Το Debut.gr ξετυλίγει το κουβάρι της 6ης αγωνιστικής στην Ευρωλίγκα

Η 6η αγωνιστική στην Ευρωλίγκα ολοκληρώθηκε με τις αναμετρήσεις Ζενίτ – Παναθηναϊκός και Αρμάνι – Άλμπα Βερολίνου να εκκρεμούν. Στα ματς που διεξήχθησαν Ζαλγκίρις και Μπαρτσελόνα πέτυχαν σπουδαίες νίκες και παραμένουν στη κορυφή με ρεκόρ 5-1. Φενέρμπαχτσε, ΤΣΣΚΑ και Ρεάλ Μαδρίτης επέστρεψαν στις νίκες ενώ η Εφές με την επιστροφή του Λάρκιν θύμισε την περσινή ομάδα.  Στα αξιοπρόσεκτα και η πρώτη νίκη της Χίμκι με πλήρες ρόστερ. Ας δούμε αναλυτικά τι συνέβη στην 6η αγωνιστική.

Οι αναμετρήσεις

Βιλερμπάν – Ζαλγκίρις 74-83

Η έκτη αγωνιστική ξεκίνησε από το Αστρομπάλ της Γαλλίας με την Ζαλγκίρις να επικρατεί της Βιλερμπάν με 83 -74 και να παραμένει στη κορυφή της Ευρωλίγκα με ρεκόρ 5-1. Από τη μεριά τους οι Γάλλοι έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ από τον κοροναϊό. Όπως δήλωσε και ο Πάρκερ ότι αυτό θα επηρεάσει την φυσική τους κατάσταση μεταγενέστερα αφού οι παίχτες έχουν στερηθεί προπονήσεις. Και αυτό φάνηκε στο β΄ ημίχρονο. Στην αρχή Βιλερμπάν με μπροστάρη τον Φολ και τον Καουντί έφτασαν να προηγούνται με διψήφια διαφορά ενώ το ημίχρονο έληξε 50-41. Μετά ήρθε η ολική κατάρρευση και κούραση. Η Ζαλγκίρις στηρίχθηκε στα γκαρντ της μιας και ο γίγαντας Φολ είχε βγάλει εκτός παιχνιδιού όλη την frontline των Λιθουανών ενώ προηγήθηκε για πρώτη φορά στο 32΄ με 61-60.  Στο τέλος η Ζαλγκίρις έβαλε κάποια μεγάλα σουτ με τον Λεκαβίτσιους, φτάνοντας προς την νίκη. Κορυφαίοι για τους νικητές οι Γκριγκόνις με 25 πόντους (ρεκόρ καριέρας), Λεκαβίτσιους με 13 πόντους και Γουόλκαπ με 11 πόντους, 7 ριμπάουντ, 7 ασίστ.

ΤΣΣΚΑ – Βαλένθια 84-75 

Η ΤΣΣΚΑ επέστρεψε στις νίκες μετά την ήττα από τον Ερυθρό την προηγούμενη αγωνιστική, επικρατώντας της Βαλένθια με 84-75. Οι Ρώσοι  είχαν τα ηνία σε ολόκληρη την αναμέτρηση. Eνώ προηγήθηκαν και δύο φορές με 12 πόντους. Η Βαλένθια όμως και τις δύο φορές επέστρεψε στο σκορ αλλά δε κατάφερε κάτι παραπάνω. Η πλειοψηφία στο σκοράρισμα της ΤΣΣΚΑ ήταν το στοιχείο που έκανε την διαφορά αφού είχε 5 παίχτες με διψήφιο αριθμό πόντων. Από στατιστικής πλευράς οι Ρώσοι μέτρησαν 14 ασίστ και 6 λάθη. Η Βαλένθια σούταρε με 27% στο τρίποντο και σούταρε περίπου ίδιο αριθμό δίποντων/τριπόντων (31- 30). Πάντως η ΤΣΣΚΑ πρέπει να βρει μια ισορροπία μεταξύ Τζέιμς – Κλάιμπερν – Σενγκέλια και Μιλουτίνοφ. Ο Σέρβος center που στον Ολυμπιακό είχε τον ρόλο του assist-receiver και εκτελούσε με τα guard τέλεια το pick n’ roll. Τώρα στην ρωσική ομάδα έχει παίχτες που δε τους λες και pass first. Χαρακτηριστικό είναι ότι αγωνίστηκε 25 λεπτά και πέτυχε 3 πόντους και μάλιστα οι 2 ήρθαν με κάρφωμα προς το τέλος του παιχνιδιού.

