Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλοί παίκτες που να "μιλάνε" στην μπάλα. Ωστόσο, ο ΟΦΗ μπορεί να λέει πως έχει έναν από αυτούς. Τον Χουάν Νέιρα.

Γεννήθηκε στον σωστό τόπο (Αργεντινή). Αλλά τη λάθος εποχή. Ο Χουάν Νέιρα είναι από εκείνους τους παίκτες που “μιλάνε” στην μπάλα. Κακά τα ψέματα. Πλέον δεν υπάρχουν πολλοί σαν και αυτόν. Ειδικά στο ελληνικό πρωτάθλημα. Εκεί που προχωράνε αυτοί που “δεν ακούνε”, “δεν βλέπουν”, “δεν μιλάνε”.

Ο 31χρονος επιτελικός χαφ κάνει τη διαφορά για τον ΟΦΗ. Όχι πάντα. Αλλά αρκετές φορές. Έχει τον τρόπο του. Είτε με κάποιο γκολ, είτε με κάποια όμορφη ασίστ, είτε με κάποια ντελικάτη προσπάθειά του.

Από αυτές που… βαριόταν να δει κανείς πριν από 20-30 χρόνια. Πλέον ανάβουμε λαμπάδα μπας και γίνει το… θαύμα! Δεν ζητάμε πολλά. Λίγο παραπάνω θέαμα. Λίγες παραπάνω… τρυφερές κουβέντες από τα πόδια των ποδοσφαιριστών στην μπάλα. Λίγες παραπάνω (περιττές) ενέργειες σαν και αυτές του μέσου των Κρητικών.

O… μετρονόμος

Στη φετινή Σούπερ Λιγκ λίγες ομάδες ξεχώρισαν. Αν έπρεπε να διαλέξουμε μία από αυτές που έκαναν το “μπαμ”, τότε στη λίστα μας δεν γίνεται να μην υπάρχει ο ΟΦΗ. Οι Κρητικοί είχαν θέσει ως στόχο από την αρχή της σεζόν να παραμείνουν όσο το δυνατόν πιο εύκολα και γρήγορα στη μεγάλη κατηγορία. Να μην ζήσουν κάποιο ανάλογο… θρίλερ, όπως το καλοκαίρι του 2019 με τον Πλατανιά.

Ο “κορμός” της ομάδας ήταν λίγο ως πολύ ίδιος. Κάτι που έβαζε σε σκέψεις τους φίλους της κρητικής ομάδας. Μιας και με το σκεπτικό ότι “αυτή η στάνη, αυτό το γάλα βγάζει” δεν ήταν και ιδιαίτερα αισιόδοξοι. Παρόλα αυτά ο Γιώργος Σίμος έφερε τα πάνω- κάτω στον σύλλογο, χωρίς να αλλάξει πολλά.

Ποδόσφαιρο ωραίο. Θεαματικό. Αποτελεσματικό. Ένας ΟΦΗ που θύμισε κάτι από τα (πολύ) παλιά. Εν τέλει οι “μελανόλευκοι” όχι μόνο δεν ήταν στο ίδιο έργο θεατές. Αλλά τις πιο πολλές φορές είδαν ένα… έργο από αυτά που δεν περίμεναν.

Και όπως κάθε παράσταση που σέβεται τον εαυτό της πρέπει να έχει πρωταγωνιστές, ένας από αυτούς ήταν ο Χουάν Νέιρα. Στη δεύτερή του σεζόν στη “μεγαλόνησο” ο Αργεντινός έδειξε ότι δεν χρειάζεται χρόνο προσαρμογής. Είχε βρει προ πολλού τα πατήματά του. Έτσι έγινε ο μετρονόμος του κέντρου του ΟΦΗ.

Αυτός που έδινε τον ρυθμό. Αυτός που τον άλλαζε αναλόγως τον αντίπαλο. Βέβαια, σε μερικά ματς δεν ήταν αυτός που έπρεπε ή που θα περίμενε κανείς. Κάτι που κόστισε στους “μελανόλευκους” πολλές φορές. Όμως, ο 31χρονος χαφ έδειξε γιατί ο Σίμος τον εμπιστεύτηκε τόσο πολύ.

Ο εκτελεστής

Ο Χουάν Νέιρα είναι από τους τελευταίους απόφοιτους μιας σχολής που κοντεύει να κλείσει. Είναι από εκείνους τους παίκτες που δεν τους αρέσει τόσο πολύ το τρέξιμο ή να γυρίσουν πίσω να μαρκάρουν ή το physical game. Ο Αργεντινός είναι από αυτούς που μπορούν, όμως, με μία ωραία κάθετη πάσα να “σπάσουν” την άμυνα των αντιπάλων. Ανήκει σε αυτούς που με μία “βαθιά” μπαλιά μπορεί να βγάλει τετ-α -τετ κάποιον συμπαίκτη του.

