Το debut.gr σας παρουσιάζει την κορυφαία εντεκάδα της εφετινής Σουπερλίγκ, όπως την επέλεξε ο Μανώλης Μακρόπουλος!

Η εφετινή Σουπερλίγκ 1 ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής (19/7), με πρωταθλητή τον Ολυμπιακό. Οι ερυθρόλευκοι έφτασαν στον 45ο τίτλο της πλούσιας ιστορίας τους, και δίκαια παίρνουν τη “μερίδα του λέοντος” στις επιλογές μας.

Σύστημα 4-2-3-1, με..τη μισή ομάδα να απαρτίζεται από “ερυθρόλευκους”, τον Άρη να έχει δύο παρουσίες, και τους…υπόλοιπους “μεγάλους” από έναν ποδοσφαιριστή. Προπονητής; Ποιος άλλος από τον….«Ελ Προφεσόρ»! Ας δούμε όμως αναλυτικά τις επιλογές…

ΣΥΣΤΗΜΑ: 4-2-3-1

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ: Ζοσέ Σα – Ολυμπιακός

Ο ύψους 192 εκατοστών Πορτογάλος κίπερ ήταν καθοριστικός φέτος. Η σιγουριά που ενέπνεε στην άμυνά του,η σταθερότητά του, οι καίριες και κρίσιμες αποκρούσεις του, και γενικότερα η αγωνιστική του εικόνα του δίνει δίκαια τη θέση κάτω από τα γκολπόστ. Φέτος ο Σα δέχθηκε μόλις 12 γκολ σε 32 συμμετοχές (στο πρωτάθλημα πάντα).Συνολικά, κράτησε ανέπαφη την εστία του 29 φορές, πράγμα που τον κατατάσσει στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας παγκοσμίως!

ΔΕΞΙ ΜΠΑΚ: Λίντσεϊ Ρόουζ – Άρης

Ο Ομάρ Ελαμπντελαουί βρήκε τα πατήματά του (προς το τέλος της κανονικής διάρκειας) και απέδειξε γιατί θεωρείται κορυφαίος στη θέση του. Ωστόσο, ο δεξιός οπισθοφύλακας του Άρη, ήταν κατ’εμέ ο καλύτερος της σεζόν. Σταθερός στο μεγαλύτερο μέρος αυτής, ισορροπία στα αμυντικά και επιθετικά του καθήκοντα, με γκολ και ασίστ. Ο γεννημένος στη Γαλλία Ρόουζ “όργωνε” στη δεξιά πλευρά του Άρη, κεντρίζοντας τα βλέμματα των μεγαλύτερων. Όχι και άδικα!

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ: Ρούμπεν Σεμέδο – Ολυμπιακός

Πραγματικός “βράχος”. Ο λόγος για τον Ρούμπεν Σεμέδο, τον στόπερ του Ολυμπιακού, που στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν έδειχνε “απροσπέλαστος” ! Με σωστές τοποθετήσεις, καλύψεις και μια ηγετική παρουσία στα μετόπισθεν, ο Πορτογάλος όχι μόνο “κέρδισε” τον κόσμο, αλλά και μια θέση στο ρόστερ της εθνικής του ομάδας! Μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να δείχνει επιπολαιότητα (κράτημα μπάλας, τρίπλες), η γενική εικόνα όμως μας παρουσιάζει έναν στόπερ που η αξία του είναι πολύ μεγαλύτερη του ελληνικού πρωταθλήματος!

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ: Μπαρτ Σένκεφελντ – Παναθηναϊκός

Ο Ολλανδός στόπερ του ΠΑΟ, είναι η δεύτερη επιλογή μου για το κέντρο της άμυνας. Και μπορεί να αδικώ τον Βέλεθ, ωστόσο ο Σένκεφελντ ήταν απόλαυση φέτος. Δυναμικός, με σωστότατες τοποθετήσεις, νικητής στον αέρα. Και φυσικά, μια ηγετική φυσιογνωμία που χρόνια έψαχνε το “τριφύλλι” για τα μετόπισθεν. Όσο αφορά τον ίδιο, διάγει ίσως την κορυφαία σεζόν της καριέρας του, και δεν αποκλείεται να “του χτυπήσουν την πόρτα” ομάδες από τις καλύτερες λίγκες της Ευρώπης.

ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΜΠΑΚ: Κωνσταντίνος Τσιμίκας – Ολυμπιακός

Κορυφαία εντεκάδα και Κώστας Τσιμίκας πάνε μαζί! Ο αριστεροπόδαρος μπακ του Ολυμπιακού ήταν μια….όαση στην εφετινή Σουπερλίγκ (και στα της Ευρώπης)! Δε χρειάζονται αριθμοί και αναλύσεις. Ο Τσιμίκας ήταν μακράν του δεύτερου ο καλύτερος αριστερός μπακ. Με χαρακτηριστικό του τα πατήματα στην περιοχή, τις σέντρες ακριβείας και τον…”τσαμπουκά” του, κατόρθωσε ομάδες όπως η Λίβερπουλ και η Νάπολι να…”ψάχνονται” για να τον αποκτήσουν! Μια γεμάτη σεζόν, ονειρική για τον..πρωταθλητή (και βλέπουμε) “Τσίμι”.

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΜΕΣΟΣ: Μαντί Καμαρά – Ολυμπιακός

Ο μέσος από τη Γουινέα περνάει με βεβαιότητα την καλύτερη φάση της -έως τώρα- καριέρας του! Στην τρέχουσα σεζόν ο Καμαρά ξεκίνησε “φουριόζος”, μένοντας μέχρι πριν τη διακοπή σε τρομερά υψηλά επίπεδα. Και μετά από αυτή; Όχι απλά παρουσιάστηκε ανεπηρέαστος, αλλά αντίθετα, ήταν καλύτερος! Με ατελείωτα τρεξίματα, κλεψίματα, καλύψεις αλλά και βοήθεια στο επιθετικό κομμάτι, ο “Μαντί” δικαίως προσελκύει ομάδες όπως η Μίλαν…

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΜΕΣΟΣ: Γιόσιπ Μίσιτς – ΠΑΟΚ

Δίκαια “κλέβει” τη θέση από τον Γκιλιέρμε. Τη φετινή Σουπερλίγκ ο Κροάτης μέσος ήταν κάτι παραπάνω από καθοριστικός για την πορεία του ΠΑΟΚ. Στα 26 του χρόνια ολοκλήρωσε τη σεζόν -πρόωρα λόγω χειρουργείου- με 8 ασίστ και 5 γκολ (πρωτάθλημα). Η συνεισφορά του στη δημιουργία, γενικότερα στις επιθετικές προσπάθειες του “δικέφαλου του Βορρά” ήταν ουσιαστική, αφού όποτε βρισκόταν στο γήπεδο, ο ΠΑΟΚ απειλούσε “πιο εύκολα” τον -εκάστοτε- αντίπαλο.

ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΜΕΣΟΣ: Ματιέ Βαλμπουενά – Ολυμπιακός

Τι να πρωτο-γράψει κάποιος για αυτόν τον παικταρά; Επιτέλους, μετά από χρόνια, ο Ολυμπιακός κατόρθωσε να “φέρει” ένα όνομα και αυτό να του αποδώσει μέσα στο γήπεδο! Βασικά όχι απλώς να αποδώσει.. Ο κατά την προσωπική μου γνώμη MVP του πρωταθλήματος ήταν το “α και το ω” του φετινού Ολυμπιακού. Ήταν ο παίκτης βαρόμετρο. Ο ποδοσφαιριστής που και μόνο η παρουσία του στο χορτάρι, έδινε αυτό το..κάτι παραπάνω στην ομάδα. Με πάνω από 20 (!) ασίστ φέτος, ο Γάλλος ήταν…απλά απολαυστικός!

