Στην ιστορία του ποδοσφαίρου, τα άστοχα πέναλτι έκριναν εξίσου πολλές αναμετρήσεις αλλά και καριέρες ποδοσφαιριστών όσες και τα εύστοχα.

Ο καταλογισμός ενός πέναλτι θεωρείται η εσχάτη των ποινών. Υπάρχει λόγος που χαρακτηρίζεται έτσι. Μία εκτέλεση ενός χτυπήματος χωρίς πίεση από κάποιον αντίπαλο από τα 11 μέτρα αποτελεί τη μεγαλύτερη ευκαιρία για έναν ποδοσφαιριστή να σκοράρει. Σύμφωνα με έρευνες και μελέτες με βάση την προϊστορία, οι πιθανότητες να καταλήξει ένα πέναλτι στα δίχτυα είναι 75%.Ωστόσο, η ιστορία έχει αποδείξει ότι η εσχάτη των ποινών μπορεί να δικαιολογήσει το χαρακτηρισμό της λειτουργώντας και με τον αντίστροφο τρόπο. Για τον εκτελεστή, η ευστοχία θεωρείται δεδομένη. Κανείς δεν πρόκειται να τον χαρακτηρίσει ήρωα μετά τον αγώνα. Αντιθέτως, έχει πάρα πολλά να χάσει αν αστοχήσει από τα 11 μέτρα. Αυτομάτως, αυτό που ήταν η ευκαιρία για γκολ μετατρέπεται στη μεγαλύτερη τιμωρία για ένα παίκτη.

Γι΄αυτό άλλωστε πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι σαν το δράμα που φέρνει στο παιχνίδι η διαδικασία των πέναλτι δε συγκρίνεται τίποτα. Ο παλαίμαχος μέσος της Μίλαν, Κλάρενς Ζέεντορφ είχε περιγράψει κάποτε τη διαδικασία των πέναλτι. “Δεν προτάθηκα να εκτελέσω πέναλτι. Κανείς δεν το κάνει. Πρόκειται για ρουλέτα. Πρέπει να το αποδεχτείς αυτό πριν πας να εκτελέσεις το χτύπημα”.

Η άστοχη εκτέλεση σε πέναλτι έχει κυριολεκτικά σημαδέψει τις καριέρες ποδοσφαιριστών. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν αλλάξει την ιστορία. Εμείς καταγράφουμε τις 5 πιο επώδυνες άστοχες εκτελέσεις από την άσπρη βούλα τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και για τις ομάδες στις οποίες άνηκαν οι εκτελεστές.

5. Λιονέλ Μέσι vs Τσέλσι (2012)

Ήταν η χρονιά που τα άστρα είχαν ευθυγραμμιστεί προκειμένου να δώσει πίσω στη Τσέλσι, αυτό που τους είχε στερήσει το 2008 και το 2009. Το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ. Στο πρώτο παιχνίδι, οι “μπλε” κέρδισαν με 1-0, με τους “μπλαουγκράνα” να χάνουν σωρεία ευκαιριών. Στη ρεβάνς, το γήπεδο έμοιαζε να γέρνει από τα πρώτα λεπτά. Ο Σέρχιο Μπουσκέτς έγραψε το 1-0 από νωρίς. Μετά από ανόητη κόκκινη κάρτα που δέχτηκε ο Τζον Τέρι, οι Καταλανοί βρήκαν και δεύτερο τέρμα. Ωστόσο, ο Ραμίρεζ έδωσε προβάδισμα πρόκρισης στην ομάδα του λίγο πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου με υπέροχη λόμπα.

Το δεύτερο 45λεπτο ήταν ένας επιθετικός μονόλογος της Μπαρτσελόνα. Ήταν βέβαιο ότι η ευκαιρία θα ερχόταν και πράγματι ήρθε όταν ο Φάμπρεγκας κέρδισε πέναλτι από τον Ντρογκμπά. Ο Μέσι ανέλαβε την εκτέλεση αλλά η μπάλα σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι. Κανείς δε θα στοιχημάτιζε κατά του Μέσι σε μία τόσο clutch στιγμή. Και, όμως, ο Αργεντίνος αστόχησε από την άσπρη βούλα και η Τσέλσι κατέληξε να πανηγυρίσει το πρώτο της Τσάμπιονς Λιγκ. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι αν δεν είχε αστοχήσει στο πέναλτι, τότε η Μπάρτσα θα κατακτούσε το 3ο Τσάμπιονς Λιγκ της σε 4 χρόνια.

