Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας αναλύουν το προφίλ και τη μέχρι τώρα πορεία της Μπαρτσελόνα στη φετινή Euroleague.

Επιμέλεια βίντεο: Κωνσταντίνος Μητρόπουλος

Τα σενάρια για τη συνέχεια της Ευρωλίγκα δίνουν και παίρνουν. Η κατάσταση στις περισσότερες χώρες παραμένει στάσιμη. Ωστόσο, το Debut.gr συνεχίζει την παρουσίαση των προφίλ των ομάδων της διοργάνωσης. Σειρά έχει η Μπαρτσελόνα. Πάμε να ξετυλίξουμε λοιπόν την πορεία της ομάδας της Καταλονίας.

Μια νέα super team δημιουργείται

FC Barcelona Lassa basketball, News, Roster, Rumors, Stats, Awards ...

Αυτό που συνέβη στη Βαρκελώνη φέτος το καλοκαίρι, είναι βγαλμένο από περασμένη δεκαετία. Τα λεφτά που δόθηκαν για τις φετινές μεταγραφές ήταν αρκετά. Ο Πέσιτς παρέμεινε στο τιμόνι της ομάδας αφού πέρσι λίγο έλειψε η Μπαρτσελόνα να βρεθεί ξανά σε ένα final 4 (αποκλείστηκε σε 5ο παιχνίδι από την Ανατολού Εφές). Αρχικά, Οι Καταλανοί ολοκλήρωσαν το σημαντικότερο “χτύπημα” του καλοκαιριού. Έβαλαν στο ρόστερ τους τον Νίκολα Μίροτιτς. Με αυτόν τον τρόπο, τάραξαν την ηρεμία της ευρωπαϊκής αγοράς. Στα 28 του χρόνια, στην πιο παραγωγική φάση της καριέρας του, ο Μίροτιτς γυρίζει στην Ευρώπη μετά από πέντε εξαιρετικές σεζόν στο ΝΒΑ. Συγκεκριμένα, είχε μέσους όρους 12.3 πόντων από 50% στο δίποντο, 36% στο τρίποντο και 81% στις βολές. Έπειτα, αποκτήθηκε ο Κόρι Χίγκινς από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας προκειμένου να αναλάβει το ρόλο του ηγέτη στη περιφέρεια. Παράλληλα, Μπράντον Ντέιβις και Άλεξ Αμπρίνες έρχονται από Ζαλκίρις και NBA αντίστοιχα προκειμένου να οδηγήσουν την Μπαρτσελόνα ξανά στο δρόμο της επιτυχίας. Τέλος, η διοίκηση μετά τον τραυματισμό των Ερτέλ και Πάνγκος λίγο πριν το παγκόσμιο πρωτάθλημα, αποφάσισε να φέρει τον Μάλκολμ Ντιλέινι. Αξίζει να αναφερθεί ότι στη φαρέτρα του Πέσιτς συνεχίζουν να βρίσκονται οι Τόμιτς, Κλαβέρ, Κούριτς, Ρίμπας και Σμίτς.

Το χαλαρό ξεκίνημα

Μετά από πολύ καιρό, οι φίλοι τόσο της Μπαρτσελόνα όσο και της υπόλοιπης Ευρώπης ανυμοπονούσαν να δουν ποια θα ήταν η εκκίνηση αυτής της ομάδας. Με όλες τι μεταγραφές που έκανε το καλοκαίρι, οι απαιτήσεις των οπαδών έχουν ανέβει. Η πλειοψηφία αυτών περιμένει να δει την ομάδα να φτάνει στο Final 4 της Ευρωλίγκα. Ωστόσο, το ξεκίνημα της ήταν χαλαρό. Χάνει το super cup Ισπανίας από την Ρεάλ Μαδρίτης και στην Ευρωλίγκα παρά τις νίκες που πετυχαίνει δεν πείθει. Οι παίκτες μεταξύ τους δεν έχουν βρει την κατάλληλη χημεία και ο Πέσιτς αδυνατεί να βρει το συνδετικό κρίκο ανάμεσά τους.

Κεφάλαιο Μίροτιτς

Μίροτιτς: Στο άγριο κράξιμο απάντησε με τρελή ειρωνεία! (vid ...

