Η Λίβερπουλ έχασε το μεγάλο ηγέτη της άμυνας της και οι εφεδρείες της δε σε πείθουν ότι μπορεί να μείνει ζωντανή στο κυνήγι του τίτλου αν έχει την ίδια τύχη στη συνέχεια.

Μία παροιμία λέει ότι όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελάει. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση του σχεδιασμού ενός συλλόγου για τους στόχους της επόμενης χρονιάς. Πόσες μα πόσες φορές έχουμε να δει να πετιούνται στα “σκουπίδια” τα πλάνα μίας σεζόν μετά από τον σοβαρό τραυματισμό ενός ποδοσφαιριστή. Αυτό ακριβώς φαίνεται ότι είναι πολύ πιθανό να συμβεί στη Λίβερπουλ λόγω του τραυματισμού που υπέστη ο Φαν Ντάικ μετά το εγκληματικό μαρκάρισμα του Πίκφορντ στο ντέρμπι του Μερσεϊσάιντ.

Δεν πρόκειται εξάλλου για ένα τυχαίο παίκτη που τέθηκε στα πιτς κατά πάσα πιθανότατα για το υπόλοιπο της σεζόν. Επί εποχής Κλοπ, η Λίβερπουλ έχει δώσει 95 παιχνίδια με τον Ολλανδό στην ενδεκάδα και 92 χωρίς αυτόν. Με τον Φαν Ντάικ παρών κερδίζει 2,4 πόντους ανά παιχνίδι ενώ χωρίς αυτόν συλλέγει 1,9 πόντους. Επιπλέον, με τον 29χρονο στη σύνθεσή της έχει κρατήσει 44 φορές ανέπαφη την εστία της ενώ χωρίς αυτόν μόλις 30. Τέλος, 78 γκολ έχει δεχθεί η Λίβερπουλ με αυτόν στην ενδεκάδα και 110 χωρίς αυτόν.

Ο παλαίμαχος στόπερ της Λίβερπουλ, Τζέιμι Κάραχερ, ήταν σαφής κατά την εκτίμησή του για το αντίκτυπο της απουσίας του Ολλανδού στην επίτευξη των στόχων της Λίβερπουλ.

“Νομίζω ότι αν ο Φαν Ντάικ είναι υγιής για όλη τη σεζόν, η Λίβερπουλ κερδίζει το πρωτάθλημα. Τώρα, όμως, χωρίς αυτόν ανοίγει εντελώς η υπόθεση τίτλου. Η Λίβερπουλ θα χρειαστεί να υπογράψει ένα σέντερ μπακ την πρώτη του Γενάρη. Ούτε καν στο τέλος του μήνα” ανέφερε στο Sky Sports.

Πόσο μεγάλο, όμως, είναι τελικά το πλήγμα που δέχτηκαν οι “κόκκινοι” στο κυνήγι της κατάκτησης του τίτλου της Πρέμιερ Λιγκ. Κατά τη γνώμη μου τεράστιο και παρακάτω παραθέτω 3 λόγους.

Πάει με 3 για 3 διοργανώσεις

Ο Γιούργκεν Κλοπ αποφάσισε το καλοκαίρι που μας πέρασε να μην αναπληρώσει το κενό του Λόβρεν. Ο Κροάτης στόπερ αποχώρησε μετά από χρόνια στην ομάδα για λογαριασμό της Ζενίτ. Ο Γερμανός τεχνικός υπολόγιζε να καλύψει εκ των έσω τον όποιο τραυματισμό αλλά δεν είχε προβλέψει ποτέ μία ρήξη χιαστού του πιο επιδραστικού παίκτη της ομάδας του.

Έτσι, έχει μείνει πια με 2 κλασσικούς στόπερ, τον Ζοέλ Ματίπ και τον Τζο Γκόμεζ και ένα μέσο, τον Φαμπίνιο που στη θητεία του στη Μονακό αγωνιζόταν και στο κέντρο της άμυνας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για 3 σπουδαίους ποδοσφαιριστές. Ο δε Φαμπίνιο έχει αποδείξει σε απαιτητικά παιχνίδια, όπως πριν από 2 χρόνια κόντρα στη Μπάγερν Μονάχου και φέτος κόντρα στην Τσέλσι ότι μπορεί να είναι απροσπέλαστος στο κέντρο της άμυνας.

