Φήμες θέλουν τον Νικολά Πεπέ να παίρνει το αεροπλάνο από τη Γαλλία για Λονδίνο, ώστε να υπογράψει στην Άρσεναλ και από τότε να είναι... άφαντος.

Το Λονδίνο είναι η πρωτεύουσα της Αγγλίας. Μία τεράστια πόλη. Όπου και αν έχεις μεγαλώσει όπου και αν έχεις πάει όταν πατήσεις το πόδι σου εκεί θα πάθεις… σοκ. Θα χάσεις την μπάλα ντε! Σαν τον Νικολά Πεπέ.

Ο εξτρέμ από την Ακτή του Ελεφαντοστού γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα προάστιο του Παρισιού. Όμως, φαίνεται πως στην Άρσεναλ δεν πήγε ποτέ. Τουλάχιστον όχι… ολόκληρος. Όχι στο 100%.

Σωματικά, ναι, βρίσκεται εκεί. Σε ματς, προπονήσεις, εκδηλώσεις στα Social Media. Πνευματικά; Εκεί υπάρχει θέμα. Εκεί δείχνει ότι είναι κάπου αλλού. Σαν να μην έχει καταλάβει ο 25χρονος επιθετικός ότι είναι η μεγαλύτερη επένδυση των “κανονιέρηδων”.

Λες και είναι ακόμη στην ομάδα της γειτονιάς του. Κινήσεις λάθος. Κινήσεις σπασμωδικές. Χωρίς καμία συνοχή. Οι Λονδρέζοι για χάρη του τα έδωσαν όλα το καλοκαίρι του 2019. Έχρισαν τον Πεπέ με 80 εκατομμύρια ευρώ ως την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία τους.

Εκείνος ένα χρόνο μετά και κάτι… ψιλά τους έχει απογοητεύσει. Τους έχει κάνει να χάσουν την πίστη προς το πρόσωπό του την ώρα που εκείνος έχει χάσει τον δρόμο για τις αντίπαλες εστίες. Τον δρόμο προς την καταξίωση που περνάει μέσα από το Λονδίνο.

Νικολά Πεπέ: Χαμένος κάπου στο Λονδίνο

Που ‘σαι Νικόλα;

Δεν χρειάζεται να βλέπεις χρόνια την Άρσεναλ. Εδώ που λέμε όποιος δεν το κάνει δεν χάνει κάτι. Όσοι από την άλλη εκτός από πολύτιμο χρόνο, ίσως, χάνουν και πολύτιμα χρόνια ζωής. Αλλά δεν υπάρχει κάποια επίσημη έρευνα ή στατιστική υπηρεσία που να διαψεύδει ή να επιβεβαιώνει τον γράφων.

Σε όποια κατηγορία και αν ανήκεις συμφωνείς στο παρακάτω. Ο Νικολά Πεπέ δεν θυμίζει σε τίποτα τον εξτρέμ που έκανε… πλάκα στους αντίπαλους αμυντικούς στη Γαλλία, φορώντας τη φανέλα της Λιλ. Δεν είναι ο ίδιος τύπος που με μία κούρσα του ή με μία ντρίμπλα του μπορούσε να κόψει σαν βούτυρο τα μετόπισθεν.

Θα σας προλάβω. Σίγουρα έχουν πιο πολλές διαφορές, παρά ομοιότητες το αγγλικό με το γαλλικό πρωτάθλημα. Ωστόσο, ο Πεπέ δεν είναι ο πρώτος που κάνει το παραπάνω βήμα άμεσα. Δεν γίνεται με το που πήρε το αεροπλάνο για την αγγλική πόλη να άφησε τον καλό του εαυτό στη Γαλλία. Δεν μπορεί να ξύπνησε ένα πρωί και να “ξέχασε” την μπάλα που ήξερε.

Και το ερώτημα είναι απλό. Φυσικό. Όχι όμως και η απάντηση αν ρωτήσεις που είναι ο Νικολά Πεπέ;

Τον έχετε δει; Πριν εξαφανιστεί ο Πεπέ φορούσε μία φανέλα της Άρσεναλ και φώναζε: “Τώρα θα δείτε. Τώρα θα με… βρείτε”.

Με αυτά “ξελόγιασε” την Άρσεναλ

Η Λιλ έχει χρόνια να κατακτήσει κάποιον τίτλο. Όμως, αυτή την εποχή με την Παρί Σεν Ζερμέν να ξοδεύει… ωκεανούς από ευρώ για μεταγραφές μόνο εύκολο δεν είναι. Η κατάκτηση του πρωταθλήματος από τη Μονακό το 2017 είναι απλά η εξαίρεση του κανόνα.

Παρόλα αυτά η βαριά “βιομηχανία” των “λιλουά” είναι άλλη. Ξέρουν να βγάζουν παίκτες από τα… σπλάχνα τους. Ή να αγοράζουν πολύ φτηνά, να τους “φτιάχνουν” και λίγο αργότερα να τους πουλάνε πανάκριβα.

