Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας αναλύουν το προφίλ και τη μέχρι τώρα πορεία της Ανατολού Εφές στη φετινή Euroleague.

Επιμέλεια βίντεο: Κωνσταντίνος Μητρόπουλος

Περσινή φιναλίστ της διοργάνωσης. Ο κορμός της ομάδας αναλλοίωτος. Ένας ηγέτης και ένας προπονητής που γνωρίζει ακριβώς τα ‘θέλω’ και τα ‘πρέπει’ των παικτών του. Μοιάζει σαν παραμύθι. Ωστόσο, η Ανατολού Εφές έχει κάνει αυτό το παραμύθι πραγματικότητα. Από τις χρονιές που βρισκόταν από τη 10η ως την 16η θέση κατέληξε να διεκδικεί το τρόπαιο της Ευρωλίγκα και τη φετινή χρονιά να φιγουράρει στη πρώτη θέση. Το Debut.gr συνεχίζει την παρουσίαση των προφίλ των ομάδων της διοργάνωσης αναλύοντας αυτή τη εβδομάδα την Ανατολού Εφές.

Πως κύλησε η off season

Η Αναντολού Εφές μέσα από τα... μάτια του Ολυμπιακού | SDNA

Σεζόν 2018-2019. Η Ανατολού Εφές φτάνει μέχρι τον τελικό του final 4. Εκεί θα γνωρίσει την ήττα από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Όμως, το επίτευγμά της έκανε το φετινό ρόστερ να μείνει σε μεγάλο βαθμό αναλλοίωτο. Η attack τριάδα Λάρκιν, Σιμόν και Μίσιτς παρέμεινε ίδια. Ο defender Ντάνστον συνεχίζει να προστατεύει τα καλάθια της ομάδας του ενώ Μοερμάν, Μπομπουά, Μπαλμπάι και Πλάις δεν είχαν λόγο να αποχωρήσουν. Το υλικό εμπλουτίστηκε. Πίτερς και Σίγκλετον ήρθαν για να δώσουν κάτι νέο και φρέσκο. Παράλληλα, ο τραυματισμός του Μοερμάν έκανε τους δύο προαναφερθέντες να μοιάζουν πιο σημαντικοί από ποτέ. Μαέστρος της ομάδας αυτής είναι για μια ακόμη χρονιά ο Αταμάν ο οποίος κατά πολλούς δεν αξίζει να βρίσκεται στο τιμόνι της ομάδας. Εντούτοις, η πορεία των τελευταίων ετών έχει δείξει ακριβώς το αντίθετο.

Κεφάλαιο Σέιν Λάρκιν

Boston Celtics: Weighing the pros and cons of a Shane Larkin reunion

Πριν ξεκινήσει η φετινή χρονιά, ο φετινός ηγέτης της Ανατολού Εφές θα ήταν αναμφίβολα ο Σέιν Λάρκιν. Έτσι και έγινε. Οφείλουμε να παραδεχτούμε πως ο Τούρκος πλέον guard της ομάδας κάνει τα πάντα μέσα στο γήπεδο. Ο Λάρκιν φέτος δεν πιάνεται. Σίγουρα, αποτελεί το πιο unstopable παίκτη της διοργάνωσης συγκεντρώνοντας τις πιο πολλές πιθανότητες για το τίτλο του mvp (αν φυσικά ολοκληρωθεί η χρονιά). Οι αριθμοί του σε πολλά παιχνίδια ασύλληπτοι. Το τρομερό στατιστικό του 50,4% ευστοχία σε 6,5 περίπου προσπάθειες ανά αγώνα θα κάνουμε να το δούμε πολύ καιρό ακόμα. Ωστόσο, οι εμφανίσεις του Λάρκιν σίγουρα δεν αποτελούν μόνο δικό του επίτευγμα. Ο Αταμάν έχει καταφέρει να εφαρμόσει στο έπακρο το περίφημο short pick n roll όπου το γήπεδο ανοίγεται με τρεις σουτέρ οι οποίοι ανά πάσα στιγμή μπορούν να δεχτούν πάσα από τον ψηλό στο high post. Κάτι τέτοιο, σίγουρα θα ευνοεί τον Λάρκιν ο οποίος με πολλά ελεύθερα σουτ αλλά και αρκετά δύσκολα circus shots έχει καταφέρει να βγάλει εις πέρας το play αυτό.

Τι κάνουν οι άλλοι

Φαίνεται πως ολόκληρο το οικοδόμημα της Ανατολού Εφές κινείται γύρω από τον Σέιν Λάρκιν. Ωστόσο, παρόλο που τα plays κινούνται γύρω από αυτόν, οι υπόλοιποι έχουν πολύ σημαντικό μερίδιο ευθύνης στην εκδήλωση των επιθέσεων.