Ο Αλέξις Σάντσεζ θυμάται να αντικρίζει στα αποδυτήρια ένα Μέσι με δάκρυα στα μάτια μετά το τέλος του αγώνα. Ο ίδιος ο παίκτης είχε δηλώσεις στο τέλος εκείνης της σεζόν ότι δε μπορούσε να βγάλει από το μυαλό του εκείνη την εικόνα.

4. Άριεν Ρόμπεν vs Τσέλσι (2012)

Μέχρι το 2012 ο τίτλος του πιο ταλαντούχου loser της Ευρώπης άνηκε δικαιωματικά στον Άριεν Ρόμπεν. Κανείς δεν αμφισβητούσε τις ικανότητες του άσου της Μπάγερν Μονάχουν. Δε μπορούσες, όμως, να πεις και το ίδιο για την επιδραστικότητά του, όταν η μπάλα έκαιγε. Το χειρότερο για τον Ολλανδό ήταν ότι όχι μόνο δε βοηθούσε την ομάδα του στα “μεγάλα” παιχνίδια αλλά υπήρχαν και φορές που της στερούσε μεγάλους τίτλους. Ειδικότερα, οι τα πρώτα δείγματα γραφής φάνηκαν το 2007. Σε έναν ημιτελικό της Τσέλσι με αντίπαλο τη Λίβερπουλ, η πρόκριση κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι. Ο Ρόμπεν αστόχησε συμβάλλοντας στον αποκλεισμό των “μπλε”. Τρία χρόνια αργότερα έχασε την ευκαιρία να μετατρέψει για πρώτη φορά την εθνική Ολλανδίας σε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια. Ο Ίκερ Κασίγιας του στέρησε τη δυνατότητα με τον Ολλανδό να θεωρείται μέχρι και σήμερα μοιραίος.

Η φάση, όμως, που τον εδραίωσε εκείνη την εποχή στη συνείδηση του κόσμου ως loser ήρθε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, το 2012. Σε εκείνον τον τελικό η Μπάγερν ήταν το μεγάλο φαβορί απέναντι στην Τσέλσι. Με το παιχνίδι στην παράταση, ο Ρόμπεν βρισκόταν 11 μέτρα μακριά από το να δώσει προβάδισμα στην ομάδα του. Ο Ολλανδός, όμως, δε χτύπησε όσο δυνατά θα ήθελε τη μπάλα και ο Τσεχ έγινε ο ήρωας.

Η εύθραυστη ψυχολογία του Ρόμπεν αντανακλάται από τα λόγια που του είπε ο Ντρογκμπά λίγο πριν την εκτέλεση του πέναλτι: “Άριεν είσαι παίκτης της Τσέλσι. Δε μπορείς να το κάνεις αυτό. Έτσι και αλλιώς ξέρουμε που θα το χτυπήσεις. Μπήκαμε στο κεφάλι του γιατί το χτύπημα του ήταν αδύναμο. Σίγουρα πιο αδύναμο από ότι συνήθως”.

Ένα χρόνο αργότερα, o ίδιος ο Ρόμπεν έσβησε τα γράμματα της στάμπας του loser. Χάρη στο νικητήριο του γκολ απέναντι στη Ντόρτμουντ, η Μπάγερν Μονάχου στεφόταν πρωταθλήτρια Ευρώπης για 5η φορά.

