να βοηθήσουν χωρίς να είναι αυτή η δουλειά τους.

ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ Β ΜΕΡΟΣ ΚΟΚΚΙΝΗ Ο ΣΑΚΧΟΦ

Ο Ιταλός τεχνικός, σαν να μην είδε το πρώτο μέρος, δεν άλλαξε τίποτα στην επανάληψη και η Ζόρια ξεκίνησε με ευκαιρία για το 0-1. Στο 47’ μετά από πολιορκία στην περιοχή της ΑΕΚ η μπάλα έφτασε στον Γιουρτσένκο που σούταρε λίγο μακριά από το δεξί δοκάρι του Αθανασιάδη.  Τι θα μπορούσε να πάει χειρότερα; Ο Σάκχοφ, ο μοναδικός παίκτης  της ΑΕΚ που είχε κίτρινη κάρτα στο 1ο ημίχρονο(άδικη), χρησιμοποίησε τον αγκώνα του σε διεκδίκηση της μπάλας και με 2η κίτρινη αποβλήθηκε (48’). Το αριθμητικό πλεονέκτημα έκανε ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα για τους «κιτρινόμαυρους» που έχασαν πάντως την πρώτη τους καλή ευκαιρία με σουτ του Τάνκοβιτς έξω από την περιοχή, που εξουδετέρωσε ο Σεβτσένκο στο 51’.

ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ Η ΑΕΚ ΜΕΤΑ ΤΟ 60’

Αυτό που δεν κατάφερνε η ΑΕΚ το κατάφεραν οι φιλοξενούμενοι με τη βοήθεια της τύχης και του Αθανασιάδη στο 61’. Ο γκολκίπερ της ΑΕΚ που αγωνίστηκε μετά από μήνες και έκανε παράλληλα ντεμπούτο, δεν υπολόγισε καλά σε σέντρα από αριστερά και στην έξοδο απομάκρυνε πάνω στον Γκρόμοβ που απλά έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα για το 0-1.

Η συνέχεια δεν επιφύλασσε κάτι το διαφορετικό. Μια σέντρα του Σβάρνα κατά λάθος βρήκε τη συμβολή των δοκών αλλά η ΑΕΚ δεν μπορούσε τίποτα παραπάνω. Αντίθετα, η Ζόρια σημείωσε και 2ο γκολ με πολύ όμορφη συνεργασία και άψογο τελείωμα από τον Καμπάεβ(0-2).

Στο 84’ ο Λιβάγια πήγε να μειώσει με εντυπωσιακό γυριστό αλλά πέρασε πάνω από τα δοκάρια. Ένα λεπτό αργότερα οι Ουκρανοί με τον Γιουρτσένκο από το σημείο του πέναλτι έκαναν το 0-3 και έδωσαν διαστάσεις θριάμβου στην νίκη τους.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Αν η ΑΕΚ δει το δέντρο και χάσει το δάσος θα έχει πρόβλημα. Αν εστιάσει στην αποβολή του Σάκχοφ και όχι στο ότι πέταξε ένα ολόκληρο ημίχρονο με ένα υπερβολικά αμυντικό σχήμα θα χάσει κι άλλα σημαντικά παιχνίδια. Εκεί εστίασε ο Μάσιμο Καρέρα στις δηλώσεις του αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική. Η ΑΕΚ έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει την πρόκρισή της και αν το φταίξιμο πέσει στον Σάκχοφ μπορεί να αποδειχτεί καταστροφικό. Αν ο Ιταλός τεχνικός δεν το καταλάβει ίσως καλό θα ήταν να το καταλάβει κάποιος από τη διοίκηση.

ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΑΕΚ: Αθανασιάδης, Μπακάκης, Νεντελτσιάρου, Τσιγκρίνσκι, Σβάρνας, Ινσούα, Κρίστισιτς, Σάκχοφ, Σιμόες, Τάνκοβιτς, Λιβάγια

Ζόρια: Σεβτσένκο, Φαρόνοβ, Βερνιτούμπ, Άμπου Χάνα, Τσίγκανικς, Ιβανισένια, Κοτσέργκιν, Γιουρτσένκο, Καμπάεβ, Γκρόμοβ, Γκλάντκι