Μακάμπι – Φενέρμπαχτσε 65-75

Η αναμέτρηση μεταξύ της Μακάμπι και της Φενέρ ήταν κομβική καθώς και οι δύο έψαχναν να βρουν αντίδραση στο κακό τους ξεκίνημα. Οι γηπεδούχοι στις 5 τελευταίες αναμετρήσεις μετρούσαν 4 ήττες ενώ οι φιλοξενούμενοι προέρχονταν από 3 σερί ήττες. Στο τέλος χαμογέλασε η ομάδα του Κοκόσκοφ που επικράτησε με 75-65. Οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ μέχρι και δ΄δεκάλεπτο. Εκεί η Μακάμπι πλήρωσε ένα δίλεπτο αδράνειας, με τη Φενέρ με τρίποντο του Μαχμούτογλου να φέρνει τη διαφορά στους 9 πόντους. Από εκείνο το σημείο δεν απειλήθηκε και έφτασε στο μεγάλο διπλό.  Η Μακάμπi μέχρι τώρα δεν έχει βρει τον περσινό της ρυθμό. Κυρίως λόγω των τραυματισμών (Ζούσμαν, Κάσπι, Ντιμπαρτολομέο) που έχει. Αλλά και το γεγονός ότι οι νέοι παίχτες όπως ο Μπέντερ δεν έχουν μπορέσει να μπουν στον ρυθμό της Ευρωλίγκα. Στην αναμέτρηση με τη Φενέρ είχε μόλις 9 ασίστ και 12 λάθη με 5/26 τρίποντα. Ενώ στα αξιοσημείωτα είναι ότι πήρε 26 επιθετικά ριμπάουντ εκ των οποίων βρήκε μόλις 4 πόντους! Για τους νικητές ο Αλί Μοχάμεντ ήταν ο κορυφαίος με 17 πόντους με 5/6 τρίποντα ενώ η Φενέρ είχε εξαιρετικό ποσοστό στα τρίποντα (50%) με 11/22.

Ρεάλ Μαδρίτης – Μπάγερν Μονάχου 100-82

Το ένστικτο της επιβίωσης λειτούργησε στη Μαδρίτη καθώς η Ρεάλ επικράτησε της Μπάγερν με 100-82. Η ομάδα του Λάσο μετρούσε το χειρότερο ξεκίνημα μετά το 1996 με  4 ήττες σε 5 αναμετρήσεις. Απέναντι τους η Μπάγερν, η έκπληξη της Ευρωλίγκα έως τώρα. Οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ μέχρι τα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου. Σε εκείνο το σημείο η Ρεάλ (με σερί 21-10) έκανε το σκορ 81- 65 και έφτασε στη νίκη. Για τους γηπεδούχους κορυφαίος ήταν ο Τζέισι Κάρολ με 19 πόντους, ενώ ο Τόμκινς με 16 και Ράντολφ με 13 ήταν επίσης στους διακριθέντες. Για την ομάδα του Τρινκέρι, ο οποίος αποβλήθηκε μόλις στο τέταρτο λεπτό της αναμέτρησης, ο Μπόλντγουιν είχε 18 πόντους και ο Ρέινολντς 15. Η Ρεάλ έβγαλε την αντίδραση που αρμόζει σε αυτή την ομάδα όμως η νίκη δε πέρασε αλώβητη. Ο Καμπάτσο σε ανύποπτη φάση γύρισε το πόδι του και δεν επέστρεψε άλλο στην αναμέτρηση. Αναμένουμε να δούμε το μέγεθος του τραυματισμού γιατί μπορεί να οδηγήσει σε δραστικές αλλαγές στο ρόστερ της Βασίλισσας.

