Η σεζόν δεν έχει ακόμη τελειώσει. Όμως, η Τσέλσι μπήκε πολύ δυνατά στην... επόμενη με το project της να έχει πάρα μα πάρα πολύ ενδιαφέρον.

Τα τελευταία χρόνια η Τσέλσι δεν είναι η ίδια ομάδα που ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε τους “μπλε” να είναι πρωταγωνιστές. Και όχι μόνο αυτό. Να παίζουν καλό ποδόσφαιρο, να δίνουν στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα παίκτες που να κάνουν τη διαφορά, να σηκώνουν τρόπαια, να αγοράζουν ακριβά.

Όλα ξεκινάνε και τελειώνουν από τη διοίκηση ενός συλλόγου. Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς δεν θυμίζει σε πολλά εκείνον που τα… έσκαγε no matter what. Πλέον ο Ρώσος μεγιστάνας δίνει την εντύπωση πως θα σκεφτεί πολύ πριν βάλει το χέρι στην τσέπη. Και εκεί όχι τόσο βαθιά. Με μέτρο.

Πάνε οι… πασοκικές εποχές για τους Λονδρέζους. Ούτε ακριβά ονόματα στον πάγκο, ούτε εντός των τεσσάρων γραμμών. Κι όμως. Η Τσέλσι που έχει ξεκινήσει να “χτίζει” από πέρυσι ο Φρανκ Λάμπαρντ δείχνει ότι μπορεί να κερδίσει τον “ουδέτερο” φίλαθλο. Αυτόν που “ζητιανεύει” για λίγο καλό ποδόσφαιρο. Για λίγο καλό θέαμα.

Πριν καν τελειώσει η σεζόν που διανύουμε οι Άγγλοι έχουν ήδη προχωρήσει σε δύο δυνατές μεταγραφικές κινήσεις. Εκείνες του Χακίμ Ζιγιέκ από τον Άγιαξ και του Τίμο Βέρνερ από τη Λειψία. Δύο παίκτες που αν μη τι άλλο “βρωμάνε” ποιότητα και μπορούν να ανεβάσουν ακόμη περισσότερο το επίπεδο στο Λονδίνο. Ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Παράλληλα, οι “μπλε” έχουν ήδη στο ρόστερ τους μερικά… φυντάνια (Τομόρι, Τζέιμς, Άμπραχαμ, Μάουντ) που μας συστήθηκαν και έδειξαν ότι η επόμενη χρονιά θα τα πάνε ακόμη καλύτερα.

Το www.debut.gr σας δίνει μερικούς λόγους γιατί το project της Τσέλσι είναι από εκείνα που περιμένουμε πώς και πώς να δούμε από τώρα επί τάπητος!

Φουλ… επίθεση

Ο Φρανκ Λάμπαρντ όσο ήταν παίκτης της Τσέλσι έτυχε να συνεργαστεί με πολλούς προπονητές. Η θέση του Άγγλου στο γήπεδο ήταν λίγο ως πολύ σύνθετη. Έκοβε, έτρεχε, σκόραρε, βοηθούσε αμυντικά, έφτιαχνε το παιχνίδι της ομάδας του επιθετικά. Τα έκανε όλα με λίγα λόγια. Στην πρώτη του χρονιά στην Πρέμιερ Λγικ ως τεχνικός των “μπλε” έδειξε ποιος είναι ο προσανατολισμός του. Επίθεση. Φουλ επίθεση.

Ελευθερία των ποδοσφαιριστών να βγάλουν από… μέσα τους αυτό που έχουν. Και όχι μόνο αυτό. Ο “Φράνκι έδωσε τόπο στα νιάτα και δεν βγήκε χαμένος για την ώρα το σύνολο του Άγγλου τεχνικού έχει πετύχει 55 τέρματα. Ένα πολύ καλό νούμερο που δείχνει τις προθέσεις του. Ωστόσο, θα πρέπει να του πιστωθεί το γεγονός πως μόνο οι… διαστημικές Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι τον ξεπερνούν κατά πολύ (έχουν από 70 και 77 γκολ αντίστοιχα). Ενώ και η Λέστερ έχει λίγο καλύτερη επίθεση (πέντε γκολ παραπάνω, δηλαδή 55) σε σχέση με την Τσέλσι που είναι στην τέταρτη θέση.

