Ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Παικτών (ELPA), Μπόστιαν Νάχμπαρ μίλησε αποκλειστικά στο Debut.gr για τα πρώτα χρόνια της καριέρας του, την εμπειρία του από το μαγικό κόσμο του NBA, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο όπως και για τον συμπατριώτη του Λούκα Ντόντσιτς.

Πρόκειται για έναν παίκτη που έχει μία τεράστια καριέρα να τον ακολουθεί. Ξεκίνησε να αγωνίζεται σε ομάδες της χώρας του. Βελτιώθηκε και όταν του δόθηκε η ευκαιρία έκανε το μεγάλο βήμα. Έκτοτε η καριέρα του μόνο αναπτυσσόταν. Αγωνίστηκε στο NBA δίπλα σε πραγματικούς θρύλους αλλά και ο ίδιος μέσα από τις εμφανίσεις του έδειξε πως άξιζε να βρίσκεται ανάμεσα στους κορυφαίους. Όταν επέστρεψε στην Ευρώπη ήταν εξίσου εξαιρετικός με αποκορύφωμα την σεζόν 2012-2013 όπου αγωνίστηκε με τα χρώματα της Γερμανικής Bamberg. Πλέον έχοντας αποσυρθεί από την ενεργό δράση έχει κάνει στροφή στην καριέρα του και έχει αναλάβει γενικός διευθυντής της Ένωσης Παικτών (ELPA).

Φυσικά αναφερόμαστε στον Μπόστιαν Νάχμπαρ. Το Debut.gr είχε την τιμή να επικοινωνήσει μαζί του και εκείνος έδωσε απαντήσεις για πάρα πολλά θέματα. Το ξεκίνημά του στο χώρο του μπάσκετ, την σεζόν στην Ιταλία, την εξαιρετική του χρονιά με την φανέλα της Bamberg αλλά και την εμπειρία του από τον μαγικό κόσμο του NBA. Ακόμα μας μίλησε για το σημερινό NBA, τον Luka Doncic, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο ενώ κάνει ξεχωριστή αναφορά στον αδικοχαμένο Cliff Robinson.

Η μετακίνηση μου στην Ιταλία ήταν το πρώτο σημαντικό βήμα της καριέρας μου.

Πέρασες τα πρώτα σου επαγγελματικά χρόνια στην Σλοβενία υπογράφοντας συμβόλαια συνεργασίας με ομάδες της χώρας (Union Olimpija, Maribor Ovni, Pivovarna Laško). Πως βίωσες τα πρώτα σου επαγγελματικά χρόνια; Πιστεύεις πως το ανταγωνιστικό πρωτάθλημα της Σλοβενίας βοήθησε στην βελτίωσή σου;

Όταν έγινα επαγγελματίας, το Σλοβενικό πρωτάθλημα ήταν τέλειο για έναν νέο παίκτη. Ένα ισχυρό πρωτάθλημα με σπουδαίους βετεράνους παίκτες, ποιοτικούς ξένους και πολλούς προπονητές που ήταν πρόθυμοι να παίξουν με νέους παίκτες στο ρόστερ τους. Νομίζω πως ολόκληρη η γενιά μας επωφελήθηκε από αυτό.

Με την ομάδα της Union Olimpija κατακτήσατε το 1998 τόσο το πρωτάθλημα όσο και το κύπελλο Σλοβενίας. Ποια ήταν τα συναισθήματά σου μετά τη κατάκτηση των πρώτων τίτλων της καριέρας σου;

Ειλικρινά δεν ήταν τόσο σημαντικό για μένα γιατί ως 17χρονο παιδί δεν έπαιζα πολύ. Ωστόσο, ήταν μία καλή εμπειρία.

Την σεζόν 2000-2001 υπέγραψες με μία από τις πιο ιστορικές ομάδες της Ιταλίας, την Benetton Treviso. Πραγματοποίησες κάποιες εξαιρετικές εμφανίσεις και οδήγησες την ομάδα σε κάποιες σπουδαίες νίκες. Τι θυμάσαι από εκείνα τα χρόνια στην Ιταλία;

Η μετακίνηση μου στην Ιταλία ήταν το πρώτο σημαντικό βήμα της καριέρας μου. Ήμουν τυχερός που έπαιξα σε ένα τόσο οργανωμένο κλαμπ, το οποίο μου πρόσφερε μία εξαιρετική προοπτική και με βοήθησε να αναπτυχθώ ως παίκτης. Θα είμαι πάντα ευγνώμων στον GM Maurizio Grerardini και στον coach Mike D’Antoni.

Με την ομάδα της Benetton κατακτήσατε το 2002 τόσο το πρωτάθλημα όσο και το Supercup Ιταλίας. Πλέον ένιωθες έτοιμος για το επόμενο βήμα στη καριέρα σου;

Ναι πίστευα πως ήμουν έτοιμος. Παρόλα αυτά δεν θα ήταν λανθασμένη επιλογή να παίξω στην Ιταλία για άλλον ένα χρόνο. Όμως, πήρα την απόφαση να πάω στο NBA.