Χίμκι – Ερυθρός Αστέρας 83-77

Η Χίμκι είναι ίσως η πιο άτυχη και ταλαιπωρημένη ομάδα στην Ευρωλίγκα. Στην αναμέτρηση με τον Ερυθρό Αστέρα είχε για πρώτη φορά υγιές όλο το ρόστερ και αυτό τη βοήθησε να φτάσει στη νίκη με 83-77. Οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ σε ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο. Στην επανάληψη, το σκηνικό επαναλαμβανόταν αλλά η Χίμκι είδε τον Έρικ Μακόλουμ στον ντεμπούτο του να της δίνει τις λύσεις που χρειαζόταν . Ο γκαρντ των Ρώσων πέτυχε 22 πόντους, όλους στο β΄ημίχρονο και κάλυψε το κακό επιθετικά βράδυ του Σβεντ. Από κοντά ο Μίκι και ο Σβεντ με double-double. Για τον Ερυθρό το στατιστικό που έκρινε την αναμέτρηση ήταν πως είχε 16 ασίστ και 15 λάθη. Πάντως μαζί με Ζαλγκίρις και Μπάγερν, ο Ερυθρός είναι από τις ευχάριστες εκπλήξεις της διοργάνωσης.

Ολυμπιακός – Εφές 79-84

Η επιστροφή του Σέιν Λάρκιν στην ενεργό δράση έδωσε την ώθηση που χρειαζόταν η Εφές για να επιστρέψει στις καλές εμφανίσεις. Αυτό έγινε απέναντι στον Ολυμπιακό που από την αρχή ακολουθούσε τον ρυθμό της Εφές και δεν απέφυγε την ήττα. Το κακό πρώτο δεκάλεπτο που δέχθηκε 29 πόντους έδωσε την ευκαιρία σε όλα τα γκαρντ της Εφές να βρουν ρυθμό. Ο Ολυμπιακός πλήρωσε αυτό το κακό πρώτο δεκάλεπτο αλλά και ένα δεκάλεπτο από τη στιγμή που ισοφάρισε σε 50-50. Δε βρήκε το αντίδοτο στα pick n’ roll της Εφές ενώ έδωσε πολλούς εύκολους πόντους στην Εφές απόρροιας των λαθών στην επίθεση. Το στατιστικό που έκανε τη διαφορά είναι ότι δέχθηκε 50 πόντους και 10 ασίστ από τα γκαρντ της Εφές (Λάρκιν, Μίσιτς, Μπομπουά). Ενώ έχασε την μάχη των ριμπάουντ από μία ομάδα που δεν είναι και τόσο καλή στο πεδίο αυτό. Είναι φοβερό το πόσο διαφορετική ομάδα είναι η Εφές με τον Λάρκιν στο γήπεδο και πόσο απελευθερώνεται όλη η ομάδα. Έδειξε πόσο μεγάλος παίχτης είναι με τους 11 πόντους όταν η μπάλα έκαιγε. Για τον Ολυμπιακό το επόμενο ματς με τη Ζενίτ είναι κομβικό κυρίως για ψυχολογικούς λόγους.

