Το Debut.gr θυμάται τον σπουδαίο αθλητή, Γιουσέιν Μπολτ, ο οποίος κατάφερε να συνδέσει το όνομά του με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Γιουσέιν Μπολτ έχει καταφέρει να συνδέσει το όνομά του με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ωστόσο, οι φετινοί (πριν ακυρωθούν) θα ήταν οι πρώτοι, από τους οποίους θα απουσίαζε ο Τζαμαϊκάνός αστέρας που κατάφερε να συνδέσει το όνομά του όσο κανένας άλλος με τη διοργάνωση αυτή. Ο Γιουσέιν Μπολτ, ο αθλητής που σιχαινόταν την προπόνηση, που αντιμετώπισε δεκάδες τραυματισμούς στην καριέρα του, κατάφερε να κερδίσει 8 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια, να διαμορφώσει τρία παγκόσμια ρεκόρ στα 100, 200 και 4×100 μέτρα, να εξελιχθεί σε εθνικό σύμβολο της χώρας του και σε έναν αθλητή που ξεπερνούσε τα θρησκευτικά, φυλετικά και πολιτιστικά όρια.

Ο άνθρωπος πίσω από τον θρύλο

O Γιουσέιν Μπολτ γεννήθηκε στις 21 Αυγούστου του 1986 στη Τζαμάικα. Το ενδιαφέρον του για το στίβο γεννήθηκε σε μικρή ηλικία όταν ένας γυμναστής τον προκάλεσε σε έναν αγώνα 100μ. με έπαθλο ένα γεύμα. Ο μικρός τότε Γιουσέιν βγήκε νικητής. Αυτή ήταν και η αρχή για μία μεγάλη καριέρα.

Παρόλο που ο σωματότυπός του δεν παρέπεμπε σε σπρίντερ τέτοιων αποδόσεων, η τεχνική του και η επιμονή του ήταν αυτές που κέρδισαν τα σωματικά του μειονεκτήματα. Ακόμη και η σκολίωση που του δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα στον τένοντα δεν στάθηκε εμπόδιο στο στόχο του. Και ο στόχος του ήταν ένας. Να γίνει ο καλύτερος όλων των εποχών και να κάθεται στο ίδιο τραπέζι με τους μεγάλους αθλητές όπως έλεγε και ο ίδιος.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2008: Ο πρώτος σταθμός στο ταξίδι

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2008 θεωρούνται για τον Μπολτ σταθμός στην αθλητική του καριέρα. Κατάφερε να διαμορφώσει 3 παγκόσμια ρεκόρ και να στρέψει τα φώτα της παγκόσμιας αθλητικής κοινότητας πάνω του.

Γιουσέιν Μπολτ

Στα 100 μέτρα έκανε το παγκόσμιο ρεκόρ των 9,69 δευτερολέπτων, χρόνο τον οποίο μείωσε στο παγκόσμιο του Βερολίνου σε 9,58. Στα 200 μέτρα με χρόνο 19,30 βελτίωσε το ρεκόρ του Μάικλ Τζόνσον, ενώ μείωσε το χρόνο αυτό στο παγκόσμιο του Βερολίνου το 2009 όπου και έτρεξε τα 200 μέτρα σε 19,19 δευτερόλεπτα. Ολοκλήρωσε το μαγικό αυτό καλοκαίρι με παγκόσμιο ρεκόρ στα 4×100 με χρόνο 37,04.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2012: Η καθιέρωση του Μπολτ

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 καθιερώθηκε για πάντα στο πάνθεον του αθλητισμού αφού κατάφερε να κερδίσει 3 ακόμα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια παρά τους τραυματισμούς που τον ταλαιπωρούσαν και τον υψηλό ανταγωνισμό, κυρίως από τον επίσης Τζαμαϊκανό Γιόχαν Μπλέικ, με τον οποίο μοιράζονταν και τον ίδιο προπονητή.

Κάνοντας νέο Ολυμπιακό ρεκόρ ο Γιουσέιν Μπολτ κέρδισε τα 100 μέτρα με χρόνο 9,63 ενώ παράλληλα κατέκτησε τα χρυσά μετάλλια στα 200 και 4×100 μέτρα.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2016: Ο τελευταίος χορός του Μπολτ

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Βραζιλίας το 2016 ήταν και οι τελευταίοι που συμμετείχε. Ο τραυματισμός του και η δυσκολία που αντιμετώπιζε στο να βρει κίνητρο τον αποθάρρυναν.

Αντιμετώπισε όμως τον τραυματισμό του και βρήκε κίνητρο στα αρνητικά σχόλια προς το πρόσωπό του που γίνονταν από συναθλητές του όπως από τον Τζάστιν Γκάτλιν. Έτσι κατάφερε όχι μόνο να κερδίσει 3 ακόμα χρυσά Παγκόσμια μετάλλια αλλά και να κερδίσει τον σεβασμό όλων, αθλητών και μη.

Ο Γιουσέιν Μπολτ ολοκλήρωσε την καριέρα του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Λονδίνου το 2017. Οι τελευταίοι αγώνες του δεν εξελίχθηκαν όπως ήθελε. Ωστόσο η ιστορία του έχει γραφτεί διαφορετικά. Έμεινε στην ιστορία ως ο γρηγορότερος άνθρωπος και ως ένας από τους σπουδαιότερους αθλητές που έχουν υπάρξει. Έμεινε ταπεινός από την αρχή της καριέρας του μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Το αποδεικνύει το γεγονός ότι σπουδαιότερη στιγμή στην καριέρα του θεωρεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων το 2002. Ήταν μόλις 15 ετών και κέρδισε το πρώτο του χρυσό μετάλλιο. Και μάλιστα σε παγκόσμιο μίτινγκ μπροστά στους συμπατριώτες του, οι οποίοι τον αποθέωναν φωνάζοντας ρυθμικά το όνομά του. Μάλιστα πριν τον αγώνα λόγω του άγχους του είχε βάλει λάθος τα παπούτσια του.

Γιουσέιν Μπολτ

Μετά το τέλος της καριέρας του ως σπρίντερ κυνήγησε ένα άλλο παιδικό του όνειρο. Να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Ωστόσο, όταν διαπίστωσε ότι οι ομάδες τον εκμεταλλεύονταν για διαφημιστικούς λόγους εγκατέλειψε το όνειρό του αυτό και όπως ο ίδιος δήλωσε η ζωή του ως αθλητής τελείωσε. Στο μυαλό όλων, όμως, έχει χαραχθεί ως ο γρηγορότερος άνθρωπος που έχει υπάρξει.