Η 5η στροφή της Euroleague ολοκληρώθηκε και το Debut.gr αναλύει τι έγινε σε αυτή την αγωνιστική.

Η 5η αγωνιστική της Euroleague ανήκει στο παρελθόν για την ώρα, καθώς εκκρεμούν 3 αναμετρήσεις  για την ολοκλήρωσή της. Στους αγώνες που διεξήχθησαν οι ελληνικές ομάδες μέτρησαν μία νίκη και μία ήττα. Ο Παναθηναϊκός πήρε σπουδαία νίκη απέναντι στη Φενέρ ενώ ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από την πλέον πρωτοπόρο Μπάγερν. Επιστροφή στις νίκες για τη Μακάμπι ενώ η Βαλένθια έσπασε το αήττητο της Ζαλγίρις. Συνεχίζεται ο κατήφορος της Ρεάλ που ηττήθηκε στο «clasico». Ας δούμε αναλυτικά τις αναμετρήσεις.

Οι αναμετρήσεις

Ζαλγκίρις- Βαλένθια 82-94

H 5η αγωνιστική της Euroleague έμελλε να είναι αυτή που η Ζαλγκίρις θα έχανε το αήττητο σερί που είχε δημιουργήσει. Η Βαλένθια επικράτησε με 82-94 μέσα στη Λιθουανία με τις δύο ομάδες να μοιράζονται από ένα ημίχρονο. Στο πρώτο ημίχρονο οι Λιθουανοί έβλεπαν σαν βαρέλι το καλάθι των Ισπανών και ξεκίνησαν την αναμέτρηση με 7/9 τρίποντα στη πρώτη περίοδο με μπροστάρη τον Γκριγκόνις. Η Ζαλγκίρις με τρομερή ενέργεια σε άμυνα και επίθεση προηγήθηκε και με 10 πόντους αλλά με την έναρξη της επανάληψης ο διακόπτης γύρισε. Η Βαλένθια ήταν αυτή που σκόραρε από παντού και η γ΄περίοδος ολοκληρώθηκε με επιμέρους σκορ 12-30. Από τον +10 οι Λιθουανοί βρέθηκαν στο – 16 ενώ σούταραν με 4/19 τρίποντα στην επανάληψη. Στον αντίποδα η Βαλένθια σούταρε με 74% στα δίποντα με αποτέλεσμα να φτάσει εύκολα στη νίκη. Κορυφαίοι για τους νικητές ήταν οι Ντούμπλιεβιτς και Μαρίνκοβιτς με 16 πόντους ενώ σημαντικοί ήταν οι 13 πόντοι του Πρέπελιτς, όλοι στο δεύτερο ημίχρονο.

Παναθηναϊκός – Φενέρμπαχτσε 82-68

Ο Παναθηναϊκός πήρε σπουδαία νίκη κόντρα στη Φενέρ με 82-68.  Σε ένα ματς που ήταν καλύτεροι σχεδόν σε ολόκληρη την αναμέτρηση, οι πράσινοι με μπροστάρη τον Νέντοβιτς επέστρεψαν στις νίκες. Κλειδί ήταν η άμυνα του καθώς περιόρισε και δεν επέτρεψε τις close-out επιθέσεις της Φενέρ ενώ περιόρισε το δίδυμο Ντε Κολό- Βέσελυ. Στην επίθεση βρήκε 11 επιθετικά ριμπάουντ που μετατράπηκαν σε 15 πόντους.  Ενώ πολύ σημαντικό στοιχείο είναι πως ο πάγκος του Παναθηναϊκού έδωσε τους 60 από τους 82 πόντους. Ο συντελεστής ασίστ/λαθών ήταν + αφού είχε 18 ασίστ και 9 λάθη. Ο Παναθηναϊκός καθοδηγούσε τον ρυθμό και είχε τα ηνία ενώ μόνο με την έναρξη της επανάληψης η Φενέρ κατάφερε να ισοφαρίσει σε 43-43. Κορυφαίος ήταν ο Νέντοβιτς με 28 πόντους με 0 λάθη. Ο Σέρβος αν βρεθεί στη ζώνη του λυκόφωτος δύσκολα μπορεί να περιοριστεί.

