Τρεις συντάκτες του Debut.gr συζήτησαν επί ώρες και κατέληξαν σε τρεις διαφορετικές ενδεκάδες που θεωρούν ως τις καλύτερες που έζησαν.

Ποια είναι η κορυφαία ενδεκάδα όλων των εποχών; Πόσο δύσκολο είναι να επιλέξει κανείς; Τρεις συντάκτες του Debut.gr κάθισαν στην αίθουσα σύνταξης και έκαναν τις επιλογές τους. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων οι επιλογές έγιναν από τους παίκτες που ο κάθε ένας έχει προλάβει και έχει παρακολουθήσει αρκετά καλά ώστε να έχει σφαιρική και ολοκληρωμένη άποψη για αυτούς.

Μανώλης Μακρόπουλος: 

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου να παρακολουθεί ποδόσφαιρο, θαύμασα πολλούς αθλητές. Άλλοι έκαναν σπουδαία πράγματα, άλλοι όχι. Παρακάτω, παρατάσσω την κορυφαία -κατ’εμέ- εντεκάδα, από το 2007 -περίπου- που άρχισα να βλέπω φανατικά αγώνες με πρωταγωνίστρια τη “στρογγυλή θεά”.

Το σύστημα που επέλεξα είναι 4-3-3 με προπονητή τη διάνοια που ονομάζεται Πεπ Γουαρδιόλα! Νόιερ κάτω από τα γκολποστ. Ένας κίπερ που μέχρι και πριν 2 έτη δε χωρούσε αμφισβήτηση για το αν είναι ο κορυφαίος. Στα δεξιά ο πάντα νέος…Ντάνι Άλβες, ένας παίκτης με 42 τίτλους καριέρας! Αριστερό μπακ ο Ζόρντι Άλμπα, ο Ισπανός άσος που έχει γράψει ιστορία με τα “μπλαουγκράνα”. Στα στόπερ, δύο ηγετικές μορφές, δύο αρχηγοί, δύο θρύλοι του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, Σέρχιο Ράμος και Κάρλες Πουγιόλ.

Στα του άξονα, τρεις Ισπανοί. Αμυντικό χαφ ο Σέρχιο Μπουσκέτς, κορυφαίος στο είδος του δίχως καμία αμφιβολία. Στο πλάι του -δεξιά-, ο αρχηγός της Σίτι, Νταβίντ Σίλβα. Ένας ποδοσφαιριστής που παρέα με τον Αγκουέρο άλλαξε το στάτους των “πολιτών” και τους πήγε στην επόμενη πίστα. Από την άλλη, ο “Δον” Αντρές Ινιέστα, ο μακράν του δεύτερου κορυφαίος Ισπανός ποδοσφαιριστής όλων των εποχών.

Στη γραμμή κρούσης, μια τριπλέτα που αν είχαμε την τύχη να τη δούμε στην πραγματικότητα, θα τρίβαμε τα μάτια μας! Αριστερά, ο “βασιλιάς του Τσάμπιονς Λίγκ”, Κριστιάνο Ρονάλντο, με τα απίθανα ρεκόρ και την τρομερή του επίδραση όπου και αν αγωνίστηκε. Στην κορυφή, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Πραγματικός “δολοφόνος”, αφού σκοράρει κατά ριπάς και με οποιονδήποτε πιθανό και απίθανο τρόπο. Και τέλος, στα δεξιά, ο GOAT. Τα λόγια είναι περιττά όταν πρόκειται να αναφερθείς στον Λιονέλ Μέσι. Ο Αργεντίνος έχει κάνει το άθλημα να μοιάζει τόσο απλό, και συνάμα τόσο πανέμορφο….!

Παναγιώτης Σωτηρίου:

Πως γίνεται κάποιος να φτιάξει την καλύτερη εντεκάδα από τότε που ξεκίνησε να παρακολουθεί ποδόσφαιρο; Ανά τους καιρούς, διάφοροι αστέρες του χώρου μας έχουν χαρίσει απίστευτες στιγμές και συναισθήματα. Ωστόσο, σε μία αναδρομή μου στο παρελθόν προσπάθησα να ξεχωρίσω 11 ονόματα.

Με σύστημα το ευέλικτο 4-3-3, ο Όλιβερ Καν βρίσκεται στην εστία. Ο Γερμανός τερματοφύλακας αδιαμφισβήτητα έχει μπει στην λίστα με τους κορυφαίους, έχοντας κατακτήσει 24 τίτλους με την Μπάγερν Μονάχου. Η άμυνα απαρτίζεται από τους Ρομπέρτο Κάρλος, Κάρλες Πουγιόλ, Ρίο Φέρντιναντ και Ντάνι Άλβες. Όλοι τους έχουν γράψει τα ονόματά τους με χρυσά γράμματα στην ιστορία αθλήματος και στα δικά μου μάτια αποτελούν την κορυφαία αμυντική γραμμή.