Γενικότερα κάνει σε πολλά ματς αθόρυβη δουλειά στο χώρο του κέντρου του ΟΦΗ. Τόσο αθόρυβη που καμία φορά κάποιος μπορεί να ξεχάσει την παρουσία του. Ωστόσο, αυτός χάρη στα γκολ του -που δεν τα λες για λίγα για μέσο- φωνάζει “παρών” όταν και όποτε πρέπει.

Την πρώτη του χρονιά στο “Γεντί Κουλέ” έφτασε τα πέντε γκολ. Νούμερο που έχει “ισοφαρίσει” φέτος κατά τη διάρκεια των πλέι οφ.

Ο οργανωτής

Οι “μετοχές” του Νέιρα φέτος χτύπησαν πολλές φορές limit up. Όχι μόνο γιατί ξεχώριζε με τις εμφανίσεις του στον “καλό” ΟΦΗ. Αλλά και γιατί τα προσωπικά νούμερα ήταν ανώτερα σε σχέση με τα περσινά.

Πιο πάνω σας είπαμε για τα γκολ που σημείωσε. Εκεί δεν υπάρχει διαφορά. Όμως, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τον χρόνο συμμετοχής του ή για τις ασίστ που έχει βγάλει φέτος στους συμπαίκτες του.

Στην πρώτη του χρονιά στο Ηράκλειο αν και ήταν ο οργανωτής τους παιχνιδιού του ΟΦΗ δεν κατάφερε να δώσει ούτε μία τελική πάσα σε συμπαίκτη του. Κάτι που φέτος το έχει πραγματοποιήσει ήδη έξι φορές. Οπότε σε συνδυασμό με τα πέντε γκολ του μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς πόσο σημαντικός είναι για τους Ηρακλειώτες. Ακόμη και στην κακή του μέρα. Ακόμη και όταν δεν μπορεί να βγάλει, ούτε μία σωστή ενέργεια. Έχει την ποιότητα για να κάνει τη διαφορά, ακόμη και τότε.

Τον αγαπάνε ακόμη και έτσι

Ο Χουάν Νέιρα πήγε στο Ηράκλειο για λογαριασμό του ΟΦΗ το καλοκαίρι του 2018. Οι δύο πλευρές τα βρήκαν σε όλα, με αποτέλεσμα ο έμπειρος χαφ να υπογράφει συμβόλαιο ως το επόμενο καλοκαίρι (σ.σ Ιούνιο του 2021).

Ο πρώην παίκτης της Ατλέτικο Ζακατεπέκ έχει αρκετές αδυναμίες στο παιχνίδι του. Είναι αργός, δεν τρέχει πολύ, μαρκάρει με τα μάτια, κρατάει την μπάλα κάποιες φορές παραπάνω απ’ όσο πρέπει στα πόδια του.

Μάλιστα, μερικές φορές είναι τόσο νωχελικός που προκαλεί αντιδράσεις μέχρι και στους οπαδούς του ΟΦΗ, λόγω του… τύπου παιχνιδιού του.

Ωστόσο, έχει και την ποιότητα να βγάλει έτοιμο γκολ σε κάποιον συμπαίκτη του. Είτε να σκοράρει σε κανονική ροή παιχνιδιού, είτε από κάποιο “στημένο”. Πάνω απ’ όλα, όμως, ο Νέιρα ξεχωρίζει για τις ατομικές του ενέργειες. Για τις “ποδιές” του. Για τις ντρίμπλες του. Για τις “ρουλέτες” του. Έχει τύπο. Είναι από εκείνους τους παίκτες που ακόμα έχουν ταυτότητα στο παιχνίδι τους.

Τον Χουάν Νέιρα είτε τον μισείς θανατηφόρα για όλα τα αρνητικά του (που δεν είναι λίγα), είτε τον λατρεύεις παράφορα για τις “ομορφιές” που κάνει. Δεν υπάρχει κάτι ενδιάμεσο. Δεν υπάρχει γκρι χρώμα στον προσωπικό του καμβά. Όπως δεν υπάρχει και στον ΟΦΗ που τον έχει τόσο ανάγκη. Αλλά και στο ελληνικό πρωτάθλημα που ψάχνει, αλλά, δεν βρίσκει κάποιον να του μοιάζει.