Αποδίδοντας πολύ καλό ποδόσφαιρο και παίρνοντας τα ηνία του αγώνα από νωρίς η ΑΕΚ επιβλήθηκε της Ζόρια εκτός έδρας με 1-4. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές νίκες της «Ένωσης» που διατήρησε ελπίδες για πρόκριση στον επόμενο γύρο του EUROPA LEAGUE. Θετικότατος μετά από αρκετό καιρό ο Λιβάγια που σημείωσε 2 γκολ, σκόρερ ξανά ο Τάνκοβιτς. Το άλλο γκολ ο Μάνταλος που ήταν και πάλι στους κορυφαίους.

Η ΑΕΚ χρειαζόταν μόνο ένα αποτέλεσμα αν ήθελε οι υπόλοιπες 3 ευρωπαϊκές αναμετρήσεις να έχουν ενδιαφέρον και να μην είναι τυπική διαδικασία. Χρειαζόταν, δηλαδή, τους 3 βαθμούς της νίκης απέναντι στη Ζόρια μέσα στην Ουκρανία. Φυσικά, οι γηπεδούχοι θα έψαχναν κι αυτοί βαθμό ή βαθμούς στην έδρα τους απέναντι στην 3η κατά σειρά δυναμικότητας ομάδα του ομίλου. Οι «κιτρινόμαυροι» όμως φρόντισαν από την αρχή να δείξουν τα… δόντια τους, πήραν το προβάδισμα και στο τέλος πανηγύρισαν μία ευρεία νίκη.

ΠΩΣ ΕΠΑΙΞΕ Η ΑΕΚ

Η ΑΕΚ δεν είχε στον πάγκο της τον Μάσιμο Καρέρα που έμεινε στην Αθήνα εξ αιτίας αδιαθεσίας και πυρετού. Ο Τζανλούκα Κολονέλο που τον αντικατέστησε παρουσίασε μια γνωστή- για Ευρωπαϊκό ματς- συνταγή, το 3-5-2. Ο Τσιντώτας είχε μπροστά του τους Νεντελτσιάρου-Σβάρνα-Τσιγκρίνσκι ενώ δεξιά ήταν ο Βασιλαντωνόπουλος και αριστερά ο Ινσούα. Η 3άδα στα χαφ δεν άλλαξε ούτε τώρα με ΣάκχοφΚρίστισιτς και λίγο πιο μπροστά τον Μάνταλο. Στην κορυφή ενάλλασσαν θέσεις ο Τάνκοβιτς με τον Λιβάγια.

ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΜΕ ΤΑΝΚΟΒΙΤΣ

Η ΑΕΚ ήταν καλύτερη από την αρχή του ματς. Η πρώτη προσπάθεια ήρθε στο 2ο λεπτό με το γύρισμα του Βασιλαντωνόπουλου που απομάκρυνε ο τερματοφύλακας της Ζόρια. Στο 6’ όμως ο Λιβάγια τους… χόρεψε και σέρβιρε στον Τάνκοβιτς που με πλασέ έκανε το 0-1. Ο Σουηδός είχε και πάλι κέφια και στο 15’ πάλι από πάσα του Λιβάγια μπήκε στην περιοχή αλλά αυτή τη φορά νικήθηκε από τον Σεβτσένκο. Αφού δεν ανέβασε το δείκτη του σκορ ο Τάνκοβιτς σε εκείνο το σημείο, έδωσε την ασίστ στον Μάνταλο για να το κάνει στο 35’. Ο αρχηγός της ΑΕΚ βγήκε τετ-α-τετ με τον πορτιέρε των γηπεδούχων και τον κέρδισε κάνοντας το 0-2. Μοναδική αξιόλογη στιγμή για τους Ουκρανούς ένα σουτ του Καμπάγιεφ στο 44’ που έφυγε αρκετά άουτ.

