Η Α2 είναι ένα από τα πρωταθλήματα που «χτυπήθηκαν» από τον κορωνοϊό και προς το παρόν έχει διακοπεί. Αξίζει όμως να κάνουμε μία αναφορά στους πιο μεγάλους σε ηλικία παίκτες έχουν γράψει την δική τους ιστορία στο χώρο του μπάσκετ.

Άλλωτε “παικταράδες” με μεγάλη καριέρα σε εγχώριο και ξένο μπάσκετ, πλέον «γηρασμένοι» στην Α2. Στο φετινό πρωτάθλημα θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε παίκτες με χρόνια εμπειρίας στην Α1 αλλά και στην Εθνική ομάδα που απλά τους πήραν τα χρόνια αλλά η αγάπη τους για την πορτοκαλί θέα δεν σταμάτησε να καίει. Σχεδόν όλοι τους έχουν καριέρες που θα ζήλευαν σχεδόν όλοι οι σημερινοί παίκτες της Α1, πάμε να τους δούμε.

Γιάννης Γκαγκαλούδης

Ίσως ο πιο γνωστός από τους “παικταράδες” της φετινής Α2. Ο άνθρωπος που είχε το νο.13 στον Παναθηναικό πριν έρθει ο Διαμαντίδης. Η έννοια του “γυρολόγου πολυτελείας” και του αειθαλή συνδυάζονται τέλεια στο πρόσωπο του. Ο γκαρντ αν καταφέρει να αγωνιστεί και σε παιχνίδι το 2021 θα γίνει ο παίκτης που έχει αγωνιστεί σε 4 διαφορετικές δεκαετίες. Πρόκειται για τον Έλληνα Vince Carter όσο αφορά τα χρόνια εμπειρίας. Ο Αθηναίος γκάρντ έχει αγωνιστεί συνολικά σε 19 διαφορετικές ομάδες. Το βιογραφικό του περιλαμβάνει Παναθηναϊκό (με τον οποίο στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδος), ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Άρη, Μαρούσι, Βίρτους Ρόμα, ακόμα και μια χρονιά στο πρωτάθλημα της Τυνησίας. Πλέον ετών 43 βρίσκεται στο Μαρούσι στην δεύτερη θητεία του μετά το 2012 και μάλιστα δείχνει ότι η μπογιά του κρατάει ακόμη. Και μάλιστα πολύ καλά.

Στα τρία πρώτα παιχνίδια της σεζόν έχει μέχρι στιγμής 25,25 και 23 πόντους στις πρώτες αγωνιστικές σε πολύ κλειστά ματς μάλιστα. Μάλιστα πριν 3 χρόνια, δηλαδή σε ηλικία 40 χρονών τελείωσε πρώτος σκόρερ της κατηγορίας. Μάλλον φαίνεται ότι κάποια πράγματα δεν ξεχνιούνται.

Απόλλων Τσόχλας

Γνώριμη κατηγόρια για τον πολύπειρο γκάρντ. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι ο Απόλλων Τσόχλας επιστρέφει στην κατηγορία μετά από 11 ολόκληρα χρόνια στην Α1 με παρουσία τόσο στο Ρέθυμνο, με πρωταγωνιστικό ρόλο, όσο και στον ΠΑΟΚ. Ο γκάρντ από την Κεφαλλονιά φεύγει από τον ΠΑΟΚ μετά από 7 χρόνια για να ενισχύσει την δεύτερη ομάδα του Ολυμπιακού. Στα 37 του πλέον θα ηγηθεί της προσπάθειας του Ολυμπιακού για επάνοδο στην Α1. Όχι και άσχημα για κάποιον στη συγκεκριμένη ηλικία. Εκτός από την πολυετή του θητεία στην Α1 ο βραχύσωμος γκαρντ έχει και συμμετοχές στο Eurocup αλλά και στο Basketball Champions League. Κερδίζει δικαιωματικά την θέση του στη λίστα με τους παικταράδες που θα δούμε φέτος στην Α2.

