To Debut.gr και ο Δημήτρης Μαλγαρινός ρίχνουν φως στους παίκτες που πρόλαβαν φέτος και ανέβασαν τις μετοχές στην Euroleague.

Πρόλαβαν και τα κατάφεραν, κάποιοι παίκτες φέτος και ανέβασαν τις μετοχές τους στο χρηματιστήριο της Euroleague. Η σεζόν έχει διακοπεί σχεδόν σε όλα τα ομαδικά αθλήματα ανά τον πλανήτη. Ωστόσο υπήρξαν κάποιες παίκτες κατά την διάρκεια της φετινής Euroleague που έκαναν το step-up και μπορούν να ονειρεύονται την επόμενη χρονιά μια μεταγραφή σε μια μεγαλύτερη ομάδα. Ή και γιατί όχι να τους δούμε με τα χρώματα των δύο “αιωνίων”. Πάμε να τους δούμε…

Shane Larkin

Νομίζω ότι και να πούμε για την φετινή χρονιά του Larkin είναι λίγο. Σίγουρα και από πριν αποτελούσε ένα πρωτοκλασσάτο παίκτη, αλλά η φετινή του σεζόν είναι εξωπραγματική. Ταυτόχρονα έχει βαλθεί να σπάσει όλα τα ρεκόρ. Αυτή την χρονιά, κατά γενική ομολογία, αποτελεί τον καλύτερο παίκτη της διοργάνωσης. Μάλιστα με χαοτική διαφορά από τον επόμενο. Τα νούμερα τον επιβεβαιώνουν. Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 22,2 πόντους πάνω από τον Sved που μετράει 21,4 πόντους. Πρώτος στο σύστημα αξιολόγησης με 25,8 σκορ έναντι 22,5 του δεύτερου Mirotic (πολύ μεγάλη διαφορά). Δίπλα σε αυτά τα νούμερα βρίσκεται και το εξωπραγματικό 50,87 % στα τρίποντα όντας τρίτος στην σχετική κατάταξη. Για να δέσει τέλεια το γλυκό η ομάδα του βρισκόταν μέχρι και την διακοπή στην κορυφή της βαθμολογίας με 24 νίκες και μόλις 4 ήττες πραγματοποιώντας φανταστικές εμφανίσεις.

Όμως ούτε αυτά ήταν αρκετά για τον Larkin φέτος. Ο Αμερικανός κατάφερε να κατέρριψε και all-time ρεκόρ της Euroleague. Στο ματς με την Bayern έσπασε τα κοντέρ σημειώνοντας 49 πόντους, ρεκόρ για την διοργάνωση πετυχαίνοντας μάλιστα 10 τρίποντα. Με αυτό τον τρόπο κατέρριψε το ρεκόρ παραγωγικότητας της διοργάνωσης που το κρατούσαν 3 παίκτες με 41 πόντους και ταυτόχρονα ισοφάρισε το ρεκόρ τριπόντων. Όμως δεν επαναπαύτηκε. Στο ματς με τον Ολυμπιακό ισοφάρισε για δεύτερη φορά την ίδια χρονιά το ρεκόρ τριπόντων σημειώνοντας 10 τρίποντα ξανά. Αν και η αξία του στην Euroleague ήταν δεδομένη, φέτος απέδειξε ότι είναι από τους παίκτες που ανέβασαν τον πήχη θα μπορούσε να βρίσκεται και στο NBA με σημαντικό ρόλο.

Luke Sikma

O 31χρονός rookie αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη φέτος για όλη την διοργάνωση. Ο Αμερικανός στην πρώτη του συμμετοχή στην κορυφαία διοργάνωση στην Ευρώπη δείχνει ότι η ποιότητα του ξεχωρίζει. Είναι 10ος σε όλη την Eurolegue στο σύστημα αξιολόγησης με 16,6 σκορ κάνοντας πολύ καλή αθόρυβη δουλειά.  Μπορεί οι 9,7 πόντοι ανά παιχνίδι να μην τραβάνε τα μάτια του κοινού αλλά όλα τα υπόλοιπα του νούμερα είναι ιδιαίτερα ελκυστικά. Είναι 6ος rebounder της διοργάνωσης και 10ος στις ασίστ. Ειδικά για τις ασίστ το στατιστικό είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό εάν αναλογιστούμε ότι αγωνίζεται στην θέση 4. Ένα ακόμα στατιστικό που λέει πολλά για το παιχνίδι του είναι η αναλογία ασίστ/λάθη. O Sikma είναι 2ος στην σχετική λίστα σε όλη την διοργάνωση με ποσοστό 281,4 % (ασίστ/λάθη).

Φυσικά καταγράφει αυτά τα νούμερα στην Alba Berlin, μια ομάδα που έμεινε από νωρίς εκτός διεκδίκησης Playoff, με περιορισμένη ποιότητα στο ρόστερ της. Ωστόσο πρόκειται για ένα από τα πιο ολοκληρωμένα 4αρια στην φετινή Euroleague, αν και σε προχωρημένη ηλικία.  Είναι ένας από τους παίκτες που θα απασχολήσει σίγουρα το καλοκαίρι πολλές ομάδες της Euroleague, καθώς αποτελεί έναν από αυτούς που ανέβασαν σημαντικά τις μετοχές τους φέτος.