Η Λιλ απέκτησε τον Πεπέ δίνοντας μόλις τρία εκατομμύρια ευρώ στην Ανζέ. Μία από τις καλύτερες κινήσεις των “κόκκινων”. Σε δύο χρόνια με τους “λιλουά” ο 25χρονος εξτρέμ κατάφερε να καταγράψει 76 συμμετοχές, σημειώνοντας 35 γκολ και μοιράζοντας πολλές… σακούλες στα μπακ που είχαν την ατυχία να τον μαρκάρουν.

Η μετοχή του χτύπησε απανωτά limit up. Η Άρσεναλ δεν ήταν η μόνη που τον ήθελε. Ωστόσο, ήταν η μόνη που τον ήθελε τόσο πολύ. Πως μεταφράζεται εν έτει 2019 το “τόσο πολύ”; Μεταφράζεται σε πρόταση ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ. Οι Γάλλοι απάντησαν με συνοπτικές διαδικασίες θετικά. Η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία των Λονδρέζων μόλις είχε γίνει πραγματικότητα.

Αλλού πατάει και αλλού βρίσκεται

Η πρώτη χρονιά είναι πάντα “η χρονιά της προσαρμογής”. Ο παίκτης προσπαθεί να μάθει τους νέους συμπαίκτες του, τα κατατόπια, την ομάδα. Όλα. Σαν να είσαι στον στρατό τις πρώτες ημέρες. Ή στο σχολείο. Πρέπει να ξεκινήσεις από την αρχή. Να κερδίσεις τις εντυπώσεις και να αποδείξεις ποιος είσαι.

Ο Νικολά Πεπέ στα πρώτα του ματς ως παίκτης της Άρσεναλ ξεκίνησε εντυπωσιακά. Όχι σε γκολ ή ασίστ. Αλλά τουλάχιστον ήταν παραγωγικός όσον αφορά τις ντρίμπλες και τα… τσαλιμάκια. Ωστόσο, από ένα σημείο και έπειτα δεν φτάνει μόνο το “μέλι”. Χρειάζεται και η τηγανίτα. Και από ουσία στο παιχνίδι του έπαιρνε και παίρνει βαθμό κάτω από τη βάση ο Ιβοριανός παίκτης.

Γι’ αυτό και ο χρόνος συμμετοχής του μειωνόταν με σταθερούς ρυθμούς. Φέτος θα περίμενε κάποιος απαντήσεις. Αντί να έρθουν αυτές ήρθαν περισσότερες ερωτήσεις. Όπως γιατί δεν έχει προσαρμοστεί ακόμη ο Πεπέ; Γιατί παίζει; Γιατί όταν παίζει είναι καλύτερα να μην παίζει; Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήρθε στο εκτός έδρα ματς με τη Λιντς.

Εξαφανισμένος. Το ένα λάθος μετά το άλλο. Το ίδιο και με το “πούλημα” της μπάλας. Όλα αυτά έφεραν νεύρα. Πολλά νεύρα. Αυτά ήταν τόσα που ο Πεπέ χτύπησε αντίπαλο εκτός φάσης με κουτουλιά. Πήρε κόκκινη κάρτα, με αποτέλεσμα ο τεχνικός των Λονδρέζων, Μίκελ Αρτέτα, να του τα “χώσει” live σε δηλώσεις του μιας και στην πραγματικότητα “κρέμασε” την ομάδα του με τον χειρότερο τρόπο. Δεν αποκλείεται το τέλος να έρθει σε αυτή τη σχέση πιο πριν απ’ ό,τι θα περίμενε κάποιος.

Καλός όταν η μπάλα δεν “καίει”

H Άρσεναλ ποιοτικά δεν θυμίζει σε πολλά πράγματα την ομάδα που μεσουρανούσε πριν από 15-20 χρόνια. Το επίπεδο έχει πέσει αρκετά. Ειδικά στην πρώτη σεζόν του Πεπέ στους “κανονιέρηδες” οι… πίκρες διαδεχόταν η μία την άλλη.

Ο Μίκελ Αρτέτα προσπαθεί να βάλει τα πράγματα σε μία τάξη. Το έργο του δεν είναι ούτε απλό, ούτε εύκολο. Θέλει χρόνο. Όμως, σε καμία περίπτωση ο Ισπανός τεχνικός δεν επιθυμεί να βλέπει ποδοσφαιριστές αδιάφορους ή που δεν τα δίνουν το 100% σε όλα τα ματς.

Ο Ιβοριανός παίκτης στα δύσκολα παιχνίδια είναι… άφαντος. Αντιθέτως σε ματς με “αδύναμους” αντιπάλους ή παιχνίδια σχεδόν αδιάφορα στο Γιουρόπα Λιγκ δείχνει τι μπορεί να κάνει. Ωστόσο, όταν αποτελείς την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία ενός συλλόγου σαν της Άρσεναλ (ακόμη και αυτής της Άρσεναλ εν έτει 2020) οι απαιτήσεις είναι πολλές.