Πηγαίνοντας πίσω το χρόνο, βλέπουμε πως στα Draft του NBA είχες επιλεγεί από τους Houston Rockets στο νούμερο 15 του πρώτου γύρου. Ποια ήταν τα συναισθήματά σου μετά την είσοδό σου στο μαγικό κόσμο του NBA;

Ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Το κυνηγούσα από τότε που ήμουν μικρό παιδί. Πλέον ήμουν ανυπόμονος και ήθελα πως και πως να ζήσω αυτή την εμπειρία.

Πώς ήταν η προσαρμογή του παιχνιδιού σου από το Ευρωπαϊκό στυλ σε αυτό του NBA;

Πιστεύω ότι η διαφορά είκοσι χρόνια πριν ήταν πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το σήμερα. Το παιχνίδι ήταν πιο φυσικό, είχε πολλές μονομαχίες ένας εναντίον ενός. Το παιχνίδι στο NBA ήταν με διαφορά πιο δημοφιλές… Γι’ αυτό το λόγο έπρεπε κι εγώ με τη σειρά μου να προσαρμόσω το παιχνίδι μου σε αυτά τα δεδομένα. Μόνο έτσι θα μπορούσα να είμαι πετυχημένος στο χώρο.

Tα δύο χρόνια που φορούσα την φανέλα των Nets ήταν τα καλύτερά μου στο NBA.

Από το 2002 έως το 2004 υπήρξες μέλος της ομάδας των Rockets. Πώς έζησες αυτά τα πρώτα σου χρόνια στο NBA;

Για μένα ήταν μία περίοδος προσαρμογής και μάθησης. Ήμουν συμπαίκτης με τον Yao Ming, τον Steve Francis, τον Tracy McGrady… Πραγματικά το απόλαυσα. Ήμουν ευτυχισμένος που ήμουν μέλος της ομάδας που κατάφερε να επαναφέρει τους Houston στα play-off έπειτα από πολλά χρόνια.

Επόμενη σου ομάδα στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη ήταν οι Hornets. Τι αναμνήσεις έχεις από αυτά τα δύο χρόνια παρουσίας σου στην ομάδα;

Λοιπόν, από αυτό το σημείο και μετά άρχισα να παίζω περισσότερο και να έχω την ευκαιρία να αποδείξω πράγματα μέσα στο παρκέ. Η ομάδα ήταν σε μία φάση όπου προσπαθούσε να κάνει ένα rebuild. Αυτό το γεγονός βοήθησε αρκετά τους νέους παίκτες.

Την σεζόν 2005-2006 γίνεσαι μεταγραφή στους New Jersey Nets. Αποτελούσες τον «έκτο» παίκτη της ομάδας των Nets και είχες δύο εξαιρετικές σεζόν με την ομάδα. Πώς αξιολογείς την πορεία σου στην ομάδα αλλά και γενικότερα στο ΝΒΑ;

Αυτά τα δύο χρόνια ήταν τα καλύτερά μου στο NBA. Είχα έναν σημαντικό ρόλο στην ομάδα μαζί με τον Kidd και τον Carter. Ήμασταν μία κανονική ομάδα στα Playoffs. Μου άρεσε πάρα πολύ να ζω στην Νέα Υόρκη. Οι καλύτερες μου αναμνήσεις από το NBA είναι η περίοδος όπου ήμουν μέλος των Nets.

Πόσο πιστεύεις ότι αυτά τα χρόνια στο ΝΒΑ σε βοήθησαν στην μετέπειτα καριέρα σου;

Αναμφίβολα, αυτά τα χρόνια στο NBA με βοήθησαν πάρα πολύ. Βελτιώθηκα ως παίκτης και έγινα πιο σίγουρος.

Τότε παίρνεις την απόφαση να αποχωρήσεις από την Αμερική με προορισμό την Ρωσία και την Dynamo Moscow. Ποιοι ήταν οι λόγοι που σε οδήγησαν σε αυτή την απόφαση;

Πολλοί Ευρωπαίοι και Αμερικανοί παίκτες αποφάσισαν το 2008 να αφήσουν το NBA και να έρθουν στην Ευρώπη. Ήταν μία παράξενη εποχή, όπου σε πολλές περιπτώσεις η μεσαία τάξη του NBA προσέφερε χαμηλές αμοιβές. Αντίθετα οι συνθήκες της Ευρώπης ήταν πολύ καλύτερες. Ήμουν κι εγώ μέλος αυτού του group παιχτών που προτίμησαν την Ευρώπη.

Μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα στην Unics Kazan υπέγραψες συμβόλαιο διετούς διάρκειας με την Efes Pilsen (νυν Anadolu Efes). Ποιες είναι οι αναμνήσεις σου από εκείνη τη χρονιά στην Τουρκία;

Μου άρεσε πολύ να ζω στην Κωνσταντινούπολη. Δυστυχώς, δεν ένιωσα ποτέ άνετα με την ομάδα. Αυτό σπάνια συνέβαινε στην καριέρα μου. Δυστυχώς εγώ και η Efes Pilsen δεν ταιριάξαμε.

