Focus on Baskonia Victoria-Gasteiz
Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας αναλύουν το προφίλ και τη μέχρι τώρα πορεία της Μπασκόνια στη φετινή Euroleague.
Επιμέλεια βίντεο: Κωνσταντίνος Μητρόπουλος
Καμία απόφαση δεν έχει παρθεί ακόμα όσον αφορά την ολοκλήρωση της Euroleague. Ωστόσο, το Debut.gr και αυτή την εβδομάδα συνεχίζει την παρουσίαση και την πορεία των ομάδων της διοργάνωσης. Σειρά έχει μια από τις παραδοσιακές ομάδες σε αυτό το επίπεδο, η Μπασκόνια. Πάμε σιγά σιγά να παρουσιάσουμε τα χαρακτηριστικά της Ισπανικής ομάδας.
Πως κύλησε η off season
Το φετινό καλοκαίρι για τη Μπασκόνια σήμανε την αποχώρηση τριών παικτών που αποτελούσαν σημείο αναφοράς κυρίως στο επιθετικό παιχνίδι της ομάδας. Συγκεκριμένα, ο Πουαριέ μετά από μία εξαιρετική χρονιά έκανε το άλμα για το NBA και τους Μπόστον Σέλτικς. Παράλληλα, Χίλιαρντ και Βόιντμαν μετακόμισαν στη Μόσχα για να φορέσουν τη φανέλα της Ρώσικης αρκούδας. Παρελθόν αποτέλεσε και ο βετεράνος Μαρσελίνιο Χουέρτας. Οι μεταγραφικές κινήσεις ωστόσο των Βάσκων ήταν αποφασιστικές και ουσιαστικές. Η ομάδα της Βιτόρια απέκτησε τον Χένρι από την Ούνικς, αλλά και τον Νικ Στάουσκας στο «2» από το NBA συνθέτοντας έτσι ένα ισχυρό δίδυμο στα γκαρντ ενώ επίσης κάλυψε το κενό των ψηλών που αποχώρησαν με την προσθήκη του Μάικλ Έρικ από την Νταρουσάφακα, αλλά και με την επιστροφή του Φολ που αγωνιζόταν ως δανεικός στο Γαλλικό Πρωτάθλημα. Τελευταία κίνηση της ομάδας ο Πολονάρα που για πρώτη φορά στην καριέρα του λαμβάνει την ευκαιρία από μια ομάδα Euroleague. Βιλτόζα, Τζάνινγκ και Σενγκέλια παρέμειναν οι ‘σημαίες’ της ομάδας. Τέλος, στο τιμόνι της Μπασκόνια παρέμεινε ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς.
Η ατυχία και το ασταθές ξεκίνημα
Η φετινή σεζόν ξεκίνησε με μια μεγάλη ατυχία για τους Βάσκους. Ένα από τα μεγάλα της αστέρια, ο Τζέισον Γκρέιντζερ, δεν πρόλαβε να επιστρέψει στην ενεργό δράση (είχε χάσει σχεδόν ολόκληρη την περσινή σεζόν λόγω τραυματισμού) και τέθηκε εκ νέου νοκ άουτ για τουλάχιστον 6 μήνες. Συγκεκριμένα, στην αναμέτρηση του ισπανικού πρωταθλήματος με αντίπαλο την Εστουντιάντες (στις 27 Σεπτεμβρίου) ο Ουρουγουανός γκαρντ υπέστη ολική ρήξη αχίλλειου τένοντα. Έτσι δημιουργήθηκε κενό στη θέση των guard με αποτέλεσμα αυτό το κενό να καλύπτεται εκ των έσω.
Όσον αφορά το ξεκίνημα της ομάδας στην Ευρωλίγκα, η Μπασκόνια δεν παρουσίαζε μια σταθερή εικόνα. Μπορεί να ξεκίνησαν με ένα επιβλητικό διπλό απέναντι στην Ζαλκίρις (58-70), ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Ήττες από Χίμκι και Φενέρ και μετά δύο συνεχόμενες νίκες με Ολυμπιακό και Μπάγερν Μονάχου. Γενικότερα, η Μπασκόνια δεν μπορούσε να βρει μια ταυτότητα στο ξεκίνημα της χρονιάς.
