Η δεύτερη αγωνιστική της Euroleague ολοκληρώθηκε. Το Debut.gr σας παρουσιάζει μια συνολική ανασκόπηση των όσων έγιναν στο δεύτερο διήμερο της διοργάνωσης.

Η 2η αγωνιστική ολοκληρώθηκε. Αυτή τη φορά σε τρεις δόσεις καθώς η αναμέτρηση Χίμκι-Ζαλκίρις πραγματοποιήθηκε χθες. Ντέρμπι αιωνίων  περιλάμβανε το μενού αυτής της αγωνιστικής. Φενέρ, Ζαλκίρις, Ζενίτ, Μιλάνο και Βαλένθια έκαναν το 2/2 ενώ δεν έλειψαν και οι εκπλήξεις σε ορισμένες αναμετρήσεις. Πάμε σιγά σιγά να ξετυλίξουμε το κουβάρι αυτής της αγωνιστικής.

 Το ματς της αγωνιστικής

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός   71-78

Euroleague: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 71-78 (ΤΕΛΙΚΟ) | ΣΠΟΡ | iefimerida.gr

Το πρώτο ντέρμπι της αγωνιστικής βάφτηκε κόκκινο. Ο Ολυμπιακός ήταν κυρίαρχος στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα και κατάφερε να πάρει όχι μόνο βαθμολογική αλλά και ψυχολογική νίκη. Στα του αγώνα, μετά από τρία λεπτά χωρίς πόντο (με 0/10 σουτ και 1 λάθος), ο Ολυμπιακός άρχισε σταδιακά να πατάει το γκάζι. Οι ερυθρόλευκοι πήραν μαζεμένους πόντους από τους ψηλούς μέσα στη ρακέτα. Έτσι, το +10 (7-17 στο 8′) ήταν γεγονός. Το +10 (12-22) της πρώτης περιόδου καταδείκνυε την ερυθρόλευκη. Παράλληλα, το τριφύλλι έπαιρνε πόντους σχεδόν αποκλειστικά από επιθετικά ριμπάουντ και transition. Στο δεύτερο δεκάλεπτο, Σπανούλης και Βεζένκοφ βγήκαν μπροστά ενώ στην αντίπερα όχθη ο Παπαπέτρου ήταν ο μόνος που μπορούσε να ξεκλειδώσει την αντίπαλη άμυνα. Ωστόσο,  ο Γιώργος Πρίντεζης πήρε μαζεμένες μπάλες στο low post. Ήταν εντυπωσιακός. Έτσι, αποτέλεσε τον βασικότερο λόγο που το προβάδισμα του Ολυμπιακού πήγε ξανά στο +14 (54-68 στο 25′). Στη συνέχεια, οι πρωτοβουλίες του Παπαπέτρου έφτασαν το τριφύλλι για πρώτη φορά στο -4 (57-62). Όμως, ΜακΚίσικ και Χάρισον μίλησαν στο τέλος πετυχαίνοντας κρίσιμους πόντους. Οι ερυθρόλευκοι έμειναν μπροστά μέχρι το φινάλε. Έτσι, πέτυχαν την πρώτη τους νίκη. Ο Πρίντεζης με 17 πόντους ξεχώρισε. Αντιθέτως, ο Παπαπέτρου των 39 λεπτών πάλευε ουσιαστικά πόντους σημειώνοντας 14 πόντους.

