To debut.gr παρουσιάζει ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από τους BIG3 του τένις από το πάγωμα των αθλητικών δραστηριοτήτων λόγω του κορωνοϊού.

Το debut.gr ανέλυσε όλα τα δεδομένα, έριξε τα χαρτιά, χάιδεψε γυάλινες σφαίρες και έμαθε τι κρύβεται τελικά πίσω από την ιστορία του κορωνοϊού! Και αφού σας τραβήξαμε τα βλέμματα με την συνωμοσιολογική εισαγωγή, η πραγματική περίληψη του τι θα διαβάσετε παρακάτω είναι ότι μαζί θα δούμε ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από τους BIG3 του τένις από το πάγωμα των αθλητικών δραστηριοτήτων.

Οι φίλοι του τένις ζούμε σε μια εποχή που δύσκολα θα ξαναζήσουμε. Οι 3 κορυφαίοι τενίστες (τουλάχιστον βάσει αριθμών) έζησαν την ίδια περίοδο, μας χάρισαν πάνω από 100 σπουδαίες αναμετρήσεις, έκαναν σκούπα σε όλους τους τίτλους και άφησαν πολύ καλούς παίκτες με άδεια χέρια όσον αφορά στις κατακτήσεις Grand Slam. Ο λόγος φυσικά για τους Ρότζερ Φέντερερ, Ράφα Ναδάλ και Νόβακ Τζόκοβιτς.

Η συζήτηση για τον Greatest of all time ή αλλιώς GOAT καλά κρατεί και ο καθένας ανάλογα με το ποιον υποστηρίζει χρησιμοποιεί και τα αντίστοιχα στατιστικά για να αποδείξει αυτό που θέλει. Οι μεγάλοι αριθμοί όμως μέχρι τώρα λένε Φέντερερ! Μπορεί να μην έχει χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες (στο μονό), αλλά διατηρεί το ρεκόρ περισσότερων εβδομάδων στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης (310) και φυσικά έχει περισσότερους τίτλους Grand Slam με 20 κατακτήσεις έναντι 19 του Ισπανού και 17 του Σέρβου. Όσοι θέλουν να αντιπαραθέσουν στοιχεία στα παραπάνω επικαλούνται τα τουρνουά της σειράς MASTERS που είναι τα αμέσως επόμενα σε σημασία μετά τα Grand Slams. Σε αυτή την κατηγορία ο Ναδάλ έχει 35 τίτλους, ο Τζόκοβιτς 34 και ο Φέντερερ αρκετά πιο πίσω έχοντας 28. Κάτι ακόμα; Οι μεταξύ τους αναμετρήσεις. Ο Ελβετός «χάνει» και από τους 2 μεγάλους αντιπάλους του. Με 27-23 από τον Νόλε και 24-16 από τον Ράφα.

Εκεί, λοιπόν, που όλα έδειχναν ότι ο Νόβακ Τζόκοβιτς έχει βάλει το πόδι στο γκάζι για να καταρρίψει τα 2 ρεκόρ του Φέντερερ και να βάλει φωτιά στην παραπάνω συζήτηση συνέβη κάτι το εντελώς απρόσμενο. Κορωνοϊός και όλα πάγωσαν. Πάμε να εξετάσουμε ποιον θα επηρεάσει περισσότερο η πανδημία, που έχει πλήξει όλο τον πλανήτη φυσικά, όχι μόνο την αντισφαίριση. Αρχικά, αυτός που φάνηκε να ευνοείται περισσότερο ήταν ο Ελβετός, που έκανε εγχείρηση στο γόνατο λίγο πριν το ξέσπασμα του Covid-19 και αναμενόταν να επιστρέψει στη δράση τον Ιούλιο ώστε να διεκδικήσει το αγαπημένο του Wimbledon για 9η φορά! Πέρσι είχε φτάσει στον τελικό και ενώ βρέθηκε με 2 championship point έχασε τελικά από τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Αν είχε επικρατήσει ίσως η συζήτηση για τον GOAT να είχε λήξει αλλά ο Σέρβος σε πείσμα όλων έκανε την ανατροπή.

Φέτος, θα είχε- ίσως- την τελευταία του ευκαιρία να διεκδικήσει άλλο ένα Grand Slam. Γιατί τελευταία; Διότι ο Ελβετός τον Αύγουστο κλείνει τα 39 του χρόνια, έχει καταρρίψει ήδη τους νόμους της φύσης παίζοντας σε τόσο υψηλό επίπεδο αλλά φαντάζει απίθανο στα 40 του να διεκδικήσει Grand Slam. Οπότε ή φέτος ή ποτέ. Ένας άλλος λόγος είναι πως η νέα γενιά του τένις είναι πολύ ανταγωνιστική σε σκληρές επιφάνειες αλλά σχεδόν καθόλου στο χορτάρι του Wimbledon. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία 2 χρόνια το άθροισμα των ηλικιών των 4 ημιφιναλίστ στην Αγγλία είναι πολύ μεγάλο και του 2018 αποτελεί και ρεκόρ για όλα τα Grand Slams! Άρα ή εκεί ή πουθενά.

Με την ακύρωση, όμως, και του Wimbledon φάνηκε χαμένος και ο Ελβετός καθώς θα στερηθεί της συγκεκριμένης ευκαιρίας. Ο Ναδάλ από την άλλη στάθηκε τυχερός καθώς η Γαλλική ομοσπονδία τένις ανακοίνωσε την μεταφορά του Roland Garros το Σεπτέμβρη του 2020 και ακόμα και σε άλλη ημερομηνία από αυτή που έχει συνηθίσει θα διεκδικήσει (μάλλον, ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι) το τουρνουά που έχει γράψει τις πιο χρυσές του σελίδες.

Ο κορωνοϊός, όμως, δείχνει να απειλεί όλη τη σεζόν στο τένις. To Rogers Cup για τον Αύγουστο ακυρώθηκε και το US OPEN καλείται να πάρει απόφαση μέσα στον Ιούνιο για το αν θα διεξαχθεί κανονικά τον Σεπτέμβρη. Το ενδεχόμενο να χαθεί όλη η χρονιά είναι υπαρκτό και αυτό μάλλον θα στοιχίσει περισσότερο στον Νόβακ Τζόκοβιτς. Ο Σέρβος θα ήταν φαβορί στο Wimbledon και ένα από τα μεγάλα outsider στο τουρνουά του Παρισιού, ήταν σε εξαιρετική φόρμα και είναι σε πολύ καλύτερη ηλικία από τους άλλους δύο.

Εν κατακλείδι, ναι, ο Ρότζερ Φέντερερ θα χάσει μια από τις τελευταίες του ευκαιρίες να διεκδικήσει Grand Slam, ναι ο Ράφα Ναδάλ θα ήταν φαβορί στο Παρίσι (ή θα είναι αν γίνει) και θα μπορούσε να ισοφαρίσει τον Ελβετό αλλά ο Νόβακ Τζόκοβιτς θα είναι ο μεγαλύτερος χαμένος από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. Θα χάσει μια από χρονιά στην οποία ακόμα είναι κορυφαίος και αντέχει να παίζει σε πολύ υψηλό επίπεδο, μια χρονιά η νέα γενιά δείχνει να ανεβαίνει αλλά όχι να κατακτά τίτλους. Την επόμενη μπορεί να αρχίσει να το κάνει και μπορεί η ευκαιρία για τον Σέρβο να έχει χαθεί. Μπορεί….