Η ιστορία της γέννησης του μεγάλου «Alter ego» του θρυλικού Kobe Bryant, του Black Mamba, παρατσούκλι το οποίο τον συνοδεύει ακόμη και σήμερα.

Αν σκεφτείς με την ετικέτα “καλύτερος σκόρερ και παίκτης μετά τον Michael Jordan” ένα μόνο όνομα σου έρχεται στο μυαλό. Φυσικά μιλάω για τον μεγάλο Kobe Bryant.Ένας παίκτης που έφυγε δυστυχώς νωρίς από την ζωή και είναι ίσως ο καλύτερος σκόρερ και παίκτης στην μετά-Jordan εποχή. Ένας παίκτης που μπορούσε να πάρει την ομάδα του από το χέρι και να την οδηγήσει στην νίκη. Ένας παίκτης που έχει χαρακτηριστεί ατομιστής, υπερβολικός, αλλά και νικητής, γεννημένος ηγέτης και θρύλος. Ο Kobe Bryant σίγουρα ήταν μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, όσο έπαιζε. Αλλά όλοι φυσικά τον γνωρίζουμε ως “Black Mamba” ή τον 5x φορές πρωταθλητή.

Τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι. Ο Kobe Bryant έπρεπε να περάσει πολλά, προκειμένου να αποδεχτεί και να κάνει δικό του το προσωνύμιο “Black Mamba”. Πρώτα το είχε πάρει εκείνος και το είχε κάνει δικό του και μετά, όλος ο μπασκετικός κόσμος. Αλλά αλήθεια, έχετε κάτσει οι περισσότεροι μπασκετόφιλοι, ακόμη και εσείς που δεν ασχολείστε με το μπάσκετ και έχετε αναρωτηθεί πώς ξεκίνησαν όλοι να εξισώνουν τον Kobe Bryant με ένα από τα πιο θανατηφόρα φίδια στον κόσμο. Ένα φίδι που αφού εντοπίσει την λεία του, θα κάνει τα πάντα για να την σκοτώσει και να κυριαρχήσει. Η αλήθεια είναι ότι όλα στην αρχή ήταν θέμα ψυχολογίας και στην συνέχεια αυτό το θέμα, δημιούργησε έναν από τους μεγαλύτερους θρύλους του μπάσκετ. Αυτή είναι η ιστορία του πώς ο Kobe Bryant έγινε ο “Black Mamba.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΚΑΤΡΑΚΥΛΑΣ

Για να σας βάλω λίγο στο τρυπάκι του πού βρισκόμαστε χρονικά, είναι η σεζόν 2003-2004 του NBA και οι Los Angeles Lakers έχουν τον δικό τους προσωπικό διάβολο. Την κόντρα του Shaquille O’Neal και του συμπαίκτη του, Kobe Bryant. Η ομάδα προερχόταν από τον αποκλεισμό στα Playoffs κόντρα στους πρωταθλητές της σεζόν 2002-2003, San Antonio Spurs και ο Shaq κυκλοφορούσε παντού λέγοντας ότι ο Bryant του κλέβει την ομάδα με τον Kobe να απαντάει ότι ο Shaq έρχεται συνεχώς εκτός φόρμας και περιμένει τα πάντα να του έρχονται μπροστά στα χέρια του, χωρίς να προσπαθεί. Ωστόσο, παρ’όλα αυτά, η ομάδα των Lakers, κάνει φαινομενικά μια κίνηση “γκρόσο” όταν προσθέτει τους δύο βετεράνους Gary Payton & Karl Malone, οι οποίοι ήταν “πεινασμένοι” για ένα πρωτάθλημα πριν αποσυρθούν. Οι Lakers είχαν ένα super team με 4 θρύλους να είναι έτοιμοι να νικήσουν. Όμως τα πράγματα δεν θα ήταν τόσο καλά για τον νεαρότερο των 4. Η περιπέτεια του Kobe Bryant μόλις ξεκινούσε.