Μιχάλης Πελεκάνος

Όχι ο πιο γνωστός της λίστας αλλά σίγουρα το πιο γεμάτο βιογραφικό της λίστας. Μια Ευρωλίγκα κάτω από την ζώνη του και 6 χρόνια συνεχόμενα θητεία στην Εθνική ομάδα, απλά αρκούν για να αντιληφθεί κάποιος την ποιότητα του παίκτη. Πέρασμα από την Ρεάλ Μαδρίτης και από τον Ολυμπιακό που μαζί του έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης το 2012. Από το 1999 που ξεκίνησε έχει αγωνιστεί σχεδόν σε όλους τους μεγάλους συλλόγους εγχώρια. O Αθηναίος forward αγωνίστηκε σε ΑΕΚ, Άρη, Πανιώνιο, Μαρούσι, Περιστέρι ενώ πέρυσι φόρεσε τα χρώματα του Ήφαιστου Λήμνου. Παρά τα 39 του έτη, τα τελευταία 20 χρόνια αγωνίζεται στο υψηλότερο με εξαίρεση ένα διάλειμμα 3 ετών (2016-2019). Σε αυτό το διάστημα βοήθησε τον Πανιώνιο να επιστρέψει στην Α1 από την Α2, ενώ έκανε και το “αγροτικό” του στον Οιαξ Ναυπλίου. Φέτος επέστρεψε και πάλι στην ομάδα του Ναυπλίου έχοντας μια πολύ καλή σεζόν παραγωγικά μέχρι στιγμής.

Άκης Καλλινικίδης

Το όνομα του έχει συνδεθεί άρρηκτα με το μπασκετικό Αιγάλεω. Αγωνίστηκε στο Αιγάλεω στην πρώτη του θητεία για 13 σερί χρόνια. Η ζωή του θα μπορούσε να γυριστεί άνετα ταινία. Ξεκίνησε με το Αιγάλεω την σεζόν 95-96 στο Α΄ ΕΣΚΑ. Η επόμενη σεζόν τον βρήκε πρωταθλητή παίρνοντας το εισιτήριο για την Γ Εθνική. Το 1999 μαζί με το Αιγάλεω θα ανέβει και από την Γ Εθνική, όμως θα υποβιβαστεί ξανά την επόμενη σεζόν. Το 2001 η ομάδα του ξανανεβαίνει στη Β’ Εθνική ως πρωταθλητές και λίγα χρόνια μετά έρχεται η έκπληξη. Το Αιγάλεω προβιβάζεται στην Α2, το 2004 κατακτώντας το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής  με τον Καλλινικίδη να πρωταγωνιστεί. Όμως ο πολύπειρος φόργουορντ δεν θα σταματήσει ούτε εκεί. Το 2006 θα πετύχει το ακατόρθωτο κατακτώντας την άνοδο στην Α1 όντας στην ομάδα από τΑ΄ ΕΣΚΑ.

Για μια τριετία θα αγωνιστεί στα μεγάλα σαλόνια με την ομάδα της καρδιάς του. Οδηγώντας την μάλιστα και στην 9η θέση το 2008. Με τον υποβιβασμό του Αιγάλεω θα μεταβεί στην ΑΕΚ για δύο σεζόν. Ίσως στο μεγαλύτερο βήμα της καριέρας του. Μετά και τον υποβιβασμό της ΑΕΚ, θα μεταγραφεί στο Ρέθυμνο για μια τριετία και από εκεί για μια χρονιά στον Αρκαδικό. Συνολικά θα συμπληρώσει 9 χρονιές στην Α1 σε μικρομεσαίες ομάδες έχοντας μάλιστα καλά νούμερα, ιδιαίτερα στο Αιγάλεω.

Φέτος βρίσκεται στον Οίακα Ναυπλίου σε ηλικία 43 ετών όπου ενισχύει την προσπάθεια του για άνοδο. Πριν τον Οίακα προηγήθηκε μια δεύτερη θητεία στο αγαπημένο του Αιγάλεω με το οποίο σε ηλικία 40 ετών κατέκτησε δυο πρωταθλήματα (Α΄ ΕΣΚΑ και Γ΄ Εθνική) και ένα κύπελλο ΕΣΚΑ. Έχει χαρακτηριστεί ως ο Έλληνας Βινς Κάρτερ, για την τεράστια χρονικά καριέρα του. Πολιτικά ευαισθητοποιημένος αθλητής με συχνές πολιτικές και κοινωνικές παρεμβάσεις. Για ένα σύντομο διάστημα (1999), ο Καλλινικίδης αγωνίστηκε και στη Φινλανδία, με τα χρώματα της Aura Basket.

Άλλωτε παικταράδες…, τώρα στην Α2…

Οι παραπάνω αθλητές έχουν γράψει την δική τους ιστορία στην Α1. Μπορεί να μην αποτέλεσαν ποτέ τους παίκτες που έκαναν την διαφορά σε τεράστιες ομάδες στην Ευρώπη σε συλλογικό επίπεδο, αλλά έχουν αφήσει σίγουρα το στίγμα τους στο ελληνικό μπάσκετ. Και είναι πολυτέλεια για οποιαδήποτε ομάδα στην Α2 να τους έχει στο ρόστερ της. Πόσο για μάλλον για τους φίλους της Α2 να τους απολαμβάνουν στα παρκέ της. Ας ελπίσουμε πάνω από να είναι υγιείς και να μην έχουν τραυματισμούς.