Η έκπληξη

Ρεάλ Μαδρίτης-Βαλένθια  77-93

Ρεάλ - Βαλένθια 77-93: Την ισοπέδωσε! | Ειδήσεις | gazzetta.gr

Η έκπληξη της αγωνιστικής σημειώθηκε στη Μαδρίτη εκεί όπου η Βαλένθια φανέρωσε κάθε αδυναμία της Ρεάλ. Πιο αναλυτικά, οι γηπεδούχοι μπήκαν πιο έτοιμοι στην αναμέτρηση με τους Καπάτσο και Ταβάρες να παίρνουν πρωτοβουλίες. Ωστόσο, οι φιλοξενούμενοι είχαν έναν εξαιρετικό Ντούμπλιεβιτς στο πρώτο μέρος. Ο Μαυροβούνιο έδωσε το εύνασμα προκειμένου η Βαλένθια να επιβάλλει τον δικό της ρυθμό. Το 29-22 του πρώτου μέρους γρήγορα άλλαξε στο δεύτερο μέρος. Η Βαλένθια προηγήθηκε με 51-68 με τον Ντέρικ Ουίλιαμς κι έκλεισε το τρίτο δεκάλεπτο στο 53-68, κάνοντας επιμέρους σκορ 14-24. Μάλιστα, η διαφορά έφτασε ακόμα και στο +25 (55-80). Η Ρεάλ Μαδρίτης μη μπορώντας να βρει κάποιο αντίδοτο δεν κατάφερε να ανατρέψει την εις βάρος της κατάσταση με αποτέλεσμα να μην πετύχει ακόμα την πρώτη της νίκη. Τελικό αποτέλεσμα 77-93. Για τους νικητές ασφαλώς ξεχώρισε ο Ντούμπλιεβιτς με 24 πόντους και 6/9 τρίποντα. Στην αντίπερα όχθη, διασώθηκε ο Ταβάρες με 15.

Τα υπόλοιπα ντέρμπι

-Δίχως τους Μιλουτίνοφ, Στρένλιεκς και Αντόνοφ η ΤΣΣΚΑ Μόσχας κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Μακάμπι με σκορ 76-72. Η ομάδα του Σφαιρόπουλου που σε ένα ακόμη ματς στερήθηκε των υπηρεσιών των Κάσπι και Ντιμπαρτολομέο, στηρίχθηκε κυρίως στο ζευγάρι Γουίλμπεκιν και Ζίσιτς. Η διαφορά δεν ξέφυγε σε κανένα σημείο του αγώνα. Στο τέλος ωστόσο μίλησε η κλάση των Κλάιμπερν και Τζέιμς όπου με δύο κρίσιμα τρίποντα έδωσαν στην ομάδα τους μια πολύ σημαντική νίκη.

-Εκτός από ελληνικό είχαμε και ντέρμπι Τουρκίας. Κάνοντας μια πειστική εμφάνιση απέναντι στην συμπολίτισσά της Εφές, η Φενέρ επικράτησε εκτός έδρας με 80-71 και διπλασίασε τις νίκες στην στην φετινή Ευρωλίγκα. Οι φιλοξενούμενοι είχαν το ρυθμό και τα ηνία καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα. Έβρισκαν τις λύσεις σε κάθε αντίδραση της Εφές και με μπροστάρη τους Ντε Κολό και Βέσελι κατάφεραν να πάρουν την νίκη.

-Ντέρμπι Γερμανίας μόνο στα χαρτιά ήταν η αναμέτρηση της Άλμπα με τη Μπάγερν αφού οι Βαυαροί επικράτησαν με σκορ 90-72. Ο Αντρέα Τρινκέρι είδε πλουραλισμό στην επίθεση, ενέργεια στην άμυνα, είδε τους παίκτες του να ακολουθούν το πλάνο του, να “σβήνουν” παίκτες όπως ο Λο, ο Σίβα, ο Έρικσον και ο Σίκμα. Ο Ρενέσες δεν έψαχνε σκορ, έψαχνε λύσεις στην άμυνα, δεν τις έβρισκε και δεν τις βρήκε ούτε στο τρίτο δεκάλεπτο, με αποτέλεσμα το υπόλοιπο της αναμέτρησης να έχει πραγματικά διαδικαστικό χαρακτήρα.

Στα αξιοσημείωτα

->Παρά τις απουσίες της, η Ζενίτ δείχνει σαφώς ένα διαφορετικό πρόσωπο σε σχέση με την περσινή ομάδα. Οι Ρώσοι πέτυχαν μεγάλη νίκη απέναντι στη Μπαρτσελόνα δείχνοντας πως ο Τσάβι Πασκουάλ έχει φτιάξει ένα δεμένο σύνολο που θα πρωταγωνιστήσει.