Ερυθρός Αστέρας – ΤΣΣΚΑ 86-84

Ερυθρός εναντίον ΤΣΣΚΑ ή Λόιντ εναντίον Χάκετ. Σε μια αναμέτρηση που τα είχε όλα και κρίθηκε στη παράταση ο Ερυθρός πήρε μεγάλη νίκη κόντρα στους Ρώσους.  Η ΤΣΣΚΑ  μέχρι και το τρίτο δεκάλεπτο ήταν καλύτερη, έλεγχε τα ριμπάουντ και προηγήθηκε με 51-39. Σε αυτό το σημείο ο Ερυθρός με ένα επιμέρους  9-0 επέστρεψε στο ματς και από εκείνο το σημείο καμία ομάδα δε ξέφυγε στο σκορ. Ξεκίνησε μια επική μάχη μεταξύ Λόιντ και Χάκετ για να κερδίσουν τον αγώνα. Ο Αμερικανός guard όμως αστόχησε στο τελευταίο σουτ και ο αγώνας πήγε στη παράταση. Στο έξτρα 5λεπτο ο Μάικ Τζέιμς έγινε μοιραίος για την ομάδα του Ιτούδη καθώς στο 86-84 έφαγε τάπα από τον Ριθ  ενώ στο σουτ για την νίκη αστόχησε. Για τους νικητές ο Λόιντ πέτυχε 31 πόντους ενώ για τους ηττημένους ο Χάκετ σημείωσε 29.

Χίμκι – Μακάμπι 87-89

Με την αναμέτρηση Χίμκι – Μακάμπι ξεκίνησε η δεύτερη φάση της 5ης αγωνιστικής της Euroleague. Η ομάδα του Σφαιρόπουλου επέστρεψε στις νίκες μετά από 3 παιχνίδια ενώ η Χίμκι είδε σχεδόν όλους τους αστέρες σιγά σιγά να επιστρέφουν στη δράση αλλά να μη μπορεί να κερδίσει το πρώτο της ματς φέτος. Ο αγώνας είχε διαρκώς διακυμάνσεις με τις δύο ομάδες να μη μπορούν να ξεφύγουν στο σκορ. Στο τέλος η Χίμκι είχε την ευκαιρία να κλειδώσει το ματς αλλά απέτυχε. Στο +3 και με 15 δεύτερα να απομένουν ο Γερέμπκο σε προσπάθεια για κάρφωμα δέχεται την τάπα της χρονιάς έως τώρα από τον Χάντερ και η κατοχή πάει στη Μακάμπι. Μετά το ταιμ άουτ, η Μακάμπι βρήκε τρίποντο με τον Ντόρσευ και πήγε στη παρατάση. Εκεί μίλησε η άμυνα της Μακάμπι στο κρίσιμο σημείο και ήρθε η νίκη. Κορυφαίος ο Ντόρσευ με 26 πόντους και 8/13 τρίποντα ενώ πολύτιμος στην έκβαση του αγώνα ο Καλοιάρο με 15π και 10 ριμπάουντ. Το στατιστικό που έκρινε τον αγώνα ήταν πως η Χίμκι είχε 17ασ/19 λάθη ενώ η Μακάμπι 18ασ/13 λάθη ενώ σούταρε με 43.8% στα τρίποντα.

Μπάγερν – Ολυμπιακός 74-68

Ο Ολυμπιακός σταμάτησε το νικηφόρο σερί 3 νικών στη Γερμανία καθώς ηττήθηκε από την Μπάγερν. Οι Γερμανοί παίρνουν άριστα σε άμυνα και επίθεση. Κατάφεραν να βγάλουν εκτός ρυθμού όλα τα guard των ερυθρόλευκων, εκτός του Τζένκινς, και γενικά έβγαλαν περισσότερη ενέργεια από τον Ολυμπιακό. Η ομάδα του Μπαρτζώκα εκτός από το πρώτο 4λεπτο της επανάληψης, ακολουθούσαν τον ρυθμό της Μπάγερν. Στο πρώτο ημίχρονο τα 10 λάθη και η κακή κυκλοφορία στην επίθεση έφερνε εύκολους πόντους στο transition για τους Γερμανούς.  Το βάθος που είχε η άμυνα των Γερμανών, όπως δήλωσε και ο βοηθός του Μπαρτζώκα, θα έδιναν ελεύθερα σουτ. Τα σουτ αυτά ο Ολυμπιακός δε τα έβαλε ( 6/28 τρίποντα) με αποτέλεσμα να χάσει δίκαια την αναμέτρηση. Το μόνο θετικό για τους ερυθρόλευκους είναι το γεγονός και στη πολύ κακή του μέρα έβγαλε αντίδραση με το ματς να κρίνεται στο τέλος. Για τους νικητές ο Λούσιτς που συνεχίζει την εκπλητική του χρονιά είχε 16 πόντους ενώ ο πρώην ερυθρόλευκος Γουέιντ Μπόλντγουιν 18. Για τον Ολυμπιακό στους διασωθέντες ο Τζένκινς με 12 και ο Παπανικολάου με 13, ενώ 11 είχε ο ΜακΚίσικ.

Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης 79-72

To τελευταίο χρονικά ματς ήταν το «clasico» στο οποίο επικράτησαν οι μπλαουγκράνα. Η, χωρίς τους Μίροτιτς και Κλαβέρ, Μπαρτσελόνα επικράτησε με 79-72 υποχρεώνοντας τη Ρεάλ στην 4η ήττα στα 5 πρώτα παιχνίδια στη φετινή Euroleague. Μάλιστα είναι το χειρότερο ξεκίνημα της Ρεάλ σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά την σεζόν 1997-98. Οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ μέχρι και τη 1η περίοδο όπου μετά η Μπαρτσελόνα μετέτρεψε το 25-21 στο 12′ στο 48-27 του ημιχρόνου. Η Ρεάλ έβγαλε αντίδραση στην επανάληψη με τη διαφορά να φτάνει και τους 6 πόντους (74-68 στο 38΄). Η ομάδα του Γιασικεβίτσιους όμως κατάφερε να κρατήσει τη διαφορά και φτάσει στο ροζ φύλλο αγώνα. Ο Ντέιβις  για τους γηπεδούχους έιχε 14 πόντους και 4 ριμπάουντ ενώ πολύ σημαντική ήταν η βοήθεια του πιτσιρικά Μαρτίνεζ.  Ο νεαρός είχε 7 πόντους και 9 ριμπάουντ στα 32 λεπτά που αγωνίστηκε.

MVP

Υπήρξαν αρκετοί παίχτες που μπορούν να πάρουν το βραβείο του ΜVP για αυτή την αγωνιστική στην Euroleague. Και ο Λόιντ και ο Ντόρσευ που οδήγησαν σε νίκες τις ομάδες τους. Όμως και σύμφωνα με το σύστημα αξιολόγησης, MVP είναι ο Νεμάνια Νέντοβιτς. Ο Σέρβος guard/forward του Παναθηναϊκού ήταν εξαιρετικός στην αναμέτρηση με τη Φενέρ με τους 28 πόντους που πέτυχε. Είχε  2/5 δίποντα, 7/12 τρίποντα και 3/4 βολές με 3 ριμπάουντ και 3 ασίστ. Σε αυτά να προστεθούν και τα 0 λάθη ενώ συνολικά συγκέντρωσε 28 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης.  Πήρε την ψυχολογία που του έλειπε από την αναμέτρηση με τη Μπαρτσελόνα και αρχίζει να δείχνει τον Νέντοβιτς που έκανε το όνομα του γνωστό με τη φανέλα της Μάλαγα.

Στα αξιοσημείωτα

-> Το 74% στα δίποντα της Βαλένθια σε εκτός έδρας αναμέτρηση.

-> Τα 0 λάθη από τα guard του Παναθηναϊκού και οι 60 πόντοι από τον πάγκο.

-> Η δεύτερη 30αρα του Λόιντ που δείχνει το ταλέντο του στον Ερυθρό Αστέρα και στη Euroleague.

-> Το 43.8% στα τρίποντα της Μακάμπι

-> Το αμυντικό πλάνο του Παναθηναϊκού γύρω από τον Ντε Κολό

-> Το ξεκίνημα(1-4) και η εμφάνιση της Ρεάλ

-> Τα 6/28 τρίποντα του Ολυμπιακού στην αναμέτρηση με την Μπάγερν

-> Η συνολική εικόνα της Μπάγερν που αποτελεί έργο Τρινκέρι με νίκες μέσα στη Μακάμπι και την ανατροπή από το -21 κόντρα στη Φενέρ. Η ευχάριστη έκπληξη της Euroleague.

Επόμενη Αγωνιστική

29/10 : ΤΣΣΚΑ – Βαλένθια (19:00)

29/10: Ζενίτ – Παναθηναϊκός (19:00)

29/10: Βιλερμπάν – Ζαλγκίρις (19:00)

29/10: Μακάμπι – Φενέρμπαχτσε (21:05)

29/10: Ρεάλ Μαδρίτης – Μπάγερν Μονάχου ( 22:00)

30/10: Χίμκι – Ερυθρός Αστέρας (19:00)

30/10: Ολυμπιακός – Εφές (21:00)

30/10: Αρμάνι Μιλάνου – Άλμπα Βερολίνου (21:45)

30/10: Μπασκόνια – Μπαρτσελόνα (22:00)