Στον χώρο του κέντρου, δεν θα μπορούσαν να ήταν άλλοι από τους Αντρές Ινιέστα, Τσάβι και Ζινεντίν Ζιντάν. Οι δύο Ισπανοί ήταν παίκτες κλειδιά στην Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρντιόλα, την πληρέστερη ομάδα που έχω θαυμάσει. Όσο για τον νυν προπονητή της Ρεάλ Μαδρίτης, ο τρόπος παιχνιδιού του ήταν το μέλλον εκείνη την εποχή.

Η επίθεση αποτελείτε από τρεις ποδοσφαιριστές που έχουν κατακτήσει συνολικά 13 Χρυσές μπάλες μαζί. Ο λόγος για τους Ρονάλντο, Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο. Θεωρώ πως αυτοί οι άνθρωποι (;) άλλαξαν την ιστορία του αθλήματος και έχουν χαρίσει απερίγραφτα συναισθήματα. Προπονητή της ομάδας επιλέγω τον Πεπ Γκουαρντιόλα.

Σάββας Ακάσογλου:

Ακόμα και σε αυτά τα -περίπου- 15 χρόνια που παρακολουθώ φανατικά ποδόσφαιρο, μού είναι πολύ δύσκολο να βρω τους 11 «καλύτερους». Τι σημαίνει «καλύτερος»; Μάλλον η σωστή λέξη είναι πιο «ολοκληρωμένος». Όπως και να έχει, αυτή είναι η καλύτερη ομάδα με τα δικά μου μάτια.

Προπονητής: Ζοσέ Μουρίνιο. Γιατί δεν γίνεται να φτιάξεις μια τόσο σπέσιαλ ομάδα, χωρίς να έχεις τον «Special One» στον πάγκο.

Τερματοφύλακας: Δυσκολεύτηκα αρκετά σε αυτή τη θέση. Η τελική μου επιλογή είναι ο Μάνουελ Νόιερ. Με διαφορά η καλύτερη τεχνική στα πόδια για τερματοφύλακα, αντανακλαστικά, έξοδοι, όλο το πακέτο.

Άμυνα: Δεξί μπακ θα διαλέξω τον Ντάνι Άλβες κατά την καλύτερη εποχή της καριέρας του, στην Μπαρτσελόνα. Απροσπέλαστος και κυρίως ακούραστος. Ακριβώς αυτό που θέλει κάθε προπονητής, ένα μπακ που να προσφέρει τόσο στην επίθεση, όσο και στην άμυνα. Στο αριστερό άκρο βρίσκεται ο Μαρσέλο. Με διαφορά ένα από τα καλύτερα αριστερά μπακ στον κόσμο για μια πενταετία (2014-2019). Παρόμοιες χάρες με Ντάνι Άλβες και φυσικά, ιδιαίτερη προσωπικότητα. Στο κέντρο της άμυνας βρίσκεται ο άλλοτε αρχηγός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Ρίο Φέρντιναντ με την ηγετική του φυσιογνωμία κατά την χρυσή εποχή του Σερ Άλεξ στο νησί. Παρτενέρ του, ο Σέρχιο Ράμος.  Ο εμβληματικός αρχηγός της Ρεάλ Μαδρίτης με τα 5  Τσάμπιονς Λιγκ.

Κέντρο: Στον χώρο του κέντρου βρίσκεται ο μαέστρος της Ρεάλ Μαδρίτης και ηγέτης της εθνικής Κροατίας, Λούκα Μόντριτς. Καλύτερος παίκτης στον κόσμο το 2018, και φιναλίστ με την χώρα του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018. Μαζί του, ο Τσάμπι Αλόνσο. Ακόμα ένας χαφ με προσωπικότητα και γλυκά πόδια. Τόσο στην Λίβερπουλ, όσο και στην Ρεάλ Μαδρίτης και αργότερα στην Μπάγερν Μονάχου. Τέλος, η τριάδα κλείνει με τον Αντρές Ινιέστα. Έναν από τους πιο ολοκληρωμένους χαφ που έχει βγάλει το ποδόσφαιρο.

Επίθεση: Δεν ήταν δύσκολες οι επιλογές εδώ. Οι δύο από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές – αν όχι οι καλύτεροι – με άθροισμα 11 χρυσών μπάλων, Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσσι. Στην αιχμή του δόρατος ο Ρόμπερτ Λεβαντόσφκσι. Μια μηχανή που παράγει γκολ, ένας από τους πιο ολοκληρωμένους επιθετικούς με την ευχέρεια να σκοράρει τόσο και με τα δύο πόδια, όσο και με το κεφάλι.