ΔΕΞΙΟΣ ΜΕΣΟΣ: Γιάννης Φετφατζίδης – Άρης

Μετά τον επαναπατρισμό του με τη φανέλα του Άρη, ο Φετφατζίδης επέστρεψε στα “δικά του” στάνταρ. Σε μια σεζόν εξαιρετική για τον ίδιο (9 ασίστ, 5 γκολ), ο 29 ετών πλάγιος χαφ/επιθετικός, ήταν σημαντικός για τους “κιτρινόμαυρους”. Έως και βαρόμετρο θα έλεγα, αφού οι περισσότερες από τις επιθετικές ενέργειες της ομάδας, περνούσαν από τα πόδια του. Με την τρομερή ικανότητα στο “ένας με έναν”, ο “Φέτφα” φαίνεται πως κέρδισε και πάλι το ελληνικό -και όχι μόνο- ποδοσφαιρικό κοινό!

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ ΜΕΣΟΣ: Μάρκο Λιβάϊα – ΑΕΚ

Είναι η αγαπημένη του θέση. Πίσω από τον φορ. Ο φετινός Μάρκο Λιβάϊα “έβγαλε μάτια” στη Σουπερλίγκ. Ένας παίκτης που με όσα μας παρουσίασε φέτος, μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως ολόκληρη η εντεκάδα της “Ένωσης” μπορεί να ξεκινάει από αυτόν! Με συνεισφορά σε 17 γκολ (9 πέτυχε, 8 “σέρβιρε”) και μια γενικότερα καλή εικόνα, ο Κροάτης άσος της ΑΕΚ ήταν με διαφορά ότι καλύτερο είδαμε στην απαιτητική θέση του “10”.

ΣΕΝΤΕΡ ΦΟΡ: Γιουσέφ Ελ Αραμπί – Ολυμπιακός

Μονάχα η παραπάνω εικόνα αρκεί για να περιγράψει τον Ελ Αραμπί. Ο επιθετικός του Ολυμπιακού πραγματοποίησε αδιανόητη σεζόν στο λιμάνι! Με 20 γκολ και 8 ασίστ στο πρωτάθλημα (33 ματς) και συνολικά 27 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις, ο Μαροκινός φορ αποδείχθηκε “λίρα 100” για τον Πέδρο Μαρτίνς. Με ευκολία στο σκοράρισμα, σωστές τοποθετήσεις στην περιοχή, συμμετοχή στη δημιουργία αλλά και βοήθεια στο ανασταλτικό κομμάτι, ο “ελ πιστολέρο” έδειξε τι εστί “σύγχρονος φορ”.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Πέδρο Μαρτίνς – Ολυμπιακός

Δε χρειάζεται ανάλυση. Ούτε ρεκόρ, ούτε αριθμοί, ούτε συγκρίσεις. Τίποτα δεν χρειάζεται για να αναδείξει κανείς τον Πέδρο Μαρτίνς ως τον κορυφαίο προπονητή της εφετινής Σουπερλίγκ. Ο Πορτογάλος επανέφερε τον Ολυμπιακό στην κορυφή, με ένα ποδόσφαιρο βγαλμένο από τα πιο τρελά όνειρα του κάθε φιλάθλου. Με πίστη στο πλάνο που ξεκίνησε να δουλεύει από πέρσι, ο “Ελ Προφεσόρ” εκτός από το πρωτάθλημα (εκκρεμεί ακόμη ο τελικός Κυπέλλου και το Γιουρόπα) κέρδισε και τον απεριόριστο σεβασμό των απανταχού Ελλήνων -και μη- ποδοσφαιρόφιλων!

Παρακολουθήστε παρακάτω ορισμένες στιγμές του δικού μας, MVP της Σουπερλίγκ 1, Ματιέ Βαλμπουενά :