Το μέλλον της Τσέλσι του ανήκει.

Χακίμ Ζιγιέκ, αυτός ο μάγος!

Ήταν ο τελευταίος που άφησε το Άμστερνταμ για να συνεχίσει αλλού την καριέρα του. Ο Χακίμ Ζιγιέκ για όσο καιρό φόρεσε τη φανέλα του Άγιαξ ήταν από τους μεγάλους του πρωταγωνιστές. Ο Μαροκινός χαφ τόσο σε οργάνωση όσο και σε εκτέλεση είναι… δυναμίτης.

Πολλές ομάδες έδειξαν πέρυσι το καλοκαίρι το ενδιαφέρον τους. Μεταξύ άλλων η Άρσεναλ και η Ατλέτικο Μαδρίτης. Όμως, ο ταλαντούχος μέσος αποφάσισε να παραμείνει στην ολλανδική πρωτεύουσα. Γι’ ακόμη ένα χρόνο έκανε “παπάδες” μέχρι που είδε ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να περάσει στο επόμενο level. Η Τσέλσι τα βρήκε με τον “Αίαντα” στα 40 εκατομμύρια ευρώ. Όχι και άσχημα για έναν ποδοσφαιριστή που βρίσκεται στην καλύτερη ποδοσφαιρική ηλικία (27) και έχει όλα τα φόντα να γίνει από τους νέους πρωταγωνιστές της Πρέμιερ Λιγκ, η οποία μπορεί να γίνει ακόμη πιο ωραία και απρόβλεπτη χάρη στις δικές του εμπνεύσεις.

Δεν είναι τυχαίο όπου στο Τσάμπιονς Λιγκ κατάφερε να σημειώσει μερικές απίθανες γκολάρες (θυμηθείτε το… παστέλι με τη Βαλένθια στο “Μεστάγια”), να προκαλέσει ένα σωρό προβλήματα στην άμυνα της… μελλοντικής του ομάδας (Τσέλσι), ενώ όταν τελειώσει άδοξα το ολλανδικό πρωτάθλημα, λόγω του κορονοϊού, στον Άγιαξ αναδείχτηκε παίκτης της χρονιάς για τρίτη συνεχόμενη φορά. Όχι και άσχημα για τον “Μάγος του Αμς”.

Φρανκ μπορείς, εσύ τους οδηγείς

Το να γίνεις ηγέτης δεν είναι απλό. Δεν είναι κάτι που διδάσκεται σε κάποια σχολή. Δεν σχετίζεται με το ταλέντο. Υπήρχαν παίκτες που ήταν ηγέτες χωρίς να ξέρουν και πολλά “καντάρια” μπάλα. Ο Φρανκ Λάμπαρντ ήταν εκείνος που τα συνδύαζε και τα δύο. Πλέον ως προπονητής θέλει να δείξει τη δική του φιλοσοφία στα γήπεδα της Αγγλίας.

Ο “Φράνκι” σίγουρα δεν έχει πολλές εμπειρίες. Σίγουρα έκανε και θα κάνει πολλά λάθη στον πάγκο της Τσέλσι. Θα χρειαστεί πίστωση χρόνου. Άλλωστε και η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μία ημέρα. Ο Άγγλος τεχνικός έχει δείξει ήδη τι μπορεί να κάνει και σίγουρα η πρώτη του χρονιά ως προπονητής της ομάδας που αγάπησε και αγαπήθηκε όσο λίγοι έχει πρόσημο θετικό και ας μην έχει τελειώσει ακόμη.

Ο Λάμπαρντ ήταν εκείνος που ζήταγε την μπάλα όταν κανείς άλλος δεν το έκανε. Ήταν αυτός που έβγαινε μπροστά στα δύσκολα. Σαν παίκτης ήταν ηγέτης και μάλιστα μεγάλος. Πλέον καλείται να το δείξει και από ένα άλλο μετερίζι. Εκείνο του προπονητή. Ήδη το δείγμα που υπάρχει είναι θετικό. Σίγουρα ο Άγγλος τεχνικός έχει όλα τα εφόδια για να πάρει από το χεράκι τους “μπλε” και να τους πάει και πάλι στην κορυφή. Το μόνο που δεν ξέρει κανείς είναι πόσο χρόνο θα χρειαστεί για κάτι τέτοιο. Ωστόσο, είναι σίγουρο με μαθηματική ακρίβεια -και ας μην είναι ο γράφων τόσο καλός σε αυτά- ότι με τον “Φράνκι” αυτό θα συμβεί για την Τσέλσι.