1) Αρχικά, ο Βασίλιε Μίσιτς απειλεί από παντού και με υψηλά ποσοστά, έχοντας περίπου 40% στο τρίποντο και πάνω από 50% στα σουτ δύο πόντων. Παράλληλα, μοιράζει σε κάθε παιχνίδι κατά μέσο όρο 6 ασίστ στον Λάρκιν. Αξίζει να αναφέρουμε πως οι συνεργασίες των δύο γκαρντ ενίοτε είναι εντυπωσιακές χωρίς να συνδέονται απαραίτητα με το καλό spacing. Αναμφίβολα, ο Μίσιτς αποτελεί έναν επιπλέον κίνδυνο για την αντίπαλη άμυνα.

2) Σιμόν και Σίνγκλετον έχουν αναλάβει μεγάλο ποσοστό των επιθέσεων της Ανατολού Εφές. Ο πρώτος μέσα από pick n rolls αλλά και drive απειλεί, σουτάρει αλλά και μοιράζει ιδανικά το παιχνίδι στους υπόλοιπους guard της ομάδας. Όσον αφορά τον δεύτερο, σε αρκετά ματς θυμίζει τον παλιό καλό Σίνγκλετον. Έχει αφήσει πίσω του τη σχετικά κακή χρονιά του με τη Μπαρτσελόνα ανακτώντας τα χαρακτηριστικά του hustle player που διέθετε σε Λοκομοτίβ Κουμπάν και Παναθηναϊκό.

3) Τέλος, ο Μπράιαν Ντάνστον αποτελεί θα λέγαμε τον αμυντικό playmaker της ομάδας. ο Αμερικανός center έχει εξελιχθεί χωρίς αμφιβολία σε έναν αμυντικό ογκόλιθο. Κερδίζει σχεδόν όλες τις μονομαχίες πάνω από το στεφάνι αποτελώντας έναν φόβο για κάθε αντίπαλο που προσπαθεί να μπει στο ζωγραφιστό. Παρόλο, που τους τελευταίους δυο μήνες ήταν στα pits λόγω τραυματισμού, οι Πλάις και Σανλί κάλυψαν επάξια τη θέση του.

Η χρονιά των ρεκόρ

-Στις 29 Νοεμβρίου, η Εφές υποδέχθηκε τη Μπάγερν (104-75) και στο φινάλε κανείς δεν είχε καταλάβει τι είχε δει. Ο Λάρκιν είχε 49 πόντους (5/7 δίποντα, 10/12 τρίποντα, 9/10 βολές) σε 31 ‘ συμμετοχής και άφησε πίσω τους όλες τις εμφανίσεις, που είδαμε στο παρελθόν στην Ευρωλίγκα. Μάλιστα, το 10/12 από τα 6,75μ. είναι επίσης ρεκόρ, καθώς πριν τη ραψωδία του Λάρκιν, το 10/13 του Άντριου Γκάουντλοκ στις 13/11/14 (και πάλι κόντρα στη Μπάγερν) ήταν η κορυφαία επίδοση σε αριθμών εύστοχων τριπόντων, πλέον όμως είναι στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας.

– Επόμενο ρεκόρ στις 6 Μαρτίου. Ο Λάρκιν πετυχαίνει 40 πόντους κόντρα στον Ολυμπιακό και η ομάδα του παίρνει μια σχετικά εύκολη νίκη με σκορ 91-79. Σε εκείνο το παιχνίδι, ο Αμερικανός μετράει 3/6 δίποντα, 10/15 τρίποντα, 4/4 βολές σε 33′ συμμετοχής.

Η φετινή πορεία και ο στόχος

Euroleague - Πρόγραμμα, αποτελέσματα, βαθμολογίες, ειδήσεις ...

Η τουρκική ομάδα βρίσκεται στη 1η θέση της διοργάνωσης με ρεκόρ 24-4. Αναμφίβολα, παρουσιάζει μια πολύ καλή αλλά και σταθερή εικόνα τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικού χώρου. Οι παίκτες γνωρίζουν ο ένας τον άλλον, η ομοιογένεια είναι ξεκάθαρη και ο προπονητής όπως δηλώνει ‘έχει βρει την μπασκετική του Ιθάκη’. Αν φυσικά συνεχιστεί η χρονιά, ο στόχος είναι η παρουσία σε δεύτερο συνεχόμενο final 4. Η κατάκτηση του τροπαίου είναι το μεγαλύτερο ‘μπράβο’ για τη χρονιά που κάνει ο σύλλογος. Μένει να δούμε αν θα ολοκληρωθεί η χρονιά για να δούμε που μπορεί να φτάσει ο τρομερός Λάρκιν και η παρέα του.