Ο φυσικοθεραπευτής του Πανιωνίου, Δημήτρης Καταβάτης, μίλησε αποκλειστικά στο debut.gr για την επιστροφή των ποδοσφαιριστών στην αγωνιστική δράση και τον κίνδυνο τραυματισμού που ελοχεύει μετά την απουσία από τα γήπεδα.

Ο Δημήτρης Καταβάτης αναφέρθηκε στο πόσο έχει επηρεαστεί η ρουτίνα των ποδοσφαιριστών, εξαιτίας του Covid-19 αλλά και στο τι θα πρέπει να προσέξουν τις πρώτες εβδομάδες.

Κατά πόσο ο ιός έχει επηρεάσει τη ρουτίνα των ποδοσφαιριστών και ποιες ήταν οι συμβουλές σας σαν ιατρικό τιμ για την προστασία τους;

-Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση που έχει επηρεάσει ολόκληρο τον πλανήτη και όπως είναι φυσικό και τον κλάδο του ποδοσφαίρου. Κατ΄επέκταση οι ποδοσφαιριστές ως σύνολο βιώνουν την κατάσταση αυτή από τη δική τους οπτική γωνία αναλογιζόμενοι τους κινδύνους, που ελοχεύουν, προσπαθώντας να εγκλιματισθούν στα νέα δεδομένα σεβόμενοι απόλυτα τις οδηγίες του Κράτους. Υπό τις υπάρχουσες συνθήκες αυτό που καλούμαστε να πράξουμε για τους αθλητές μας είναι η καθοδήγηση για την πιστή εφαρμογή των οδηγιών του Κράτους και η τήρηση των εκάστοτε κανόνων, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου.

Οι προπονήσεις σταμάτησαν περίπου στα μέσα Μαρτίου όπως και οι υποχρεώσεις, ποια ήταν η θέση σας απέναντι στους αθλητές;

-Είναι σίγουρα κάτι πρωτόγνωρο αυτό που συνέβη. Μία τόσο αναπάντεχη και μεγάλη διακοπή λίγο πριν τη λήξη της σεζόν προφανώς κανείς και καμία ομάδα δεν ήταν προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο. Ωστόσο θεωρώ πώς και εμείς, όπως και οι υπόλοιπες ομάδες σε αυτό το χώρο, ως είχαμε χρέος να αναλογισθούμε τους κινδύνους και να συμπεριφερθούμε με απόλυτη υπευθυνότητα και συνείδηση, κινητοποιηθήκαμε άμεσα, ώστε να παρέχουμε στους αθλητές μας με σωστό προγραμματισμό και παρακολούθηση από τους γυμναστές μας ένα πλάνο για την προπόνηση στο σπίτι. Είναι σημαντικά τα feedback που λαμβάνουμε από τον κάθε αθλητή αναφορικά με τις καθημερινές προπονήσεις, τις ανάγκες του καθενός, με αποτέλεσμα να ανταποκριθούμε άμεσα στις νέες συνθήκες που προέκυψαν όλως ξαφνικά.

Όταν υπάρχουν τραυματίες κατά πόσο εύκολο είναι το κομμάτι σας σε αυτές τις περιπτώσεις;

-Είναι εξαιρετικά δύσκολο σε τέτοιες αναπάντεχες περιόδους να συνεργαστείς με ένα τραυματία για την αποκατάστασή του, διότι είναι αναγκαία η φυσική παρουσία, ωστόσο όμως είτε μέσω skype είτε μέσω ατομικών προγραμμάτων βρισκόμασταν δίπλα στους παίχτες μας, προκειμένου να επιτευχθούν τα βέλτιστα αποτελέσματα ενόψει και των νέων συνθηκών.

Ποία είναι η επόμενη φάση και ποίοι κίνδυνοι κρύβονται για τους ποδοσφαιριστές;

-Η επόμενη φάση, τηρουμένων πάντα και των οδηγιών του Κράτους, είναι η προπόνηση σε γκρουπ των έξι έως οκτώ ατόμων. Οι κίνδυνοι πού κρύβονται πίσω από την εκκίνηση των προπονήσεων είναι πολλοί καθώς οι αθλητές έχουν παραμείνει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς τις βασικές προσαρμογές τόσο του γηπέδου όσο και των επιβαρύνσεων που κρύβει η προπόνηση στο τερέν.

