Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας αναλύουν το προφίλ και τη μέχρι τώρα πορεία της Μακάμπι στη φετινή Euroleague.

Επιμέλεια βίντεο: Κωνσταντίνος Μητρόπουλος

Η Ευρωλίγκα ανακοίνωσε και επίσημα την οριστική διακοπή του πρωταθλήματος της σεζόν 2019-2020. Οι ομάδες πλέον αρχίζουν την προετοιμασία και τις μεταγραφικές κινήσεις εν’όψει της επόμενης χρονιάς. Ωστόσο το Debut.gr συνεχίζει την παρουσίαση των προφίλ των ομάδων της διοργάνωσης της φετινής χρονιάς. Σειρά έχει η Μακάμπι και η ανάλυση του πως η Ισραηλινή ομάδα μεταμορφώθηκε και έκανε βήματα προς την κορυφή υπό την καθοδήγηση του κόουτς Γιάννη Σφαιρόπουλου.

Τα πρώτα δείγματα

Αποτέλεσμα εικόνας για σφαιροπουλος μακαμπι

Ήταν Νοέμβριος του 2018 όταν ο πολύπειρος Έλληνας προπονητής πήγε στο Ισραήλ, έχοντας ως αποστολή να αλλάξει την αγωνιστική εικόνα της ομάδας. Πήρε τη σκυτάλη από τον Neven Spahija, που άφησε την ομάδα με ρεκόρ 1-7 στις 18 του Νοέμβρη. Έκτοτε, σήκωσε χέρια και έπιασε δουλειά. Αναμφίβολα, το έργο του Έλληνα τεχνικού ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Ο κόσμος της ομάδας είχε απογοητευτεί και οι παίκτες είχαν χάσει κάθε κίνητρο. Η πίεση ήταν ήδη μεγάλη έως και δυσβάστακτη. Όμως, αυτός δεν φοβήθηκε. «Έχω μεγάλους ώμους για να διαχειριστώ την πίεση» ήταν οι πρώτες του δηλώσεις. Αρχικά, δεν ήθελε βεντετισμούς στην ομάδα. Επομένως, αλλαγή νοοτροπίας και σκέψεις ορισμένων παικτών ήταν το πιο σημαντικό και σε δεύτερη μοίρα ερχόταν η τακτική και τα συστήματα.  Μπορεί η Μακάμπι να μην ολοκλήρωσε τη σεζόν 2018-2019 το ολικό ντεμαράζ και να μην βρεθεί στην οχτάδα. Ωστόσο τα δείγματα γραφής, που άφησε η εποχή Σφαιρόπουλου μόνο ενθαρρυντικά είναι.  Πλέον οι απαιτητικοί οπαδοί του Τελ Αβίβ έχουν κάθε λόγο να αισιοδοξούν, πιστεύοντας ότι η ομάδα τους μπορεί να «αναστηθεί» και να αποκτήσει σταδιακά λίγη από την χαμένη αίγλη της μετά το 2014.

Η Μακάμπι της νέας εποχής

Ερχόμαστε λοιπόν στη φετινή σεζόν. Πλέον, τα κλειδιά της ομάδας έχει αποκλειστικά ο Γιάννης Σφαιρόπουλος και κανένας άλλος. Η Μακάμπι της νέας εποχής αποτελεί ένα μείγμα της επιθετικής Μακάμπι του παρελθόντος και το μπάσκετ στόχευσης του Έλληνα τεχνικού. Ο ηγέτης θα λέγαμε της ομάδας Σκότι Γουίλμπεκιν ‘ηρέμησε’ μπασκετικά πλάι στο Σφαιρόπουλο ενώ οι άπειροι της διοργάνωσης Ντόρσει και Μπράιαντ που αποκτήθηκαν αλληλοσυμπληρώνονται με το καλύτερο τρόπο. Στο πλάνο της ομάδας προστέθηκε ο πολύπειρος Άαρον Τζάκσον ο οποίος ελλείψει Γουόλτερς και Ντιμπαρτολομέου έχει αναλάβει πλήρως οργανωτικά καθήκοντα. Επίσης, για κάθε miss match και σημάδι των Μπράιαντ και Γουίλμπεκιν στην άμυνα, υπάρχουν τα μακριά άκρα των Ζούσμαν και Αβντίγια, αλλά και η ασφάλεια των Μπλακ, Χάντερ, Εϊσι. Να σημειωθεί εδώ, ότι ο ξαφνικός τραυματισμός του Μπλακ αναπληρώθηκε και με το παραπάνω με τον ερχομό του Ρέινολντς. Ο Αμερικανός ψηλός συνεισέφερε τα μέγιστα τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση.

