Όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε ρυθμούς Le Tour de France και το debut.gr εξασφάλισε αποκλειστική συνέντευξη του ποδηλάτη Νίκλας Εγκ της Trek Segafredo.

Η ποδηλασία, όπως όλα τα αθλήματα, έπρεπε να συμβιβαστεί με τις επιταγές της νέας πραγματικότητας, όπως δημιουργήθηκαν μετά την πανδημία του κορονοιού. Το καλεντάρι άλλαξε σε μεγάλο βαθμό και για πρώτη φορά στην ιστορία, ο μεγαλύτερος ποδηλατικός αγώνας, ο Γύρος Γαλλίας θα διεξαχθεί τέλη Αυγούστου- αρχές Σεπεμβρίου.

Το debut.gr εξασφάλισε αποκλειστική συνέντευξη ενός από τους πρωταγωνιστές του φετινού Le Tour de France. Ο λόγος φυσικά για τον Νίκλας Εγκ της Trek Segafredo.

Ο 25χρονος Δανός ποδηλάτης θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στον Γύρο Γαλλίας και θα έχει ως αρμοδιότητα να βοηθήσει στις αναβάσεις όσο καλύτερα μπορεί, τον αρχηγό της Αμερικανικής ομάδας, Ρίτσι Πόρτ.

1) Τι σε οδήγησε να ακολουθήσεις το μονοπάτι της ποδηλασίας;

Όταν ήμουν μικρός, παρακολουθούσα το Tour de France και ιδιαίτερα έβλεπα την ομάδα CSC από την Δανία. Αυτό μου έδωσε την έμπνευση να κάνω αγώνες με τους φίλους (με τα ποδήλατα μας) γύρω γύρω στην γειτονιά. Σε σύντομο χρονικό διάστημα πήγα σε τοπική ομάδα ποδηλασίας και πήρα το πρώτο αγωνιστικό ποδήλατο μου. Φυσικά, ήταν Trek.

2) Μπορείς να μας περιγράψεις την καθημερινή σου ρουτίνα ως επαγγελματίας ποδηλάτης;
Αφού ξυπνήσω, μου αρέσει να μην βιάζομαι όταν παίρνω πρωινό και να απολαμβάνω τον καφέ μου και το πρωινό πριν ξεκινήσω για την προγραμματισμένη προπόνηση. Μετά τρώω στο μεσημεριανό. Ανάμεσα στο μεσημεριανό και το βραδινό συνήθως ψωνίζω πράγματα εάν χρειάζονται. Αγοράζω λαχανικά και άλλα μικροαντικείμενα. Ειδάλλως (αν δεν πάω για ψώνια)  ξεκουράζομαι. Μετά είναι η ώρα του βραδινού, οπού πολύ συχνά τρώω μαζί με φίλους. Μετά το φαγητό, μου αρέσει να ξεκουράζομαι βλέποντας τηλεόραση ή κάποια ταινία, προτού πάω για ύπνο.

3) Ποιος κατά την γνώμη σου θεωρείς ότι είναι ο καλύτερος ποδηλάτης, όλων των εποχών;

Πιθανότατα είναι ο Eddy Merckx. Δεν πρόλαβα να τον δω να πρωταγωνιστεί, αλλά είναι ένα θρύλος του αθλήματος. Ήταν ευέλικτος, νικούσε κάθε είδους αγώνα και είχε κατακτήσει τα πάντα.

4) Ποιοι είναι οι στόχοι σου για τον φετινό Γύρο Γαλλίας; Ποια θα είναι η αποστολή σου;

Θέλω να είμαι ένας καλός teammate και να είμαι εκεί τους αρχηγούς μας. Αυτό θα γίνει κυρίως στα βουνά, αλλά όπου κι αν μπορώ να βοηθήσω, θα το κάνω.

5) Στοχεύεις στην κατάκτηση συγκεκριμένου ετάπ; Έχεις μήπως ως στόχο την λευκή φανέλα των νέων;

Δεν στοχεύω σε κάποιο συγκεκριμένο ετάπ, αλλά επικεντρώνομαι κυρίως στους αγώνες με ορεινές αναβάσεις, οι οποίοι ταιριάζουν περισσότερο στον χαρακτήρα μου.