Ωστόσο, τα μαθηματικά δε βγαίνουν. Μπορεί η Λίβερπουλ να έχει αποκλειστεί από το Λιγκ Καπ αλλά είναι μέσα σε διοργανώσεις. Το Κύπελλο, το πρωτάθλημα και το Τσάμπιονς Λιγκ. Δεδομένου ότι ο Φαμπίνιο είναι πολύ χρήσιμος και ως αμυντικός μέσος είναι πολύ πιθανό οι 3 τους να χρειαστούν να παίζουν σε κάθε αγώνα μέχρι το τέλος της σεζόν με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

“Γυάλινοι” στην πλειονότητά τους

To πρόβλημα για τους “κόκκινους” δεν ήταν μόνο ότι τραυματίστηκε ο καλύτερος αμυντικός τους. Το πρόβλημα είναι ότι “πληγώθηκε” ο λιγότερο επιρρεπής στους τραυματισμούς. Για την ακρίβεια, ο Φαν Ντάικ δεν είχε χάσει ούτε ένα παιχνίδι στην Πρέμιερ Λιγκ από τότε που μετακόμισε στη Λίβερπουλ.

Ακόμα χειρότερο για την ομάδα του Κλοπ είναι ότι οι 2 από τους 3 στόπερ που έχουν απομείνει πιο συχνά βρίσκονται στο κρεβάτι του φυσιοθεραπευτή παρά στο γήπεδο. Ειδικότερα, από το 2016/2017, ο Ματίπ έχει χάσει 50 παιχνίδια της ομάδας του ως τραυματίας. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση για τον Γκόμεζ. Ο Άγγλος στόπερ από τη σεζόν 2015/2016 έχει παρακολουθήσει τα παιχνίδια από την τηλεόραση του 97 φορές.

Ως εκ τούτου, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να μην χρειαστεί κάποιος από τη δεύτερη ομάδα της Λίβερπουλ να επιστρατευτεί για κάποια απαιτητική αναμέτρηση μέσα στη σεζόν. Κάτι, τέτοιο, φυσικά, αναμένεται να καταστήσει πιο ευάλωτη την άμυνα των πρωταθλητών Αγγλίας.

Δεν έχουν συνεργαστεί ποτέ ξανά μαζί

Η χημεία για ένα κεντρικό αμυντικό δίδυμο ίσως είναι πιο σημαντική από τις ατομικές δεξιότητες του κάθε παίκτη ξεχωριστά. Βλέπουμε συχνά πόσο σημαντικό είναι 2 στόπερ να αλληλοσυμπληρώνονται προκειμένου να είναι αποτελεσματικοί ανασταλτικά. Δίπλα στον Φαν Ντάικ είχαν δοκιμαστεί και οι 3 παίκτες. Ο καθένας τους ξεχωριστά έβγαζε τον καλύτερο του εαυτό στο πλάι. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ακόμα και ο “γκαφατζής” Λόβρεν έμοιαζε “βράχος” δίπλα στον διεθνή 29χρονο.

Το πρόβλημα που δημιουργείται εν τη απουσία του Φαν Ντάικ είναι ότι οι 3 παίκτες δεν έχουν δοκιμαστεί σχεδόν ποτέ μαζί. Ενδεικτικό είναι ότι ποτέ μέχρι σήμερα, Γκόμεζ και Ματίπ δεν έχουν ξεκινήσει στο ίδιο βασικό σχήμα. Όσον αφορά τον Φαμπίνιο, έχει αγωνιστεί στην καριέρα του στη Λίβερπουλ ως στόπερ μόλις 5 φορές.

Αν υπάρχει μία ένδειξη, πάντως, που μας προδιαθέτει τι θα δούμε από τον Γκόμεζ και τον Ματίπ, σίγουρα δεν είναι ευχάριστη για τους φίλους της Λίβερπουλ. Ο μεν Γκόμεζ με την εθνική Αγγλίας ουδέποτε έχει φτάσει τα επίπεδα που “πιάνει” με τη Λίβερπουλ. Ο δε Ματίπ στην πρώτη του χρονιά στους “κόκκινους” ναι μεν δεν ήταν αρνητικός αλλά σε καμία περίπτωση δεν πραγματοποίησε τις εμφανίσεις “ογκόλιθου”, όπως συνέβη με τον Φαν Ντάικ δίπλα του.

Συμπερασματικά, η συγκεκριμένη εξέλιξη αλλάζει τις ισορροπίες της φετινής Πρεμιερ Λιγκ. Η Λίβερπουλ δεν είναι πια το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, καθώς δεν νιώθει πια την ίδια ασφάλεια πίσω. Ωστόσο, δύσκολα διακρίνεις και κάποια άλλη ομάδα που να μπορεί να αναλάβει αυτό το ρόλο. Αν οι “κόκκινοι” καταφέρουν να μείνουν μακριά από άλλες ατυχίες και δουν τον Φιρμίνο να αρχίζει να σκοράρει ξανά και αν ο Τιάγκο μείνει υγιής, τότε θα παραμείνουν ζωντανοί στη διεκδίκηση του τίτλου. Δυστυχώς για την ομάδα του Κλοπ, όμως, τα αν είναι πολλά και τα αστέρια φέτος μοιάζουν να μην είναι ευθυγραμμισμένα, όπως πέρυσι.