Κεφάλαιο Νικ Στάουσκας
Αναμφίβολα η έλευση του Νικ Στάουσκας είναι η μεταγραφή που ξεχωρίζει. Ο Καναδός shooting guard μετά από πέντε χρόνια στο NBA με σημαντική παρουσία στις ομάδες στις οποίες αγωνίστηκε (20 λεπτά μέσος όρος καριέρας) θα αγωνιστεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και την Euroleague. Ο απόφοιτος του Michigan διαθέτει αρκετές εκτελεστικές ικανότητες, ένα χαρακτηριστικό που διαπιστώθηκε κυρίως στο πρώτο μισό της διοργάνωσης. Διαθέτει καλά τελειώματα και εξαιρετικό off ball παιχνίδι. Για αρκετά παιχνίδια, αποτελούσε μαζί με τον Σενγκέλια σημείο αναφοράς στα επιθετικά plays της Μπασκόνια. Καθώς όμως περνούσαν τα παιχνίδια δεν μπόρεσε να διατηρήσει την ίδια σταθερότητα στο παιχνίδι του. Ίσως, ο κανόνας το ότι τα δεδομένα και οι καταστάσεις της Ευρώπης είναι εντελώς διαφορετικές με αυτές του NBA να επιβεβαιώθηκε και στη περίπτωση αυτή. Ίσως λοιπόν ο Στάουσκας να μην κατάφερε να προσαρμοστεί πλήρως στις ανάγκες αυτής της διοργάνωσης.
Το λαμπρό αστέρι της Μπασκόνια
Τορνίκε Σενγκέλια! Αυτή είναι η 6η χρονιά που ο Γεωργιανός σέντερ αγωνίζεται με τη φανέλα των Βάσκων. Πρόκειται για έναν παίκτη κλειδί, στον οποίο στηρίζει πολλά η ισπανική ομάδα, όχι μόνο λόγω των επιδόσεών του στο παρκέ (είναι πρώτος σκόρερ και πρώτος ριμπάουντερ της Μπασκόνια), αλλά στην γενικότερη ηγετική του παρουσία. Και φέτος λοιπόν ο Σενγκέλια αποτελεί το σημείο αναφοράς τόσο στην επιθετική όσο και στην αμυντική λειτουργία της ομάδας:
1) Οι περισσότερες αν όχι όλες οι post up καταστάσεις περνάνε από τα χέρια του Γεωργιανού σέντερ
2) Αρκετά off ball screen καταλήγουν σε 1v1 καταστάσεις του Σενγκέλια.
3) Παράλληλα, ο Γεωργιανός power forward έχει βελτιωθεί αισθητά και στο αμυντικό κομμάτι αφού πλέον λειτουργεί και ως rim protector της ομάδας.
4) Φέτος, παρουσιάζει την πιο σταθερή εικόνα συγκριτικά με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του.
5) Συμβάλλει σημαντικά στο ψυχολογικό κομμάτι της ομάδας και ποτέ δεν λειτουργεί ως μονάδας αλλά βάζει τον εαυτό του κάτω από το σύνολο.
Το διαζύγιο, ο Ντράγκιτς και η ίδια ασταθής εικόνα
Δεκατρείς μήνες άντεξε στο τιμόνι της Μπασκόνια ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς. Οι δύο βαριές συνεχόμενες ήττες από Βαλένθια και Ρεάλ Μαδρίτης έστειλαν στην πόρτα της εξόδου τον 54χρονο Κροάτη κόουτς την απόλυση του οποίου ανακοίνωσε η διοίκηση της ομάδας. Την θέση του πήρε ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς ο οποίος στόχο είχε να επαναφέρει την ομάδα στο κόλπο της 8αδας. Μάλιστα, ένα μήνα μετά η Μπασκόνια ανακοίνωσε την απόκτηση του Ζόραν Ντράγκιτς δίνοντας ακόμα περισσότερο βάθος στην γραμμή των περιφερειακών της. Ο Σλοβένος guard επιστρέφει στην Euroleague έπειτα από 1.5 σεζόν, αφού τελευταία φορά αγωνίστηκε στην διοργάνωση με την φανέλα της Αναντολού Εφές την σεζόν 2017/18. Εντούτοις παρά τις αλλαγές αυτές το γενικότερο κλίμα στη Μπασκόνια δεν έδειχνε να αλλάζει. Η ομάδα έχανε πολύ εύκολα μέσα στην έδρα της ενώ σε ορισμένα παιχνίδια εκτός έδρας δεν παρουσίαζε κάποια σθεναρή αντίσταση.
