Η πρώτη αγωνιστική της Euroleague ολοκληρώθηκε. Το Debut.gr σας παρουσιάζει μια συνολική ανασκόπηση των όσων έγιναν στην πρεμιέρα της διοργάνωσης.

Η Ευρωλίγκα επέστρεψε. Ολόκληρη η μπασκετική Ευρώπη μπήκε και πάλι σε ρυθμούς της κορυφαίας διοργάνωσης έστω και από την τηλεόραση καθώς η πανδημία ακόμη καλά κρατεί. Θα προτιμήσουμε όμως να μείνουμε στο καθαρά αγωνιστικό πλαίσιο. Επτά μήνες μετά και η νέα σεζόν ξεκίνησε με αρκετές εκπλήξεις καθώς Εφές, Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ ηττήθηκαν. Παράλληλα, ο Ολυμπιακός γνώρισε την ήττα από την Ζαλκίρις ενώ ο ‘ανανεωμένος’ Παναθηναϊκός πέτυχε το μεγάλο διπλό μέσα στη Χίμκι. Πάμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι αυτής της 1ης αγωνιστικής.

Το ματς της αγωνιστικής

Μπαρτσελόνα-ΤΣΣΚΑ Μόσχας  76-66

Μπαρτσελόνα- ΤΣΣΚΑ 76-66: Ιδανική αρχή για Σάρας-Καλάθη | sportime.gr

Χωρίς αμφιβολία το σπουδαιότερο ματς της αγωνιστικής. Η Μπαρτσελόνα μπήκε με το δεξί στη διοργάνωση της νέας σεζόν νικώντας έναν από τους διεκδικητές των τεσσάρων προνομιούχων θέσεων. Πιο συγκεκριμένα, οι γηπεδούχοι με πρωταγωνιστές τους Αμπρίνες και Ντέιβις είχαν το προβάδισμα και τον έλεγχο του παιχνιδιού καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήταν άστοχη έξω από τα 6.75. Έφτασε να είχε 2/9 προσπάθειες έως ότου αναλάβει δράση ο Ντάνιελ Χάκετ. Τα δύο διαδοχικά τρίποντα του Ιταλού γκαρντ την «κράτησαν» στα μέσα της 2ης περιόδου. Έτσι, μείωσε τη διαφορά στο τέλος του ημιχρόνου (41-33). Στο δεύτερο μέρος δεν άλλαξε κάτι δραματικά. Η διαφορά έφτασε ακόμα και στο +14 (49-35) υπέρ των Καταλανών. Ωστόσο, το step up της ΤΣΣΚΑ ήταν γεγονός. Η ομάδα του Ιτούδη πίεσε στην άμυνα, και έγινε πιο αποτελεσματική στην επίθεση. Το παιχνίδι έφτασε στα ίσια (57-55). Στη δύσκολη στιγμή, ο Άλεξ Αμπρίνες έδωσε έξι διαδοχικούς πόντους. Το επιμέρους σκορ ήταν 14-2. Έτσι, η Μπαρτσελόνα απέκτησε διαφορά 14 πόντων (71-57) με την είσοδο του αγώνα στα τελευταία τρία λεπτά κι εκεί κλείδωσε τη νίκη. Πρώτος σκόρερ για τους νικητές ο Μίροτιτς με 17 πόντους. Αντίθετα, ο Σενγκέλια ήταν ο πολυτιμότερος παίκτης από πλευράς φιλοξενουμένων.

Η έκπληξη

Ανατολού Εφές- Ζενίτ  69-73

Εφές- Ζενίτ 69-73: No Larkin, no party | sportime.gr

Δεδομένης της περσινής βαθμολογίας η έκπληξη σημειώθηκε στη Τουρκία. Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ σημείωσε μεγάλο διπλό απέναντι στην Ανατολού Εφές δείχνοντας ότι φέτος θα είναι άκρως ανταγωνιστική. Πιο αναλυτικά, Η Ζενίτ φρόντισε να δηλώσει δυναμικό παρών στο πρώτο δεκάλεπτο, παίρνοντας τα ηνία (10-15, 10’) και με τις δύο ομάδες πάντως να δείχνουν νευρικότητα κι έλλειψη ρυθμού. Οι γηπεδούχοι κατάφεραν να βρουν ρυθμό κυρίως με πρωτοβουλίες των Μίσιτς και Μοερμάν. Ωστόσο, η Ζενίτ δεν ξέφυγε από το πλάνο της και κατάφερε να βρίσκεται κοντά στο σκορ μέχρι και την ανάπαυλα. Στο δεύτερο μέρος, η Εφές έχτισε μια διαφορά έξι πόντων (32-26). Εντούτοις, το ντέρμπι καλά κρατούσε (63-60, 34’) με την ομάδα του Πασκουάλ να ολοκληρώνει μεγάλο σερί 4-12 για το 65-67 (38’) και το φινάλε να είναι θρίλερ. Ο Πάνγκος απάντησε στις βολές του Σίνγκλετον (67-69, 38:33’’) και μετά τις εκατέρωθεν χαμένες ευκαιρίες και σουτ με δικές του βολές έδωσε αέρα +4 στη Ζενίτ (67-71) και από τα δικά του χέρια και την ψυχραιμία του σφραγίστηκε η μεγάλη νίκη της ρωσικής ομάδας στην Πόλη. Κορυφαίος για τους νικητές ο Πάνγκος με 23 πόντους ενώ από την Εφές διασώθηκε ο Μίσιτς με 17.