Δεν έχω επιδιώξεις για την λευκή φανέλα των νέων, όταν οι Bernal, Sivakov, Lopez και όλα αυτά τα παιδιά θα δώσουν μάχη για αυτήν.

6) Πως είναι να αγωνίζεσαι σε μια ομάδα όπως η Trek Segafredo; Ποια είναι η φιλοσοφία της ομάδας και αν υπάρχει χημεία μεταξύ των αθλητών;

Απολαμβάνω που βρίσκομαι στην Trek-Segafredo. Είμαι μια εκπληκτικά εξαιρετική και πολύ καλά οργανωμένη ομάδα. Η ατμόσφαιρα είναι επίσης πολύ καλή και πάντα αισθάνεσαι καλοδεχούμενος στην ομάδα, είναι σαν μια μεγάλη οικογένεια.

7) Τι κάνει την Trek Segafredo να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες ομάδες;

Η Trek είναι μια ομάδα, που οι καλές εμφανίσεις είναι πραγματικά πολύ σημαντικές, αλλά και η ατμόσφαιρα που επικρατεί είναι μοναδική. Πάντα απολαμβάνω να βρίσκομαι στους αγώνες με την ομάδα.

8) Ποια είναι η άποψη σου για το φετινό Criterium du Dauphine;

Είναι για όλους ένας πολύ δύσκολος αγώνας, στον οποίον συμμετέχουν πολλοί ανηφορίστες αλλά και μεγάλα ονόματα της ποδηλασίας.Ίσως οι πιο δύσκολες πέντε μέρες που έχω αγωνιστεί. Και βλέπεις ότι ο καθένας σε τέτοιου είδους αγώνα πρέπει να κάνει την δουλειά του.

9) Είναι ο πρώτος σου Γύρος Γαλλίας. Ποιες είναι οι σκέψεις σου για αυτόν;

(Το ότι θα συμμετέχω) στον πρώτο μου Γύρο Γαλλίας είναι κάτι απίστευτα συναρπαστικό. Νομίζω ότι θα είναι μια πολύ μεγάλη εμπειρία και αναμένω να ξεκινήσει.

10) Τι κρατάς και τι θεωρείς ότι θα σου φανεί χρήσιμο από τους δύο μεγάλους Γύρους που έχεις συμμετάσχει; Φυσικά εννοώ το Giro d’Italia του 2018 και την Vuelta του 2019.

Έμαθα πολλά πράγματα από αυτούς τους αγώνες. Πρέπει να αποθηκεύεις ενέργεια οπού μπορείς, παρατήρησα ότι αυτό είναι κάτι δύσκολο. Με τις εμπειρίες που μάζεψα από αυτούς τους αγώνες, νιώθω περισσότερο δυνατός για το φετινό  Tour.

11) Πόσο επίπονο είναι ένα Grand Tour όπως ο Γύρος Γαλλίας; Πως προετοιμάζεις ψυχολογικά τον εαυτό σου πριν από κάθε αγώνα;

Είναι δύσκολα (τα Grand Tour) γιατί είναι μεγάλα και δεν μπορείς να ξεκουραστείς πριν τελειώσουν. Στο ψυχολογικό κομμάτι επίσης είναι μια πρόκληση, αλλά όσο πιο γρήγορα αποκτάς ένα ρυθμό, τόσο γίνεται πιο  εύκολο για εσένα.

12) Θεωρείς ότι ο φετινός Γύρος Γαλλίας είναι το μεγαλύτερο challenge της καριέρας σου;

Αυτός ο αγώνας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στην καριέρα μου μέχρι τώρα χωρίς αμφιβολία. Πάντα όλοι λένε ότι το Tour είναι πιο γρήγορο σε ρυθμό και θέλει περισσότερο δυναμική σε σχέση με κάποιους άλλους αγώνες. Αλλά είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος που θα αγωνιστώ.

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Νίκλας Εγκ και την Trek Segafredo για αυτήν την αποκλειστική συνέντευξη και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία.