Η Ντάρια Κλίσινα μίλησε στο Debut.gr για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, το μέλλον της αλλά και την ανήθικη προσφορά που της έγινε πρόσφατα.

Γύρω από το όνομά της έχει επικρατήσει αρκετές φορές θόρυβος. Το 2016 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ήταν η μοναδική αθλήτρια στίβου της Ρωσίας που της είχε επιτραπεί να λάβει μέρος μετά την απόφαση της IAAF να αποκλείσει τους υπόλοιπους αθλητές από τους Αγώνες λόγω του σκανδάλου ντόπινγκ που είχε ξεσπάσει.

Πριν λίγες ημέρες είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή της πως δέχθηκε πρόταση ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ για να γίνει σύνοδος πολυτελείας. Ο λόγος για την Ντάρια Κλίσινα, ασημένια στο παγκόσμιο πρωτάθλημα άλματος εις μήκος στο Λονδίνο το 2017.

Το Debut.gr και ο Γιώργος Ψύχας μίλησε με την Ντάρια Κλίσινα για την καριέρα της μέχρι σήμερα, του Ολυμπιακούς του Τόκιο και την αποκάλυψη που έκανε σε ρωσικό Μέσο Ενημέρωσης.

Φέτος ήταν χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων. Δυστυχώς όμως λόγω κορωνοϊού ματαιώθηκαν για την επόμενη χρονιά. Κατά πόσο επηρεάστηκες από αυτό το συμβάν;

Πράγματι πρέπει να κάνουμε υπομονή για έναν χρόνο. Είναι αρκετά ατυχές που θα πρέπει να χάσουμε όλη αυτή τη χρονιά. Όλοι οι αθλητές νομίζω είμαστε στην ίδια κατάσταση με τις περισσότερες διοργανώσεις να έχουν ακυρωθεί. Η ασφάλεια και η υγεία των οργανωτών, των θεατών και τον αθλητών έχουν προτεραιότητα όμως. Εγώ προσωπικά θα συνεχίσω να δουλεύω και να κρατηθώ σε φόρμα, να περιορίσω τους μικροτραυματισμούς και να ετοιμαστώ για την επόμενη σεζόν.

Οι προηγούμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν επεισοδιακοί. Οι αντιδράσεις από τη Ρωσία ήταν ποικίλες και όχι πάντα οι καλύτερες. Τι ακριβώς έγινε τότε και πως αισθάνεσαι για όλα αυτά;

Ήμουν η μοναδική αθλήτρια που αγωνίστηκα στον κλειστό στίβο εκπροσωπώντας τη Ρωσία. Στα υπόλοιπα αθλήματα είχαμε κάποιους αθλητές αλλά η πίεση σε εμένα ήταν μεγάλη. Και η αρνητική ενέργεια από κάποιους συμπατριώτες μου αλλά και άλλους. Ίσως ήταν επειδή πολλοί δεν ήξεραν τι πραγματικά συνέβη και έκριναν από προπαγανδιστικούς τίτλους. Εκτός από αυτό ήταν μία πραγματικά μοναδική εμπειρία και με έκανε ακόμα πιο ανθεκτική.

Το 2017 έπιασες τα 7 μέτρα με άλμα σου στο Λονδίνο, με το προσωπικό σου ρεκόρ να είναι 7.05. Πιστεύεις ότι μπορείς να πιάσεις την καλύτερη επίδοσή στη συνέχεια;

Όσο μεγαλώνουμε όσοι ασχολούμαστε με το άλμα, πρέπει να βάζουμε εξαιρετικά περισσότερη προσπάθεια και δουλειά για να φτάσουμε σε διαγωνιστικό επίπεδο. Βέβαια με τον χρόνο αποκτούμε εμπειρία στο τεχνικό κομμάτι, συνέπεια και πνευματικό σθένος. Συνεπώς ναι, πιστεύω πως μπορώ να τα καταφέρω αν προετοιμαστώ καλά και είμαι υγιής.

Ποιο επίτευγμά σου θεωρείς ως το πιο σημαντικό της καριέρας σου μέχρι σήμερα;

Θα έλεγα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων το 2007 στην Οστράβα στην Τσεχία. Κέρδισα σε έναν αρκετά απαιτητικό τουρνουά. Ήταν η αρχή της καριέρας μου σαν επαγγελματίας. Και το αποτέλεσμά μου τότε αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ μέχρι και σήμερα.