Μπασκόνια – Μπαρτσελόνα 71-72

Δίχως αμφιβολία το ματς της αγωνιστικής στην Ευρωλίγκα. Μία αναμέτρηση που όπως εξελίχθηκε μπορούμε να πούμε πως περισσότερο το έχασε η Μπασκόνια παρά το κέρδισε η Μπαρτσελόνα. Στην αρχή οι δύο ομάδες πήγαιναν χέρι-χέρι στο σκορ που εναλλασσόταν κατοχή με κατοχή. Στο δεύτερο ημίχρονο η Μπαρτσελόνα άρχισε να παίρνει μια μικρή διαφορά της τάξεως 6-9 πόντων. Με το σκορ όμως στο 52-58 οι φιλοξενούμενοι παρουσίασαν μια τραγική εικόνα και παρέμειναν χωρίς σκορ για 6 περίπου λεπτά. Αυτό το εκμεταλλεύτηκε η Μπασκόνια που έτρεξε ένα σερί 17-0 και το σκορ έγινε 69-58. Εκεί με τρία λεπτά να απομένουν ήταν σειρά της Μπασκόνια να αρχίσει τα παιδικά λάθη σε κάθε της επίθεση. Σε αυτό το διάστημα η Μπάρτσα με επιμέρους 2-14 έφτασε στο τελικό 71-72, με τον Μίροτιτς να μπλοκάρει το σουτ του Πίτερς για την νίκη. Ενώ πριν την τάπα ο Χένρι είχε χάσει ελεύθερο lay-up! Κορυφαίος για τους νικητές ο Μίροτιτς που επέστρεψε με 18 πόντους και 7 ριμπάουντ.

ΜVP

Πολυτιμότερος παίχτης για αυτή την αγωνιστική στην Ευρωλίγκα μεταξύ Μακόλουμ, Μίροτιτς και Γκριγκόνις θα επέλεγα τον Λιθουανό. Τόσο γιατί απέναντι στη Βιλερμπάν έκανε ρεκόρ καριέρας με 25 πόντους αλλά επειδή διατήρησε την ομάδα του στη κορυφή. Κάτι που δε περίμενε κανείς στην αρχή της χρονιάς. Αλλά έχουμε πει πως αυτή θα είναι η πιο απρόβλεπτη χρονιά από όλους τους τομείς. Αναλύτικα ο Γκριγκόνις είχε (6/8 δίποντα, 2/6 τρίποντα, 7/7 βολές) ενώ συγκέντρωσε 27 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης.

Στα αξιοσημείωτα της Ευρωλίγκα

->το επιθετικό κρεσέντο της Βιλερμπάν που πέτυχε 50 πόντους στο ημίχρονο με τη Ζαλγκίρις, μιας και έιχε χτυπηθεί από τον κορονοϊό και οι παίχτες δεν έχουν πολλές προπονήσεις στο ενεργητικό τους.

-> τα 21 επιθετικά ριμπάουντ της Μακάμπι στην αναμέτρηση που με την Φενέρ, που δεν τα αξιοποίησε μιας και από αυτά βρήκε μόλις 4 πόντους.

-> η επίθεση και η κυκλοφορία της Ρεάλ, και χωρίς Καμπάτσο που αποχώρησε τραυματίας. Στην αναμέτρηση με τη Μπάγερν είχε 23 ασίστ και μόλις 4 λάθη.

-> η συνεισφορά των γκαρντ της Εφές στη νίκη στο ΣΕΦ, αφού η τριάδα Λάρκιν- Μίσιτς- Μπομπουά είχε 50 πόντους από τους 84.

->Τα σερί στο τέλος της αναμέτρησης Μπασκόνια- Μπαρτσελόνα που έφεραν το τελικό 71-72. Η εναλλακτική περιγραφή τα τραγικά λάθη της Μπασκόνια που της στέρησαν την νίκη.

H Επόμενη αγωνιστική της Ευρωλίγκα

5/11/2020: Ζενίτ – Ολυμπιακός (19:00)

5/11/2020: Εφές – Μακάμπι (19:30)

5/11/2020: Άλμπα Βερολίνου – Μπαρτσελόνα (21:00)

5/11/2020: Μπασκόνια – Βιλερμπάν (22:00)

6/11/2020: Φενέρμπαχτσε – Χίμκι (19:45)

6/11/2020: Ζαλγκίρις – Ρεάλ Μαδρίτης (20:00)

6/11/2020: Μπάγερν Μονάχου- Ερυθρός Αστέρας (21:30)

6/11/2020: Παναθηναϊκός – ΤΣΣΚΑ (21:30)

6/11/2020: Βαλένθια – Αρμάνι Μιλάνου (22:00)