Το Debut.gr αναλύει το ντέρμπι αιωνίων στο πλαίσιο της δεύτερης αγωνιστικής της Ευρωλίγκα

Αμφότεροι στο πρώτο ντέρμπι αιωνίων της χρονιάς εμφανίστηκαν μέτριοι έως κακοί. Λογικό από την άποψη ότι είναι η αρχή μιας δύσκολης και περίεργης περιόδου. Και το πιο περίεργο είναι ότι κάθε εβδομάδα τα ρόστερ μπορεί να αλλάζουν αν παρουσιαστεί κάποιος θετικός στον κοροναιό. Οπότε προβλέπεται μια χρονιά roller coaster. Πάμε στο αγωνιστικό κομμάτι όπου ο Ολυμπιακός επικράτησε στο ΟΑΚΑ έναντι του Παναθηναϊκού με 78-71.

Οι ερυθρόλευκοι ήταν κυρίαρχοι σχεδόν σε ολόκληρη την αναμέτρηση, δεν έμειναν σε κανένα διάστημα πίσω στο σκορ με αποτέλεσμα να φύγουν με το διπλό από το ΟΑΚΑ. Όμως όπως και στην αναμέτρηση με την Ζαλγκίρις τα κενά διαστήματα στη τέταρτη περίοδο σε συνδυασμό με τα άστοχα σουτ  λίγο έλειψαν να κοστίσουν για δεύτερη φορά.  Στον αντίποδα, ο Παναθηναϊκός παρουσίασε πρόβλημα στην δημιουργία με τις 9 συνολικές ασίστ. Ενώ βρήκε εύκολους πόντους μόνο από το επιθετικό transition. Φάνηκε ξεκάθαρα χθες ότι από το ρόστερ λείπει ένας pass-first point guard ενώ ο Σαντ-Ρος έδειξε στον 1 να μην τα καταφέρνει.

Η κυριαρχία του ημιχρόνου

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε καλύτερα και πιο διαβασμένα τον αγώνα. Ο Μπαρτζώκας χτύπησε στο ζωγραφιστό με Πρίντεζη, Έλλις και Μάρτιν ενώ η άμυνα παίρνει σχεδόν άριστα. Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε πολύ άστοχα τον αγώνα σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό που ήταν πιο εύστοχος (10/14 δίποντα) με την διαφορά να φτάνει μέχρι και τους 15 πόντους υπέρ τον ερυθρόλευκων. Η ομάδα του Βόβορα βρήκε πόντους από επιθετικά ριμπάουντ προς το τέλος του ημιχρόνου ενώ η είσοδος του Κασελάκη(7 πόντους) βοήθησε τους πράσινους να κλείσουν το ημίχρονο στο -9.

Ο διακόπτης που άλλαξε

Ο Παναθηναϊκός στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου, με 1 τον Φόστερ κυκλοφόρησε λίγο καλύτερα την μπάλα. Βρήκε κάποια σουτ, ευστόχησε αλλά η ενέργεια ερχόταν από την άμυνα. Το ποσοστό του Ολυμπιακού από το τρίποντο έπεσε δραστικά ενώ χαρακτηριστικό είναι το στατιστικό με μόλις 1/12 τρίποντα μετά την ανάπαυλα. Ο βιονικός Παπαπέτρου, που αγωνίστηκε σχεδόν 40 λεπτά, είδε τα πάντα να περνούν από αυτόν. Έδειξε καλά στοιχεία ως decidion maker με πολλά pick n roll να εκτελούνται από αυτόν. Όμως όταν όλες οι επιθέσεις περνάνε από τα χεριά ενός παίχτη κάτι πάει λάθος. Οι πράσινοι δεν σημάδεψαν ποτέ τους φθαρμένους με φάουλ σέντερ του Ολυμπιακού, κάτι που επίσης φανερώνει την έλλειψη ενός καθαρόαιμου point guard. Στην ουσία μόνο ο Μποχωρίδης είναι φύσει point guard. Ο Ολυμπιακός στο τέλος έδειξε μεγαλύτερη συγκέντρωση με τον Σπανούλη-Χάρισον-Βεζένκοφ στο παρκέ και κατάφερε να φτάσει στην πρώτη φετινή του νίκη.

MVP

Ο δείκτης PIR έδωσε πολυτιμότερους παίχτες τον Έλλις με τα 13 ριμπάουντ και τον Βεζένκοφ. Δεν αντιλέγω σπουδαία δουλεία και από τους δύο αλλά ο Πρίντεζης με 17 πόντους σε 20 λεπτά συμμετοχής κερδίζει το βραβείο. Κυρίως συνέβαλε τα μέγιστα στην αρχή για το προβάδισμα του Ολυμπιακού. Έκανε ότι ήθελε στο low post ενώ δεν αγωνίστηκε λεπτό στο 4ο δεκάλεπτο.

Τα θετικά των αιωνίων

Στα θετικά εντάσσεται η βελτίωση δύο παικτών. Από την μία πλευρά ο Σάσα Βεζένκοφ και από την άλλη ο Γιώργος Παπαγιάννης. Ο forward των ερυθρολεύκων δείχνει πολύ βελτιωμένος στο αμυντικό κομμάτι που αποτελούσε την αχίλλειο πτέρνα του την περσινή σεζόν. Δείχνει να έχει δουλέψει το κορμί του ενώ ιδιαίτερη εντύπωση μου κάνει στα η δύναμη που πηγαίνει στα ριμπάουντ. Τόσο στα αμυντικά αλλά και στα επιθετικά. Λίγο έλειψε για το double-double με 9 πόντους και 8 ριμπάουντ στη χθεσινή αναμέτρηση. Στην άλλη πλευρά, ο Παπαγιάννης δείχνει μεγάλη βελτίωση στον αμυντικό κομμάτι. Συγκεκριμένα στις άμυνες απέναντι στους περιφερειακούς. Ενδεικτικά δύο φάσεις απέναντι στον Σλούκα και στον Σπανούλη  με τα γρήγορα πλάγια βήματα που έκανε απέτρεψε την γρήγορη ντρίμπλα. Η μία φάση οδήγησε σε airball ενώ η άλλη σε τάπα. Επιθετικά όμως θέλει τον κατάλληλο guard να τον τροφοδοτήσει.

Τα αρνητικά των αιωνίων

Αναμφίβολα τα ποσοστά των δύο ομάδων από το τρίποντο και οι τελικές πάσες. Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 21/37 δίποντα, 6/25 τρίποντα και 9 ασίστ ενώ ο Ολυμπιακός με 24/38 δίποντα, 5/27 τρίποντα και 12 ασίστ. Λίγο ο κακός αγωνιστικός ρυθμός των δύο, λίγο το ντέρμπι με ό,τι συνεπάγεται, ήταν λίγο πολύ αναμενόμενα αυτά τα νούμερα. Αυτά όμως για τη συνεχεία πρέπει να βελτιωθούν γιατί μία θέση στην 8αδα στη φετινή Ευρωλίγκα δείχνει να είναι η πιο δύσκολη και συνάμα πιο περίεργη από ποτέ.