Το Debut.gr μίλησε με τον ρεπόρτερ της Λίβερπουλ στο Goal.com για τον Γιούργκεν Κλοπ, τον Βαν Ντάικ και για τη χειρότερη στιγμή στην ιστορία της ομάδας.

Πριν τον κορωνοϊό, πριν τα πρωταθλήματα να διακοπούν, η Λίβερπουλ ήταν ένα βήμα πριν κατακτήσει τον τίτλο της Premier League για πρώτη φορά μετά από τριάντα χρόνια .

Η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια και δικαίως θεωρείται από πολλούς ως η κορυφαία ομάδα της Ευρώπης και φυσικά της Αγγλίας.

Το Debut.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον ρεπόρτερ της Λίβερπουλ στο Goal.com, Νιλ Τζόουνς, και μίλησε μαζί του για την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, τα “μαγικά” του Κλοπ, ποιον παίκτη θα ήθελε στην ομάδα και πολλά άλλα.

Καταρχάς ας μιλήσουμε για την περσινή σεζόν και το Τσάμπιονς Λιγκ. Η Λίβερπουλ είχε φτάσει και το 2018 στον τελικό με την Ρεάλ Μαδρίτης αλλά κατάφερε εν τέλει πέρυσι να κατακτήσει το τρόπαιο. Πόσο σημαντικό ήταν αυτό για κάθε φαν της Λίβερπουλ και φυσικά για τον σύλλογο; Και φυσικά πως ήταν να χάνει η ομάδα το πρωτάθλημα για μόλις έναν βαθμό;

Ήταν μείζονος σημασίας. Θυμάμαι τότε που ήμασταν με την ομάδα στην Αμερική το 2018, αμέσως μετά το χαμένο τελικό του Κιέβου. Υπήρχε κάτι διαφορετικό στην ατμόσφαιρα. Το ένιωθες στον Κλοπ και τους παίκτες. Είχαν αυτοπεποίθηση και πίστη που εμένα με έκανε να πιστεύω ότι θα κατακτήσουν κάτι. Τότε πίστευα πως θα κατακτούσαν την Πρέμιερ Λιγκ, δεδομένης της σεζόν που είχαν. Αλλά η Σίτι ήταν καλύτερη στις λεπτομέρειες. Αναρωτιέμαι πως θα αντιδρούσε η ομάδα αν μετά το πρωτάθλημα έχανε και το Τσάμπιονς Λιγκ. Θυμάμαι στις 6 Μαΐου έβλεπαν το γκολ του Κομπανί απέναντι στη Λέστερ να τους δίνει τον τίτλο. Η Λίβερπουλ είχε ηττηθεί στον ημιτελικό με 3-0 από τη Μπαρτσελόνα και όλα έδειχναν πως θα έκλειναν τη σεζόν με τρομερές εμφανίσεις αλλά χωρίς τίτλο. Όλοι ξέρουμε τι έγινε στο τέλος αλλά αναρωτιέμαι τι θα γινόταν αν τίποτα από αυτά δεν γινόταν. Νομίζω ότι η επιτυχία της Μαδρίτης ήταν το καύσιμο της ομάδας αυτή τη σεζόν. Και νομίζω πως η απογοήτευση από το Κίεβο, η πεποίθηση ότι μπορούσαν το κάτι παραπάνω, πυροδότησε τη σεζόν 2018-19.

Αυτή τη χρονιά η Λίβερπουλ ήταν αναμφίβολα η καλύτερη ομάδα στην Αγγλία. Αλλά τότε ήρθε ο κορωνοϊός. Πόσο άτυχο ή και άδικο θα ήταν η Λίβερπουλ να μην πάρει φέτος το πρωτάθλημα;

Θα ήταν απόλυτη ατυχία. Αλλά θεωρώ πως θα ανακηρυχθεί πρωταθλήτρια, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Και αν γίνει αυτό δε νομίζω να πει κανείς πως δεν έγινε δίκαια.

