Ο Ολυμπιακός έφτασε στη κατάκτηση του 45ου πρωταθλήματος στην ιστορία του και το debut.gr παρουσιάζει αναλυτικά τους παράγοντες της φετινής επιτυχίας των ερυθρόλευκων.

Δύο χρόνια χωρίς τίτλο για μία ομάδα που έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια να πρωταγωνιστεί είναι πολλά. Όμως έφτασε η στιγμή να επιστρέψει στη κορυφή. Ο Ολυμπιακός παίζοντας κατά γενική ομολογία πολύ καλό ποδόσφαιρο σε όλη τη διάρκεια της σεζόν κατόρθωσε να «κλειδώσει» και μαθηματικά το πρωτάθλημα και πλέον να στρέφει τη προσοχή του και στους άλλους δύο στόχους. Στο χθεσινό ματς (ειδικά στο πρώτο ημίχρονο) με καλή κυκλοφορία της μπάλας απειλούσε την ΑΕΚ και με γκολ των Ελ Αραμπί-Καμαρά πήρε σαφέστατο προβάδισμα νίκης από το πρώτο ημίχρονο. Νίκη την οποία κράτησε μέχρι τέλους παρά την καλύτερη και πιο πιεστική παρουσία της Ένωσης στο δεύτερο ημίχρονο (τελικό σκορ 1-2). Πως κατάφερε όμως ο Ολυμπιακός να φτάσει στη κατάκτηση του 45ου πρωταθλήματος της ιστορίας του; Το debut.gr παρουσιάζει όλους τους παράγοντες της φετινής επιτυχίας των ερυθρόλευκων.

Κεφάλαιο Πέδρο Μαρτίνς και Ολυμπιακός

Ο Πορτογάλος τεχνικός μετά τη φετινή χρονιά δικαιώθηκε στο έπακρο. Παρόλο που αμφισβητήθηκε αρκετά τη περσινή χρονιά και έφτασε πολλές φορές στο σημείο να κρέμεται από μία κλωστή εν τέλει ανέτρεψε το κλίμα και φέτος οδήγησε τον Ολυμπιακό στη κορυφή. Ο Μαρτίνς ανέλαβε τον Ολυμπιακό σε μία αρκετά δύσκολη περίοδο. Με την ομάδα να έχει καταρρεύσει συμφώνησε με την διοίκηση να γίνει η ολική μεταμόρφωση. Έλεγξε το ρόστερ που υπήρχε, έκανε τις εισηγήσεις του και έφτιαξε μία ομάδα κυριολεκτικά από το μηδέν. Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει πως ο περσινός Ολυμπιακός δεν έπαιζε καλά. Ίσα ίσα υπό προϋποθέσεις ήταν πιο θεαματικός σε σχέση με φέτος. Του έλλειπε όμως η αποτελεσματικότητα που φέτος τη βρήκε στο πρόσωπο του Ελ Αραμπί. Έτσι παρά την απώλεια των τίτλων, ο Ολυμπιακός πήρε τη πιο λογική επιλογή. Να στηρίξει το προπονητή που τον επανέφερε στον ίσιο δρόμο και με κάποιες στοχευμένες επιλογές να βελτιώσει το κορμό παικτών. Φέτος είδε πως η επιλογή του ήταν απόλυτα σωστή και ο Πέδρο Μαρτίνς εκτός από την ανανέωση του συμβολαίου του κέρδισε και τον σεβασμό όλων.

Οι MVP του φετινού Ολυμπιακού

Όπως προείπαμε ο περσινός Ολυμπιακός δεν ήταν κακός. Του έλλειπε το εύκολο γκολ και ίσως η αποφασιστικότητα στα κρίσιμα παιχνίδια. Φέτος όμως γύρισε το διακόπτη. Ποιοι όμως ήταν οι παίκτες που ξεχώρισαν στον φετινό Ολυμπιακό; Ας τους δούμε.