Το κομμάτι της επίθεσης

Όσον αφορά το κεφάλαιο επίθεση της ισραηλινής ομάδας:

1) Ο Έλληνας τεχνικός έχει δώσει τα ηνία στον Γουίλμπεκιν. Δεν τον βάζει σε καλούπι – γιατί αν τον κάνει θα τον χάσει – αλλά παίρνει το βέλτιστο από αυτόν. Πώς; Παίρνοντας συχνά τη μπάλα από τα χέρια του, βάζοντάς τον να παίζει μακριά από τη μπάλα, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι μπορεί να οργανώσει την επίθεση ο Μπράιαντ ή ακόμα και ο Ζούσμαν.

2) Ο Έισι έχει γίνει ο ορισμός του stretch-4, καλύπτοντας αρκετά αμυντικά κενά και δίνοντας πολύτιμες βοήθειες στην επίθεση με αρκετά off ball screens.

3) Οι Μπράιαντ και Ντόρσεϊ έχουν την ευκαιρία να πάρουν το δικό τους σουτ. Η Μακάμπι τρέχει όποτε μπορεί, αλλά δεν βιάζεται. Είναι καλή σε καταστάσεις μισού γηπέδου, σημαδεύει σωστά. Όλα αυτά ενώ ο πρώην NBAer απουσιάζει στους μισούς αγώνες της ομάδας λόγω σοβαρού τραυματισμού.

4) Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο κόουτς Bullet κατάφερε να ανιχνεύσει ένα πολύτιμο επιθετικό όπλο που ονομάζεται Ντένι Αβντίγια ο οποίος έχει εξελιχθεί σε special something της ομάδας.

Το απόλυτο αμυντικό πλάνο

Αποτέλεσμα εικόνας για χαντερ μακαμπι

Ήταν δεδομένο ότι ο Γιάννης Σφαιρόπουλος θα εστίαζε στην άμυνα. Στο παρελθόν είχαν προσπαθήσει πολλοί να το κάνουν αυτό όμως στη Μακάμπι χωρίς επιτυχία. Ακόμα και την χρονιά που οι Ισραηλινοί κατέκτησαν την EuroLeague υπό τον Ντέιβιντ Μπλατ, το σήμα κατατεθέν ήταν οι ζώνες προσαρμογής, και οι άμυνες χώρου . Η Μακάμπι του Γιάννη Σφαιρόπουλου όμως είναι πολύ διαφορετική. Η πίεση στον χειριστή της μπάλας είναι δεδομένη στη Μακάμπι. Το να βλέπει κανείς παίκτες που είναι από την φύση τους επιθετικοί όπως ο Μπράιαντ και ο Ντόρσεϊ να πιέζουν στα 4/4 του γηπέδου λέει πολλά. Την ίδια στιγμή, η αντιμετώπιση στο pick n roll είναι πιο απλή χάρη στην παρουσία του Χάντερ και του Ρέινολντς, αφού είναι δύο από τους καλύτερους σέντερ στην Ευρώπη σε αυτή την άμυνα. Οι δύο τους όμως είναι μόνο η αρχή. Την ίδια στιγμή υπάρχουν χέρια παντού και μία σταθερή βοήθεια από την αδύνατη πλευρά, είτε από τον αθλητικό Έισι, είτε από κάποιον εκ των Ζούσμαν ή Αβντίγια.

