Πώς εξελίχθηκε η πρώτη «διαβολοβδομάδα» για τις δύο Ελληνικές ομάδες; Τι πρέπει να κρατήσουν από τις εμφανίσεις τους και τι όχι; Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός μπαίνουν στο μικροσκόπιο του Debut.gr.

Στην μάχη της «διαβολοβδομάδας» ρίχτηκαν οι δύο Ελληνικές ομάδες που μας εκπροσωπούν στην Euroleague. Από την μία ο Παναθηναϊκός που αγωνίστηκε μόνο στο ματς της Πέμπτης απέναντι στην Μπαρτσελόνα καθώς ο αγώνας με την Βιλερμπάν ακυρώθηκε λόγω Covid-19. Από την άλλη ο Ολυμπιακός που για 8η φορά πέτυχε το 2/2 την βδομάδα με τις δύο αγωνιστικές στην Euroleague. Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά μέσα από το Debut.gr τι έκαναν οι δύο ομάδες σε αυτές τις αγωνιστικές.

Παναθηναϊκός

Το πάλεψε ο Παναθηναϊκός και άξιζε το κάτι παραπάνω

Μπορεί το σκορ να μην ήταν το επιθυμητό όμως κανένας δεν μπορεί να έχει παράπονο από την εμφάνιση του Παναθηναϊκού. Ίσως αν είχε κάποιες καλύτερες επιλογές και έπαιρνε το κρίσιμο ριμπάουντ τώρα να μιλούσαμε διαφορετικά. Όμως ο Παναθηναϊκός πήγε το ματς εκεί ακριβώς που ήθελε και αυτό είναι που τον απογοητεύει ακόμα περισσότερο. Έφτασε κοντά στη νίκη απέναντι σε ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης και έχασε το ματς από δικά του λάθη.

Η εμφάνιση των «πράσινων» είχε αναμφίβολα πάρα πολλά θετικά. Πρώτο και κύριο η εμφάνιση του Φόστερ. Ο Αμερικάνος guard είχε δείξει στο Champion’s League την έφεσή του στο σκοράρισμα. Στο ματς με την Μπαρτσελόνα απέδειξε ότι μπορεί να σταθεί σε αυτό το επίπεδο. Όσο εύκολα, όμως, μπορεί να «ξελασπώσει» επιθετικά την ομάδα του άλλο τόσο μπορεί να δημιουργήσει κενό στην άμυνα. Είναι ένας τομέας που πρέπει να βελτιώσει και υπό τη σωστή καθοδήγηση να αντεπεξέλθει.

Εξαιρετική εμφάνιση από τον Ντίνο Μήτογλου που κατά διαστήματα αγωνίστηκε και στη θέση 5. Εξάλλου το καλύτερο διάστημα του Παναθηναϊκού ήταν με τον Μήτογλου στην θέση αυτή. Εξαιρετικός φυσικά και ο Λεωνίδας Κασελάκης που βοήθησε πάρα πολύ την ομάδα του.

Στα αρνητικά της εμφάνισης των πράσινων είναι το κακό ματς του Ουάιτ που δεν ικανοποιεί μέχρι τώρα. Μακάρι να επανέλθει ο δυναμικός power-forward που μάθαμε όταν αγωνιζόταν στην Ζαλγκίρις. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να του προσφέρει ένα αντίστοιχο καλό περιβάλλον και πλέον είναι στο χέρι του για να αντιστρέψει το κλίμα. Κακή εμφάνιση και από τον Γιώργο Παπαγιάννη. Ο Έλληνας ψηλός δεν ήταν σε καλή βραδιά και αυτό στοίχισε στον Παναθηναϊκό.

Μετά από την ήττα στη Βαρκελώνη, ο Παναθηναϊκός έπεσε στο 1-2 της βαθμολογίας ενώ απομένει να παίξει το ματς με την Βιλερμπάν. Τα περιθώρια βελτίωσης είναι πολλά για τους πράσινους αλλά αυτό δεν θα αποτελεί πάντα δικαιολογία. Από την ομάδα λείπει ένας ακόμα «άσσος» καθώς ο Σαντ-Ρος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει τέλεια σε αυτό το τομέα Μένει να δούμε πως θα είναι η συνέχεια.