Lorenzo Brown

Παίκτης που σίγουρα θα απασχολήσει το καλοκαίρι πολλές ομάδες στην Euroleague. Ο 30χρονός Αμερικανός μέχρι πέρυσι άγνωστος στο ευρύ κοινό, πραγματοποίησε φέτος κάποιες μεγάλες εμφανίσεις. Στον Ερυθρό Αστέρα πήρε το χρίσμα του ηγέτη και δεν απογοήτευσε την Σερβική ομάδα που τον εμπιστεύτηκε. Στην παρθενική του χρονιά σημείωσε κάποιες ηγετικές εμφανίσεις που έδειξαν την κλάση του. Στα αρνητικά, η αστάθεια του με αποτέλεσμα σε πολλά παιχνίδια να είναι ο αρνητικός πρωταγωνιστής για την ομάδα του. Μεταξύ 5ης αγωνιστικής και 21ης αγωνιστικής ήρθε το μεγάλο φορμάρισμα του. Στα 16 παιχνίδια σημείωσε 15 φορές διψήφιο αριθμό πόντων, εκ των οποίων οι 3 ήταν πάνω από 20 πόντους και η μία πάνω από 30. Αποκορύφωμα του οι 34 πόντοι κόντρα στον Ολυμπιακό. Η αστάθεια του αποτυπώνεται στα νούμερα μετρώντας μόλις 12,3 πόντους ανά παιχνίδι και 4,6 ασίστ, νούμερα θετικά, αλλά όχι εντυπωσιακά.

Στα highlights του το νικητήριο καλάθι κόντρα στην Βαλένθια. Χαρακτηριστικά του παιχνιδιού του η έφεση στο σκοράρισμα και η αθλητικότητα του. Σίγουρα ένας από τους παίκτες που ανέβασαν κατακόρυφα φέτος την αξία τους στην Euroleague και έχει μπει στο ραντάρ πολλών ομάδων.

Tonye Jekiri

Άλλος ένας rookie που εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις του. Φέτος ήταν από τους παίκτες της Euroleague που ανέβασαν τις μετοχές του σημαντικά, μπαίνοντας μάλιστα και στο στόχαστρο των δύο αιωνίων. Ο ψηλός από την Νιγηρία ήταν από τους ακρογωνιαίους λίθους της Villeurbanne στην σχετικά καλή της φετινή πορεία. Ατομικά ήταν πρώτος σε συνολικά ριμπάουντ στην Euroleague. Σε ηλικία 26 ετών αποτέλεσε έναν από τους καλύτερους ψηλούς της διοργάνωσης. Ο ύψους 2,12 center τα πήγε πολύ καλά στην πρώτη του συμμετοχή στην εφετινή Euroleague. Τα τρία προηγούμενα χρόνια αγωνίστηκε στο Basketball Champions League. Παραγωγικά σημείωνε 8,7 πόντους ανά παιχνίδι με 12,8 σκορ αξιολόγησης κατεβάζοντας ταυτόχρονα 7,5 ριμπάουντ. Εξαιρετικά αμφίβολη η παραμονή του στην Villeurbanne με τον Ολυμπιακό, μετά την φυγή του Miloutinov να τον γλυκοκοιτάζει. Το ίδιο ισχύει και για τον Παναθηναϊκό που αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα στην θέση “5” και πολλοί βλέπουν στο πρόσωπο του την λύση.

Zach Leday

Ο Αμερικανός με το πέρασμα από τον Ολυμπιακό την περσινή σεζόν είναι ένας ακόμη στην λίστα από τους παίκτες της Euroleague φέτος που ανέβασαν την αξία τους. Στην Zalgiris δείχνει να βρίσκει τον δρόμο του και να γίνεται ο παίκτης που περίμεναν στον Ολυμπιακό. Ο ύψους 2,02 center φέτος Zalgiris έχει ανεβάσει τα νούμερα του σχεδόν σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες σε σχέση με πέρυσι. Είναι ο πρώτος σκόρερ της Zalgiris και ο πρώτος rebounder αλλά και πρώτος σε αξιολόγηση στην ομάδα. Από τους 9,7 πόντους ανά παιχνίδι στον Ολυμπιακό έχει πάει στους 11,8 στην Zalgiris. Για τις ίδιες χρονιές από τα 4 ριμπάουντ έχει πάει στα 4,7 στην Λιθουανική ομάδα. Συγχρόνως έχει αυξήσει τα λεπτά συμμετοχής του, ενώ στο σύστημα αξιολόγησης από το 10,8 που σημείωνε στον Ολυμπιακό έχει ανέβει στο 13,8 στην Zalgiris. Την ίδια στιγμή έχει ανεβάσει τα νούμερα σε κλεψίματα, κοψίματα, ασίστ και ευστοχία στο τρίποντο.

