Ένας τελικός διαφορετικός από τους άλλους

Το Debut.gr αφιερώνει λίγο χρόνο στο ντέρμπι μεταξύ της Σοσιεδάδ και της Μπιλμπάο στο πλαίσιο του τελικού του Copa del Rey

Πολλοί στους τελικούς των κυπέλλων περιμένουν να δουν ένα ντέρμπι μεταξύ των δυνατότερων ομάδων της εκάστοτε χώρας. Βέβαια ο θεσμός των κυπέλλων αποκαλείται, και όχι άδικα, ο θεσμός των εκπλήξεων. Αυτό εν μέρει ισχύει στο φετινό Copa del Rey. Ο τελικός θα βρει αντιμέτωπες δύο ομάδες που κανείς δε περίμενε ότι θα φτάσουν να διεκδικούν το τρόπαιο του βασιλιά. Oι δύο ομάδες συνθέτουν ένα από τα ομορφότερα ντέρμπι που μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος. Ο λόγος για την αναμέτρηση της Αθλέτικ Μπιλμπάο με την Σοσιεδάδ και πιο συγκεκριμένα το ντέρμπι των Βάσκων.

Στο μυαλό των περισσότερων ένα ντέρμπι μνημονεύεται μέρες ίσως και εβδομάδες πριν και μετά την έκβαση του αποτελέσματος. Είναι η ένταση, ο λόγος ότι πρέπει οπωσδήποτε να κερδίζει η ομάδα σου για θέμα γοήτρου, για θέματα καζούρας και για πολλούς ακόμη λόγους. Τα ντέρμπι πολλές φορές δείχνουν και την άσχημη πλευρά του ποδοσφαίρου αφού στο όνομα μιας ομάδας γίνονται πολύ σοβαρά επεισόδια. Το ντέρμπι των Βάσκων όμως βρίσκεται σε εκ διαμέτρου αντίθετη φιλοσοφία και νοοτροπία από τα υπόλοιπα.

Στη χώρα των Βάσκων ζουν και αναπνέουν για τις μεταξύ τους αναμετρήσεις. Πριν τον αγώνα οπαδοί και των δύο ομάδων πηγαίνουν με κοινή πορεία στο γήπεδο φωνάζοντας για την αγαπημένη τους ομάδα. Έξω από το γήπεδο λίγες ώρες πριν την αναμέτρηση διεξάγονται συναυλίες με σκοπό την ένωση των φιλάθλων ενώ δε χρειάζεται να τονίσουμε πως κάθονται και μαζί στις κερκίδες απολαμβάνοντας το ποδόσφαιρο. Στις συνεντεύξεις των ποδοσφαιριστών γίνεται λόγος για μια υγιής αντιπαλότητα και τίποτα παραπάνω. Είναι μια γιορτή για τη περιοχή και το μόνο που υπάρχει είναι η καζούρα των νικητών προς τους ηττημένους.

Στον τελικό του Copa del Rey θα βρεθούν αντιμέτωπες για πρώτη φορά. Η προϊστορία είναι με το μέρος της Μπιλμπάο. Συγκεκριμένα, μόλις τρεις φορές έχουν βρεθεί αντιμέτωπες στο κύπελλο. Και στις τρεις αναμετρήσεις η Μπιλμπάο επικράτησε. Η προϊστορία όμως δεν έχει σημασία μπροστά σ΄έναν τελικό. Το διακύβευμα είναι μεγάλο και για τις δύο αλλά μόνο μία θα φύγει νικήτρια από τον αγωνιστικό χώρο.

Υ.Γ Σε έναν τελικό κυπέλλου στη χώρα μας φανταστείτε φιλάθλους όλων των μεγάλων ομάδων να πηγαίνουν μαζί στο γήπεδο, να κάθονται σε διπλανές θέσεις και να απολαμβάνουν τον αγώνα. Το σενάριο αυτό είναι ουτοπικό και η λογική λέει πως αυτή η εικόνα δε θα επικρατήσει ποτέ στα ελληνικά γήπεδα. Αυτό δηλαδή που λένε οι Ισπανοί για το ντέρμπι των Βάσκων: Es un derbi con buen ambiente..