Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας αναλύουν το προφίλ και τη μέχρι τώρα πορεία της Αρμάνι Μιλάνο στη φετινή Euroleague.

Επιμέλεια βίντεο: Κωνσταντίνος Μητρόπουλος

Η διοργάνωση της Ευρωλίγκα έχει παγώσει λόγω της έξαρσης του κορονοϊού. Το Debut.gr αποφάσισε να σας παρουσιάζει μια φορά την εβδομάδα το προφίλ μιας ομάδας από την φετινή διοργάνωση. Η ανάλυση ξεκινάει από την πιο εμπορική ομάδα της Ευρωλίγκα την Αρμάνι Μιλάνο.

Με την επιστροφή του Έτορε Μεσίνα στην Ευρώπη και οι αξιόλογες κινήσεις που σημείωσε η ομάδα στη διάρκεια της off season είχαν ως αποτέλεσμα την αναμονή για επιστροφή του ιταλικού συλλόγου στην elite της Ευρώπης. Η συμμετοχή στο final 4 της Κολωνίας έμοιαζε για τους ανθρώπους της ομάδας ο μεγαλύτερος στόχος.

Πως κύλησε η off season

Αρμάνι Μιλάνο: Τιμάει τον Κόμπι με εμφανίσεις Λέικερς! (pics ...

Η περσινή αποτυχία σε Ευρωλίγκα και Ιταλικό πρωτάθλημα έδωσε την ευκαιρία στην Αρμάνι Μιλάνο να καταστρώσει από νωρίς τα σχέδιά της. Έτσι στις αρχές του προηγούμενου καλοκαιριού, ο Έτορε Μεσίνα έγινε και με τη βούλα ο νέος προπονητής της ομάδας. Έπειτα, προσπάθησαν να εντάξουν στο δυναμικό τους τον GM της Φενέρμπαχτσε Mauricio Gerardini, κάτι το οποίο δεν κατάφερε. Τελικά.  η λύση ήρθε από τα μέρη μας καθώς η Armani επέλεξε τον πρώην GM του Ολυμπιακού Χρήστο Σταυρόπουλο όπου αποχώρησε μετά από 25 χρόνια από τον Πειραιά για να συνεχίσει το έργο του στο Μιλάνο. Από εκεί και πέρα, το ιταλικό στοιχείο στις τάξεις του συλλόγου ενισχύθηκε μετά και την έλευση των Μορασκίνι, Μπρούκς και Μπιλίνγκα. Να σημειωθεί πως ήδη στο ρόστερ υπήρχαν οι Ντέλλα Βάλε και Τσιτσιαρίνι. Καμία αλλαγή δεν υπήρξε στην θέση του center καθώς οι Tarczewski και Gudaitis παρέμειναν στο ρόστερ. Τέλος, η attack τριάδα των Μίτσοφ, Τζέιμς και Νέντοβιτς έσπασε. Την θέση των δύο τελευταίων πήραν οι Μακ, Ρόλ Σέρχι και Γουάιτ. Μάλιστα, η απόκτηση του Μακ είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. O 29χρονος guard διαθέτει μεγάλη εμπειρία στο ΝΒΑ. Δεν έχει καταφέρει όμως να πιάσει τις επιδόσεις που είχε στην άλλη άκρη του ατλαντικού.

Κεφάλαιο Σέρχι Ροντρίγκεζ

Έπιασε κορυφή, σπάζοντας το αήττητο των Ισπανών (Μιλάνο ...

Η πιο ηχηρή κίνηση του καλοκαιριού από την Αρμάνι Μιλάνο όμως ήταν ο Σέρχι Ροντρίγκεζ Η Αρμάνι κατάφερε να έρθει σε συμφωνία για ένα βελούδινο διαζύγιο με τον Mike James οπού δεν ήταν στα πλάνα του Έτορε Μεσίνα με τους Ιταλούς να ενεργοποιούν την βόμβα που ονομάζεται Chacho Rodriguez. Ο Ισπανός playmaker θα αναλάμβανε χωρίς αμφιβολία τον ηγετικό ρόλο του Μάικ Τζέιμς παίρνοντας έτσι τις κρίσιμες αποφάσεις στους περισσότερους αγώνες.

Η μεγάλη έκπληξη

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ-Αρμάνι Μιλάνο: Ο Λουίς Σκόλα στο παρκέ του ΟΑΚΑ ...

Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Κίνας, όλος ο κόσμος εντυπωσιάστηκε από τον άθλο της Αργεντινής του Λουίς Σκόλα. Ο 40χρονος θρύλος οδήγησε μαζί με τον Καπάτσο την χώρα του στον τελικό κερδίζοντας τον σεβασμό όλου του μπασκετικού κοινού. Η Αρμάνι Μιλάνο δεν έχασε την ευκαιρία, εκμεταλλεύτηκε τον τραυματισμό του Gudaitis και την έλλειψη που δημιουργήθηκε στην frontline και έκανε δικό της τον Λουίς Σκόλα, προσθέτοντας εμπειρία και ποιότητα στην ομάδα του Έτορε Μεσίνα.