Πως είναι τα πράγματα τώρα με τον κορωνοϊό; Πως αυτή η κατάσταση σε έχει επηρεάσει στην φυσική σου κατάσταση και τις προπονήσεις;

Είναι πραγματικά μία πολύ δύσκολη περίοδος. Όλος ο κόσμος έχει απομονωθεί από τις δουλειές του, από τους αγαπημένους του ανθρώπους. Νομίζω ότι είναι μία περίοδος που πρέπει να καταβάλλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια να φροντίζουμε τους κοντινούς μας ανθρώπους ακόμα και από απόσταση. Η οικογένειά μου είναι υγιής κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό για μένα. Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα αλλάζουν πλέον με τον κορωνοϊό και μπορούμε να πιστέψουμε πως έρχονται καλύτερες μέρες. Όσον αφορά την προετοιμασία μου, ο προπονητής μου, Dwight Phillips και εγώ αποφασίσαμε να μη συμμετέχουμε σε κάποιο τουρνουά φέτος και να συνεχίσουμε μετά το καλοκαίρι. Η προετοιμασία μας θα γίνει κανονικά το φθινόπωρο.

Πρόσφατα αποκάλυψες πως κάποιος σου έστειλε μέσω Instagram ένα μήνυμα στο οποίο σου προσέφερε 2 εκατομμύρια δολάρια για να γίνεις συνοδός πολυτελείας. Αντέδρασες με ψυχραιμία αλλά πως νιώθεις απέναντι σε τέτοιου είδους συμπεριφορές; Πιστεύεις ότι τα social media έχουν «σπάσει» αυτόν τον προστατευτικό τοίχο ανάμεσα στους αθλητές και τους θαυμαστές και καλλιεργείται μία λανθασμένη άποψη ότι μπορούν να σε ενοχλούν και να επεμβαίνουν στη ζωή σου;

Ξεκάθαρα. Πλέον με τα social media έχει γίνει πολύ εύκολο στον καθένα να λέει την άποψή του πολύ γρήγορα και ευθέως. Ένας αθλητής αλλά και γενικότερα οποιοσδήποτε έχει την δυνατότητα να αγνοήσει τα πάντα που γράφονται μέσω social media ή να προσπαθήσει να κρατήσει επαφή με τους θαυμαστές του. Προσπαθώ να κάνω το δεύτερο, προσωπικά, αλλά όπως είδατε υπάρχουν και αρνητικές και δυσάρεστες συνέπειες. Κάποιοι άνθρωποι απλά πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν όρια.

Πιστεύεις ότι ο σεξισμός είναι κομμάτι του αθλητισμού; Έχεις βιώσει ποτέ κάποιο τέτοιο περιστατικό στην καριέρα σου;

Δεν μπορώ να μιλήσω για πάσης φύσεως αθλήματα. Αν μιλάμε για το δικό μου άθλημα και γενικά για τον στίβο, όχι δεν μπορώ να πω πως υπάρχει σεξισμός στο άθλημά μου. Δεν έχω βιώσει ποτέ κάποιο τέτοιο περιστατικό στην καριέρα μου. Περιστατικά όπως το προηγούμενο στο οποίο αναφερθήκαμε δυστυχώς μπορούν να συμβούν σε οποιαδήποτε γυναίκα και δεν έχει να κάνει με τον αθλητισμό. Γενικά πιστεύω πως υπάρχουν πολλών ειδών προκλήσεις σε άλλα αθλήματα και εννοείται πως είμαι κατά του σεξισμού.

Ποιο είναι το μήνυμά σου για νεαρά κορίτσια που θέλουν να ασχοληθούν με το άλμα εις μήκος αλλά διστάζουν ενδεχομένως για τις στερήσεις ή και την αποτυχία;

Δεν θεωρώ πως πρέπει να φοβούνται τα κορίτσια να πάρουν αυτόν τον δρόμο. Οι στερήσεις και οι θυσίες υπάρχουν αλλά είναι ίδιες και για τα κορίτσια και για τα αγόρια. Η αποτυχία είναι πάντα στη ζωή, δεν μπορείς να την αποφύγεις, ακόμα και αν δεν αφορά τον αθλητισμό. Τα κορίτσια που θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και έχουν όνειρο να πετύχουν δεν θα πρέπει να διστάζουν ούτε στο ελάχιστο. Πρέπει απλά να κατανοήσουν για ποιους λόγους θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και να έχουν συνέπεια στην δουλειά και την προσπάθειά τους ούτως ώστε να πετύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.