Ο Παναθηναϊκός υπέστη την τέταρτη συνεχόμενη ήττα του "πέφτοντας" στην έδρα της Μπασκονια με 93-72. Το Debut.gr αναλύει την αναμέτρηση.

Ο Παναθηναϊκός στο ταξίδι του στην Ισπανία για την διαβολοβδομάδα στην Ευρωλίγκα επιστρέφει με άδεια χέρια. Μάλιστα εκτός των δύο αρνητικών αποτελεσμάτων, η εικόνα είναι αυτή που προβληματίζει και δεν δείχνει να διορθώνεται. Σαφώς μέχρι το ταξίδι στην Ισπανία, οι Πράσινοι αντιμετώπισαν ομάδες που στα χαρτιά ήταν το φαβορί. Στη διαβολοβδομάδα όμως είχε την ευκαιρία να βγάλει αντίδραση αλλά δε τα κατάφερε. Και η εμφάνιση στην αναμέτρηση με τη Μπασκόνια ήταν κακή έως αποκαρδιωτική (στο δ΄δεκάλεπτο) και ήρθε η ήττα με 93-72.

Ξεκίνησε καλά αλλά δεν συνέχισε έτσι

Ο Παναθηναϊκός άρχισε εξαιρετικά την αναμέτρηση σε άμυνα και επίθεση. Στην άμυνα ο Βόβορας με την ζώνη 3-2 μπλόκαρε την επίθεση των Βάσκων. Ο Νέντοβιτς είχε 6 πόντους και 2 ασίστ και ο Παναθηναϊκός πολύ γρήγορα προηγήθηκε με 10-2. Μετά το πρώτο δίλεπτο όμως, έχασε τη συγκέντρωση του. Τα αβίαστα λάθη στην επίθεση επέτρεψαν στη Μπασκόνια να τρέξει ένα σερί 9-0 και πάρει το προβάδισμα. Η ζώνη που χρησιμοποιήθηκε για να κλείσει τους διαδρόμους, οδήγησε σε μερικά άστοχα σουτ τη Μπασκόνια. Αυτό δε το εκμεταλλεύτηκε ο Παναθηναϊκός.  Παρόλου που έκλεισε τη περίοδο μπροστά στο σκορ (23-20) τα λάθη δεν τον άφηναν να βρει ρυθμό. Συγκεκριμένα, από τα 5 λάθη των Πρασίνων στη πρώτη περίοδο οι Βάσκοι βρήκαν 11 πόντους.

Στη δεύτερη περίοδο ο Πίτερς που είναι ο ορισμός του catch n’ shoot τιμώρησε την άμυνα ζώνης και η Μπασκόνια έτρεξε κι άλλο σερί 9-0 (29-23). Και αναφέρω για τον Πίτερς καθώς προερχόταν από το καλύτερο ματς του στην Ευρωλίγκα. Είναι ένας παίχτης που ξέρει να σουτάρει από θέση εξαιρετικά. Δεν γίνεται να μην τον μαρκάρεις από κοντά και να του δίνεις 1 μέτρο απόσταση. Θα το πληρώσεις. Στη συνέχεια ο Τζεκίρι με τα 3 επιθετικά ριμπάουντ και ο Ντιόπ έκανε ότι ήθελαν μέσα στη ρακέτα του Παναθηναϊκού. Σε 7 λεπτά η Μπασκόνια σκόραρε 20 πόντους έκλεισε προηγούμενη το ημίχρονο με 46-39. Στα αξιοσημείωτα για τη Μπασκόνια και στα αρνητικά για την ομάδα του Βόβορα το 71% στα δίποντα των γηπεδούχων.

