Ο Νικίτα Κουρμπάνοφ μίλησε αποκλειστικά στο Debut.gr για την ιδιαίτερη χρονιά που έρχεται, τους Έλληνες παίκτες και προπονητές και φυσικά το μέλλον του στα παρκέ.

Αναμφίβολα πρόκειται για έναν παίκτη που κάνει όλη τη «βρώμικη» δουλειά μέσα στο παρκέ. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν αποτελεί και ένα σημαντικό επιθετικό όπλο. Έχει αγωνιστεί σε όλα τα μεγάλα κλαμπ της χώρας του και τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί με τη φανέλα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας όπου τον έχουν καταστήσει σε έναν από τους καλύτερους role player της νέας εποχής.

Ο λόγος φυσικά για τον Νικίτα Κουρμπάνοφ. Το Debut.gr επικοινώνησε με τον σπουδαίο Ρώσο παίκτη και εκείνος έδωσε απαντήσεις για το αν ένιωσε ποτέ «αδικημένος» με το ρόλο του στην ομάδα του «στρατού», τη συνεργασία του με τους Έλληνες προπονητές ενώ τέλος δημιούργησε και τη δική του ιδανική πεντάδα.

Τα ατομικά βραβεία δεν με ενδιαφέρουν τόσο. Τα πιο σημαντικά για μένα είναι τα τρόπαια που έχω κατακτήσει με την ομάδα μου. 

Τρεις κατακτήσεις Euroleague, έξι πρωταθλήματα και φυσικά δεκάδες άλλα τρόπαια. Ποιο όμως είναι το πιο σημαντικό για την καριέρα σου;

Σίγουρα όσα κατέκτησα με την ομάδα μου. Τα ατομικά βραβεία δεν με ενδιαφέρουν τόσο. Ειδικά τα τρόπαια της Euroleague σημαίνουν πολλά γιατί είναι η ανώτατη διάκριση για μία ομάδα στην Ευρώπη. Νιώθω ευλογημένος που ήμουν κομμάτι της ομάδας και στις τρεις κατακτήσεις, που έπαιξα και στα τρία Final-4. Νομίζω πως αυτά είναι τα πιο σημαντικά για μένα.

Φέτος όλα κύλησαν με περίεργο τρόπο, ο κορωνοϊός «πάγωσε» κάθε αγωνιστική δράση. Την επόμενη χρονιά πιστεύεις πως η ΤΣΣΚΑ θα μπορέσει να υπερασπιστεί τον τίτλο της;

Πάντα παίζουμε για τη νίκη, όπως όλες οι ομάδες. Αυτός είναι ο στόχος μας κάθε χρόνο και πηγαίνουμε όσο πιο μακριά μπορούμε. Σίγουρα, η ομάδα έχει αλλάξει σημαντικά συγκριτικά με την περασμένη σεζόν αλλά έχουμε μία μίξη ταλέντου, εμπειρίας, σημαντικών παικτών και φυσικά καλού προπονητικού επιτελείου. Νομίζω ότι όλα αυτά μας επιτρέπουν αν μη τι άλλο να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον.

Νικίτα Κουρμπάνοφ

Δεδομένης της φετινής εικόνας που ωστόσο άφησε ανολοκλήρωτη τη χρονιά, ποιες ομάδες πιστεύεις θα φτάσουν στο επόμενο Final-4;

Είναι πολύ δύσκολο να σου πω τώρα. Γίνονται πολλές αλλαγές ακόμα, τα ρόστερ δεν έχουν κλείσει πλήρως. Το πρώτο κομμάτι της σεζόν θα είναι ενδιαφέρον και θα δείξει πολλά θεωρώ. Πρέπει να δούμε πως θα αντιδράσουν οι ομάδες μετά το μεγάλο διάλειμμα, πως θα είναι η φυσική κατάσταση των παικτών. Δεν ξέρουμε καν αν θα έχουμε οπαδούς στα παιχνίδια. Έχουν συμβεί πραγματικά πάρα πολλά. Εγώ προσωπικά αγχώνομαι που θα επιστρέψω στην δράση. Θεωρώ πως θα είμαι πολύ νευρικός στην αρχή της σεζόν. Αλλά όπως και να έχει θα έχει ενδιαφέρον. Θεωρώ πως θα δείξει ποιοι ξεχωρίζουν κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Έχεις συνεργαστεί με Έλληνες προπονητές και παίκτες σε όλη σου την καριέρα. Φυσικά ήρθες και αντιμέτωπος με πολλές ομάδες που είχαν Έλληνες προπονητές και παίκτες όπως η Λοκομοτίβ Κουμπάν, η Ούνικς και η Μακάμπι. Ποια είναι γενικά η γνώμη σου για την δουλειά που κάνουν;

Είναι πολύ εύκολη η απάντηση γιατί η ιστορία τους μιλά από μόνη της. Τόσο οι Έλληνες προπονητές όσο και οι παίκτες ήταν πάντα εξαιρετικά επιτυχημένοι στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε κάθε επίπεδο. Το στυλ τους ταιριάζει απόλυτα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Παραδοσιακά έχουμε πολλούς προπονητές και παίκτες από την Ελλάδα στη Ρωσία και φυσικά στην ΤΣΣΚΑ. Θα έλεγα πως είναι πολύ συναισθηματικοί, που είναι χαρακτηριστικό όλου του έθνους. Όσο γνωρίζω, ο κόουτς Πρίφτης είναι πολύ ήρεμος, δεν αφήνει τα συναισθήματα να τον αποπροσανατολίσουν. Νομίζω πάντως πως οι Έλληνες προπονητές και παίκτες έχουν πολύ ενδιαφέρον για κάθε φίλο του μπάσκετ που θέλει να τους παρακολουθεί.