Στα αξιοσημείωτα

-> Σε έναν από τους πολλούς φέτος ισπανικούς εμφυλίους, η Μπασκόνια πήρε τη μεγάλη νίκη απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης (76-63) δείχνοντας πως και φέτος οι Βάσκοι παρά το αποδυναμωμένο ρόστερ τους θα είναι ένας υπολογίσιμος αντίπαλος.

-> Λάρκιν και Μιλουτίνοφ ήταν οι μεγάλοι απόντες της πρώτης αγωνιστικής. Εφές και ΤΣΣΚΑ αντίστοιχα ηττήθηκαν δείχνοντας το πόσο μεγάλη ήταν η έλλειψη και των δύο στο τρόπο παιχνιδιού των δύο ομάδων.

-> Ένα από τα πολλά συμπεράσματα της πρώτης αγωνιστικής είναι πως ο Ολυμπιακός αναζητά ρυθμό και ομοιογένεια. Ο κόουτς Μπαρτζώκας ακόμη ψάχνει τα ιδανικά σχήματα ενώ η ομάδα παρουσίασε μεγάλο πρόβλημα στο τομέα των ριμπάουντ στην αναμέτρηση με την Ζαλκίρις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της έλλειψης χημείας είναι το γεγονός πως στην τελευταία επίθεση η μπάλα έμεινε στα χέρια του Σλούκα.

-> Ο κόουτς Βόβορας φαίνεται πως καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας της ομάδας έδωσε μεγάλη βάση στο κομμάτι της ψυχολογίας. Πίστη στη νίκη, πάθος και αυταπάρνηση ήταν μερικά από τα στοιχεία που έδωσαν την νίκη στον Παναθηναϊκό απέναντι στη Χίμκι.

->Είναι ακόμη πολύ νωρίς αλλά αρκετό ενδιαφέρον συγκεντρώνει φέτος για το ποια θα είναι η πορεία της Αρμάνι Μιλάνο καθώς αυτή τη χρονιά ίσως διαθέτει το ρόστερ που θα την κάνει να φτάσει αρκετά μακριά.

Highlight της αγωνιστικής

Αρκετές ήταν οι φάσεις που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στη φάση της αγωνιστικής. Ωστόσο, το κάρφωμα του Μπούκερ στην αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό ξεχώρισε.

MVP αγωνιστικής

Η Μπασκόνια επικράτησε της Ρεάλ Μαδρίτης έχοντας για πρωταγωνιστή τον Πιέρια Χένρι. Ο Αμερικανός γκαρντ σε 33:25 είχε 23 πόντους με 5/7 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 7/8 βολές, 2 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 2 κλεψίματα και καταπληκτική άμυνα. Ο Αμερικανός συγκέντρωσε 32 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 1ης αγωνιστικής:

Ανατολού Εφές- Ζενίτ 69-73

Ολυμπιακός-Ζαλκίρις  67-68

Μακάμπι- Άλμπα Βερολίνου  80-73

Μπαρτσελόνα-ΤΣΣΚΑ Μόσχας  76-66

Βαλένθια-Βιλερμπάν  65-63

Χίμκι- Παναθηναϊκός  76-78

Φενέρμπαχτσε-Ερυθρός Αστέρας  77-63

Μπάγερν Μονάχου-Αρμάνι Μιλάνο  79-81

Μπασκόνια-Ρεάλ Μαδρίτης  76-63

Βαθμολογία

1. Φενέρμπαχτσε   1-0

2. Μπασκόνια   1-0

3. Μπαρτσελόνα  1-0

4. Μακάμπι   1-0

5. Ζενίτ   1-0

6. Παναθηναϊκός   1-0

7. Βαλένθια   1-0

8. Ζαλκίρις  1-0

9. Αρμάνι Μιλάνο  1-0

10. Ολυμπιακός   0-1

11. Μπάγερν Μονάχου  0-1

12. Χίμκι  0-1

13. Βιλερμπάν  0-1

14. Ανατολού Εφές  0-1

15. Άλμπα Βερολίνου  0-1

16. ΤΣΣΚΑ Μόσχας  0-1

17. Ρεάλ Μαδρίτης  0-1

18. Ερυθρός Αστέρας  0-1

Επόμενη αγωνιστική

8/10: ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Μακάμπι

8/10: Ζενίτ-Μπαρτσελόνα

8/10: Ανατολού Εφές- Φενέρμπαχτσε

8/10: Ρεάλ Μαδρίτης-Βαλένθια

9/10: Ερυθρός Αστέρας- Μπασκόνια

9/10: Χίμκι- Ζαλκίρις

9/10: Άλμπα Βερολίνου- Μπάγερν Μονάχου

9/10: Παναθηναϊκός- Ολυμπιακός

9/10: Αρμάνι Μιλάνο- Βιλερμπάν