  1. Ζοσέ Σα: Ο Πορτογάλος γκολκίπερ έδωσε την απαραίτητη σιγουριά στους ερυθρόλευκους. Ήξεραν πως κάτω από την εστία βρισκόταν ένας τερματοφύλακας που θα ήταν εκεί για να επέμβει και να απομακρύνει τον οποιοδήποτε κίνδυνο. Δεν έλειψαν οι φορές που και ο ίδιος υπέπεσε σε κάποια λάθη αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ποιότητά του.
  2. Κώστας Τσιμίκας: Για τον νεαρό μπακ του Ολυμπιακού έχουν ειπωθεί πάρα πολλά. Ένας από τους ποιοτικότερους Έλληνες ποδοσφαιριστές που φέτος ξεχώρισε. Γρήγορος, μαχητικός και σίγουρα με όλο το μέλλον μπροστά του.
  3. Ρούμπεν Σεμέδο: Ο «βράχος» που έψαχνε ο Ολυμπιακός. Το καλοκαίρι ο Μαρτίνς επέμεινε πολύ γι’ αυτή την επιλογή. Με 40+ συμμετοχές και κλήση στην Εθνική Πορτογαλίας, Μαρτίνς και Σεμέδο κέρδισαν το στοίχημα και όλα τα υπόλοιπα φάνηκαν στο γήπεδο.
  4. Η τριάδα του κέντρου: Θα ήταν αδικία αν αναφέραμε μόνο έναν παίκτη. Η τριάδα Μπουχαλάκης-Καμαρά-Γκιλιέρμε αποτέλεσε το κλειδί της φετινής πορείας του Ολυμπιακού. Άψογη μεταξύ τους συνεργασία, ο ένας συμπληρώνει τον άλλον. Κάλυψαν στο έπακρο το κενό του Κώστα Φορτούνη και επέδειξαν πως το εναλλακτικό πλάνο του Μαρτίνς ήταν το πιο σωστό.
  5. Ματιέ Βαλμπουενά: Το «βαρύ» όνομα στο ρόστερ του φετινού Ολυμπιακού. Πολλοί στο άκουσμα της απόκτησης του ήταν κάπως διστακτικοί κυρίως λόγω της ηλικίας του. Όμως ο Βαλμπουενά έδειξε πως δεν έχει τελειώσει ποδοσφαιρικά. Με 24 ασίστ και σημαντικά γκολ έγινε ο καθοδηγητής του Ολυμπιακού εντός αγωνιστικού χώρου. Δικαίως ανανεώθηκε το συμβόλαιό του για έναν ακόμη χρόνο.
  6. Ελ Αραμπί: Ο killer που αναζητούσε ο Ολυμπιακός. Ο Μαροκινός επιθετικός μπορεί να ήταν η δεύτερη επιλογή του Ολυμπιακού το καλοκαίρι (οι ερυθρόλευκοι έδιναν τα…ρέστα τους για τον Μπέργκ) αλλά τελικά τους βγήκε σε καλό. Ο επιθετικός του Ολυμπιακού σίγουρα συγκαταλέγεται στους κορυφαίους της σεζόν και πλέον κυνηγά να γίνει ο κορυφαίος ξένος σκόρερ στην ιστορία του Ολυμπιακού.

Οι νίκες που τον έκαναν να ξεχωρίσει

Φέτος ο Ολυμπιακός δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης στους αντιπάλους του. Με σοβαρές εμφανίσεις και όντας πιο ώριμος από πέρσι κατάφερε να νικήσει όλους τους ανταγωνιστές του είτε εντός είτε εκτός έδρας. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό παράσημο της ομάδας. Το διπλό στη γεμάτη Τούμπα για το πρωτάθλημα απέναντι στο νταμπλούχο ΠΑΟΚ έδωσε το σύνθημα πως ο Ολυμπιακός είναι εδώ. Μην ξεχνάμε άλλωστε και το τρόπο που το πανηγύρισαν οι παίκτες του Ολυμπιακού. Ακολούθησαν και άλλες νίκες όπως το νέο διπλό στη Θεσσαλονίκη απέναντι στο ΠΑΟΚ, η νίκη πρόκριση στο τελικό απέναντι στον ίδιο αντίπαλο, οι νίκες απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλο Παναθηναϊκό και φυσικά η χθεσινή νίκη απέναντι στην ΑΕΚ. Υπήρξαν και κάποια αποτελέσματα εκτός προγράμματος. Βρήκαν όμως το τρόπο να τα διαχειριστούν και να προχωρήσουν παρακάτω.

Φυσικά δεν είναι μόνο αυτές οι νίκες. Ο Ολυμπιακός μπήκε από νωρίς στα μονοπάτια του Champion’s League και απέκλειε κατά σειρά τους αντιπάλους του (Πλζεν, Μπασάκσεχιρ, Κράσνονταρ). Έφτασε στους ομίλους της κορυφαίας διοργάνωσης, κληρώθηκε με δύσκολες ομάδες και με νίκη απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα (1-0) προχώρησε στο Europa League. Εκεί που τον περίμενε η μεγαλειώδη πρόκριση απέναντι στην Άρσεναλ μέσα στο Λονδίνο και ενώ στο γήπεδό του είχε ηττηθεί με 0-1.

Τι μας επιφυλάσσει για την συνέχεια ο Ολυμπιακός;

 Ο Ολυμπιακός κατέκτησε και μαθηματικά το πρωτάθλημα (εκκρεμούν κάποιες αποφάσεις προσφυγών) και πλέον κυνηγά τους υπόλοιπους στόχους του. Πρώτος στόχος είναι το αήττητο. Δεν το έχουν κρύψει ούτε ο προπονητής ούτε οι παίκτες. Παραμένει ένας μεγάλος στόχος που σίγουρα θα κυνηγήσουν. Ακολουθεί ο τελικός κυπέλλου με την ΑΕΚ σε ένα ματς αρκετά διαφορετικό από το χθεσινό. Είναι ένας τίτλος αρκετά σημαντικός όπου και οι δυο τον θέλουν για διαφορετικούς λόγους. Τέλος, κεφάλαιο Europa League. Ο Ολυμπιακός έχει παίξει το πρώτο ματς με την Wolves και πλέον περιμένει τον επαναληπτικό. Θυμίζουμε πως το σκορ του πρώτου ματς ήταν 1-1 οπότε τα πάντα είναι ανοικτά. Ίσως αυτή η Ευρωπαϊκή διάκριση που κυνηγά ο Ολυμπιακός είναι να γίνει φέτος, σε μία ήδη πετυχημένη χρονιά. Αναμφίβολα, η φετινή πορεία του Ολυμπιακού ήταν αρκετά καλή και παρά τη διακοπή λόγω κορωνοϊού βλέπουμε πως συνεχίζει σε ρυθμούς που μας είχε συνηθίσει και δίκαια φτάνει στη κατάκτηση αυτού του τροπαίου.