Ο Μίροτιτς λοιπόν επέστρεψε με ένα μυθικό συμβόλαιο στην Ευρώπη. Από την πρώτη κιόλας στιγμή, ο προπονητής της Μπαρτσελόνα έδειξε ότι μεγάλο κομμάτι του playbook θα αφορά τον Μαυροβούνιο forward. Σε αρκετά παιχνίδια της φετινής Ευρωλίγκα απειλεί είτε με post up κινήσεις είτε από το τρίποντο. Χαρακτηριστική επίσης κίνηση του είναι το περίφημο fade away το οποίο άρχιζε να το δουλεύει από την Ρεάλ, τελειοποιώντας το στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Τα skills του είναι επιπέδου NBA ενώ συμβάλλει τα μέγιστα και στο αμυντικό κομμάτι δημιουργώντας μια άψογη συνεργασία με τους Τόμιτς και Ντέιβις. Κατά μέσο όρο ο ίδιος δίνει στην Μπαρτσελόνα 19 πόντους με 61% στα δίποντα, 33,1% στα τρίποντα, 86,9% στις βολές. Παράλληλα, έχει ακόμα 6,9 ριμπάουντ, 1,6 ασίστ, 1,1 κλέψιμο, 0,3 μπλοκ και 1,9 λάθη. Το PIR του  φτάνει στο 22,5, το οποίο είναι το δεύτερο σε ολόκληρη την Ευρωλίγκα. Αναμφίβολα, με τις εμφανίσεις του έχει χαρίσει αρκετές νίκες στην ομάδα του και δικαιωματικά διεκδικεί τον τίτλο του MVP για αυτή τη χρονιά.

Κεφάλαιο Χίγκινς

Μπαρτσελόνα: Τελευταία στιγμή o Χίγκινς | Eurohoops

Από τους πιο αγαπημένους μου παίκτες στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Ίσως να  θεωρείται υπερβολικό, όμως θεωρώ ότι ο Corry Higgins άνετα θα μπορούσε να είναι έβδομος ή όγδοος παίκτης στο ΝΒΑ, έχοντας ενεργό ρόλο μάλιστα. Πέρα από την ικανότητά του στο σκοράρισμα είναι ένας πολύ καλός αμυντικός. Πέρυσι έδειξε πολύ καλά στοιχεία και στη δημιουργία. Είτε ως δεύτερος χειριστής της μπάλας απέναντι στα αντίπαλα close out, αλλά πολλές φορές και ως βασικός. Φέτος όμως το παιχνίδι του παρουσιάζει αρκετές διαφορές. Οι καταστάσεις pick n roll που έχει δημιουργήσει ο Πέσιτς για αυτόν δυστυχώς δεν έχουν δικαιώσει κανέναν από τους δύο. Ο Αμερικανός shooting guard δεν έχει τα ίδια νούμερα ευστοχίας όπως τα προηγούμενα χρόνια ενώ παρά το δυναμικό του ξεκίνημα, η αγωνιστική του εικόνα δεν είναι σταθερή μέχρι τώρα. Τη χρονιά που μας πέρασε ο Χίγκινς σούταρε με 49,3% στα δίποντα και 49% στα τρίποντα. Συνολικά τα τέσσερα χρόνια στην Ευρωλίγκα έχει 52% στα δίποντα, 47,3% στα τρίποντα και 85,2% στις βολές. Φέτος σουτάρει με 46,3% στα δίποντα ενώ το τρίποντο του έχει πέσει στο 39%.

Επιτέλους Ντιλέινι

Ντιλέινι για Ολυμπιακό: “Φοράει κόκκινα η Μπαρτσελόνα;” (photos ...

Μετά από τρία συνεχόμενα καλοκαίρια φημολογίας, ο Ντιλέινι έγινε κάτοικος Βαρκελώνης. Μετά τον τραυματισμό του Ερτέλ, αποφάσισε η διοίκηση να τον φέρει ως βασικό PG. Πιο αναλυτικά, την φετινή χρονιά, ο Αμερικανός playmaker παρουσιάζει δύο σημαντικά χαρακτηριστικά.

Α) Είναι πιο αποφασιστικός στη λήψη αποφάσεων και δεν κρατάει την μπάλα τόσο πολύ στα χέρια του. Ο Ντιλέινι πλέον δεν τριπλάρει άσκοπα και με high pick n roll μοιράζει τη μπάλα στα φτερά.