Ποτέ δεν σκέφτηκα πως είμαι υποτιμημένος. Κατανοώ τον ρόλο μου στην ομάδα και μου αρέσει. 

Χωρίς αμφιβολία είσαι ένας από τους πιο πολύτιμους ρολίστες στην Ευρώπη. Αισθάνθηκες ποτέ πως έχεις υποτιμηθεί;

Όχι, ειλικρινά ποτέ δεν σκέφτηκα έτσι. Κατανοώ τον ρόλο μου στην ομάδα και μου αρέσει. Είμαι χαρούμενος που η συνεισφορά μου στην ομάδα την οδηγεί στη νίκη και βοηθώ τους συμπαίκτες μου να κερδίσουν ατομικές διακρίσεις. Είναι όμορφο να ακούς καλά λόγια από τους οπαδούς ή τους δημοσιογράφους. Η αναγνώριση πάντα αποτελεί κίνητρο για έναν αθλητή. Αλλά ποτέ δεν σκέφτηκα πως είμαι υποτιμημένος. Ξέρω πως έχουμε στην ομάδα μερικούς από τους κορυφαίους παίκτες της Ευρώπης.

Η κορυφαία ομάδα της Euroleague για την δεκαετία που πέρασε συμπεριέλαβε τους πρώην παίκτες της ΤΣΣΚΑ, Μίλος Τεόντοσιτς και Ναντό Ντε Κολό και φυσικά τον Κάιλ Χάινς. Θεωρείς πως έπρεπε να υπάρχει θέση και για κάποιον άλλο παίκτη της ομάδας;

Για μένα ναι, θα έπρεπε να είναι και ο Βίκτορ Χριάπα ανάμεσα τους. Το άξιζε. Είχε απίθανη καριέρα, κέρδισε τον τίτλο της Ευρωλίγκα αυτή τη χρονιά, ήταν ο κορυφαίος αμυντικός και ήταν στους κορυφαίους της διοργάνωσης πάντα. Όλοι θυμούνται το καλάθι του μετά από το επιθετικό ριμπάουντ στον τελικό του 2016 που πήγε το παιχνίδι στην παράταση.

Νικίτα Κουρμπάνοφ

Ας πάμε πίσω στο χρόνο όταν κατέκτησες το βραβείο του MVP στο παγκόσμιο κύπελλο u-20. Τον επόμενο χρόνο ανακηρύχθηκες καλύτερος νέος Ρώσος παίκτης. Ποια ήταν τα συναισθήματά σου από τις συνεχείς διακρίσεις;

Ειλικρινά μετά από τόσα χρόνια, ακόμα δεν δίνω σημασία στα ατομικά βραβεία. Ποτέ δεν σκέφτηκα πως πρέπει να κυνηγήσω κάποιο ατομικό βραβείο. Πάντα προπονούμουν, δούλευα σκληρά και χρησιμοποιούσα κάθε ευκαιρία που είχα για να βοηθώ την ομάδα. Πάντα αυτή ήταν η φιλοσοφία μου. Αν πάρω περισσότερες ευκαιρίες σε ένα παιχνίδι και σκοράρω περισσότερους πόντους, τότε καλοδεχούμενοι. Αλλά ποτέ δεν ξεκινώ με γνώμονα αυτό.

Πως αισθάνθηκες που δεν έγινες draft στο NBA; Θα ήθελες να ζήσεις αυτή την εμπειρία;

Φυσικά, γιατί όχι. Όταν γυρνώ πίσω στο χρόνο θεωρώ πως δεν ήμουν έτοιμος πνευματικά να παίξω σε μία ξένη χώρα και ειδικά στο ΝΒΑ. Ίσως ήθελα κάποιον να με βοηθήσει να προετοιμαστώ για κάτι τέτοιο. Γιατί δεν αποκλείεται αν δεν τα κατάφερνα να καταστρεφόμουν ψυχολογικά και φυσικά δεν θα ήμουν ποτέ στο επίπεδο που είμαι σήμερα.

Ειλικρινά μετά από τόσα χρόνια, ακόμα δεν δίνω σημασία στα ατομικά βραβεία. Αυτή τη στιγμή επικεντρώνομαι στο συμβόλαιό μου με τη ΤΣΣΚΑ γιατί μου αρέσει να παίζω.

Ποια είναι τα πλάνα σου για το μέλλον; Έχεις σκεφτεί ποτέ να αποσυρθείς; Αν ναι, σκέφτεσαι το ενδεχόμενο της προπονητικής;

Είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο. Θέλω να μείνω στα παρκέ, έχω το συμβόλαιό μου με την ΤΣΣΚΑ και επικεντρώνομαι σε αυτό. Μου αρέσει να παίζω και θέλω να είμαι ενεργός όσο η φυσική μου κατάσταση και το παιχνίδι μου το επιτρέπουν να παίζω στο ανώτατο επίπεδο.

Αν σου έλεγαν να διαλέξεις τους πέντε κορυφαίους παίκτες και έναν προπονητή από την Ευρωλίγκα ποιους θα διάλεγες;

Αν το δω από την στιγμή που ξεκίνησα να παίζω και υπολογίζοντας πάντα την επιτυχία που είχε ο κάθε παίκτης, τα τρόπαια και τις διακρίσεις θα επέλεγα τον Γιασκεβίτσιους και τον Λάνγκντον στα guards, τον Μποντιρόγκα ως small forward και τους Μπατίστ – Χάινς δίδυμο στους ψηλούς. Νομίζω δικαιωματικά, Ζέλικο Ομπράντοβιτς και Δημήτρης Ιτούδης θα ήταν οι προπονητές της ομάδας.