Το Debut.gr και ο Μαλγαρινός Δημήτριος παρουσιάζουν τους OKC, που αποτελούν την μεγαλύτερη φετινή έκπληξη στο NBA, και όχι μόνο.

Οι OKC αποτελούν την μεγαλύτερη φετινή έκπληξη στο NBA ίσως και στα πιο γνωστά μπασκετικά πρωταθλήματα του πλανήτη. Το NBA όπως και σχεδόν όλα τα ομαδικά πρωταθλήματα έχουν σταματήσει ανά τον κόσμο. Ή καλύτερα για να είμαστε πιο ακριβείς έχουν διακοπεί με άγνωστη την ημερομηνία επανέναρξης τους, εάν υπάρξει.

To τελευταίο NBA παιχνίδι που έγινε ανάμεσα σε Mavericks και Nuggets πραγματοποιήθηκε στις 12/3. Η βαθμολογία μέχρι τότε στο NBA αποτύπωνε μια τεράστια έκπληξη που λίγοι έως κανένας δεν την περίμενε και άκουγε στο όνομα OKC. Οι Oklahoma City Thunder βρισκόταν και βρίσκονται μέχρι σήμερα ενόψει διακοπής στην 5η θέση της βαθμολογίας της Δυτικής Περιφέρειας.

Μέχρι την στιγμή της διακοπής…

Η OKC αριθμούσαν 40 νίκες στο NBA αποτελώντας μια από τις πιο ευχάριστες και απρόσμενες εκπλήξεις των τελευταίων σεζόν. Μόλις μια νίκη πίσω από τους Utah Jazz που βρίσκονται στην 4η θέση. Ενώ 3 νίκες μακριά βρισκόταν, από τους Nuggets στην 3η θέση. Μάλιστα αυτή την στιγμή βρίσκεται 5η στα Power Rankings σύμφωνα με το NBA. Δείκτης που κατατάσσει τους διεκδικητές του τίτλου τόσο από την Ανατολική όσο και από Δυτική Περιφέρεια.


Μιλάμε για μια ομάδα η οποία το καλοκαίρι αντιμετωπιζόταν σαν ένα franchise το οποίο δεν θα έχει τύχη στην φετινή σεζόν. Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της έκπληξης αρκεί να αναλογιστεί κάποιος ότι πριν την έναρξη της φετινής χρονιάς τα Power Rankings τοποθετούσαν την OKC στην 20η θέση (από τις 30 συνολικές ομάδες).

Αυτή την στιγμή βρίσκεται στην 5η θέση. Την ίδια ώρα τα Power Rankings προέβλεπαν 11η θέση στην Δυτική Περιφέρεια, αρκετά μακριά από τα Playoff.  Όμως η OKC έκανε την έκπληξη στην Δυτική Περιφέρεια με momentum προ COVID-19 για ακόμα παραπάνω.

Πέρυσι πολλοί πίστεψαν ότι το απίστευτο buzzer beater του Lillard κόντρα στην Oklahoma City Thunder που τους στέρησε την συνέχεια, ήταν και η ταφόπλακα τους. Από ότι φαίνεται μετά από ένα χρόνο αποδεικνύεται ακριβώς το αντίθετο. Παρότι το καλοκαίρι αποχώρησαν οι δύο με πρωτοκλασάτοι σταρ George και Westbrook, η φετινή OKC είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα από την περσινή. Αφενός γιατί βρίσκεται καλύτερη θέση με momentum για ακόμα παραπάνω. 6η θέση πέρυσι 5η φέτος μέχρι να διακοπεί το πρωτάθλημα. Αφετέρου γιατί διαθέτει περισσότερο νεανικό ταλέντο από την προηγούμενη χρονιά άρα και περισσότερες προοπτικές.

Παίκτες κλειδιά της OKC σε αυτή την έκπληξη

Παίκτης κλειδί ο Gilgeous-Alexander που από ένα δεύτερο παίκτη πέρυσι στους Clippers έχει μεταμορφωθεί σε παίκτη “πρώτο βιολί” σε ομάδα που πρωταγωνιστεί. Και αυτό σε ηλικία μόλις 21 ετών. Αποτελεί έτσι μεγάλο κεφάλαιο για την OKC. Άξιος συμπαραστάτης ο Schroder. O Γερμανός σε πολύ καλή ηλικία αυτή των 26 ετών κάνει την διαφορά για την OKC.

