Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας σχολιάζουν την ηχηρή επιστροφή του Κώστα Σλούκα στον Ολυμπιακό.

Επιμέλεια Βίντεο: Κωνσταντίνος Μητρόπουλος

Καλοκαίρι του 2015. Ο Κώστας Σλούκας αποχωρεί από τον Ολυμπιακό για να συμφωνήσει με τη Φενέρμπαχτσε. Πέντε χρόνια αργότερο ο 30χρονος Έλληνας guard επιστρέφει όχι στην ομάδα της καρδιάς του όπως πιστεύουν πολλοί. Επιστρέφει εκεί που τον οδηγεί το πεπρωμένο του.

Το φετινό καλοκαίρι ήταν πιο έντονο από ποτέ όσον αφορά το θέμα Ολυμπιακός και Σλούκας. Προς έκπληξή μου (καθώς οι διαδικασίες συμφωνίας κυλούσαν βασανιστικά αργά), ο Κώστας Σλούκας επέστρεψε στο λιμάνι. Οι ερυθρόλευκοι απέκτησαν έναν κορυφαίου επιπέδου scoring guard σε ένα καλοκαίρι που δεν υπήρχε δείγμα ελεύθερου γκαρντ στην αγορά. Πιο συγκεκριμένα, ο Ολυμπιακός υπέγραψε ένα από τα 3-4 καλύτερα Point Guard στην Ευρώπη, βάζει στη μηχανή του ένα top class παίκτη με τεράστια εμπειρία στη καλύτερη ηλικία και η ιδιαιτερότητα έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός πως αυτή τη στιγμή υπάρχει τεράστια έλλειψη χαρισματικών παικτών στην πιο νευραλγική θέση του σύγχρονου μπάσκετ – τουλάχιστον στην Ευρώπη – γεγονός που καθιστά την επιτυχία και την σημαντικότητά της διπλή και τριπλή.

O Σλούκας γυρίζει και τι (δεν) σημαίνει αυτό

Οφείλουμε πάντως να τονίσουμε πως η Φενέρμπαχτσε θα άφηνε τον Κώστα Σλούκα ελεύθερο μόνο για να επιστρέψει στην ομάδα του Πειραιά. Πουθενά αλλού. Επομένως, όσον αφορά το επικοινωνιακό κομμάτι η τούρκικη ομάδα λειτούργησε άψογα. Πάντως, και όσον αφορά τον παίκτη, ίσως αυτό το καλοκαίρι να ήταν το μοναδικό που ο Σλούκας εξέφρασε τόσο έντονα την επιθυμία του να επιστρέψει. Θέλετε λίγο η αποχώρηση του Ζέλικο, λίγο το αβέβαιο κλίμα στις τάξεις της Φενέρ… Πολλά πράγματα συντέλεσαν ώστε ο παίκτης να φορέσει και πάλι τα ερυθρόλευκα.

Χωρίς αμφιβολία, ο Σλούκας δεν επιστρέφει στον Ολυμπιακό για να ανταγωνιστεί τον Σπανούλη, αλλά για να προσπαθήσουν μαζί για την κορυφή. Κάποια στιγμή, θα έρθει και το πλήρωμα του χρόνου για τον αρχηγό. Άλλωστε, ο κόουτς Μπαρτζώκας το είχε ξεκαθαρίσει καθ’ όλη τη διάρκεια των συζητήσεων πριν την συμφωνία. Θέλω τον Κώστα για νέο ηγέτης της ομάδας. Αυτή να ήταν η φράση που υπενθύμιζε στους ανθρώπους της ομάδας. Και σε αυτό το σημείο οφείλουμε να τονίσουμε πως για χάρη αυτού του νέου ρόλου που θα είχε στην ομάδα ο Έλληνας guard απέρριψε μεγαλύτερες προτάσεις από αυτή του Ολυμπιακού (βλ. Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης).

Κώστας Σλούκας, η μεγάλη επιστροφή: Η πορεία από τον Μαντουλίδη ως ...

Ωστόσο, αυτό που οφείλουμε να παρουσιάσουμε είναι το τι θα προσφέρει ο πλέον πιο ώριμος μπασκετικά και ηλικιακά Κώστας Σλούκας.