Κεφάλαιο Οθέλο Χάντερ

Ο γιος του Χάντερ είναι ο πιο... γλυκός οπαδός της Μακάμπι! (vid ...

Χωρίς αμφιβολία, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος γνωρίζοντας τις ικανότητες και τις δυνατότητες του Αμερικανού center από τον Ολυμπιακό κιόλας, έχει αφιερώσει μεγάλο κομμάτι του τρόπου παιχνιδιού του στον Οθέλο Χάντερ. Πιο αναλυτικά, ο Έλληνας τεχνικός από την αρχή της χρονιάς είχε δώσει ρητή εντολή σε κάθε switches από την πλευρά του αντιπάλου, η μπάλα να περνάει κάθε φορά στον Χάντερ ώστε να τελειώνει τη φάση. Παρόλο που το προπονητικό team διαθέτει ποιοτικούς περιφερειακούς, ο Χάντερ έχει εξελιχθεί σε σημαντικό επιθετικό πόλο. Αρκετά plays της ομάδας καταλήγουν σε post up επιθέσεις ή σε mid range σουτ του Αμερικανού. Στα 33 του, για πρώτη φορά έχει ξεπεράσει τους 10 πόντους ανά αγώνα και έχει ατομικό ρεκόρ στα ριμπάουντ (6,6). Τέλος, παίρνει τον περισσότερο χρόνο από ποτέ (23 λεπτά) και ως αντάλλαγμα για την εμπιστοσύνη, προσφέρει στην ομάδα του νίκες.

Το κυνήγι της τετράδας

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ ξεκίνησε με δύο ήττες στην φετινή Ευρωλίγκα (εκτός έδρας από Κίμκι 89-83 και Ρεάλ Μαδρίτης 86-85). Έπειτα όμως, οι έξι σερί νίκες της την έκανε να βλέπει ακόμη ψηλότερα. Καθ’ όλη την διάρκεια της regular season, η Μακάμπι παρουσίαζε μια σταθερά ανοδική πορεία με αποτέλεσμα να βρίσκεται μεταξύ 4ης και 5ης θέσης. Νίκες όπως  με την ΤΣΣΚΑ, την Φενερμπαχτσέ εκτός, την Μπαρτσελόνα και την Εφές εντός της έδιναν προβάδισμα για το πλεονέκτημα έδρας. Στόχος  αυτής της πορείας μέχρι και τη διακοπή ήταν η επιστροφή σε ένα final 4 έπειτα από το 2014.

Τι μέλλει γενέσθαι

BasketStories - Μακάμπι Τελ Αβίβ - Παρουσίαση ομάδας

Χωρίς αμφιβολία, η φετινή Μακάμπι αποπνέει υγεία. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος μετά από την τελευταία του χρονιά στον Ολυμπιακό και τη σχετική τρικυμία που βρισκόταν η ομάδα, βρήκε την Ιθάκη του. Ο κόσμος δέθηκε μαζί του. Τον λατρεύει, τον αγαπάει και το δείχνει συνέχεια. Το όνομά του ακούγεται σε κάθε εντός έδρας αγώνα από τις εξέδρες. Γιάννης Σφαιρόπουλος βρήκε ξανά την ευκαιρία να συστήσει τον εαυτό του στο ευρωπαϊκό μπάσκετ με έναν διαφορετικό τρόπο. Παίζοντας ξανά το δικό του μπάσκετ, αλλά με μία άλλη προσέγγιση. Δε μπορεί να ξέρει κάποιος πώς θα τελείωνε η σεζόν. Το μόνο σίγουρο ωστόσο είναι ότι αυτή τη στιγμή ο Σφαιρόπουλος και η Μακάμπι βρήκαν αυτό που έψαχναν. Από την επόμενη χρονιά οι στόχοι είναι υψηλότεροι αφού ο πήχης ύστερα από την φετινή χρονιά ολοένα και ανεβαίνει στις τάξεις της Μακάμπι.