Το NBA είναι ακόμα δεκαετίες μπροστά από άλλες διοργανώσεις σε όλους τους τομείς.

Τότε εμφανίζεται η προοπτική της Γερμανίας και της Brose Baskets Bamberg. Η χρονιά κύλησε εξαιρετικά για σένα. Ηγήθηκες αυτής της νέας προσπάθειας της ομάδας φτάνοντας μέχρι το Top-16 της Euroleague ενώ ήσουν και ο δεύτερος καλύτερος σκόρερ της διοργάνωσης. Επίσης, με την ομάδα κατακτήσατε και το εγχώριο πρωτάθλημα το 2013. Πώς ήταν το γενικότερο κλίμα στην ομάδα αλλά και πως έζησες αυτή τη τεράστια επιτυχία;

Η χρονιά στην Bamberg ήταν μια υπέροχη εμπειρία και μια απόδειξη του τι μπορεί να πετύχει ένας σύλλογος όταν έχει ισχυρή δομή, εκπληκτική υποστήριξη από τους φιλάθλους και σαφές όραμα. Μία πολύ επιτυχημένη σεζόν για μένα και για το κλαμπ της Bamberg.

Τελευταίες ομάδες της καριέρας σου ήταν η Barcelona και η Sevilla. Πώς ήταν η συνεργασία σου με τις ομάδες αυτές;

Η Barcelona ήταν μία από τις πιο αγαπημένες μου ομάδες σε όλη μου την καριέρα. Το να εκπροσωπώ μία ομάδα με τέτοια ιστορία και τόσο «βαριά» φανέλα ήταν κάτι ξεχωριστό. Η Sevilla ήρθε στο τέλος της καριέρας μου. Ήταν η πρώτη φορά όλα αυτά τα χρόνια που δεν έπαιξα σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση και ήταν ένα ωραία βήμα προς την απόσυρσή μου.

Ποια είναι η άποψή σου για το σημερινό NBA; Έχεις παρακολουθήσει κάποιο από τα ματς της διοργάνωσης; Ποια ομάδα του NBA υποστηρίζεις;

Πιστεύω πως το NBA είναι ακόμα δεκαετίες μπροστά από άλλες διοργανώσεις σε όλους τους τομείς. Όμως, μερικές φορές εύχομαι το παιχνίδι να ήταν πιο φυσικό. Το NBA άλλαξε πολύ την τελευταία δεκαετία. Όμως, προτιμά πάντα τους σούπερ σταρ που αναβαθμίζουν τα παιχνίδια τους, κάτι που είναι υπέροχο για τις επιχειρήσεις και το καταλαβαίνω αυτό. Προσπαθώ να βλέπω όσα περισσότερα παιχνίδια μπορώ όταν ο χρόνος μου το επιτρέπει. Δεν υποστηρίζω κάποια συγκεκριμένη ομάδα αλλά μου αρέσει να βλέπω ομάδες που κυκλοφορούν γρήγορα την μπάλα και παίζουν περισσότερο ομαδικά.

Πλέον, στο NBA ένας άλλος Σλοβένος παίκτης πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις. Φυσικά, αναφερόμαστε στον Luka Doncic. Θα θέλαμε να μας πεις δύο λόγια για τον συμπατριώτη σου.

Ο Luka Doncic είναι ένα πραγματικό φαινόμενο. Η ικανότητά του στο να καταλαβαίνει και να διαβάζει σωστά το παιχνίδι είναι πραγματικά απαράμιλλη. Είναι ο μελλοντικός MVP του NBA και ελπίζω σύντομα να τον δούμε και πρωταθλητή.

Πριν από ένα μικρό χρονικό διάστημα απεβίωσε ο Clifford Robinson με τον οποίο ήσασταν συμπαίκτες στους Nets. Πώς ήταν η μεταξύ σας συνεργασία; Θα θέλαμε να μας πεις δύο λόγια για τον πρώην συμπαίκτη σου.

Ο Cliff ήταν ένας από τους πιο αγαπημένους βετεράνους συμπαίκτες μου. Πολύ ευγενικός, αστείος και πάντα έβγαζε κάτι θετικό ως άνθρωπος. Είχαμε πολύ καλή σχέση ως συμπαίκτες. Όταν μιλούσε, όλοι ακούγαμε με προσοχή αυτά που μας έλεγε. Σίγουρα θα λείψει σε όλους όσους τον γνώριζαν.

Καταλήγοντας, θα θέλαμε να ακούσουμε την άποψή σου για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει στη καριέρα του;

Ο Γιάννης είναι πολύ νέος και έχει ήδη πετύχει πάρα πολλά στην καριέρα του. Περιμένω να συνεχίσει να έχει το ίδιο κίνητρο και να κυνηγάει το πρωτάθλημα του NBA. Νομίζω ότι θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο και για πολλά ακόμη χρόνια θα αποτελεί σήμα κατατεθέν στον μαγικό κόσμο του NBA. Μου αρέσει να τον βλέπω να παίζει. Είναι πραγματικά ξεχωριστός.