-Νομίζω πως η επιστροφή του Σλούκα σημαίνει κυρίως επιστροφή στη σταθερότητα. Τα τελευταία δύο χρόνια η περιφερειακή γραμμή του Ολυμπιακού στερούνταν σημείων αναφοράς, κι ας εμφανιζόταν σε εκείνη ο Σπανούλης. Ο αρχηγός έπαιζε υπό ένα καθεστώς μόνιμης συντήρησης και μειωμένου χρόνου. Γκος, Μπόλντγουιν, Στρένλιεκς κ.α. απέτυχαν παταγωδώς στο να αναλάβουν αυτό τον ηγετικό ρόλο.

-Ο Σλούκας επιπλέον θα προσφέρει ισορροπία και σωστό passing game. Με άλλα λόγια, είναι ο ιδανικός παίκτης για το σύνολο που θέλει να φτιάξει ο Μπαρτζώκας τόσο σε άμυνα όσο κυρίως σε επίθεση.

-Παράλληλα, ο Μπαρτζώκας αλλά και πολλοί Ευρωπαίοι προπονητές σήμερα χρειάζονται pass first guards, που να μπορούν να σκοράρουν σε ικανοποιητική συχνότητα, με ικανοποιητικά ποσοστά. Ο Σλούκας είναι από τα καλύτερα τέτοια guards που κυκλοφορούν στην Ευρώπη.

-Μετά τον Σπανούλη δεν υπάρχει άλλος παίκτης να ταΐζει τους ψηλούς μέσω καταστάσεων pick n roll. Ο Σλούκας είναι ο αμέσως επόμενος που μπορεί να μεταφέρει το παιχνίδι από την περιφέρεια στο ζωγραφιστό.

-Τέλος, θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε (έστω και για μια χρονιά) τη συνύπαρξη Σπανούλη-Σλούκα μετά το πέρας πέντε ετών.

Πάντως, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα δεν είναι όλα καλά και ανθηρά. Ο Σλούκας έκανε βήματα μπροστά. Γυμνάστηκε στοχευμένα. Ενίσχυσε τη μυϊκή μάζα του. Δούλεψε σε αδυναμίες του. Έγινε συνολικά καλύτερος. Κατέκτησε τίτλους ατομικούς και συλλογικούς. Συμμετείχε σε πολλά final-4. Εδώ και πολλά χρόνια έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ωστόσο, ποτέ δεν τον έχουμε δει στο ρόλο του ξεκάθαρου ηγέτη. Πάντοτε ζούσε στον αστερισμό του Σπανούλη, του Μπογκντάνοβιτς, του Ντε Κολό χωρίς να είναι απαραίτητα κακό αυτό. Έμαθε και εξελίχθηκε δίπλα στους κορυφαίους. Ήρθε πλέον η στιγμή τώρα να αποδείξει ένα τελευταίο. Ότι είναι ηγέτης και μπορεί να οδηγήσει τον Ολυμπιακό ξανά στις επιτυχίες.

Ολυμπιακός: O Kώστας Σλούκας ανακοινώθηκε κι επίσημα! (pic ...

Αναμφίβολα πρόκειται για την μεγαλύτερη μεταγραφική κίνηση των Αγγελόπουλων μετά την απόκτηση του Βασίλη Σπανούλη το 2010. Σε μία εποχή όπου η αβεβαιότητα επικρατεί κατά κράτος του προγράμματος. Σε αυτή την εποχή οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος ξηλώθηκαν. Σε αυτή την εποχή ο Κώστας Σλούκας απέρριψε μεγαλύτερες προτάσεις. Σε αυτή την εποχή οι Σπανούλης και Πρίντεζης δέχτηκαν τεράστια μείωση αποδοχών για το καλό της ομάδας τους. Το next big thing της Ευρώπης ονόματι Νίκολα Μιλουτίνοφ αποχώρησε. Ο Ολυμπιακός όμως απάντησε δείχνοντας πως έχει βρει τον επόμενο ηγέτη του. Τα υπόλοιπα σε λίγους μήνες στο παρκέ.