Η αντίδραση και η κατάρρευση

Στο γ’ δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε πάλι με λάθη αλλά η Μπασκόνια όπως και στην αρχή της αναμέτρησης ήταν άστοχη από μακριά. Οι Πράσινοι χωρίς καμία δημιουργία στο παιχνίδι τους με τα επιθετικά ριμπάουντ έμειναν κοντά στο σκορ. Μείωσαν τη διαφορά στην ελάχιστη τιμή της (50-49) αλλά κάπου εκεί ξεκίνησε η κατάρρευση. Ο Ιβάνοβιτς μετά από ταιμ άουτ έριξε στο παρκέ και τους δύο χειριστές του. Βιλντόσα και Χένρι έκαναν ό,τι ήθελαν στην επίθεση εκτελεστικά και δημιουργικά. Η περίοδος έκλεισε με σκορ 66-58. Με την έναρξη του τελευταίου δεκαλέπτου 2 τρίποντα των Βιλντόσα και Πίτερς (9/12 τρίποντα μαζί) έστειλαν τη διαφορά στους 14 και κάπου εκεί κρίθηκαν όλα. Ο Παναθηναϊκός κατέρρευσε ψυχολογικά σε αντίθεση με τη Μπασκόνια που έβλεπε το καλάθι από τα 6.75 σαν να ρίχνεις βότσαλο στον ωκεανό. Η διαφορά έφτασε μέχρις τους 23 πόντους με τους Βάσκους να επικρατούν με 93-72.

Που προβληματίζει ο Παναθηναϊκός

Οι Πράσινοι έχουν τεράστιο θέμα σε άμυνα και επίθεση. Στην άμυνα σε πολλές περιπτώσεις η ομάδα δείχνει να χάνεται στη μεταβίβαση της πάσας από δυνατή στην αδύνατη πλευρά. Η ανισορροπία που δημιουργείται οδηγεί την αντίπαλη επίθεση σε εύκολους πόντους και με γρήγορη κυκλοφορία σε ελεύθερα τρίποντα. Χαρακτηριστικό δείγμα οι δύο αναμετρήσεις στην Ισπανία. Οι ισπανικές ομάδες που ειδικεύονται στις fast-tempo επιθέσεις εκτέλεσαν τον Παναθηναϊκό. Αν πάμε και πιο πίσω στις αναμετρήσεις με ΤΣΣΚΑ και Εφές θα δούμε πως πάλι αυτές οι ομάδες σούταραν πολλά και ανενόχλητα τρίποντα. Ενδεικτικά αυτές οι 4 ομάδες σούταραν σχεδόν 45% από το τρίποντο ενάντια στον Παναθηναϊκό. Και σε όλες αυτές τις αναμετρήσεις τα αντίπαλα γκαρντ δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Χίλιαρντ  14π(4/6τρ), Μίσιτς 33 πόντους, Πρέπελιτς 23π(4/5τρ) και χθες Βιλντόσα 19π(5/7τρ) και ο Χένρι είχε 14π και 12 ασίστ.

Στην επίθεση όμως υπάρχει διαρκώς μια μονοτονία. Ας αφήσουμε εκτός τα λάθη που ο Παναθηναϊκός κάνει πολλά και αβίαστα. Γιατί τα λάθη πάνε (και) με τη ψυχολογία και αυτό το διάστημα η ψυχολογία στο πράσινο στρατόπεδο είναι στο ναδίρ. Το πρόβλημα είναι στη κυκλοφορία και γενικά στη πρώτη πάσα. Ο Σαντ-Ρος δεν είναι πόιντ γκαρντ. Όσο εξαιρετικός είναι στην άμυνα, στην επίθεση δεν είναι δημιουργός.  Τζάκσον, Σάικς και Μακ δεν είναι pass-first γκαρντ. Λείπει ένας παίχτης που μπορεί να ταΐσει τους ψηλούς και να δημιουργήσει για τους άλλους. Βέβαια τρεις πανομοιότυποι παίχτες είναι και αυτό πάει να πει πως αυτό ψάχνει ο Βόβορας. Στη χθεσινή αναμέτρηση πόσες φορές οι παίχτες των Πρασίνων άλλαξαν το πολύ 3 πάσες. Κατεβάζει ο Ρος βγαίνει από σκριν ο Νέντοβιτς και είτε σουτάρει είτε πάει σε 1v1. Το ίδιο και με τον Παπαπέτρου. Παίρνει τη μπάλα ή σουτ ή διείσδυση. Δημιουργία καμία. Με αυτές τις επιθέσεις και μια άμυνα που δέχεται σχεδόν 85 πόντους μ.ο δεν περιμένεις πολλά..