3 Τζον Τέρι vs Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2008)

H Tσέλσι ήταν αυτή που είχε στερήσει από τη Λίβερπουλ ένα πρωτάθλημα με το γλίστρημα του Τζέραρντ, το 2014. 6 χρόνια πριν, όμως, ήταν το γλίστρημα ενός δικού της παίκτης που της στέρησε το πρώτο της Τσάμπιονς Λιγκ. Στη βροχερή Μόσχα οι ουρανοί είχαν ανοίξει και υπό καταρρακτώδη βροχή, ο Τζον Τέρι ήταν έτοιμος να εκτελέσει το πέναλτι που θα χάρισε την κούπα με τα μεγάλα αυτιά στους “μπλε”. Ο Άγγλος, όμως, υπολόγιζε χωρίς το βρεγμένο χορτάρι. Το χτύπημα του πήγε στην ανάποδη πλευρά από αυτή που εκτινάχτηκε ο Φαν Ντε Σαρ. Το γλίστρημα του ήταν καταλυτικό για να καταλήξει η μπάλα στο κάθετο δοκάρι. Δύο χτυπήματα αργότερα το μομέντουμ είχε αλλάξει και ο Κριστιάνο πανηγύριζε το πρώτο του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Τέρι θα έπρεπε να περιμένει 4 χρόνια για να κερδίσει την κούπα, χωρίς όμως να συμμετάσχει στον τελικό.

Ο ίδιος ο Τέρι παραδέχεται ότι μέχρι και σήμερα βλέπει εφιάλτες από εκείνη την παγωμένη βραδιά στη Μόσχα

“Όχι δεν το έχω ξεπεράσει και δε νομίζω να συμβεί αυτό. Μέχρι και σήμερα ξυπνάω το βράδυ και αναρωτιέμαι γιατί; Στις 2 το βράδυ. Είχα πολλές καλές στιγμές αλλά αυτό παραμένει ενοχλητικό. Δε θα μπορέσω ποτέ να πάρω πίσω αυτήν την ευκαιρία. Η Τσέλσι ήθελε για χρόνια το συγκεκριμένο τρόπαιο. Το ότι τους στέρησα αυτή τη δυνατότητα με το χαμένο πέναλτι είναι αποκαρδιωτικό μέχρι και σήμερα. Παίξαμε μετά από 5 μέρες ένα παιχνίδι. Κερδίσαμε 1-0 και σκόραρα με κεφαλιά έξω από την περιοχή. Τότε λύγισα. Δεν πίστευα ότι μπορούσα να σκοράρω με αυτόν τον τρόπο αλλά να χάσω ένα πέναλτι. Με πείραξε πολύ. Από την άλλη πλευρά με έκανε ακόμα πιο αποφασισμένο για να πετύχω όσα πέτυχα”.

2. Γκονζάλο Ιγκουαΐν  + Λιονέλ Μέσι vs Χιλή ( 2015, 2016)

Από τη συγκεκριμένη λίστα δε γινόταν να λείπουν οι παίκτες που έχουν συνδέσει το όνομά του με 3 χαμένους τελικούς για την εθνική Αργεντινής. Λιονέλ Μέσι και Γκονζάλο Ιγκουαΐν έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο ανάθεμα από Αργεντίνους και όχι μόνο. Οι 2 Αργεντίνοι, όμως, είχαν σε 3 διαδοχικούς τελικούς τεράστιες ευκαιρίες, συμπεριλαμβανόμενου και ενός χαμένου πέναλτι έκαστος. Μετά το χαμένο τελικό του Μουντιάλ του 2014, το Κόπα Αμέρικα του 15΄και 16΄ήταν οι ευκαιρίες για εξιλέωση. Αποδείχτηκαν, όμως, οι διοργανώσεις που στιγμάτισαν και τους 2. Ο μεν Ιγκουαΐν δε θα αποτινάξει ποτέ τη φήμη του loser από πάνω του. Για τον δε Μέσι, δόθηκαν επιχειρήματα σε εκείνους που δεν το θεωρούν καλύτερο παίκτη όλων των εποχών.