Παναθηναϊκός

Έκανε το απόλυτο στη «διαβολοβδομάδα»

Περνάμε στον Ολυμπιακό. Οι ερυθρόλευκοι έκαναν το 2/2 και ανέβηκαν στο 3-1 της βαθμολογίας. Διαφορετικά τα ματς που έδωσαν ο Ολυμπιακός και διαφορετικός και ο τρόπος που εξελίχθηκαν. Στο ματς με την Αρμάνι, αν και δυσκολεύτηκε στο πρώτο ημίχρονο τελικά «καθάρισε» εύκολα το ματς. Ο Σλούκας ήταν πάρα πολύ καλός στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα και το τελικό 86-75 δείχνει πως στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός επέβαλλε το ρυθμό του.

Στην αναμέτρηση με την Μακάμπι η εξέλιξη ήταν διαφορετική. Οι δύο ομάδες ήταν κοντά στο σκορ με εξαίρεση ένα ξέσπασμα του Ολυμπιακού όπου προηγήθηκε με 54-44. Από εκείνο το σημείο και μετά η κατάσταση άλλαξε. Η Μακάμπι μπήκε για τα καλά στην διεκδίκηση του ματς και με το τρίποντο του Ουίλμπεκιν ισοφάρισε σε 82-82. Όμως δεν υπολόγισε στον παράγοντα Χάρισον. Αν και πολλοί περίμεναν ότι ο εξαιρετικός Σπανούλης θα έπαιρνε τη τελευταία επίθεση, ο Χάρισον απέδειξε γιατί είναι ένας χαρισματικός σουτέρ. Με κρύο αίμα «εκτέλεσε» την Μακάμπι του Γιάννη Σφαιρόπουλου και χάρισε τη νίκη στην ομάδα του.

Η εικόνα του Ολυμπιακού και στα δύο παιχνίδια ήταν αρκετά καλή. Δεν έλειψαν φυσικά τα λάθη αλλά ποια ομάδα βρισκόταν σε τέλεια κατάσταση από τον Οκτώβριο. Αυτό όμως που κάνει την ομάδα του Ολυμπιακού να ξεχωρίζει είναι οι διαφορετικοί πρωταγωνιστές. Το δίπολο Σπανούλης-Πρίντεζης ναι μεν υπάρχει αλλά οι ερυθρόλευκοι δεν ζουν και πεθαίνουν μόνο από αυτούς τους δύο παίκτες, Πλέον, στην εξίσωση υπάρχει ο Κώστας Σλούκας, ο Άαρον Χάρισον, ο Σάσα Βεζένκοβ, ο Σακίλ ΜακΚίσικ αλλά και ο Χασάν Μαρτίν. Αν και πολλοί είχαν αμφιβολίες σχετικά με την ετοιμότητα του σε αυτό το επίπεδο, ο θηριώδης center έρχεται να διαψεύσει τους πάντες. Μάχεται συνεχώς, παλεύει για κάθε μπάλα και είναι εξίσου καλός στα αμυντικά του καθήκοντα. Είναι νωρίς κάποιοι να τον παρομοιάζουν με τον Χάινς αλλά οι πρώτες εντυπώσεις είναι πάνω από καλές. Φυσικά και ο Ολυμπιακός έχει αδυναμίες. Είναι στιγμές που επιθετικά «κολλάει» και οδηγείται σε κακές επιθέσεις ενώ και αμυντικά παρουσιάζει κενά. Η ομάδα πρέπει να παραμείνει προσγειωμένη διότι η συνέχεια θα είναι δύσκολη και οι αντίπαλοι θα του βάλουν δύσκολα.

Επίλογος

Εν κατακλείδι, η γενικότερη κατάσταση που επικρατεί λόγω κορονοϊού δεν γίνεται να μην προβληματίζει. Όλες οι ομάδες αντιμετωπίζουν προβλήματα σε πολλούς τομείς ενώ και η ίδια διοργάνωση ταλανίζεται. Ήδη ο κανονισμός όπου μία ομάδα μηδενιζόταν αν δεν μπορούσε να «κατέβει» στους αγώνες άλλαξε. Όλοι πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα διότι κανείς δεν θα μπορεί να προχωρήσει μπροστά…