Η αξιοποίηση του υλικού

Ο Σέρχι αποχώρησε από την Μόσχα γεμάτος και έτοιμος για νέες προκλήσεις με την νέα του ομάδα. Ο  Μέσινα του έδωσε αμέσως τα κλειδιά. O Ισπανός superstar να παίρνει 13.8 επιθέσεις ανά παιχνίδι και να είναι από τους κορυφαίους στην λίγκα. Η ποιότητα και τα ηγετικά χαρακτηριστικά του Chacho είναι αδιαμφισβήτητα. Το επιθετικό skill set του Ροντρίγκεζ είναι εμφανές στα περισσότερα παιχνίδια στη διοργάνωση. Ωστόσο, οφείλουμε να τονίσουμε πως ο μέσος όρος πόντων του στα πρώτα παιχνίδια (15.2) δεν παρέμεινε ίδιος και στη συνέχεια (12.6 ανά παιχνίδι). Επιπλέον, μοιράζει έξι ασίστ ενώ μαζεύει και περίπου δύο ριμπάουντ.

Από εκεί και πέρα το επιθετικό playbook του Μεσίνα παραμένει σταθερό εδώ και πολλά χρόνια:

1) Ο Μέσινα ήταν ανέκαθεν ένας προπονητής γνωστός για το pick n roll παιχνίδι του. Ο Ιταλός προπονητής έχοντας την πολυτέλεια να έχει τον Chacho στην ομάδα του έκανε την κίνηση ματ στο τέλος της off season με τον Luis Scola και έτσι δημιούργησε ένα εκπληκτικό δίδυμο που λειτουργεί σαν να παίζουν μαζί χρόνια. Ακόμη και οι Ντέλλα Βάλε, Μακ και Μίτσοφ χρησιμοποιούν το pick n roll παιχνίδι προκειμένου να απειλήσουν και να προκαλέσουν φθορά στον αντίπαλο.

2) Κυρίαρχο στοιχείο του Ιταλού προπονητή αποτελούν και οι high-low καταστάσεις. Ο Μεσίνα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα skills των Σκόλα και Γκουντάιτις στο post παιχνίδι. Ειδικότερα, παραμένει σε τρομερή κατάσταση και κάνει την διαφορά στο ζωγραφιστό απέναντι σε πιο αθλητικούς παίχτες και με την εμπειρία του και την ευφυΐα του κυριαρχεί.

3) Έπειτα, ο Μεσίνα τόνιζε από την αρχή της προετοιμασίας το καλό spacing. Το χαρακτηριστικό αυτό συνδέεται άρρηκτα με τον Μίτσοφ. Ο Σέρβος forward  βρίσκεται στη τρίτη του χρονιά στο Μιλάνο. Ο προπονητής του φρόντισε να διαθέτει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της διοργάνωσης το καλύτερο spacing παιχνίδι από όλες τις ομάδες.

Τα μείον

AX Armani Exchange Milan - Welcome to EUROLEAGUE BASKETBALL

Από τη μέση της διοργάνωσης και έπειτα άρχιζαν να εμφανίζονται τα προβλήματα της Αρμάνι Μιλάνο. Ένας αρχικός προβληματισμός είναι η έλλειψη καθαρού forward πίσω από τον Μίτσοφ, καθώς ο Μεσίνα επέλεξε να μην αποκτήσει δεύτερο SF, κι έτσι καλύπτει την θέση με τον Ρολ αλλά και με τον rookie σε επίπεδο Euroleague Μοτσαρίνι. Έπειτα, ο χρόνος και ο ρόλος του Γουάιτ έχει περιοριστεί σημαντικά μετά και τον ερχομό του Σκόλα. Ο πρώην forward της Ζαλκίρις δεν μπόρεσε να βρει τον πραγματικό του εαυτό με αποτέλεσμα να δοθεί δανεικός στην Τενερίφη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως  για τον coach έχει ονοματεπώνυμο και ονομάζεται Σέλβιν Μακ. Ο 30χρονος guard με μεγάλη θητεία στο ΝΒΑ ήρθε για πρώτη φορά στην Ευρώπη και αρκετοί ήταν αυτοί που πίστευαν ότι είναι πολυτέλεια για το Ευρωπαικό μπάσκετ αλλά ο Αμερικάνος δείχνει να μην έχει προσαρμοστεί ακόμα και σε συνδυασμό με έναν τραυματισμό που είχε δείχνει να έχει μείνει λίγο πίσω.

Αποτέλεσμα όλων αυτών που μόλις προαναφέρθηκαν είναι η Αρμάνι Μιλάνο να παρουσιάζει ένα μέτριο πρόσωπο μέχρι και τη διακοπή της διοργάνωσης. Στην αρχή, οι νίκες έρχονταν με αποτέλεσμα ο Ιταλικός σύλλογος να διεκδικεί με αξιώσεις την πρόκριση της στην 8αδα. Ωστόσο, τα προβλήματα εμφανίστηκαν και οι απρόσμενες ήττες έγιναν πραγματικότητα. Αυτή τη στιγμή, η ομάδα του Μεσίνα να διεκδικεί μαζί με άλλες πέντε ομάδες τη πολυπόθητη 8η θέση.

Εν κατακλείδι

Σε αντίθεση με το δυναμικό ξεκίνημα της ομάδας (βρισκόταν στη 4η θέση στα 10 πρώτα παιχνίδια), η συνέχεια δεν ήταν η ανάλογη. Σίγουρα, η φυγή του Τζέιμς μόνο κέρδη είχε. Ο Σέρχι έχει επωμιστεί μεγάλο βάρος στις πλάτες του με αποτέλεσμα να μην μπορεί να το αντέξει σε κάποια παιχνίδια. Εφόσον, συνεχιστεί η διοργάνωση θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα εξελιχθεί η πορεία της Αρμάνι Μιλάνο.