Δεν προσέφεραν τα αναμενόμενα
Ξεκινάμε από τον Λούκας Βιλντόζα. Ο Αργεντινός guard με το ασημένιο μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ στο στήθος, έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο τις τελευταίες δύο σεζόν καταγράφοντας πέρυσι 9,1 πόντους και 3,8 ασίστ σε 22,5 λεπτά συμμετοχής καλύπτοντας αρκετά καλά το κενό του Γκρέιντζερ, η απουσία του οποίου ανέδειξε το ταλέντο του που έφτασε μέχρι και σε επιδόσεις της τάξης του 34 στο ranking. Ωστόσο, φέτος η απόδοσή του είναι αρκετά πτωτική. Σε πολλά παιχνίδια δεν θυμίζει τον περσινό Βιλντόζα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προσφέρει σε επίπεδο εκτέλεσης και δημιουργίας. Σίγουρα, η Μπασκόνια περίμενε πολλά από αυτόν. Ωστόσο, διαθέτει ακόμα πολύ χρόνο ώστε να επιστρέψει στο top επίπεδο.
Περνάμε στον Ματ Τζάνινγκ ο οποίος αποτελεί κατά γενική ομολογία έναν από τους δεινούς σουτέρ της διοργάνωσης. Εκτελεί με 37,3% από τα 6,75μ. και προερχόμενος από την πρώτη του σεζόν στην Euroleague με διψήφιο αριθμό πόντων (10,1 κατά μ.ό.). Εντούτοις, αποτελεί και αυτός μια περίπτωση όπου δεν προσέφερε τα αναμενόμενα. Η εικόνα του είναι αρκετά ασταθής καθώς μπορεί σε ορισμένα παιχνίδια να ξεχώρισε, όμως στα υπόλοιπα δεν προσέφερε αυτά που έπρεπε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός πως το 37,3% στο τρίποντο έγινε 28,5%.
Τι μέλλει γενέσθαι
Το μέλλον της Μπασκόνια είναι το ίδιο αβέβαιο όπως και το μέλλον της διοργάνωσης. Οι πιθανότητες για να προκριθεί στην 8αδα είναι ελάχιστες. Μάλλον οι Βάσκοι προετοιμάζονται για την επομένη χρονιά παρά για την πιθανή συνέχεια της τρέχουσας. Κανένας παίκτης δεν έχει εξασφαλίσει θέση στο ρόστερ της επόμενης χρονιάς. Ακόμα και το θέμα προπονητή παραμένει ορθάνοιχτο. Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα πως οι άνθρωποι της Μπασκόνια οδηγούνται σε μείωση του μπάτζετ αλλά και ανανέωσης του ρόστερ.
Το ερώτημα
Με αφορμή λοιπόν το σημερινό άρθρο, εύλογα υπάρχει ένα ερώτημα γύρω από την γενικότερη πορεία αυτής της ομάδας. Χωρίς αμφιβολία, η Μπασκόνια αποτελεί μία από τις παραδοσιακές ομάδες της Euroleague εδώ και πάνω από 15 χρόνια. Ωστόσο, δεν έχει κατακτήσει ποτέ το βαρύτιμο τρόπαιο ξοδεύοντας κατά καιρούς αρκετά χρήματα για να το πετύχει. Ενδεχομένως, να πρόκειται και διαχρονικά για την πιο αδικημένη ομάδα της διοργάνωσης που δεν έχει φτάσει ποτέ στην κορυφή της Ευρώπης.