Το καλοκαίρι η OKC έχασε τους δύο σταρ της. Ο George έφυγε ως ελεύθερος στους Clippers έπειτα μια φανταστική σεζόν ατομικά. Στην ουσία η OKC δεν κέρδισε κάτι από αυτή την φυγή. Ο Westbrook μετακόμισε στους Rockets με την OKC να παίρνει πίσω τον Chris Paul και μελλοντικά draft. Στα μάτια του φίλαθλου κοινού φάνηκαν ευνοημένοι οι Rockets. Καθώς άφησαν ένα γερασμένο All Star και έκαναν δικό τους ένα παίκτη με μέσους όρους triple-double.

Όμως ο Chirs Paul απέδειξε ότι έχει ακόμα να δώσει. Παρότι είναι ο 4ος παίκτης της ομάδας σε χρόνο συμμετοχής είναι ο φυσικός ηγέτης. Διένυσε μια πολύ καλή χρονιά η οποία ανταμείφθηκε με την παρουσία του στο All Star Game. Ταυτόχρονα οι φετινοί Thunder βρίσκονται σε πολύ καλύτερη μοίρα από τους φετινούς Rockets. Άρα όσο και παράλογο και αν ακουγόταν το καλοκαίρι μάλλον κερδισμένοι οι Thunder βγήκαν από αυτή την ανταλλαγή.

Το στατιστικό που κάνει την ομάδα τόσο ξεχωριστή

Αυτό όμως που κάνει όμως ξεχωριστή αυτή την ομάδα είναι μια συγκεκριμένη κατηγορία. Και οι Αμερικάνοι έχουν βρει τρόπο να μετράνε αυτό το στατιστικό. Η κατηγορία αυτή ακούει στο όνομα Clutch.

Όσο και αν ψάξει κανείς τα στατιστικά των ομάδων δεν θα δει πουθενά να ξεχωρίζει η OKC. Δεν έχει την καλύτερη επίθεση, δεν είναι καν στο Top 5. Δεν έχει επίσης την καλύτερη άμυνα, δεν είναι καν στο Top 5. Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες κατηγορίες εκτός από μια. Στην κατηγορία Clutch είναι πρώτη και στις επιμέρους κατηγορίες της.

Αυτή την στιγμή μετράει 29 νίκες (από τις συνολικά 40) στον πόντο. Πρώτη στην σχετική κατηγορία μακριά από τους δεύτερους Nuggets. Και στο τελευταίο πεντάλεπτο το +/- πόντων που βάζει και δέχεται είναι +115 για όλη την χρονιά. Για να καταλάβει κανείς την σπουδαιότητα αυτού του στατιστικού η δεύτερη ομάδα στην σχετική κατηγορία είναι οι Raptors. Οι Raptors στο τελευταίο πεντάλεπτο έχουν +63. Η OKC έχει σχεδόν τους διπλάσιους πόντους από την δεύτερη ομάδα στην σχετική κατηγόρια. Σε αυτό να προστεθεί και το 85,8 % στις βολές στα τελευταία λεπτά (4η στην σχετική κατηγορία).

Μπορεί τα κατορθώματα αυτής της ομάδας να μην τρομάζουν αλλά είναι άθλος για μια ομάδα αυτού του βεληνεκούς. Το καλοκαίρι που μας πέρασε η πλειονότητα του φίλαθλου κοινού είχε ξεγραμμένη την OKC και προέβλεπαν μια χρονιά χαμηλών πτήσεων. Όμως η OKC έδωσε ηχηρή απάντηση και αν δεν ήταν ο COVID-19 να της κόψει το momentum ίσως η έκπληξη αυτή να έπαιρνε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις . Για αυτό η OKC ίσως παρέα με τους Miami Heat, αποτελεί την μεγαλύτερη έκπληξη στο φετινό NBA και ίσως όχι μόνο.