ΚΑΘΑΡΙΣΕ ΤΟ ΜΑΤΣ ΜΕ ΛΙΒΑΓΙΑ Η ΑΕΚ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

Στο 2ο 45λεπτο οι παίκτες της ΑΕΚ ήξεραν πως μπορούν με ένα ακόμα τέρμα να κόψουν τις όποιες ελπίδες της Ζόρια για ανατροπή. Αυτό και έκαναν με τον –εκ των κορυφαίων της αναμέτρησης- Μάρκο Λιβάγια. Ο Κροάτης πήρε τη βαθιά μπαλιά από τον Μάνταλο και παρά το γεγονός ότι ο αντίπαλός του ήταν κοντά, έστειλε με το «κακό» του πόδι τη μπάλα στα δίχτυα για το 0-2. Η «Ένωση» στη συνέχεια έκανε συντήρηση δυνάμεων εν όψει και του πολύ σημαντικού αγώνα που ακολουθεί με αντίπαλο τον Άρη την Κυριακή. Αυτό έδωσε την κατοχή στους γηπεδούχους οι οποίοι όμως δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν αξιόλογη φάση στην εστία του Τσιντώτα.

ΜΕΣΑ ΣΕ 1 ΛΕΠΤΟ ΤΟ 0-3 ΕΓΙΝΕ 1-4

Τελικά η Ζόρια βρήκε το γκολ στο 81’. Η μπάλα δεν απομακρύνθηκε σωστά έπειτα από εκτέλεση κόρνερ, έφτασε στον Κοτσέργκιν που με δυνατό σουτ εκτός περιοχής έκανε το 1-3.

Όσοι παίκτες ή φίλαθλοι της Ουκρανικής ομάδας αναθάρρησαν, δευτερόλεπτα αργότερα απογοητεύτηκαν. Με τη σέντρα η ΑΕΚ έκρυψε την μπάλα, ο Βασιλαντωνόπουλος σουταρε, ο Σεβτσένκο απέκρουσε αλλά ο Λιβάγια με το γόνατο–ίσως καταλάθος- έγραψε το τελικό 1-4.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Η ΑΕΚ πήρε μια πολύ σημαντική νίκη στην Ουκρανία. Σημαντική και με αρκετά κέρδη. Με τη νίκη αυτή κράτησε ελπίδες πρόκρισης και αν διπλασιάσει τις νίκες με τους Ουκρανούς στο ΟΑΚΑ, θα τα δώσει όλα στο ίδιο γήπεδο με αντίπαλο την Μπράγκα. Οι Πορτογάλοι έχασαν από τη Λέστερ στην Αγγλία και το ίδιο αποτέλεσμα χρειάζεται ο Δικέφαλος και στην έδρα της Μπράγκα. Επίσης, πήρε βαθμούς στην κατάταξη της UEFA που θα σημαίνει μακροπρόθεσμα καλύτερες κληρώσεις στο μέλλον. Στα συν φυσικά και το ψυχολογικό κομμάτι. Η «Ένωση» προέρχεται από μία κακή σεζόν, έχει αρκετούς νέους παίκτες και είναι σημαντικό να δουλεύουν με καλή ψυχολογία.

Στα κέρδη η επιστροφή του Λιβάγια στις καλές εμφανίσεις μετά από καιρό. Ο Κροάτης δημιούργησε, σκόραρε, δεν είχε νεύρα και έδειξε ποιος Λιβάγια έχει λείψει από την ΑΕΚ. Ο Τάνκοβιτς συνεχίζει να εντυπωσιάζει με το ξεκίνημά του και οι «κιτρινόμαυροι» βρίσκουν επιτέλους εξτρέμ που προσφέρει γκολ στην ομάδα. Βέβαια έχει δείξει πολύ καλά στοιχεία και στην κορυφή, ένας ευχάριστος πονοκέφαλος για τον Μάσιμο Καρέρα. Άλλο ένα κέρδος ο Μάνταλος  που μετά την κόκκινη κάρτα στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο, δεν επηρεάστηκε ψυχολογικά και έχει επιστρέψει πιο δυνατός. Συμπλήρωσε κάρτες πάντως και θα λείψει από την αναμέτρηση ΑΕΚ-Ζόρια. Τέλος, η επανεμφάνιση Γαλανόπουλου μετράει στα θετικά. Ο νεαρός μπορεί να βοηθήσει και η ΑΕΚ να έχει πολλές αξιόλογες λύσεις στη μεσαία γραμμή.