->Ύστερα από πολύ καιρό, η Ρεάλ Μαδρίτης δείχνει να έχει κάποια σημαντικά κενά στο ρόστερ της. Ο νεαρός Καρούμπα δεν μπορεί να καλύψει τη θέση ‘5’ μαζί με τον Ταβάρες ενώ ο φευγάτος Καπάτσο (το βλέμμα του είναι στραμμένο στο NBA) δείχνει να είναι φέτος μόνος του στη θέση ‘1’ καθώς ο Γιούλ είναι ακόμη ανέτοιμος. Παράλληλα, Ράντολφ και Ρούντι δεν έχουν ξεκινήσει ιδανικά τη σεζόν.

->Για δεύτερο σερί ματς, η Εφές δίχως τον Σέιν Λάρκιν αναζητά ακόμη την ταυτότητά της.

->Πρέπει να μην ξεχνάμε πως η φετινή σεζόν είναι από τις πιο περίεργες της ιστορίας της διοργάνωσης. Η πανδημία θα καθορίσει δυστυχώς την πορεία και τους στόχους των ομάδων που συμμετέχουν στο μαραθώνιο της Ευρωλίγκα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός πως η Χίμκι κατέβηκε στη χθεσινή αναμέτρηση με μόλις επτά παίκτες στη διάθεσή της…

Highlight της αγωνιστικής

Το εντυπωσιακό κάρφωμα του Πόυθρες έπειτα από ασίστ του Πάνγκος στην αναμέτρηση της Ζενίτ με τη Μπαρτσελόνα ίσως συγκαταλέγεται στο highlight της 2ης αγωνιστικής.

MVP αγωνιστικής

Ο Ερυθρός Αστέρας πέτυχαν την πρώτη νίκη τους φέτος στην EuroLeague, επικρατώντας της Μπασκόνια με σκορ 90-73. Από την πλευρά του, ο Τζόρνταν Λόιντ ήταν σημείο αναφοράς στο παιχνίδι των «ερυθρόλευκων», ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 30 πόντους (9/9 βολές, 3/8 δίποντα, 5/8 τρίποντα), 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα, 1 τάπα και 5 κερδισμένα φάουλ στα 25:08 που έμεινε στο παρκέ. Ο Αμερικανός γκαρντ συγκέντρωσε 34 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, κατακτώντας τον τίτλο του MVP της 2ης αγωνιστικής.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 2ης αγωνιστικής:

ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Μακάμπι  76-72

Ζενίτ-Μπαρτσελόνα  74-70

Ανατολού Εφές- Φενέρμπαχτσε  71-80

Ρεάλ Μαδρίτης-Βαλένθια  77-93

Ερυθρός Αστέρας-Μπασκόνια  90-73

Άλμπα Βερολίνου-Μπάγερν Μονάχου  72-90

Παναθηναϊκός- Ολυμπιακός  71-78

Αρμάνι Μιλάνο-Βιλερμπάν  87-73

Χίμκι- Ζαλκίρις  70-84

Βαθμολογία

1. Φενέρμπαχτε   2-0

2. Βαλένθια   2-0

3. Ζαλκίρις  2-0

4. Αρμάνι Μιλάνο  2-0

5. Ζενίτ  2-0

6. Μπάγερν Μονάχου  1-1

7. Μπαρτσελόνα  1-1

8. Ολυμπιακός  1-1

9. Ερυθρός Αστέρας  1-1

10. Μακάμπι  1-1

11. Μπασκόνια  1-1

12. Παναθηναϊκός  1-1

13. ΤΣΣΚΑ Μόσχας  1-1

14. Ανατολού Εφές  0-2

15. Χίμκι   0-2

16. Βιλερμπάν  0-2

17. Άλμπα Βερολίνου  0-2

18. Ρεάλ Μαδρίτης  0-2

Επόμενη αγωνιστική

13/10: Ερυθρός Αστέρας-Ζαλκίρις

13/10: Άλμπα Βερολίνου-Ανατολού Εφές

13/10: Βιλερμπάν- Παναθηναϊκός

13/10: Μπασκόνια- Ζενίτ

13/10: Βαλένθια-Μπαρτσελόνα

14/10: Φενέρμπαχτσε-ΤΣΣΚΑ Μόσχας

14/10: Ολυμπιακός-Αρμάνι Μιλάνο

14/10: Μακάμπι-Μπάγερν Μονάχου

14/10: Ρεάλ Μαδρίτης-Χίμκι