Β) Το δεύτερο κομμάτι είναι η ευστοχία στα σουτ τριών πόντων. Κάποιος θα παρατηρήσει ότι ο Αμερικάνος  σουτάρει με περίπου 40% την τελευταία του σεζόν στην Ευρωλίγκα. Διαπιστώνει επίσης πως οι προσπάθειές του για τρίποντο έχουν μειωθεί αισθητά σε σχέση με τη θητεία του σε Κίνα και Λοκομοτίβ Κουμπάν.

Με λίγα λόγια, το παιχνίδι του έχει γίνει σίγουρα πιο ώριμο ενώ παράλληλα με κάποιες μεστές εμφανίσεις όπως αυτή του Παναθηναϊκού στη Βαρκελώνη έχει δώσει σημαντικές νίκες στην ομάδα του.

Μια σταθερή πορεία

Εδώ και 12 αγωνιστικές λοιπόν η Μπαρτσελόνα βρίσκεται στη τρίτη θέση της βαθμολογίας. Οι διαδοχικές νίκες που έχει πετύχει (11/12) της έχει δώσει μαξιλαράκι ασφαλείας εν’όψει της συνέχειας αν και εφόσον ολοκληρωθεί η διοργάνωση. Η σταθερότητα αυτή αποδίδεται χωρίς αμφιβολία σε ορισμένους παράγοντες:

1) Η σταθερά καλή απόδοση και οι προσωπικότητες ορισμένων παικτών όπως ο Μίροτιτς, ο Ντιλέινι, ο Ντέιβις και ο Κούριτς τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση.

2) Παρά τις όποιες φημολογίες έχουν ακουστεί για κακές σχέσεις παικτών-προπονητή, οι πρώτοι έχουν μείνει προσηλωμένοι στους στόχους της φετινής χρονιάς.

3) Παρά την χαλάρωση που παρουσιάζει η ομάδα σε ορισμένα παιχνίδια, οι νίκες έρχονται έστω και στο πόντο.

4) Το αξιόπιστο σουτ των Κούριτς, Μίροτιτς, Ντιλέινι ακόμα και του Αμπρίνες φαίνεται πως συμβάλλει ώστε η ομάδα να βρίσκεται στις υψηλές θέσεις της βαθμολογίας.

5) Το DNA του νικητή που υπήρχε στις τάξεις της ομάδας από εποχές Ρούμπιο, Ναβάρο δείχνει να έχει επιστρέψει.

Περικοπές συμβολαίων και αντιδράσεις

Ένα μήνα πριν έγινε γνωστό πως η διοίκηση της Μπαρτσελόνα αποφάσισε να μειώσει τα συμβόλαια των παικτών κατά 70%. Όπως γράφεται σε αρκετά Μέσα, άνθρωπος της ομάδας ήρθε σε επαφή με τους Άντε Τόμιτς και Πάου Ρίμπας, των αρχηγών της Μπαρτσελόνα, και τους πρότεινε περικοπή που θα φτάσει στο 70% στα συμβόλαιά τους! Κάτι που έχει προγραμματιστεί να γίνει για το διάστημα Μαρτίου έως και το τέλος της σεζόν 2019/20, αν και αυτή γίνει. Μάλιστα,  οι παίκτες είναι έξαλλοι με αυτό το μέτρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του Ντιλέινι, ο οποίος απείλησε ακόμη και με αποχώρηση.

Τι μέλλει γενέσθαι

Μπαρτσελόνα: Περικοπή 70% στα συμβόλαια και οργή παικτών! | to10.gr

Τα πάντα είναι ρευστά. Τόσο στις τάξεις της ομάδας όσο και της διοργάνωσης. Εντούτοις, αν και εφόσον συνεχιστεί η διοργάνωση, η Μπαρτσελόνα θα έχει ως στόχο την επιστροφή στη κορυφή. Ακόμα και αν το ρόστερ είναι διαφορετικό η πορεία της μέχρι τώρα έχει δείξει ότι μπορεί να διεκδικήσει κάτι μεγαλύτερο από μια απλή πρόκριση στην 8αδα της διοργάνωσης. Αναμένουμε λοιπόν…