Πόσο σημαντικές είναι οι πρώτες μέρες και ποίο το πλάνο σας για την προστασία των ποδοσφαιριστών;

-Επιβάλλεται να επιδείξουμε μεγάλη προσοχή τις πρώτες δύο εβδομάδες, καθώς είναι οι πιο κρίσιμες, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τον υψηλό κίνδυνο τραυματισμού τους, ενόψει και αυτής της αποχής τους από το γήπεδο. Τα ασκησιολόγια πρόληψης, που αποτελούν τους βασικούς πυλώνες στο πλάνο, η σωστή διατροφή και ξεκούραση, η λήψη συμπληρωμάτων και η αποθεραπεία, η επίδειξη προσοχής και ατομικά από τον κάθε ποδοσφαιριστή, καθώς και η προοδευτική αύξηση των φορτίων είναι οι βασικοί παράγοντες που θα προστατεύσουν και θα μειώσουν τον κίνδυνο τραυματισμού έπειτα από αυτή τη μεγάλη διακοπή. Η προπόνηση θα διεξάγεται χωρίς επαφές, αλλά αυτό όμως δε σημαίνει αυτόματα την ανυπαρξία έντασης και απότομων εναλλαγών, τα οποία πάντα υφίστανται. Είναι πολύ βασικό να κατανοήσουμε ότι δεν γίνεται ένας ποδοσφαιριστής να θωρακιστεί και να προστατευτεί από τους τραυματισμούς του συγκεκριμένου αθλήματος απλά και μόνο δουλεύοντας στο γυμναστήριο.

Τι επιπτώσεις έχει η καραντίνα για τους ποδοσφαιριστές και ποία η θέση σας;

-Έχουν μειωθεί κατά πολύ στοιχεία όπως η η δύναμη, η ισορροπία καθώς και η  γενική φυσική κατάσταση των αθλητών. Οι προσαρμογές θα είναι μεγάλες γι’ αυτό και θα πρέπει να υπάρξει μια προοδευτική αύξηση των φορτίων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επιθυμία για την επιστροφή στο παιχνίδι είναι μεγάλη όπως και ο παρορμητισμός τις πρώτες ημέρες. Είναι κάτι που θα πρέπει να ελέγξουμε, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μη επιθυμητές καταστάσεις και σε ενδεχόμενους τραυματισμούς.

Ποιές είναι οι σκέψεις σου για τη συνέχεια του πρωταθλήματος και ποίες οι συμβούλες σου για τη κρίση αυτή;

-Είτε το πρωτάθλημα συνεχιστεί είτε όχι καμία ομάδα δεν θέλει να έχει απώλειες και για αυτό το λόγο είναι βασικό τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο να δοθεί η απαραίτητη προσοχή ώστε αυτή η καραντίνα να μη στοιχίσει σε κανένα club και κανένα αθλητή. Θεωρώ ότι είναι πολύ βασικό να μην εφησυχάζουμε, να μην σταματάμε να ασκούμαστε, διότι ακόμη και 20΄ άσκησης την ημέρα μπορεί να έχει τεράστια οφέλη και φυσικά πάντοτε υπό το πρίσμα των οδηγιών των ειδικών, ώστε να βγούμε νικητές και ακόμα πιο δυνατοί από αυτή την πρωτόγνωρη δοκιμασία!

Στο παρελθόν ο Δημήτρης Καταβάτης έχει εργαστεί  για λογαριασμό του Εθνικού Πειραιά, Β.Α.C club ενω τα τελευταία 3 χρονια βρισκεται στο ιατρικό team του Πανιωνίου  διατηρώντας παράλληλα ένα κέντρο αθλητικής βελτιώσης και αποκατάστασης στην Νέα Σμύρνη (A8LITES PERFORMANCE DEVELOPMENT & REHABILITATION).