Το 2015, στον τελικό του Κόπα Αμέρικα κόντρα στη Χιλή στην τελευταία φάση του αγώνα, ο Ιγκουαΐν δε μπόρεσε από πλάγια θέση μεν προ κενής εστίας δε να σκοράρει το νικητήριο τέρμα. Σαν να μην έφτανε αυτό, η Χίλη πανηγύρισε το τρόπαιο στα πέναλτι με τον νυν άσο της “Γιούβε” να αστοχεί από την άσπρη βούλα. Ένα χρόνο αργότερα οι Αργεντίνοι έζησαν ένα deja vu. Η Αργεντινή ερχόταν ξανά αντιμέτωπη με τη Χιλή στον τελικό του Κόπα Αμέρικα. Στο 20ο λεπτό, ο Ιγκουαΐν βρέθηκε απέναντι από τον τερματοφύλακα αλλά οι δαίμονες του εμφανίστηκαν πάλι. Το ίδιο έργο γυρίστηκε ξανά με τη μόνη διαφορά ότι αυτή τη φορά αστόχησε στα πέναλτι ο Μέσι.

Μετά το Μουντιάλ του 2018 ο “Πιπίτα” αποφάσισε να μη φορέσει ξανά τη φανέλα της εθνικής Αργεντινής. Με δηλώσεις του εξέφρασε την πικρία του για την κριτική που δέχτηκε για τους χαμένους τελικούς. “Οι άνθρωποι θυμούνται τα γκολ που έχασα και όχι αυτά που έβαλα. Είμαι σίγουρος ότι όλοι πανηγύρισαν όταν σκόραρα κόντρα στο Βέλγιο (σ.σ. έδωσε την πρόκριση στα ημιτελικά του Μουντιάλ του 2014). Όταν κριτικάρεις κάποιον με κακία, πονάει τους πάντες. Είδα πως υπέφερε η οικογένειά μου αλλά έδωσα τα πάντα για την εθνική ομάδα. Είναι ένα πράγμα να πει κάποιος ότι δεν πετύχαμε τους στόχους μας αλλά είναι πολύ σκληρό όταν ο κόσμος μιλάει για αποτυχία”.

1. Ρομπέρτο Μπάτζιο vs εθνική Βραζιλίας (1994)

Άπαντες θυμούνται το συγκεκριμένο χτύπημα ως το χαμένο πέναλτι του Μπάτζιο που χάρισε το Μουντιάλ στην εθνική Βραζιλίας το 1994. Λίγοι θυμούνται, όμως, ότι ακόμα και ευστοχούσε ο Ιταλός φορ, η Βραζιλία είχε την ευκαιρία να κερδίσει το τρόπαιο στο επόμενο πέναλτι. Αυτό αποτελεί και την τραγωδία της συγκεκριμένης υπόθεσης και το λόγο που κατατάχτηκε στην πρώτη θέση. Ειδικότερα, πριν τον Μπάτζιο, ο Φράνκο Μπαρέσι και ο Ντανιέλε Μασάρο είχαν αστοχήσει. Ένα πέναλτι είχε απολέσει και η “σελεσάο”. Η άστοχη εκτέλεση του Μπάτζιο απλά εκμηδένισε τις ελπίδες της Ιταλίας για μία ανατροπή στη ρώσικη ρουλέτα.

Το συγκεκριμένο πέναλτι, φυσικά, κόστισε στους “ατζούρι” αλλά κόστισε ακόμα παραπάνω στον ίδιο τον παίκτη. Στην αυτοβιογραφία του, ο Μπάτζιο θυμάται τη μάχη που έδινε για να ξεπεράσει την αυτολύπηση που ένιωθε. “Με επηρέαζε για χρόνια. Η χειρότερη στιγμή της καριέρας μου. Ακόμα την ονειρεύομαι. Αν μπορούσα να σβήσω μία στιγμή θα ήταν αυτή”. Αναφερόμενος στον άδικο τρόπο που το διαχειρίστηκαν τα μίντια ανέφερε το εξής: “Έπρεπε να διαλέξουν μία εικόνα από τους τελικούς και επέλεξαν το λάθος μου. Η πικρία δεν έχει εξαφανιστεί και δε νομίζω να συμβεί ποτέ”.

Σύμφωνα με το FourFourTwo, όταν ο Ιταλός είχε κάτσει με το δημοσιογραφικό συνεργείο για ένα γύρισμα, συνέχεια αναφερόταν στη συγκεκριμένη απώλεια παρά τις προσπάθειες των υπολοίπων να αλλάξουν συζήτηση.