Τον Ιούλιο του 2003, ο Kobe Bryant θα έμπαινε για χειρουργείο κοντά σε ένα νοσκομείο στο Κολοράντο της Αμερικής. Έτσι, στις 30 Ιουνίου, έκλεισε δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο, έτσι ώστε στις 2 Ιουλίου να πραγματοποιήσει το χειρουργείο. Ωστόσο, πριν μπει κάν ο αθλητής στο χειρουργείο, ο τοπικός σερίφης έρχεται και ενημερώνει τον Bryant ότι μια κοπέλα ηλικίας 19 ετών, κατηγορούσε τον νεαρό Kobe ότι είχε έρθει σε σεξουαλική επαφή μαζί του, χωρίς την άδεια της. Ο Bryant αρνείται αρχικά τις κατηγορίες, αλλά αφού στην συνέχεια, ενημερώνεται ότι έχουν λάβει δείγματα από την κοπέλα, που να δείχνουν ότι ήρθε σε επαφή με τον ίδιο, παραδέχεται ότι έγινε σεξουαλική πράξη, αλλά με την άδεια της ίδιας της κοπέλας. Στην νεαρή, επίσης, είχαν παρατηρηθεί σημάδια στον λαιμό της, με τον Kobe να λέει ότι γενικά, όποτε έχει σεξουαλική επαφή, κρατούσε από τον λαιμό, δίχως να γνωρίζει την δύναμη, κάθε κοπέλα, με την οποία είχε την επαφή. Ο σερίφης δεν πείθεται και έτσι στις 4 Ιουλίου του 2003, ο Kobe Bryant συλλαμβάνεται με την κατηγορία του βιασμού. Το σοκ υπάρχει στα μάτια όλων.

Ένας από τους νέους και ανερχόμενους αθλητές, που έφτιαχνε από το 2000 ήδη τον δικό του μύθο στο NBA, έκανε ένα τραγικό λάθος, σύμφωνα με πολλούς, και σκότωσε την καριέρα του. Ο ίδιος βγήκε την ίδια ημέρα από την φυλακή, αλλά τα media είχαν βουήξει. Το αγαπημένο παιδί των Los Angeles Lakers, κατηγορούνταν ότι βίασε στυγνά και απροκάλυπτα μια νεαρή κοπέλα, την ίδια στιγμή, που ο ίδιος, ήταν ήδη παντρεμένος με την γυναίκα του, Vanessa. Η γυναίκα του, στην αρχή δεν πίστεψε στις φήμες και στήριξε τον σύζυγο της. Στις 18 Ιουλίου και αφού έχουν ακουστεί τα “εξ αμάξης” για την υπόθεση, ο Bryant οργανώνει μια δημόσια συνέντευξη τύπου, όπου παραδέχεται ότι ήρθε σε επαφή με την κοπέλα και ντρέπεται για αυτό, αλλά ορκίστηκε ότι δεν την είχε βιάσει και ότι η κοπέλα είχε συμφωνήσει με την επαφή αυτή. Η γυναίκα του τον διώχνει τον για λίγες μέρες από το σπίτι, ωστόσο τον ξαναδέχεται και όπως είπε ο ίδιος “μου υποσχέθηκε ότι θα με στηρίξει και μετά θα συζητούσαμε για το μέλλον μας”.

Αυτό το περιστατικό ήταν μουσική στα αυτιά του O’Neal, ο οποίος είχε σχολιάσει το περιστατικό χιουμοριστικά, προκειμένου να την “μπει” ακόμα περισσότερο στα μάτια του μεγάλου του αντίζηλου. Ωστόσο λίγο αργότερα, και αυτό για λίγο, δέθηκαν και όπως είχε πει και ο “Shaqtus” “δεν θα του δημιουργούσα πρόβλημα, όχι τουλάχιστον μέχρι να καθαρίσει το μυαλό του”. Η περιπέτεια του Kobe Bryant ξεκίναγε και με αυτά και με αυτά και η σεζόν 2003-2004 στο NBA. O Kobe Bryant πρέπει μέσα σε όλον αυτόν τον χαμό, να αρχίζει να παίζει μπάσκετ πάλι. Ούτως ή άλλως, αυτή είναι η δουλειά του, αυτό είναι που λάτρευε να κάνει από παιδί στους δρόμους και αυτό θα κάνει. Όμως η καρδιά του και το μυαλό του δεν ήταν στο παιχνίδι. Με τις κατηγορίες εναντίον του να αυξάνονται, το περιστατικό να σχολιάζεται από συμπαίκτες, αντιπάλους, δημοσιογράφους, με το δικαστήριο για την υπόθεση του να ξεκινάει και τα προβλήματα του με την οικογένεια του να γίνονται ακόμα πιο έντονα αλλά και τους χορηγούς του να εξαφανίζονται, ο Kobe Bryant και τα “όνειρα” που έκανε για μεγαλείο κατέρρεαν.

Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ ΚΑΙ Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΟΥ MAMBA

Ο ίδιος είχε καλούς αριθμούς, αλλά τα ποσοστά του στις αρχές της σεζόν ήταν αρκετά χαμηλά. Οι πόντοι έμπαιναν, όμως ήταν ξεκάθαρο πως το μυαλό του Kobe δεν ήταν στο παιχνίδι. Όλοι έβλεπαν στα μάτια του Kobe μια θλίψη. Το κοινό των Lakers ήταν διχασμένο στο αν έπρεπε να υποστηρίζει ή να αποδοκιμάζει τον παίκτη που μαζί με τον Shaq τους είχε φέρει 3 πρωταθλήματα. Όπου και να πήγαινε, η γιούχα απέναντι του, ήταν το μόνο που άκουγε. Ποτέ ξανά δεν είχε ξαναδημιουργηθεί τέτοιος αρνητικός ντόρος για το όνομα του. Δεν είχε συνηθίσει σε τέτοια δημοσιότητα και ήταν καθαρό και μόνο από το πρόσωπο του. Σκυθρωπός, με μια μελαγχολία, όπως έλεγαν πολλοί τότε, “με ένα τεράστιο γιατί ρε γαμώτο;”, όπως είπε ο Charles Barkley. Ωστόσο, μια ημέρα έμελλε να αλλάξει την καριέρα του Kobe και να ξεκινήσει έναν θρύλο που θα κρατήσει για πάντα.

15 Μαρτίου 2004. Ο Kobe Bryant & oι Lakers τίθενται αντιμέτωποι με τους Orlando Magic, του πρώτου σκόρερ τότε της Λίγκας και ίσως έναν από τους πιο αδικημένους παίκτες όλων των εποχών , τον Tracy McGrady. Μια ευκαιρία να αποδείξει ο Kobe Bryant ότι μέσα σε όλον αυτόν τον χαμό, ακόμα μπορεί να είναι ένας από τους πιο δυνατούς παίκτες του NBA. Η αρχή πάντως δεν ήταν καλή. Ο Kobe πάσαρε περισσότερο, δεν έπαιρνε πολλά σουτ, δεν ήταν ανταγωνιστικός, με τον McGrady να σκοράρει, με όποιον τρόπο μπορούσε και το ημίχρονο να κλείνει με τους Los Angeles Lakers να χάνουν με διαφορά έντεκα πόντων από το Orlando, τον McGrady να έχει ήδη 21 πόντους και τον Kobe Bryant μόλις 1 πόντο.

Ήταν λογικό. Με το δικαστήριο για την υπόθεση του να συνεχίζεται και την ταλαιπωρία αυτή να τον κουράζει ψυχικά, ήταν αναμενόμενο ότι ο Kobe θα είχε μαζέψει οργή, ένταση και δάκρυα μέσα του που του έβγαιναν σε μια μελαγχολία. Με τον ίδιο να πηγαίνει στα αποδυτήρια, δεν τον ένοιαζε τι έλεγε ο προπονητής του, Phil Jackson. Κάθισε και μίλησε με τον εαυτό του. Η αυτοκριτική που σας έλεγα και με κοροϊδεύατε ότι δεν παίζει κανέναν ρόλο; ‘Εβαλε τα πάντα σε μια προοπτική. Τον χαμό του Ιουλίου, το δικαστήριο, το πόσο χάλια τα είχε κάνει με την οικογένεια του, γιατί και πάλι, ανεξαρτήτως το ότι δεν είχε βιάσει την νεαρή κοπέλα, είχε απατήσει την γυναίκα του και είχε κάνει λάθος. Ήταν ο Kobe Bryant εναντίον ολόκληρου του κόσμου. Και κάπου τότε σκέφτεται την ταινία Kill Bill του Quenitin Tarantino.

Ε; Μα τι να έχει να κάνει το Kill Bill με την υπόθεσή του; Και σκέφτεται τον χαρακτήρα της Uma Thurman, που το παρατσούκλι της ήταν το “Black Mamba”. Και τότε, λέει μια φράση, η οποία θα τον συνόδευε για το υπόλοιπο της καριέρας του, ίσως και της ζωής του, ίσως και την φράση που έδειχνε πόσο πολύ τον ένοιαζε να παίζει μπάσκετ, όχι για τα χρήματα, αλλά για την δική του ευχαρίστηση, την δική του “Ιθάκη”.