Τίμο Βέρνερ, αυτός ο σκόρερ!

Και φτάνουμε στο κεφάλαιο Τίμο Βέρνερ. Από τον Ιανουάριο μέχρι και πριν μερικές εβδομάδες η Λίβερπουλ ήταν εκείνη που είχε αναπτύξει μαζί του επαφές. Η Λίβερπουλ ήταν εκείνη που μίλαγε με τον μάνατζέρ του. Η Λίβερπουλ ήταν εκείνη που ετοιμαζόταν να τον υποδεχτεί στην… αγκαλιά της.

Έλα, όμως, που η Τσέλσι κινήθηκε πιο γρήγορα και από τον Πούλισιτς όταν έχει την μπάλα στα πόδια του, με αποτέλεσμα να αφήσει τους “κόκκινους” στα κρύα του λουτρού. Ο Γερμανός στράικερ υπέγραψε στους “μπλε”. Οι Λονδρέζοι για χάρη του έβγαλαν από τα ταμεία τους 53 εκατομμύρια ευρώ. Ούτε λίγα- ούτε πολλά για έναν παίκτη που έχει… βαρεθεί να σκοράρει στην Μπουντεσλίγκα.

Μάλιστα, στο τελευταίο του παιχνίδι με τη Λειψία ο Βέρνερ κατάφερε να γίνει ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών για την -πρώην- ομάδα του. Οι φίλοι του αγγλικού συλλόγου τον περιμένουν πώς και πώς μιας και θεωρούν ότι θα συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς και στο Νησί να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: να φορτώνει τις αντίπαλες εστίες με γκολ!

Το καλό γίνεται καλύτερο; Γίνεταιιιιι!

Όταν πέρυσι το καλοκαίρι ο Φρανκ Λάμπαρντ ανέλαβε τις τύχες της Τσέλσι δεν είχε… στρωτή δουλειά. Κάθε άλλο. Έπρεπε να βρει λύση για τη φυγή του Εντέν Αζάρ. Έπρεπε να δουλέψει δίπλα σε πιτσιρικάδες. Έπρεπε να δείξει ότι εκτός από καλός παίκτης που ήταν κάποτε είναι το ίδιο ταλαντούχος και ως προπονητής.

Λίγους μήνες αργότερα βλέπουμε ότι το τεστ που “έγραψε” όχι μόνο το πέρασε, αλλά το έκανε και με πολύ υψηλό βαθμό. Ο Άγγλος τεχνικός είναι πολύ κοντά στο να στείλει γι’ ακόμη μία φορά τους Λονδρέζους στο Τσάμπιονς Λιγκ. Είναι ήδη στους “4” του Κυπέλλου, ενώ έχει αναδείξει τόσους νέους πιτσιρικάδες.

Παράλληλα, οι μεταγραφικές κινήσεις των “μπλε” φαίνεται πως θα συνεχιστούν. Άλλωστε μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου έχουμε ακόμα… ψωμί. Ήδη οι φήμες έχουν ξεκινήσει να “φουντώνουν”. Ένα από τα ονόματα που ακούγεται έντονα είναι εκείνο του Κάι Χάβερτζ. Του μεγαλύτερου ταλέντου που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Μπουντεσλίγκα. Δεν ξέρουμε αν θα υπογράψει στους Λονδρέζους ή όχι.

Το μόνο που ξέρουμε για την Τσέλσι που συνεχίζει το “χτίσιμο” είναι ότι κάτι πολύ ωραίο πάει να γίνει. Κάτι που θα αξίζει. Κάτι καλύτερο από πέρυσι και από τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά αυτό θέλει υπομονή. Και η υπομονή, όπως λένε, είναι αρετή. Όπως το μπλε χρώμα μέσα στο κατακαλόκαιρο.