Πιστεύεις πως η Λίβερπουλ είναι η κορυφαία ομάδα σε Αγγλία και Ευρώπη;

Είναι δεδομένο πως είναι η κορυφαία ομάδα στην Αγγλία αυτή τη στιγμή. Η βαθμολογία το λέει και σε όσους αμφιβάλλουν. Στην Ευρώπη θεωρώ πως θα κέρδιζαν τις περισσότερες ομάδες. Ξέρω πως ηττήθηκαν από την Ατλέτικο αλλά όπως είδα τα παιχνίδια, η Λίβερπουλ άξιζε την πρόκριση. Υπάρχουν πολλές καλές ομάδες στην Ευρώπη αλλά δεν νομίζω πως λείπει κάτι από τη Λίβερπουλ.

Αν μπορούσες να διαλέξεις τρεις από τους παράγοντες που συντέλεσαν στην επιτυχία της ομάδας, ποιους θα επέλεγες;

Καταρχάς, η συνέπεια και η δουλειά της ομάδας. Είτε παίζουν καλά είτε όχι, πάντα βλέπεις αυτά τα δύο. Και είναι βασικός παράγοντας της επιτυχίας. Καμία ομάδα δεν ξεπερνά τη Λίβερπουλ σε τρέξιμο, ούτε σε δύναμη ούτε στις μονομαχίες. Στο κέντρο ειδικά υπάρχει μεγάλη πρόοδος. Λένε πολλές φορές ότι είναι το μειονέκτημα της ομάδας αλλά χωρίς τους Χέντερσον, Μίλνερ και Βαϊνάλντουμ η Λίβερπουλ δεν θα μπορούσε να δώσει χώρους στους Μανέ, Σαλάχ, Άρνολντ και Ρόμπερτσον να δημιουργήσουν.

Το δεύτερο είναι οι μεταγραφές. Πολύ σπουδαίες προσθήκες και όλες επιτυχημένες. Από το 2016, η Λίβερπουλ έχει πάρει τους Άλισον, Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον, Φαμπίνιο, Βαϊνάλντουμ, Οξλαντ-Τσάμπερλεϊν, Μανέ και Σαλάχ. Όχι και άσχημα, έτσι δεν είναι;.

Και ο τρίτος παράγοντας είναι ο Γιούργκεν Κλοπ. Η ικανότητα να ηγείται, να δημιουργεί ευχάριστο περιβάλλον για τους παίκτες, το ταλέντο του να τους ενθαρρύνει να φτάσουν την τελειότητα είναι αδιανόητα. Οι παίκτες είναι απίστευτοι εξαιτίας της δουλειάς του και της ικανότητάς του να χειρίζεται τους πάντες. Εκείνος και το επιτελείο του είναι κομβικοί στην επιτυχία της Λίβερπουλ.

Μπορεί η Λίβερπουλ του Κλοπ να γίνει η σύγχρονη Γιουνάιτεντ του Φέργκιουσον;

Νομίζω ότι είναι νωρίς να πούμε κάτι τέτοιο. Ο Φέργκιουσον έμεινε 27 χρόνια στην Γιουνάιτεντ. Ο Κλοπ δεν νομίζω να μείνει τόσο στη Λίβερπουλ αλλά αμφιβάλλω πως κάποιος προπονητής θα έμενε πλέον σε κάποια ομάδα τόσο πολύ. Αλλά έχει βάλει τα θεμέλια στο σύλλογο προκειμένου να μπορεί να ανταγωνιστεί και να διεκδικήσει τρόπαια για τα επόμενα χρόνια.

Πόσο θα διαρκέσει η κυριαρχία της Λίβερπουλ στην Αγγλία; Και αν δεν διαρκέσει, ποια ομάδα θεωρείς ότι μπορεί να την ανταγωνιστεί;

Η Μάντσεστερ Σίτι προφανώς και ενδεχομένως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αν πάρει κάποιον βασικό προπονητή, πάντα έχει την οικονομική δυνατότητα να γίνει επικίνδυνη.

