Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2020 αναβάλλεται, και το debut.gr σχολιάζει γιατί αυτή ήταν η πιο σωστή λύση.

Προ ολίγων ωρών γνωστοποιήθηκε πως το Euro που ήταν προγραμματισμένο για το προσεχές καλοκαίρι, αναβάλλεται λόγω κορονόϊου. Η διεξαγωγή του θα γίνει ένα χρόνο αργότερα, το καλοκαίρι του 2021 και πιο συγκεκριμένα από τις 11 Ιουνίου έως και τον τελικό της 11ης Ιουλίου.

Η αλήθεια είναι πως η ΟΥΕΦΑ δε συνηθίζει να πράττει με βάση το καλό όλων (αθλητών, συλλόγων, χωρών, προπονητών κτλ), αλλά κοιτά κυρίως το οικονομικό -της- όφελος. Ωστόσο, η συγκεκριμένη κίνησή της ήταν ολόσωστη. Ας δούμε γιατί…

Υγεία πάνω απ’όλα!

Μια πολύ “κλασική” φράση που όμως είναι τεράστιας σημασίας. Η υγεία μας. Το πολυτιμότερο αγαθό που έχει η κάθε ύπαρξη πάνω σε τούτο τον πλανήτη. Ο κορονοϊός εξαπλώνεται με…ταχύτητα φωτός και αυτό φυσικά δε μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο το συμβούλιο της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

Αρκετές ημέρες γίνονται διάφορες συζητήσεις (τηλεφωνικές και μη), διασκέψεις και γενικότερα αναφορές σχετικά με το θέμα “Κορονοϊός και Euro 2020”. Τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΟΥΕΦΑ λοιπόν, αφού συνομίλησαν με εκπροσώπους από τις κορυφαίες λίγκες της Ευρώπης (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία)  μετέφεραν την ιδέα της διεξαγωγής του τουρνουά το καλοκαίρι του ’21.

Τελικά, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης 17 Μαρτίου η νορβηγική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, η ιδέα αυτή όχι μόνο έγινε αποδεκτή, αλλά φαίνεται πως “βόλεψε” κιόλας τους άμεσα εμπλεκόμενους. Βέβαια απομένει η επίσημη ανακοίνωση από την ίδια την ΟΥΕΦΑ, ωστόσο είναι μια είδηση που μόνο χαρά μπορεί να προσφέρει, καθώς αποδεικνύει πως ακόμη και το “χρήμα” περνά σε δεύτερη μοίρα, μπροστά στη δημόσια υγεία και το καλό όλων!

(Δε θα μπορούσε άλλωστε να γίνει και αλλιώς, με την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί παγκοσμίως λόγω του “Covid-19” )

Ολοκλήρωση διοργανώσεων (;)

Σύμφωνα με πηγές που ασχολούνται με το ζήτημα, ο κύριος λόγος μετάθεσης του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος για το επόμενο έτος είναι να δωθεί χρόνος στις λίγκες ώστε να ολοκληρώσουν τα πρωταθλήματά τους. Αυτό βέβαια, σε συνδυασμό με την ήδη υπάρχουσα αναβολή στις “top 5 leagues” προϋποθέτει πως θα έχουμε αγώνες και μέσα στο καλοκαίρι.

Βέβαια, το θέμα με την ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων είναι αρκετά περίπλοκο. Σε πολλές από τις χώρες συζητάται το ενδεχόμενο οριστικής αναβολής. Αυτό συνεπάγεται είτε με ακύρωση της σεζόν, είτε με “τέλος” αυτής στην υπάρχουσα κατάσταση. Δηλαδή, στη δεύτερη “επιλογή”, πρωταθλητής θα αναδειχθεί εκείνος που αυτή τη στιγμή είναι πρώτος στη βαθμολογία, ευρωπαϊκά εισιτήρια θα δωθούν σε εκείνους που είναι τώρα σε “θέση Ευρώπης” κοκ.

Γενικότερα, διαδίδονται ένα σωρό σενάρια σχετικά με το τι θα συμβεί με τα πρωταθλήματα. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις. Εκεί, το πιο βάσιμο, λογικό και πιθανότερο να συμβεί σενάριο είναι το εξής : Μονοί αγώνες μέχρι και τους τελικούς. Απόλυτα σωστό για αποφυγή μετακινήσεων, δημόσιας επαφής κτλ.

Κανείς δε μπορεί να πει με βεβαιότητα τι τελικά θα συμβεί με τις διοργανώσεις. Σίγουρα όμως η ΟΥΕΦΑ δεν επιθυμεί την “ακύρωσή τους”. Και γι αυτό με την αναβολή του Euro, δίνει χρόνο ώστε να ολοκληρωθούν…

Μέγιστο θέαμα!

Προφανώς το τελικό “προϊόν”, το θέαμα που θα παρουσιαστεί στα γήπεδα είναι κάτι που απασχολεί σε μεγάλο βαθμό τους ανθρώπους της ΟΥΕΦΑ. Και προφανώς ήταν ένας εκ των παραγόντων που την οδήγησαν στην αναβολή του Euro.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως οι ποδοσφαιριστές των περισσότερων χωρών που θα συμμετάσχουν, βρίσκονται σε καραντίνα. Αυτό σημαίνει πως προπονούνται ατομικά, κυρίως στη δύναμη και στην αντοχή, με μικρή συμμετοχή της μπάλας στο πρόγραμμά τους. Συν τοις άλλοις, η μη καθημερινή επαφή τους με τους συμπαίκτες τους, η απουσία ανταγωνισμού, αγωνιστικού ρυθμού είναι απολύτως λογικό να τους “βγάζει” εκτός ρυθμού.

Στην ΟΥΕΦΑ μόνοι “χαζοί” δεν είναι. Έλαβαν υπόψη αυτή την παράμετρο. Σκεπτόμενοι πως η ερχόμενη αγωνιστική περίοδος λογικά θα διεξαχθεί ομαλά, αποφάσισαν να μεταθέσουν το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα για το 2021. Τότε, οι ποδοσφαιριστές θα έχουν πλήρη αγωνιστικό ρυθμό και φυσικά στα συν μπαίνει και η αναμονή των ίδιων για να αγωνιστούν στη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Καταλήγουμε λοιπόν πως η απόφαση αναβολής είναι απόλυτα ορθή από πλευράς ΟΥΕΦΑ. Μια απόφαση που θα οφελήσει τους πάντες, και κυρίως την υγεία όλων μας. 

ΥΓ: Μείνετε σπίτι!