Μπορεί να χάσω τα πάντα, μπορεί να χάσω την ελευθερία μου, μπορεί να χάσω και την οικογένεια μου, αλλά ΠΟΤΈ, ΜΑ ΠΟΤΈ, ΜΑ ΠΟΤΈ, δεν θα αφήσω κανέναν να μου πάρει μακριά μου, το παιχνίδι που αγαπώ και λέγεται μπάσκετ. Γιατί αυτό είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΌ πράγμα που μπορώ να ελέγξω


ΕΓΕΝΕΤΟ BLACK MAMBA

Έτσι αποφασίζει να “γεννήσει” το alter ego της ψυχής του. Είχε αποφασίσει ότι σαν Kobe, θα ασχοληθεί με την ζωή του, να ξαναχτίσει όσα είχε χάσει μέσα σε διάστημα μερικών μηνών, να ξαναβρεί τον χαμένο έρωτα με την γυναίκα του, να αποδείξει την αθωότητα του στο δικαστήριο και ότι παρόλο που έκανε έρωτα με εκείνη την κοπέλα, δεν είχε φτάσει ποτέ στο σημείο να την βιάσει. Αλλά όταν θα έμπαινε στο γήπεδο, όλα θα άλλαζαν. Όλα θα τα ξεχνούσε. Ο “Black Mamba” θα αναλάμβανε δράση. Όλα τα προβλήματα του, θα έμεναν πίσω. Όλα τα θέματα που είχε, θα τα ξέχναγε, για να δείξει στον κόσμο, ότι στο γήπεδο, ένας είναι ο “Βασιλιάς”.

Επιστρέφοντας στο παρκέ για το δεύτερο ημίχρονο, ο Bryant είχε ένα οργισμένο ύφος στο πρόσωπο του. Θα έδειχνε μέσω της απόδοσης του, πόση οργή μάζευε μέσα του. Θα έδειχνε πόσο τον έχει επηρεάσει αυτό, με το να βοηθήσει την ομάδα του να κερδίσει. Ο Tracy McGrady είπε ξεκάθαρα ότι μόλις είδε το “The Look”, όπως αποκάλεσε το οργισμένο ύφος του Kobe, κατάλαβε ότι “αυτός ο άντρας είχε έρθει για να μας σαρώσει”. Ο Kobe μπήκε και από τον 1 πόντο του ημιχρόνου, οδήγησε το παιχνίδι στην παράταση και με 38 πόντους έδωσε στην ομάδα του την νίκη. Να αναφέρω επίσης ότι ο Bryant έβαλε 24 πόντους στην τέταρτη περίοδο; Ό,τι και να έκανε, φρόντιζε να μπάινει το σουτ και να παίζει πιο πολύ μόνος του. Πήρε την ομάδα από το χέρι και απέδειξε ότι μπορεί ο O΄Neal να είναι ο ηγέτης, αλλά αυτός καθορίζει το αν κερδίζει ή όχι το Los Angeles.

Οι κατηγορίες απέναντι στον Kobe αποσύρθηκαν στις 1 Σεπτεμβρίου του 2004, όταν και η κοπέλα, αφού είχαν παρουσιαστεί στοιχεία, που έδειχναν μη βιασμό, αποφάσισε να μην καταθέσει, με τον Kobe να έρχεται σε δικαστική συμφωνία με την πλευρά της, ζητώντας της συγγνώμη αν έκανε κάτι που δεν ήθελε, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν την βίασε. Οι Lakers δεν είχαν κερδίσει το πρωτάθλημα, Ο Shaquille O’Neal έφτιαξε τις βαλίτσες του για τους Miami Heat και ο Kobe Bryant είχε την αρχηγία της ομάδας και την ελευθερία του, μα πάνω από όλα την ηρεμία του. Ο θρύλος του Black Mamba είχε γεννηθεί ωστόσο, εκείνη την ημέρα, στο Los Angeles, απέναντι στο Orlando. Και ο κόσμος τότε δεν ήξερε ότι ο Kobe σήμερα, θα συγκρινόταν με τον Michael Jordan και θα λεγόταν από πολλούς ότι είναι ο καλύτερος παίκτης που έχει περάσει από το NBA, ακόμη και μετά θανάτου του.