Ποιος παίκτης πιστεύεις πως είναι αναντικατάστατος σε περίπτωση που φύγει από την ομάδα;

Όλοι οι παίκτες είναι σημαντικοί στον ρόλο που παίζουν για την ομάδα, αλλά νομίζω ότι εκείνος που δεν θα μπορούσε η Λίβερπουλ να αντικαταστήσει σε απόλυτο βαθμό θα ήταν ο Βίρτζιλ Βαν Ντάικ.

Τι πιστεύεις για την απόφαση του Γιούργκεν Κλοπ να θυσιάσει το Λιγκ Καπ και το FA Cup για την Πρέμιερ Λιγκ;

Η απόφαση για το Λιγκ Καπ ήταν πάνω κάτω αναπόφευκτη, αλλά δεν θεωρώ ότι έγινε για να εξασφαλιστεί το πρωτάθλημα. Στο FA Cup επέλεξε να το κάνει για να κάνει μία δήλωση στην ομοσπονδία σχετικά με το χειμερινό διάλειμμα. Η Λίβερπουλ παρέταξε μία δυνατή ομάδα απέναντι στη Shrewsbury αλλά «πέταξε» ένα πλεονέκτημα 2-0 που της κόστισε. Το παιχνίδι απέναντι στην Τσέλσι, το ίδιο. Βαν Ντάικ, Μανέ, Γκόμεζ, Ρόμπερτσον, Φαμπίνιο. Όλοι έπαιξαν. Ο Κλοπ δεν είναι ο μόνος προπονητής που κάνει αλλαγές στα παιχνίδια κυπέλλου αλλά είναι ο μοναδικός που κάνει ανταγωνιστική την ομάδα του σε όλες τις διοργανώσεις.

Ποιος παίκτης έχει την μεγαλύτερη επιρροή στο παιχνίδι της Λίβερπουλ;

Νομίζω ότι θα καταλήξω πάλι στον Φαν Ντάικ. Μπορεί ακόμα και ένα πολύ καλό παιχνίδι να το κάνει εξαιρετικό. Χωρίς αυτόν η ομάδα πηγαίνει καλά αλλά υπάρχει μία αγωνία αμυντικά. Με εκείνον είναι το απόλυτο πακέτο.

Ποιος παίκτης θεωρείς πως είναι ο πιο υποτιμημένος από την ομάδα;

Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάποιος υποτιμημένος. Αν όμως έπρεπε να διαλέξω θα επέλεγα τους Χέντερσον και Βαϊνάλντουμ.

Πως βαθμολογείς τη φετινή ομάδα της Λίβερπουλ συγκριτικά με τις υπόλοιπες πρωταθλήτριες από την ίδρυση της νεοσύστατης Πρέμιερ Λιγκ, το 1992;

Αν αναλογιστούμε όσα έχει πετύχει τις δύο τελευταίες σεζόν, αυτή η ομάδα μπορεί να συγκριθεί με όλες τις θρυλικές ομάδες όλων των εποχών. Η συνέπεια και η επιτυχία της είναι στο ίδιο επίπεδο με οποιαδήποτε ομάδα της Τσέλσι, της Άρσεναλ, της Γιουνάιτεντ ή της Σίτι.

Αν μπορούσες να υπογράψεις κάποιον παίκτη από οποιαδήποτε άλλη αγγλική ομάδα για να βελτιώσει την ομάδα ποιον θα επέλεγες;

Νομίζω με διαφορά τον Κέβιν Ντε Μπρόινε. Είναι εξαιρετικός ποδοσφαιριστής.

Αν μπορούσες να σβήσεις μία στιγμή από την ιστορία της Λίβερπουλ, ποια θα επέλεγες;

15 Απριλίου του 1989. Νομίζω η ημερομηνία αυτή τα λέει όλα.