Έχει μετατραπεί από ένα παίκτη ρολίστα στον Ολυμπιακό σε ένα παίκτη πρωταγωνιστή σε μια ομάδα παρόμοιας δυναμικότητας με τους ερυθρόλευκους τα τελευταία χρόνια. Η περίπτωση του μας αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι o Jasikevicius ξέρει να παίρνει τα μέγιστα από τους παίκτες του. Στα θετικά του ότι δεν έχει απουσιάσει από ούτε ένα παιχνίδι στη φετινή σεζόν.

Kevin Punter

Τελευταία bonus περίπτωση ! Ιδιαίτερη η περίπτωση του Kevin Punter που σηκώνει πολύ συζήτηση. Ο Αμερικανός βρίσκεται σε αυτή την λίστα για το εκπληκτικό δεύτερο μισό της διοργάνωσης με τον Ερυθρό Αστέρα. Όμως δεν θα μπορούσε να είναι σε καμία περίπτωση να είναι σε αυτή για την θητεία του στον Ολυμπιακό. Πριν γίνει οποιαδήποτε αναφορά στον Αμερικανό guard είμαστε υποχρεωμένοι να αναφέρουμε ότι έχει σημειώσει κατακόρυφη άνοδο στην καριέρα του πρόσφατα. Μέχρι πριν 4 χρόνια αγωνιζόταν στο Λαύριο στο πρωτάθλημα μας. Λίγοι έως ελάχιστοι τότε περίμεναν με τις τότε εμφανίσεις του ότι θα πρωταγωνιστήσει στην κορυφαία διοργάνωση στην Ευρώπη. Μέσα σε μια τετραετία κατάφερε να κατακτήσει δύο φορές το Basketball Champions League έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο και τις δύο φορές με Virtus Bologna και ΑΕΚ. Μάλιστα με την Virtus Bologna αναδείχθηκε και MVP του F4 της διοργάνωσης.

Φέτος στην Euroleague

Οι πολύ καλές εμφανίσεις του του έδωσαν το εισιτήριο για την Euroleague και τον Ολυμπιακό. Στον Πειραιά παρέμεινε μόλις 11 αγωνιστικές χωρίς να πείσει και απομακρύνθηκε στην μέση της χρονιάς. Οι 6,8 πόντοι του ανά παιχνίδι με τον Ολυμπιακό μπορεί να μην φαίνονται άσχημη συγκομιδή. Ωστόσο εάν αναλογιστεί το 39 % στα δίποντα που σούταρε ο Αμερικανός και το απογοητευτικό 18 % από το τρίποντο μπορεί να κατανοήσει την συνολική εικόνα.

Η έλευση του Ντράγκαν Σάκοτα στον πάγκο του Ερυθρού Αστέρα άλλαξε προς το θετικό τα πράγματα. Ο πρώην προπονητής της ΑΕΚ είχε συνεργαστεί μόλις πριν 2 χρόνια με τον Kevin Punter και πίστεψε ότι είναι το κομμάτι που λείπει από την Σερβική ομάδα. Και δικαιώθηκε. Ο Punter απελευθερώθηκε, βρήκε τους χώρους που ήθελε και με όπλο το μακρινό σουτ θυμήθηκε τον καλό του εαυτό. Στα 12 παιχνίδια που αγωνίστηκε με τον Ερυθρό Αστέρα κατέγραψε 15,9 πόντους ανά παιχνίδι σε μόλις 22 λεπτά συμμετοχή μέσο όρο. Έχοντας μάλιστα το φοβερό 48 % στα τρίποντα. Στον Ερυθρό Αστέρα σχεδόν διπλασίασε τα νούμερα σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες έχοντας μάλιστα μόλις 4 λεπτά παραπάνω χρόνο συμμετοχής από ότι στον Ολυμπιακό. Για το δεύτερο μισό της χρονιάς στην θητεία στον Ερυθρό Αστέρα ανήκει δικαιωματικά σε αυτή λίστα. Κατάφερε να είναι από τους παίκτες φέτος που ανέβασαν τις μετοχές του κατακόρυφα στο Χρηματιστήριο της Euroleague.

Μάλλον το πρόβλημα είναι στους “Ερυθρολευκούς”

Για την θητεία όμως στο Ολυμπιακό τα πράγματα είναι ακριβώς αντίστροφα. Και αυτό γεννάει πολλά ερωτήματα σχετικά με την διαχείριση των παικτών στους ερυθρόλευκους. Καθώς μόνο σε αυτή την λίστα βλέπουμε δύο παίκτες που με το που έφυγαν από το ΣΕΦ πραγματοποίησαν εξαιρετικές εμφανίσεις στις ομάδες που πήγαν. Κι αν κοιτάξει κανείς το πρόσφατο παρελθόν θα δει κι άλλες περιπτώσεις παικτών παρόμοιες. Και το γεγονός αυτό δείχνει να συνδέεται με την προβληματικές πορείες του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια στην Euroleague.