Ο Ολυμπιακός στις 27/2/2020 έφερε τα πάνω κάτω και με ένα μυθικό παιχνίδι στο Έμιρειτς, απέκλεισε την γηπεδούχο Άρσεναλ με 1-2 στην παράταση. Το ευρωπαϊκό του ταξίδι συνεχίζεται σήμερα (12/3) αφού υποδέχεται την επίσης Αγγλική Γουλβς στο κεκλεισμένων των θυρών Γεώργιος Καραϊσκάκης. Οι Πειραιώτες έχουν γράψει την δική τους ιστορία στα ευρωπαϊκά γήπεδα παίζοντας αντιμέτωποι με […]

Ο Ολυμπιακός στις 27/2/2020 έφερε τα πάνω κάτω και με ένα μυθικό παιχνίδι στο Έμιρειτς, απέκλεισε την γηπεδούχο Άρσεναλ με 1-2 στην παράταση. Το ευρωπαϊκό του ταξίδι συνεχίζεται σήμερα (12/3) αφού υποδέχεται την επίσης Αγγλική Γουλβς στο κεκλεισμένων των θυρών Γεώργιος Καραϊσκάκης.

Οι Πειραιώτες έχουν γράψει την δική τους ιστορία στα ευρωπαϊκά γήπεδα παίζοντας αντιμέτωποι με μεγάλες ομάδες. Το ταξίδι ξεκίνησε τη σεζόν 1959-1960, οπού ο Ολυμπιακός όντας ανταγωνιστικός αποκλείστηκε από την μεγάλη Μίλαν της εποχής στην πρώτη φάσης του τότε Κυπέλλου Ευρώπης.

Για να δούμε ποια είναι τα πέντε καλύτερα ματς στην ευρωπαϊκή ιστορία του Ολυμπιακού.

Ολυμπιακός – Άγιαξ 1-0 1998

Στις 21 Οκτωβρίου 1998 οι Πειραιώτες φιλοξένησαν στο ΟΑΚΑ τον μεγάλο Άγιαξ στο πλαίσιο της τρίτης αγωνιστικής των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.  Με σκόρερ τον Αλεξανδρή στο 38′ ο Ολυμπιακός σημείωσε μια σημαντική νίκη με εξαιρετική εμφάνιση που τον οδήγησε για πρώτη φορά στα προημιτελικά μεγάλης διοργάννωσης. Σε εκείνο το ματς είχαν συγκεντρωθεί 73,250 θεατές, τεράστιος αριθμός σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαικά γήπεδα της εποχής.  Για την ιστορία αποκλείστηκε στους 8 από την Γιουβέντους του Αντόνιο Κόντε.

Ολυμπιακός – Λεβερκούζεν 6-2

Η μεγαλύτερη σε εύρος νίκη του Ολυμπιακού σε τελική φάση μεγάλης διασυλλογικής διοργάνωσης ήταν το 6-2 επί της Μπάγερ Λεβερκούζεν στις 18/9/2002. Σε εκείνη την μαγική βραδιά για τους Πειραιώτες στο γήπεδο Γεώργιος Καμάρας έκανε χατ τρικ ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς. Από ένα γκολ σημείωσαν οι Γιαννακόπουλος και Ζέτερμπεργκ, ενώ ο Κλάιν στο 27′ είχε ανοίξει το σκορ, με δικό του αυτογκόλ. Η συνέχεια για τους ερυθρόλευκους δεν ήταν ανάλογη, αφού αυτή έμελλε να είναι η μοναδική ευρωπαϊκή νίκη εκείνη την σεζόν και ο Ολυμπιακός τερμάατισε στην τελευταία θέση με 4 βαθμούς σε ένα όμιλο με Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λεβερκούζεν και Μακάμπι Χάιφα.

3  ‘Αρσεναλ- Ολυμπιακός 27/2/2020

Μπορεί να μην κατάφερε να προκριθεί στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ, όμως με την 3η θέση στον όμιλο του, ξεπερνώντας τον Ερυθρό Αστέρα και πίσω από Μπάγερν Μονάχου και Τότεναμ, ο Ολυμπιακός βρέθηκε στην φάση των 332 του Γιουρόπα Λιγκ. Η κλήρωση με Άρσεναλ έδινε αισιοδοξία στους ερυθρόλευκους, που θεωρούσαν ότι μπορούσαν να ‘χτυπήσουν’ το παιχνίδι, ανεξαρτήτως αν είχαν μεγάλο σεβασμό για τους τίτλους, την ιστορία και τους παίκτες των Κανονιέρηδων. Ο Μικέλ Αρτέτα έκανε συμπαγές σύνολο και συμμάζεψε ότι μπορούσε από την προβληματική κατάσταση που άφησε στην Λονδρέζικη ομάδα ο Ουνάι Έμερι, που αποχώρησε τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο Ολυμπιακός δεν φοβήθηκε σε κανένα από τα δύο ματς και υπήρξε εξαιρετικά ανταγωνιστικός. Στο πρώτο παιχνίδι, στο Καραΐσκάκη, έχασε στις λεπτομέρειες με το γκολ του Λακαζέτ στο 81′. Όμως στο Λονδίνο ο Ολυμπιακός φόρεσε το καλό ευρωπαϊκό του κουστούμι και νίκησε στην παράταση με 1-2 τους γηπεδούχους. Σκόρερ ο Σισέ στο 53′ και ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί στο 119′, που με το γκολ του έδωσε τυπικά το εισιτήριο για τους 16 του Γιουρόπα Λιγκ στους ερυθρόλευκους.

Άρσεναλ – Ολυμπιακός 2-3

Ο Ολυμπιακός δεν νίκησε για πρώτη φορά την Άρσεναλ στο Έμιρειτς πριν δύο εβδομάδες. Οι “πελατειακές” σχέσεις με τους Κανονιέρηδες είχαν ξεκινήσει τη σεζόν 2015-2016. Συγκεκριμένα στις 29 Σεπτεμβρίου 2015, οι ερυθρόλευκοι σόκαραν την  Άρσεναλ νικώντας με 2-3. MVP του αγώνα ήταν ο Φορτούνης που έδωσε ασίστ στο πρώτο γκολ, που σκόραρε ο Πάρντο, ενώ με την σειρά του πέτυχε το 2-0 στο 40′, βέβαια σύμφωνα με τα αρχεία της UEFA έχει καταλογιστεί ως αυτογκολ στον Οσπίνα. Για τους Κανονιέρηδες μείωσαν οι Γουόλκοτ και Αλέξις Σάντσες στο 35′ και στο 65′ αντίστοιχα, ενώ το τελικό 2-3 διαμόρφωσε ο Φινμπόγκασον στο 66′.

Βέρντερ – Ολυμπιακός 1-3

Τον Οκτώβριο του 2007 ο Ολυμπιακός μετά από 32 εκτός έδρας παιχνίδια στο Τσάμπιονς Λιγκ κατάφερε να πάρει για πρώτη φορά την νίκη σε γήπεδο αντιπάλου. Τι και αν ο Χούγκο Αλμέιδα έδωσε το προβάδισμα στην Γερμανική ομάδα στο 32′, ο Ολυμπιακός όχι μόνο κατάφερε να φέρει στα ίσα το ματς με το γκολ του Ιεροκλή Στολτίδη στο 73′. Αλλά και έκανε την μεγάλη ανατροπή με τους Πατσατζόγλου και Κοβάτσεβιτς, οι οποίοι διαμόρφωσαν στο 82′ και στο 87′ το τελικό 1-3.